Την 6η Δεκεμβρίου το Πεντάγωνο ανακοινωσε ότι το αεροσκάφος Lockheed Martin F-35 Lightning II άρχισε τη φάση της Αρχικής Επιχειρησιακής Δοκιμής και Αξιολόγησης (IOT&E) υπό την επίβλεψη του Διευθυντή Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολογήσεων (DOT&E).

Η διαδικασία IOT&E θα μετρήσει την αποτελεσματικότητα, καταλληλότητα, φονικότητα, ικανότητα επιβίωσης και συνολική επιχειρησιακή ικανότητα του αεροσκάφους, δήλωσε το Γραφείο Διακλαδικού Προγράμματος (JPO) του F-35. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού 2019, και οι τρεις εκδόσεις του F-35 θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες στο πλαίσιο ρεαλιστικών πολεμικών επιχειρήσεων για τον καθορισμό της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και καταλληλότητας για τις πολεμικές επιχειρήσεις του “αόρατου” μαχητικού.

Στις αρχές του 2018 η ομάδα επιχειρησιακών δοκιμών του Διακλαδικού Μαχητικού Αεροσκάφους Κρούσης άρχισε κάποιες προληπτικές διαδικασίες IOT&E όπως οι επιχειρήσεις σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, οι δοκιμές όπλων, αναπτύξεις καταλληλότητας και οι αποστολές μικρών απειλών, δήλωσε το Γραφείο Διακλαδικού Προγράμματος. Η επίσημη IOT&E σκοπεύει να δοκιμάσει το συστήματα και να προσδιορίσει τις περιοχές του που χρήζουν βελτιώσεων.

“Η επιχείρηση του F-35 θα εργαστεί από κοινού για να κατανοήσει και αντιμετωπίσει ολιστικά τα τυχόν ευρήματα,” δήλωσε το JPO. “Μετά την αξιολόγηση και την έκθεση του DOT&E που παραδόθηκε στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής θα διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να γνωστοποιήσει την απόφαση του “Ορόσημου C”, που θα οδηγήσει στην επίσημη είσοδο της παραγωγής πλήρους ρυθμού.”

Τελικά, το Πεντάγωνο σκοπεύει να αγοράσει περίπου 2456 αεροσκάφη F-35. Ωστόσο, η IOT&E πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το υπουργείο άμυνας λάβει το νομικό δικαίωμα να αρχίσει την παραγωγή πλήρους ρυθμού για να αποκτήσει το F-35 σε μεγάλες ποσότητες. Απο τη στιγμή που θα ξεκινήσει, η παραγωγή πλήρους ρυθμού θα εξασφαλίσει στην Lockheed Martin πολυετείς παραγγελίες, η οποία, τότε, θα μπορεί να περάσει μια μεγάλη έκπτωση τιμών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Εν αναμονή της επιτυχούς ολοκλήρωσης της IOT&E, τον Νοέμβριο η Lockheed Martin κέρδισε από το Γραφείο Διακλάδικού Προγράμματος σύμβαση αξίας $22,7 δισεκατομμυρίων για την παράδοση 255 “αοράτων” μαχητικών F-35 Lightning II στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και τους διεθνείς χρήστες. Η συμφωνία προβλέπει την παραγωγή τους μέχρι το 2023.

Επι του παρόντος υπάρχουν περισσότερα από 340 F-35 που επιχειρούν από δεκαπέντε βάσεις σε όλον τον κόσμο, για τους κλάδους του Στρατού των ΗΠΑ και τους διεθνείς εταίρους. Τον Σεπτέμβριο το F-35B του Σώματος Πεζοναυτών πραγματοποίησε την πρώτη πολεμική αποστολή του στο Αφγανιστάν.

Garrett Reim

Απόδοση/Μετάφραση απο το FlightGlobal.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Σε φάση IOT&E λοιπόν, μετά απο 22 χρόνια (απο την αρχική ανάθεση/συμφωνία με την ΛΜ για το πρόγραμμα JSF), ενώ η πιστοποίηση του σημαντικού (για το αεροσκάφος) όπλου ˋStormbreakerˋ αναμένεται/εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί πρίν το 2022 αν προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα όπως το έχουν προβλέψει(και αν δεν προκείψουν επιπλέον προβλήματα). Ενώ μένει να απαντηθεί το ερώτημα με την πιστοποίηση/μεταφορά των HARM(επίσης σημαντικό όπλο για ένα μαχητικό κρούσης/πολλαπλού ρόλου).

  Ο Γερμανός πτέραρχος που πρότεινε επιλογή JSF ως ενδιάμεση λύση για τα Tornado της Luftwaffe, λίγο χρόνο υπολόγιζε, όταν έλεγε ότι ένα νέο αεροσκάφος σήμερα απο την σχεδίαση μέχρι να γίνει (πλήρες) ετοιμοπόλεμο χρειάζεται 20 χρόνια, εφόσον στην συγκεκριμένη περίπτωση πηγαίνουν για αρκετά παραπάνω(αν δεν θέλουν να ρίχνουν μόνο LGB/JDAM/AMRAAM).

  Πάντως για να φτάσει αυτά που προβλέπεται να αντικαταστήσει (εν μέρη) στην USAF/NATO, θέλει να φάει προφανώς ακόμα πολλά ψωμιά(it has Big shoes to fill, όπως λένε οι φίλοι αμερικανοί σε αυτές τις περιπτώσεις).

  Σημειώσεις
  “We have been working to integrate our state-of-the-art weapons on the next-gen fighter since 1996, when Lockheed Martin was awarded the initial JSF development contract.”

  Arming the F-35
  https://www.raytheon.com/news/feature/arming_the_f-35

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: