Φωτογραφία απο την εκτόξευση του αντιαεροπορικού πυραύλου Aster 15 Block 1. (Πηγή: MBDA)

Την 6η Μαρτίου το 4º Σύνταγμα Αντιαεροπορικού Πυροβολικού του Ιταλικού Στρατού με έδρα την Mantua, και το Κέντρο Αξιολόγησης της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) CEAM (Centre d’Expériences Aériennes Militaires) με έδρα την αεροπορική βάση BA 118 στο Mont-de-Marsan, πραγματοποίησαν κοινή εκτόξευση του τρίτου εδάφους-αέρος, μεσαίου βεληνεκούς, πυραύλου Aster 30 Block 1 απο το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée/ Terrestre).

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε υπο την εποπτεία του Κέντρου Δοκιμής Πυραύλων DGA Essais de Missiles (DGA EM) της γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l´Armement) στο Biscarrosse της Γαλλίας. Για την διεξαγωγή της δοκιμής, χρησιμοποιήθηκαν δύο συστήματα SAMP/T της γαλλικής ΠΑ επανδρωμένα απο στρατιωτικό προσωπικό της ιταλικής και γαλλικής ΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της MBDA την 8η Μαρτίου, ήταν  η πρώτη βολή του SAMP/T που έγινε με την χρήση του συστήματος ανταλλαγής τακτικών δεδομένων L16. Ενώ οι προηγούμενες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ειδικό επιχειρησιακό περιβάλλον της Γαλλία, πλήρως ελεγχόμενες απο τη DGA και την γαλλική ΠΑ, η τελευταία βολή πραγματοποιήθηκε στο επιχειρησιακό περιβάλλον του NATO υπό την αιγίδα του Νατοϊκού κέντρου επιχειρήσεων βαλλιστικών πυραύλων (BMDOC) το οποίο εδρεύει στο Ramstein της Γερμανίας και η διασύνδεση της BMDOC με τη βολή έγινε μέσω του συστήματος L16.

Η πρώτη βολή με το σύστημα SAMP/T πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και η δεύτερη το Νοέμβριο του 2011.

Για την προσομοίωση του εναέριου στόχου, ο πύραυλος Aster 30 Block 1 ενεπλάκη εναντίον ενός πυραύλου Black Sparrow ως υποκατάστατο βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύθηκε απο ενα μαχητικό αεροσκάφος F-15D Eagle της ισραηλινής ΠΑ. Μετά απο περίπου 300 χιλιόμετρα πτήσης, ο στόχος εξουδετερώθηκε απο τον πύραυλο που προσομοίωνε την αντι-βαλλιστική επιχείρηση.

Το σύστημα SAMP/T εξελίχθηκε και κατασκευάστηκε απο την EUROSAM, μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι MBDA και Thales Air Systems. H MBDA παρέχει το πύραυλο και η Thales το τρισδιάστατο σύστημα ελέγχου πυρός για επιτήρηση, ανίχνευση και καθοδήγηση του πυραύλου ARABEL (Antenne Radar à Balayage Électronique).

Η μονάδα εκτόξευσης αποτελείται απο οχτώ κάνιστρα εκτόξευσης τα οποία είναι τοποθετημένα σε ενα βαρύ τακτικό 8Χ8 όχημα, ενώ το σύστημα ARABEL είναι τοποθετημένο σ’ενα κλωβό ο οποίος μεταφέρεται απο ένα φορτηγό. Ολόκληρο το σύστημα διαθέτει συνεργαζόμενα συστήματα όπως την μονάδα ελέγχου πυρός και προσβολής, την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το όχημα ανεφοδιασμού. Τα γαλλικά συστήματα είναι εγκατεστημένα επάνω σε φορτηγά Renault και τα ιταλικά σε οχήματα της ASTRA Veicoli Industriali.

H Γαλλία πρόκειται να αναπτύξει 10 συστήματα SAMP/T (στη Γαλλία ονομάζεται Mamba) σε πέντε διαφορετικές αντιαεροπορικές Μοίρες, εκ των οποίων έχει παραλάβει τέσσερα συστήματα, ενώ ο ιταλικός Στρατός παρήγγειλε πέντε συστήματα για να εξοπλίσει ένα Σύνταγμα Πυροβολικού με τέσσερα απο αυτά να έχουν ήδη παραδοθεί.

Την 4η Φεβρουαρίου, η πρώτη φρεγάτα FREMM του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού FS “Aquitaine” πραγματοποίησε με επιτυχία εκτόξευση πυραύλου Aster 15 εναντίον εναέριου στόχου.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: