Οι δύο δορυφόροι εκτοξεύτηκαν με ρωσικό πύραυλο Soyuz από τη Νότιο Αμερική. (European Space Agency/Flikr)

Δύο ακόμα δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή από τον ισημερινό δίνουν ώθηση στις προσπάθειες της Ευρώπης να ενεργοποιήσει ο πολύπαθο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, απάντηση στο GPS που διαχειρίζεται ο αμερικανικός στρατός.

Οι δορυφόροι 9 και 10 τέθηκαν σε τροχιά τα ξημερώματα από ρωσικό πύραυλο Soyuz που εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της τροπικής Γαλλικής Γουιάνας στη Νότιο Αμερική.

Ο αστερισμός του Galileo θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή 30 δορυφόρους που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με το GPS. Τσιπ δορυφορικής πλοήγησης που λαμβάνουν σήματα και από τα δύο συστήματα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και μελλοντικά θα προσφέρουν αυξημένη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών αλλά και πολύ ακριβέστερο τμήμα.

Η υλοποίηση του Galileo έχει όμως καθυστερήσει σημαντικά λόγω μιας πληθώρας οικονομικών, πολιτικών και τεχνικών εμποδίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ελπίζει τώρα ότι το Galileo θα αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες από το 2016, όταν θα βρίσκονται σε τροχιά οι πρώτοι 16 δορυφόροι.

Αυτό βέβαια βασίζεται στην υπόθεση ότι όλες οι εκτοξεύσεις θα προχωρήσουν ομαλά. Τον Αύγουστο του 2014, οι δορυφόροι 5 και 6 τέθηκαν σε λανθασμένη, ελλειπτική τροχιά. Έκτοτε πάντως έχουν μετακινηθεί σε πιο κυκλικές τροχιές και εκτιμάται ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά.

«Θα παραμείνουν βέβαια σε παράξενη τροχιά, όμως οι χρήστες [του Galileo] δεν θα προσέξουν καμία διαφορά» διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντιντιέ Φεβρ της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος.

Η εκτόξευση των δορυφόρων 5 και 6 είχε ήδη αναβληθεί για ένα χρόνο λόγω «τεχνικών δυσκολιών».

Οι δύο πρώτοι δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά το 2011 και το 2012 και η ESA προγραμματίζει για φέτος την εκτόξευση δύο ακόμα. Από το 2016 και μετά θα πρέπει να εκτοξεύονται έξι δορυφόροι το χρόνο.

Σύμφωνα με τον Φεβρ, η ολοκλήρωση του Galileo θα κοστίσει συνολικά 7,8 δισ. ευρώ, ενώ για τη συντήρηση, τη διαχείριση και την ανανέωση των δορυφόρων θα απαιτούνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Καθένας από τους δορυφόρους κοστίζει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ και κάθε εκτόξευση με πύραυλο Soyuz τιμάται στα 65 με 70 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με το σύστημα GPS, το οποίο ανήκει επίσημα στον αμερικανικό στρατό, το Galileo έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα.

Θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μεταφορές και τα σωστικά συνεργεία, καθώς και δωρεάν υπηρεσίες για το ευρύ κοινό.

Η Ρωσία, στο μεταξύ, αναπτύσσει το δικό της αντίστοιχο σύστημα Glonass, ενώ στην Κίνα λειτουργεί ήδη το σύστημα Beidυ.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: