Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πραγματοποίησε την προμήθεια, με ταχείες διαδικασίες (fast-track), της ικανότητας επίγειας αεράμυνας μικρής εμβέλειας (GBAD) για τον Στρατό της Αυστραλίας, απονέμοντας την πρώτη έγκριση για την φάση 7B του προγράμματος Land 19.

Η έγκριση, η οποία ανακοινώθηκε την 10η Απριλίου, περιλαμβάνει την αποδέσμευση αιτήματος υποβολής προσφοράς (RFT) μοναδικού προμηθευτή προς την Raytheon Australia, με τη βιομηχανία να ενεργεί ως ο μοναδικός ολοκληρωτής του συστήματος (PSI) της νέας ικανότητας, η οποία πρόκειται να κοστίσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,5 δις δολάρια ΗΠΑ).

Η υπουργός Άμυνας, Μαρίς Πεϊν, δήλωσε ότι αυτό το έργο είναι το πρώτο βήμα στη συνεισφορά του Στρατού για το πρόγραμμα ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας (IAMD) των Αυστραλιανών Αμυντικών Δυνάμεων (ADF) το οποίο ανακοινώθηκε με τη Λευκή Αμυντική Βίβλο του 2016. Η ικανότητα IAMD των ADF παρέχεται υπό την σκέπη του Air 6500, το οποίο αναζητεί ένα νέο διακλαδικό σύστημα διαχείρισης μάχης για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας (RAAF) και μια ικανότητα μεσαίας εμβέλειας GBAD.

Το νέο μεσαίας εμβέλειας σύστημα GBAD πρόκειται να αντικαταστήσει το πολύ μικρής εμβέλειας αντιαεροπορικό σύστημα (VSHORAD) RBS-70 το οποίο είναι σε ενεργό υπηρεσία από τα τέλη της δεκαετία του 1980 και παρέχει το πιο εσωτερικό στρώμα αεράμυνας για τις εκστρατευτικές μονάδες εναντίον αεροσκαφών σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας, μη επανδρωμένων αεροχημάτων και πυραύλων. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από το 16ο Σύνταγμα Αέρος-Ξηράς (16 ALR) του Στρατού.

Το RFT μοναδικής πηγής θα ανατεθεί στην Raytheon Australia κατά το πρώτο μισό αυτού του έτους και περιλαμβάνει την ανάπτυξη του Εθνικού Σύγχρονου Συστήματος Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS) για την κάλυψη της απαίτησης για ένα σύστημα μικρής εμβέλειας GBAD. Το NASAMS είναι ανεπτυγμένο σε εφτά χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), όπου χρησιμοποιείται στο ρόλο αντιαεροπορικής άμυνας της ενδοχώρας.

Η Raytheon Australia δήλωσε στο Jane’s ότι το σύστημα θα είναι μια “αυστραλοποιημένη” έκδοση του βασικού NASAMS 2 η οποία θα χρησιμοποιεί μια κοινή ράγα εκτόξευσης που θα μπορεί να εξαπολύσει, εντός οπτικού πεδίου, τον πύραυλο αέρος-αέρος AIM-9X Block II και τον προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120.

Ian Bostock

Απόδοση/Μετάφραση απο το Jane’s για την Προέλαση.

5 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Όποιος ξέρει και θέλει να κάνει σωστό κουμάντο και προγραματισμό, μπορεί να απολαμβάνει εκσυγχρονισμό με NASAMS. Όποιος είναι φαταούλας με κουτοπονηριά, «γουστάρει» μουσιακά MIM-23 Hawk που σχεδιάστηκαν στις αρχές του ’60. Οι δικαιολογίες του είδους «παραμένει ικανό σύστημα» δεν μπορούν να συγχωρέσουν τα λάθη στον προγραματισμό και τις άσκοπες σπατάλες στα διάφορα «μιζοσκάνδαλα» με τους γνωστούς πρωταγωνιστές.

  Απάντηση
  • Προβοκάτωρ

   Δεν έχεις άδικο.Αλλά για να αποσύρεις τα MIM-23 Hawk πρέπει και να τα αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Ασφαλώς και δεν γίνεται διαφορετικά, για αυτό έθιξα και τον λανθασμένο η κακό προγραματισμό που κατέληξε σε οικονομικό φιάσκο το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για διορθώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σαν μη έφτανε που δεν είχαμε, τα δίνανε και όπου να’ναι.

 2. defencegreece

  Δεν χρειάζεται να τα αποσύρεις αλλά να επενδύσεις σε αυτά, πύραυλοι και νέο 3D radar… Βλέπεις και οι Αυστραλοί αυτό έκαναν μη επιλέγοντας τον ESSM blk2 (1.2 +εκ)

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: