Το Rafale F4 θα δεχθεί το αναβαθμισμένο σύστημα SPECTRA

Το πολλαπλών ρόλων μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale F4 πρόκειται να δεχθεί την αναβαθμισμένη έκδοση της σουίτας αυτοπροστασίας ελέγχου πυρός του συστήματος προστασίας και αποφυγής ραντάρ SPECTRA (Système de Protection et d‘Évitement des Conduites de Tir du Rafale).

Το SPECTRA έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το αεροσκάφος από τις συχνότητες ραντάρ (RF) και τις απειλές υπερύθρων (IR), κυρίως αυτές που προέρχονται από τα ραντάρ, και τους καθοδηγούμενους RF/IR πυραύλους αέρος-αέρος/επιφανείας-αέρος (SAM/AAM). Η συσκευή περιλαμβάνει δέκτες λέιζερ, πυραύλων και ραντάρ, μαζί με έναν παρεμβολέα και εκτοξευτή αερόφυλλων/φωτοβολίδων. Αυτά ελέγχονται από ένα σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικού πολέμου.

Thales και MBDA αποδέσμευσαν νέες λεπτομέρειες σχετικά με την απόδοση RF του SPCTRA αλλά πιστεύεται ότι διαθέτει ζώνη συχνοτήτων απο 2 GHz ώς 20 Ghz.

Τον Φεβρουάριο η γαλλική κυβέρνηση ανέθεσε στην Dassault σύμβαση για την ανάπτυξη του Rafale F4. Τον Μάρτιο του 2017 η γαλλική κυβέρνηση εξουσιοδότησε την ανάπτυξη της διαμόρφωσης F4 και το πρώτο αεροσκάφος αυτού του τύπου αναμένεται να πιστοποιηθεί το 2023, σύμφωνα με την Dassault.

Ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν αποδεσμευθεί σχετικά με την αναβάθμιση του SPECTRA στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας F-4. Υπήρξαν φήμες ότι ο RF εντοπισμός συχνοτήτων που καλύπτει ίσως να έχει αυξηθεί, πιθανόν να εντοπίζει και RF απειλές στην ζώνη του χιλιοστομετρικού κύματος (MMW).

Οι MMW συχνότητες συνήθως κυμαίνονται από 30 GHz μέχρι 300 GHz, και τα MMW ραντάρ είναι ολοένα ελκυστικότερα για τις στρατιωτικές εφαρμογές. Σύμφωνα με την καταγωγή της ονομασίας του, οι εκπομπές MMW έχουν πολύ μικρό μήκος κύματος. Για παράδειγμα, συχνότητες των 50 GHz έχουν μήκος κύματος 5,99 mm. Αυτό επιτρέπει την δημιουργία εξαιρετικά λεπτομερών εικόνων στόχων, ακόμα κι εις βάρους του βεληνεκούς.

Για τους σχεδιαστές πυραύλων, αυτά τα ραντάρ μπορούν να παρέχουν έναν RF ανιχνευτή με ασυνήθιστης ακρίβειας εικόνων στόχων, βοηθώντας στο να διασφαλιστεί ότι εμπλέκεται ο σωστός στόχος, και συνδράμει στην άρνηση των αντιμέτρων.

Tom Withington

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

20 Απαντήσεις

 1. Το ενδιαφέρον είναι εάν θα αποδεσμεύσουν πληροφορίες σχετικά την φημολογούμενη λειτουργία “Active cancellation” που διαρρέεται ότι διαθέτει το σύστημα αυτοπροστασίας του Rafale, όπως γράφαμε από το 2012: https://www.researchgate.net/publication/233905276_Aeroskaphe_Chameles_Parateresimotetas_Stealth (σελ. 50 του περιοδικού). Έκτοτε, δεν έχουν υπάρξει νέα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, το SPECTRA είναι ένα από τα πληρέστερα συστήματα αυτοπροστασίας σήμερα, με ακριβή μέτρηση της γωνίας άφιξης των σημάτων (interferometry) και δυνατότητα στοχοποίησης, παρεμβολέα τεχνολογίας AESA, ανιχνευτές laser και IR κλπ.

  1. Η παρακάτω αναφορά ίσως να λέει ακριβώς αυτό, αν δεν χάθηκα στην μετάφραση.

   «RF jamming is transmitted through active- phased array antennas.
   Employment of this advanced technology allows the jamming signal to be concentrated in the sector where it is needed, not only increasing its effectiveness, but also reducing the probability of intercept by the adversary’s own sensors.»

   Παρακάτω ολόκληρη η αναφορά σχετική με το θέμα Spectra/EW.

   https://jocdigital.uberflip.com/i/589881-thales-electronic-warfare/3?

   https://content.cdntwrk.com/files/aT01ODk4ODEmdj0xJmlzc3VlTmFtZT10aGFsZXMtZWxlY3Ryb25pYy13YXJmYXJlJmNtZD1kJnNpZz02ZjVhNWVlNGQ2YTU3ODlhNzc4NmUwN2VjY2JlZmM0Yw%253D%253D

   1. Οι φράσεις που επισημάνατε εκτιμώ ότι αναφέρονται στην τεχνολογία AESA του jammer.
    Για το θέμα ενδεχόμενης εφαρμογής της τεχνικής “active cancellation” (η οποία προκαλεί καταστροφική συμβολή της “φυσικής” επιστροφής ραντάρ στην λήψη) στο SPECTRA του Rafale υπήρξαν μόνο διαρροές. Η πιο σημαντική εκ των οποίων ήταν η σχετική αναφορά του γνωστού αναλυτή Bill Sweetman, ο οποίος είχε γράψει το 2002: “But there is more to Spectra than conventional jamming. Pierre-Yves Chaltiel, a Thales engineer on the Spectra program, remarked in a 1997 interview that Spectra uses «stealthy jamming modes that not only have a saturating effect, but make the aircraft invisible… There are some very specific techniques to obtain the signature of a real LO [low-observable] aircraft.» When asked if he was talking about active cancellation, Chaltiel declined to answer.”
    Επίσης υπήρξε σχετικό (αναλυτικό) δημοσίευμα επί του θέματος στο παλαιότερο περιοδικό (φιλογαλλικών καταβολών) “Αναχαίτιση”.
    Η μόνη σχετική επιβεβαίωση από την πλευρά των γαλλικών εταιρειών ήταν η ακόλουθη, στο διαφημιστικό φυλλάδιο Fox Three No.15:
    “Such is the quality of the Spectra electronic warfare suite that the Rafale literally disappeared from the radar screens of the Libyan Air Force while performing ‘soft kills’ on the enemy radar systems. Spectra relies on advanced jamming modes and jamming techniques to defeat hostile weapon systems and to hide the progression and whereabouts of the fighter”.

    Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη.

   2. @Konstantinos Zikidis

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση και τις εξηγήσεις.
    Επειδή αναφέρονται στο κείμενο όπου περιγράφονται οι ικανότητες του Spectra(στην σελ.4), είχα σαν μη ειδικός την εντύπωση ότι αφορούσαν ακριβώς αυτό που αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν επίσημα σε συνέντευξη τα στελέχη της εταιρίας.

    Για να αποδειχθούν όμως αυτά στην πράξη (και εφόσον μιλάμε για Ελλάδα) νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε το αεροσκάφος με αυτό το σύστημα, αλλιώς θα ξέρουμε μόνο στο περίπου και χωρίς στοιχεία στα χέρια, αφού αυτού του είδους πληροφορίες δεν μεταφέρονται οπουδήποτε η σε οποιονδήποτε και ειδικά όταν δεν είναι χρήστης του συγκεκριμένου συστήματος.

 2. Μακάρι να τα βλέπαμε ως αντικαταστάτες των Mirage, αλλά θα μείνουμε με την όρεξη…

  Ενα άλλο θέμα ειναι αν οι Γάλλοι εξάγουν 100% τις δυνατότητες του SPECTRA

  1. Σιγά μην αφήσει η ΛΜ την πολιτική στην Ελλάδα να επιλέξει ξανά μαχητικό απο Ευρώπη, χωρίς να φροντίσει για πολιτικές πιέσεις μέσο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που θα στριμώξει με οποιοδήποτε μέσο τις μαριονέτες στο Μαξίμου στην γωνιά.
   Μέχρι και εμφύλιο πόλεμο θα προκαλέσουν, αρκεί να αποφύγουν ένα σενάριο για επιλογή ευρωπαϊκού μαχητικού απο την Ελλάδα. Οι χαφιέδες και τσάτσοι που έχουν στην χώρα, είναι απο ότι φαίνεται σε συνεχή ετοιμότητα στα φόρουμ και οπουδήποτε αλλού στην χώρα, ώστε να προειδοποιήσουν έγκυρα για οποιεσδήποτε προσπάθειες για μια συμφωνία με μια ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρία.

  1. Το περίεργο ειναι γιατί δεν καλύπτεται η μπάντα κάτω από 2GHz, ίσως είναι τεχνικό θέμα λόγω μεγάλου μήκους κύματος. Αλλά οι μπάντες Κu Κ Κa, αναμενόμενο ότι θα έπρεπε να καλυφθούν…

   1. Όντως, η εκτίμηση είναι ότι οι διατάξεις εκπομπής του παρεμβολέα του Rafale δεν αποδίδουν σε χαμηλότερες συχνότητες. Στα περισσότερα μαχητικά, το κάτω όριο εκπομπής του παρεμβολέα είναι 4 GHz. Για την κάλυψη των χαμηλότερων συχνοτήτων απαιτούνται εξειδικευμένα pod όπως στο EF-18 Growler. Πρόσφατα ανέκυψε η σκέψη για ανάππτυξη μίας ανάλογης έκδοσης του Rafale, το Rafale GE (guerre électronique), στα πρότυπα του Growler. Αυτό συζητήθηκε και στο ακόλουθο άρθρο της Πτήσης που «έσπασε τα κοντέρ» (κυρίως λόγω εντυπωσιακού τίτλου): https://www.ptisidiastima.com/french-hardware-procurement-financing-model/

    1. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί, θα ήταν νομίζω η πιο ενδιαφέρον έκδοση του μαχητικού η οποία θα συμπλήρωνε απόλυτα το πρόγραμμα Rafale, προσφέροντας επιπλέον έναν σύγχρονο αντικαταστάτη για τα Tornado ECR στην Ευρώπη.

     Μένει η ανάπτυξη ενός όπλου αντί-ραντάρ, για αντικατάσταση των HARM(αν θυμάμαι σωστά, είχε ξεκινήσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σε έκθεση, αλλά δεν γνωρίζω αν προχώρησε).

   2. Πάντως με δεδομένο ότι θα μαχητικά έχουν ένα θέμα με τις χαμηλές συχνότητες ακόμα και στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και σε συνδυασμό πάντα με την απειλή του F-35.
    Νομίζω είναι φανερό που πρέπει να γίνει η επιλογή στα ραντάρ.
    Το F-35 γνωρίζεται σε τι συχνότητες «παίζει» η σουίτα ηλεκτρικής προστασίας;

  1. Μπράβο, αυτό ακριβώς εννοούσα.

   @ SAS
   Το F-35 έχει το σύστημα AN/ASQ-239, το οποίο είναι μόνο δέκτης, ενώ ως παρεμβολέα χρησιμοποιεί το ραντάρ του, προφανώς μόνο προς τον εμπρόσθιο τομέα και με τον ανάλογο περιορισμό στην ζώνη συχνοτήτων. Όσον αφορά την ζώνη κάλυψης του συστήματος του δέκτη, αυτή δεν αναφέρεται με σαφήνεια αλλά εκτιμάται ότι καλύπτει από 4 GHz έως 10 – 12 GHz.

   1. Αν έτσι έχουν τα πράγματα με τις συχνότητες Γαλλικοί Α/Α πύραυλοι, MICA NG, ASTER-30 bl.1 NT, που θα τοποθετηθούν ενεργά ραντάρ Ka band,όπως και METEOR τώρα, θα δημιουργούν πολλά θέματα.
    Ενώ αντίθετα το SPECTRA των Rafale έχουν την Χ band του ΑΙΜ-120

   2. Η συζήτηση για αύξηση των ικανοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου, φαίνεται να υπάρχει και στην Ντασσό, παρόλο που μέχρι στιγμής φαίνεται να γίνεται λόγος για νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για το αεροσκάφος αντί για μια ξεχωριστή έκδοση ηλεκτρονικής επίθεσης στο είδος του EA-18G για SOJ.

    Η γαλλική αεροπορία ναυτικού(ίσως και η AdlA), νομίζω ότι θα ήθελε να έχει μια εξειδικευμένη έκδοση ΗΠ, για να αποκτήσει αυτονομία/ανεξαρτησία απο τους αμερικανούς.

    Ces développements doivent notamment permettre d’assurer la détection, la poursuite et l’identification de menaces air-air émergentes, et d’améliorer la survivabilité du Rafale grâce à de nouveaux modes discrets et à un système de guerre électronique à la pointe du progrès.

    https://www.dassault-aviation.com/fr/defense/rafale/perspectives-davenir/

 3. Καλησπέρα

  Μια απορία προς τον κύριο Ζηκίδη

  Με τα λίγα που γνωρίζω, όσο κατεβαίνεις σε συχνότητες τόσο πληθαίνουν οι συσκευές που τις χρησιμοποιούν. Π.χ. από 4GHz και κάτω είναι οι συχνότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

  Άρα ένας παρεμβολέας – πάλι με τα λίγα που γνωρίζω παρεμβολή => εκπομπή σήματος – είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί γιατί υπάρχουν απείρως περισσότεροι δέκτες της παρεμβολής (πομποί κινητής, τα ίδια τα κινητα) που με το κατάλληλο λογισμικό ίσως καταφέρουν μια υποφερτή απεικόνιση της απειλής.

  Συν το ότι οι πλείστες χώρες ήδη διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο πομπών κινητής άρα ένα δίκτυο εντοπισμού υπό προϋποθέσεις.

  Ίσως και δίκτυο παρεμβολών αν χρειαστεί;

  1. Ο σκοπός του παρεμβολέα σε ένα μαχητικό δεν είναι να παρεμβάλει γενικώς και αορίστως αλλά εναντίον καθορισμένων απειλών σε συγκεκριμένες λειτουργίες (π.χ. lock on, και όχι σε έρευνα), υπό συγκεκριμένες συνθήκες (σε περιορισμένη απόσταση, και όχι από πολύ μακριά). Δεν έχει έννοια να παρεμβάλεις ένα ραντάρ εδάφους, γιατί αυτό δεν αποτελεί απειλή για σένα.
   Οι καθορισμένες απειλές είναι κυρίως άλλα μαχητικά Α/Φ και Α/Α συστήματα, καθώς και ραντάρ πυραύλων. Για το λόγο αυτό, οι παρεμβολείς καλύπτουν πάνω από 6 GHz και έως 18-20 GHz, καθώς οι περισσότερες δυνητικές απειλές βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Και βεβαίως, δεν παρεμβάλλουμε για πλάκα, γιατί αφ’ενός μεν αυτό αποτελεί επιθετική ενέργεια, αφ’ ετέρου δε δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τις τεχνικές παρεμβολής μας. Επίσης, όντως ίσως “δώσουμε στίγμα” σε κάποιο εχθρικό σύστημα που ενδεχομένως “ακούει”.

   Το πράγμα βέβαια αλλάζει με ένα Α/Φ σαν το E/F-18 Growler, το οποίο εκτελεί Stand-off jamming, παρεμβάλλοντας ευρύτερες περιοχές με μεγάλη ισχύ, κατεβαίνοντας και στο πεδίο των συχνοτήτων (ώστε να καλύπτει τα ραντάρ επιτήρησης). Αφού λοιπόν πάμε και “στρώσουμε” την κατάσταση, ανεβάζοντας το επίπεδο θορύβου στα ραντάρ επιτήρησης (δημιουργώντας προβλήματα στην αποκάλυψή τους), επιτρέπουμε και σε άλλα ωραία αεροπλάνα να εκδράμουν αθέατα, αδειάζοντας το φορτίο τους και εκπολιτίζοντας την όποια “ανυπάκουη” χώρα…

   1. Ευχαριστώ

    Εγώ προσπαθώ να το δω από την οπτική γωνία του «φτωχού πλην τίμιου αμυνόμενου στην ανυπάκουη χώρα»

    Πώς θα μπορούσε δηλαδή κάποιος να χρησιμοποιήσει υφιστάμενες υποδομές για να καταφέρει έστω ένα υποτυπόδες σύστημα επιτήρησης.

    Βέβαια κατανοώ γιατί τα εξειδικευμένα συστήματα έχουν τόσο το κόστος όσο και τη…σπανιότητα που έχουν.

    Ξανά λοιπών ευχαριστώ για την απάντηση

 4. Aτυχημα με Rafale χθες, το καθισμα της πισω θεσης εκτιναχθηκε με αποτελεσμα να τραυματιστει ο πισω χειριστης(64 χρονων-μη στρατιωτικος)
  Ο πιλοτος καταφερε να το προσγειωσει.

  http://www.leparisien.fr/faits-divers/le-navigateur-d-un-rafale-grievement-blesse-apres-avoir-ete-ejecte-au-decollage-20-03-2019-8035947.php

  1. Επειδή μιλάνε για ατύχημα, αναρωτήθηκα πως εκτινάσσεται ένα κάθισμα μαχητικού χωρίς να ενεργοποιηθεί(έστω απο λάθος με τον μοχλό) ο μηχανισμός πυροδότησης που θα πυροδοτήσει τον πυραυλοκινητήρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.