Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Σχεδίαση της βρετανικής εταιρίας Force Protection (ανθεκτικό πήγμα) και της Ricardo plc. (μηχανικά μέρη, μετάδοση) το βάρους 7,5 τόνων προστατευμένο όχημα υπηρετεί από το 2011 στον βρετανικό στρατό.

Η ανάπτυξη του τελευταίου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν σε παρατεταμένες περιόδους με περιπολίες και αντιμετωπίζοντας ενεργό ανταρτοπόλεμο, φανέρωσε πέραν αμφιβολίας πως η εποχή των αθωράκιστων ή επιθωρακισμένων οχημάτων σειράς Land Rover είχε παρέλθει [αν φυσικά νοιάζεσαι για το προσωπικό σου]. Μια νέα σειρά οχημάτων παραγγέλθηκε από τον στρατό, με οχήματα ανθεκτικά σε νάρκες και ισχυρά πυρά πεζικού.

Το Foxhound (όπως είναι η ονομασία που του έδωσε ο στρατός σε υπηρεσία, ως βιομηχανικό σχέδιο ονομάστηκε Ocelot) είναι ένα όχημα προσαρμοσμένο σε πολλές δουλειές βασισμένο στο ίδιο πήγμα ελαφρού φορτηγού. Κινείται από έναν κινητήρα Steyr M16-Monoblock 6-cylinder Diesel (210 hp) με σύστημα μετάδοσης ZF αυτόματο 6 ταχυτήτων. Σε ομαλό δρόμο επιτυγχάνει ταχύτητες 132 χλμ/ώρα.

Το όχημα δείχνει πλέον ώριμο και πολλές φωνές στη Βρετανία καλούν για μεγαλύτερες παραγγελίες καθώς τα 400 οχήματα που υπηρετούν αποτέλεσαν μάλλον δοκιμαστική προμήθεια για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες. Παρόμοιες παραγγελίες έγιναν μεταξύ 2008 και 2012 για παρόμοια οχήματα όπως το MXT-MV Husky (311), το IVECO LMV Panther (401), το Jackal Coyote (508), και τη σειρά Cougar 4×4 6×6 (689).

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: