Το F-35 Block IV θα δεχθεί την ικανότητα ναυτικών κρούσεων

©Isaac Lebowitz

Η έκδοση Block IV του F-35 θα προσθέσει τo πέμπτο “θέμα αποστολής” στις τεσσερις αποστολές που ήδη εκτελεί-αυτό του “διευρυμένου αντιπλοϊκού πολέμου”- δήλωσε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλός του προγράμματος Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης (JSF) Αντιναύαρχος Ματ Ουΐντερ σε συνέντευξη στο περιοδικό Air Force Magazine.

Επίσης το γραφείο διακλαδικού προγράμματος (JPO) υποστηρίζει την παραμονή της Τουρκίας ως εταίρο του F-35 παρά τις ανησυχίες σχετικά με την αγορά, από την χώρα, του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε ο Ουΐντερ. Επίσης επιβεβαίωσε τη διεύρυνση της ιαπωνικής παραγγελίας για F-35 και δήλωσε ότι το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ειναι σε καλό δρόμο για αρχίσει σε δύο μήνες τις επιχειρήσεις με το μοντέλο C του μαχητικού.

Η νέα αποστολή συνοψίζεται στη βελτιωμένη ικανότητα “της ναυτικής κρούσης,” δήλωσε ο Ουΐντερ στο Air Force Magazine. Οι τέσσερις κεντρικές αποστολές της βασικής έκδοσης του F-35 ειναι: Αεροπορική Υπεροχή, Καταστολή και Καταστροφή των Εχθρικών Αεραμυνών, Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη και Στρατηγική Επίθεση σε Σημαντικούς Στόχους.

Η έκδοση Block 3F μπορεί να κάνει περιορισμένες κρούσεις εναντίον πλοίων, αλλά ο Ουΐντερ εξήγησε οτι το ραντάρ και οι άλλες λειτουργίες αισθητήρων που χρειάζονται για την επίθεση σε επίγειους στόχους ειναι διαφορετικές για την κρούση ναυτικών στόχων. Η αναβάθμιση στο Block IV θα επιτρέψει στο F-35 να ειναι επίσης αποτελεσματικό στον ρόλο της ναυτικής κρούσης, δήλωσε.

Ο αντιπλοϊκος πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (LRASM) του Ναυτικού/Αεροπορίας ΗΠΑ, μια έκδοση του AGM-158 JASSM-ER, δεν ειναι το θεμελιώδες στοιχείο της νέας ικανότητας αποστολής, δήλωσε ο Ουΐντερ. Παρόλο που το F-35 είχε ελεγχθεί στην εξωτερική τοποθέτηση του LRASM και μπορεί πιθανόν να μεταφέρει το όπλο εσωτερικά, το βασικό πυρομαχικό του Ναυτικού για αυτήν την αποστολή ειναι το AGM-154 Κοινό Όπλο Μακρού Πλήγματος ή JSOW, δήλωσε, επισημαίνοντας οτι ο LRASM ίσως να ενσωματωθεί αργότερα.

Ο Ουΐντερ δήλωσε ότι το JPO έχει αναλάβει να παρέχει εκτίμηση για τις ενδεχόμενες συνέπειες του να απελαθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα του F-35. Η Τουρκία, ένας απο τους πρώτους εταίρους στο πρόγραμμα, έχει δεχθεί επικρίσεις για τις παραβίασεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απόφαση της να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Το Κογκρέσο εξέφρασε τον φόβο οτι η χρήση των F-35 σε στενή εγγύτητα με το S-400 μπορεί να παρέχει στους Ρώσους τεχνικούς σημαντικά συμπεράσματα για την παρατήρηση και εντοπισμό του “αοράτου” F-35.

“Τον Νοέμβριο στηρίξαμε την έκθεση του υπουργείου που προέβλεψε τους φόβους μας και την επίδραση των υφιστάμενων αμερικανοτουρκικών σχέσεων,” δήλωσε ο Ουΐντερ. Η “αξιολόγηση της βιομηχανικής βάσης” του προγράμματος για τις επιπτώσεις από την αποπομπή της Τουρκίας -η οποία παράγει τμήματα για το F-35, κατασκευάζει εργοστάσιο κινητήρων, και θα αγοράσει 100 αεριωθούμενα- θα αποτελέσει μια τροχοπέδη στο πρόγραμμα, και εάν ειναι δυνατόν η Τουρκία να διατηρηθεί στην κοινοπραξία, βεβαίωσε ο Ουΐντερ.

“Τα δεδομένα ειναι ότι η Τουρκία κατασκευάζει 844 εξαρτήματα για εμένα, και ειναι ποιοτικά εξαρτήματα, οικονομικά εξαρτήματα και παραδίδονται εγκαίρως,” δήλωσε. “Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας για το F-35 ειναι από τους καλύτερους εταίρους μου, και κανουν αρίστη δουλειά.” Η “επίσημη γραμμή” του ειναι οτι η Τουρκία παραμένει “ένας δεσμευμένος εταίρος και συνεχίσουμε να εκτελούμε το καταγεγραμμένο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, στην παροχή των αεροσκαφών, την καθιέρωση του αποτυπώματος τους, και στην προετοιμασία της άφιξης των αεροσκαφών στην χώρα τους τον επόμενο Νοέμβριο.”

Ο Ουϊντερ επεσήμανε, παρά ταύτα, ότι το γραφείο του εξακολουθεί να διερευνά εργασίες με άλλα μέρη που θα μπορούσαν να μπουν σε εφαρμογή αν οποιοσδήποτε εταίρος αποσυρθεί ή πάσχει από σοβαρά προβλήματα παραγωγής που ίσως να έθεταν το πρόγραμμα σε κίνδυνο, το οποίο αντλεί εξαρτήματα και υλικά από όλες τις χώρες εταίρους.

“Κάνω μια συνετή διαχείριση κίνδυνου στην ροή υποστήριξης προμηθειών, όπως κάνω σε οτιδήποτε αλλο. Και έτσι, δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο,” δήλωσε ο Ουΐντερ αναφερόμενος στην Τουρκία.

Ουΐντερ επιβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία μόλις πρόσθεσε 105 F-35 στην υπάρχουσα παραγγελία των 42 μαχητικών, και ότι αυτή η διευρυμένη αγορά θα περιλαμβάνει το συνδυασμό μοντέλων F-35A συμβατικής απογείωσης και F-35B βραχείας απογείωσης, κάθετης προσγείωσης (STOLV), για “συνολικά 147 F-35,” πρόσθεσε. Το Σώμα Πεζοναυτών λειτουργεί αποκλειστικά το F-35B.

Τα επιπλέον αεροπλάνα θα περιλαμβάνουν 48 αεροπλάνα F-35B, τα οποία πιθανόν θα επιχειρούν από ιαπωνικά “ελικοπτεροφόρα”, τα οποία ειναι πλοία με επίπεδο κατάστρωμα, ανάλογα με τα πλοία αμφίβιων αποβάσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούνται από το Σώμα Πεζοναυτών.

Τα F-35B θα επιτρέψουν επίσης στις ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοπροστασίας να επιχειρούν συνεργατικά με τα F-35B του Σώματος Πεζοναυτών που σταθμεύουν στην Ιαπωνία.

Το νέο αίτημα θα τροποποιήσει τον προηγούμενο διακανονισμό που διέπει τα αεροπλάνα, δήλωσε ο Ουΐντερ. Η παραγγελία της Ιαπωνίας θα κάνει αυτήν την χωρά, τελικά, τον δεύτερο μεγαλύτερο χειριστή του F-35 μετά τις ΗΠΑ, επισκιάζοντας το προγραμματισμένο οπλοστάσιο των 138 μαχητικών F-35 της Βρετανίας. Άλλοι διεθνείς χειριστές του F-35B είναι οι Βρετανία και Ιταλία.

Ο Ουΐντερ δήλωσε επίσης ότι το Ναυτικό “ειναι σε καλό δρόμο” να ανακηρύξει τον Φεβρουάριο την Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC) με το F-35B πάνω από το USS Carl Vinson.

“Μόλις τελείωσαν, την προηγούμενη εβδομάδα, την “ασφαλή για αεροπορικές επιχειρήσεις” (πιστοποίηση) με την VFA-147 πάνω στο Carl Vinson, αυτό ειναι ένα σπουδαίο ορόσημο,” δήλωσε ο Ουΐντερ. “Αυτό σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία της VFA-147 θα ειναι διαθέσιμα για την πρώτη Μοίρα προς εκστρατεία… Τα υπόλοιπα στοιχεία που παραδίδονται είναι τα εκπαιδευτικά συστήματα.”

Απόδοση/Μετάφραση απο το airforcemag.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.