Το APS Trophy δοκιμάστηκε επιτυχώς πάνω σε γερμανικό Leopard 2A7

Γερμανικό Leopard 2A7 με APS Trophy

Εκτελέστηκαν οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμαστικές βολές του συστήματος ενεργητικής προστασίας (APS) Trophy επι γερμανικού άρματος μάχης Leopard 2A7. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο άμυνας, οι εν λόγω εργασίες διενεργούνται σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με το γερμανικό υπουργείο άμυνας.

Οι επιχειρησιακές δοκιμές διεξάχθηκαν από τον κατασκευαστή του Trophy, Rafael, και τον κατασκευαστή στρατιωτικών οχημάτων Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Οι δοκιμές επέδειξαν την ενσωμάτωση του Trophy στο άρμα μάχης και τις δυνατότητες του ίδιου του συστήματος προστασίας. Το ποσοστό των επιτυχημένων αναχαιτήσεων υπερέβαινε κατά πολύ το 90%. Επίσης, ο εξοπλισμός προσέφερε ακριβή προσδιορισμό της θέσης από την οποία εκτελούνταν η βολή του αντιαρματικού πυραύλου.

Λοιπές λεπτομέρειες, όπως ποιοι αντιαρματικοί καθοδηγούμενοι πύραυλοι (ATGM) και ποιες πυραυλο-ωθούμενες ρουκέτες (RPG) χρησιμοποιήθηκαν, δεν έχουν ακόμη αναφερθεί. Επίσης, δεν έχει αποδεσμευθεί οπτικοακουστικό υλικό από το πεδίο δοκιμών.

Ξένοι και Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές είχαν επανειλημμένως παρατηρήσει ότι μετά από αυτόν τον εκσυγχρονισμό, το Leopard 2A7, μαζί με το γεγονός πως θα αυξηθούν σημαντικά τα χαρακτηριστικά προστασίας, θα αποκτήσει και σημαντικά αυξημένο βάρος μάχης. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, θα φτάσει περίπου κοντά στα 70000 κιλά, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την κινητικότητα του, την ικανότητα κίνησης σε ανώμαλα εδάφη και τα χαρακτηριστικά επιτάχυνσης.

Είναι γνωστό ότι τα γερμανικά άρματα μάχης θα πρέπει να συναγωνιστούν το νοτιοκορεατικό άρμα μάχης K2NO Black Panther στην Νορβηγία, της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν να εκσυγχρονίσουν τον στόλο των τεθωρακισμένων τους.

Σήμερα το Trophy χρησιμοποιείται από τα ισραηλινά Merkana Mark 4 και το βαρύ ΤΟΜΠ Namer και το αμερικανικό Abrams M1A2C. Επίσης, δοκιμάζεται πάνω στο βρετανικό Challenger 2.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.