Τσαβούσογλου: δεν πρόκειται να δεχτούμε ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο

Αιγαίο Πέλαγος
Δορυφορική λήψη του Αιγαίου Πελάγους (Φωτογραφία:blogs.jcvi.org)

[dropcap size=small]Δ[/dropcap]εν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αλλά ούτε και διεθνής συνθήκη σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απαντώντας σε επερώτηση στην τουρκική βουλή είπε ότι υπάρχουν σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε, οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν στην κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, ενώ υπογράμμισε πως οι συνθήκες αυτές περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τη κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών.

«Υπό την έννοια αυτή το πρόβλημα αφορά στην ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε.

«Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντά της».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως από το 1996 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρνει στην επικαιρότητα τα ζητήματα αναφορικά με το Αιγαίο και τις θέσεις του για λύση με διάφορες ανακοινώσεις και σημείωσε.

«Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξαγγείλει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ντε φάκτο καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη.

Παράλληλα με τις εξαγγελίες αυτές, οι απόψεις μας διατυπώνονται σε κάθε επίπεδο προς τις ελληνικές αρχές ενώ διαβιβάζονται από το υπουργείο Εξωτερικών διαβήματα διαμαρτυρίας με σκοπό να καταγραφεί και γραπτώς η στάση μας».

ΠΗΓΗ: ant1news.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

  1. Ακριβώς!

   Ακριβώς εδώ φίλε μου θέλω την άποψη σου και οποιουδήποτε άλλου θέλει να συμμετέχει.

   Η Βουλγαρία ως ένα βαθμό (επαναλαμβάνω ως ένα βαθμό) έχει παρόμοια θέματα ασφαλείας με εμάς με την Τουρκία (μειονότητα, τουρκικές παρεμβάσεις κλπ). Όμως παρά το γεγονός ότι ο βουλγαρικός στρατός είναι πολύ μικρός δεν αισθάνεται ανασφαλής, ούτε οχυρώνει τα σύνορα της για τουρκική εισβολή.

   Εμείς με πολύ μεγαλύτερο στρατό και οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι οι Τούρκοι όποτε θέλουν θα μας κάνουν μια χαψιά και οι πολιτικές μας ηγεσίες πάντα θεωρούν ως παράγοντα αποτροπής την αστάθεια που θα προκληθεί στο σύστημα και όχι την πολεμική μας ικανότητα και οχυρώνουμε τα χερσαία μας σύνορα για να αντιμετωπίσουμε χερσαία επίθεση και πιστεύουμε ότι πόλεμος δεν θα γίνει ποτέ.

   Το έχουν πιάσει πιο σωστά οι Βούλγαροι;

   Ζούμε εμείς μια κατάσταση σχιζοφρένειας;

   Συμβαίνει κάτι άλλο;

   Και κάτι τελευταίο. Τι αξία έχουν οι ατέλειωτες αναλύσεις περί Τουρκίας αν αυτές δεν καταλήγουν σε συγκεκριμένες απόψεις για το τι φύσης και έκτασης στρατιωτική απειλή αντιπροσωπεύει η Τουρκία και ποιες τελικά πρέπει να είναι οι δικές μας απαραίτητες στρατιωτικές δυνατότητες;

   Είναι σωστό να ισοδυναμούμε τις προθέσεις της Τουρκίας με τις δυνατότητες της; Μήπως αυτό μας οδηγεί στην επιδίωξη δυνατοτήτων που δεν μας είναι απαραίτητες;

   1. Χρόνια δομικά προβλήματα που ξεκινούν από τη χάραξη κρατικής πολιτικής (πως και ποιοι) και εντοπίζονται κυρίως στην άρνηση και στην αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας, που δεν οδηγούν στην υιοθέτηση ρεαλιστικής πολιτικής.
    Απότοκος των παραπάνω, ο ενστερνισμός (μέχρι παρεξηγήσεως..) ενός μοντέλου αλληλεπίδρασης μεταξύ των γειτονικών μας κρατών και δη της Τουρκίας, το οποίο αποσκοπεί διαρκώς στην άμβλυνση της επιθετικότητας και του επεκτατισμού,ευελπιστώντας τοιουτοτρόπως στην αποτροπή της πρακτικής τους άσκησης.

   2. @Τ.Τ
    Φίλε μου,έφερα ὡς παράδειγμα χώρας με αυτοσεβασμό την Βουλγαρία,για τους εξής λόγους:
    Πρώτον,δέν είναι Ισραήλ.
    Όποτε πέφτει ὡς παράδειγμα το Ισραήλ,ορθώνεται ένα τείχος αρνήσεως,από το ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση,στο ότι ζεί με το όπλο στο χέρι (προφανώς το να ζείς με το όπλο στον κρόταφο,δέν χαλάει κάποιους),στο ότι έχει πυρηνικά,ἤ στο ότι αντικειμενικά δέν μπορεί να τα βρεί με τους γείτονες του (ενώ εμείς μπορούμε…)
    Δεύτερον,ἡ Βουλγαρία έχει τον ίδιο γείτονα ὡς παραδοσιακό εχθρό,και σοβαρώτερη απειλή.
    Τρίτον,αλλά κυριώτερον,δέν είναι Ἑλλάδα.
    Το 1996,ἡ Βουλγαρία ήταν ἥδη σκιά του πρότερου εαυτού της,όχι πολύ διαφορετική από σήμερα,ενώ ἡ Ἑλλάδα ήταν ὁ κουβαρντάς των βαλκανίων,με στρατιωτικό δυναμικό αξιόλογο,και υλικό αναβαθμισμένο σε σύγκριση με την πρό CFE εποχή.
    Στα Ίμια όμως,ἡ άμυνα αγνοήθηκε,και ἡ διπλωματία προδόθηκε,με την έννοια ότι αντί να εξασφαλίσει τα ἑθνικά συμφέροντα,χρησιμοποιήθκε ὡς δούρειος ίππος για να τα απεμπολήσει.
    Τότε,το «άλλοθι» των γκόλουμ και των πολιτικών παχύδερμων με τον πάγκαλο στον εγκέφαλο,ήταν ότι «δέν θα θυσιάζαμε την ευημερία μας».
    Με τα χρόνια,και παρά την αλλαγή σκυτάλης στους διαδρόμους της εξουσίας,ἡ «ευημερία» κατέστη ἡ αμπρακατάμπρα που δικαιολογούσε τον γιουσουφακισμό.
    Περιέργως πώς,σήμερα πλέον,είναι ἡ χρεωκοπία το τέλειο άλλοθι.
    Στην ίδια ιστορική περίοδο,βλέπουμε την καθημαγμένη Βουλγαρία να εισέρχεται στο ΝΑΤΟ παρά την στρατιωτική της ένδεια,και στην Ε.Ε παρά την οικονομική καχεξία (χωρίς SWAP δηλαδή) και την πολιτικοκοινωνική υστέρηση σε σχέση με τα κοινοτικά μέτρα.
    Βλέπουμε επίσης,ότι ἡ Βουλγαρία δέν χαρίζεται σε κανέναν,ούτε στους «αδελφούς» της Βαρντάσκας,ούτε στους γενίτσαρους της Ανατολίας.
    Σημειωτέον,ἡ τουρκόφρων μειονότητα στην Βουλγαρία υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο,ενώ ἡ μουσουλμανική συνολικά κυμαίνεται μέχρι και στο 10% του συνολικού πληθυσμού.
    Παραχωρήσεις όμως στο στάτους της μειονότητος,δέν έχουν γίνει.
    (πάλι καλά,βέβαια,γιατί ἡ Ἑλληνική μειονότητα δέν υπάρχει κἄν τυπικά στην Βουλγαρία,διότι το θέμα ρυθμίστηκε,υποτίθεται,με το σύμφωνο Πολίτη-Καλβώφ το 1923 ἤ 1924.)

    Τα τρία ερωτήματα σου είναι ευστοχώτατα

    1)Το έχουν πιάσει πιο σωστά οι Βούλγαροι;

    2)Ζούμε εμείς μια κατάσταση σχιζοφρένειας;

    3)Συμβαίνει κάτι άλλο;

    Στο 1),και 2),προφανώς δίνεις και την απάντηση.
    Στο 1) εικάζω ότι οἱ Βούλγαροι δέν φοβούνται τουρκική επίθεση,που δέν μπορούν να αντιμετωπίσουν,αλλά φαίνονται να θεωρούν ότι ακόμη και ἄν χάσουν,αβοήθητοι από το ΝΑΤΟ,στην πραγματικότητα θα χάσουν λιγώτερα από όσα θα έχαναν παραιτούμενοι της αξιπρέπειας τους.
    Στο 2),απλώς δέν κολλάνε αγορές του αιώνα,Απάτσι και υπεράρματα με το «και τί θέλατε δηλαδή,να κάνουμε πόλεμο,να κλάψουν μάνες;»
    Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια,και τότε και αργώτερα,οἱ δικές μας μάνες κλαίνε και στην ειρήνη.
    Στο 3),δέν γνωρίζω μετά βεβαιότητος ἄν όντως είμαστε ὁ αποδιοπομπαίος τράγος της υφηλίου,αλλά σε κάποιον Παναγιώτη Πιπινέλη,επί μακρόν διπλωμάτη και κατ᾿επανάληψιν ΥΠΕΞ,ακόμη και της χούντας,αποδίδεται ένα αξίωμα,συγκεκριμένα ότι «Ἡ Ἑλλάς δέν έχει δικαιώματα,παρά μόνον υποχωρήσεις.»
    Ἡ υιοθέτηση του αξιώματος από τον πολιτικό και διπλωματικό κόσμο της Χώρας είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού,απλώς καλύπτεται με γλυκανάλατα έως γελοία επιχειρήματα υπό συναισθηματικό μανδύα,(όπως ἡ θύελλα λαθρολαγνείας των ημερών),ἤ τραγελαφικά όπως τα νταούλια των αγορών και οἱ κόκκινες γραμμές.

    @Κυριάκος
    Ούτε τα χερσαία σύνορα είναι εκτός αμφισβητήσεως,απλώς εκεί ακολουθείται έμμεση προσέγγιση,με την μουσουλμανική μειονότητα ὡς πολιορκητικό κριό.
    Στην τελευταία σου αράδα,έχω την ίδια υποψία.
    Ἄν μάλιστα το συνδυάσουμε με την ολομέτωπη επικοινωνιακή επίθεση λαθρολαγνείας,θα δείς ότι χορηγοί είναι ἡ Ε.Ε (των μνημονίων),ο ΟΗΕ (της πράσινης γραμμής και των σχεδίων Ανάν) πέρα από την αγνοούμενη «Ἑλληνική Δημοκρατία».
    Ὁ δέ Πιστολέρο έχει πιάσει την συχνότητα μου.

 1. Τί διαφορετικό ισχυρίστηκε σε σχέση με τά θαλάσσια σύνορα, απ’ ότι είχε δηλώσει περί αυτού καί τό «σαΐνι» ο πρωθυπουργός μας;

  1. Το διαφορετικό είναι ότι ὁ Τούρκος ισχυρίζεται πως « δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».
   Άλλο αυτό,και άλλο ὁ εξυπνακισμός του Αλ Τσίπρα Αλ Τσαντήρ Αλ Νταούλι «έχει ἡ θάλασσα σύνορα και δέν το ξέρω;».
   Στην πραγματικότητα,ὁ Τσαβούσογλου κάνει παιχνίδι ακριβώς με την ύποπτη εκείνη πάσα του Αλ Τσίπρα.

   1. Η θάλασσα μπορεί να μην έχει σύνορα, έχει όμως άλλα πράγματα όπως ναυσιπλοία, αλιεία, πετρέλαια, αέρια, εναέριο χώρο και όποιος είναι μάγκας και τσαμπουκάς εισπράτει και όποιος δεν μπορεί κοιτά και τα κάνει κρεμαστάρια.
    Στην ξηρά δύσκολα μπορείς να κάνεις παιχνίδι. Παράδειγμα τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Έιδατε εκεί οι τούρκοι να αμφισβητούν τα σύνορα; Να διεκδικούν κάτι; Να μην τους αρέσει η οριογραμμή;
    Γιατί λοιπόν οι Βούλγαροι να έχουν πρόβλημα;
    Και μην ξεχνάτε ότι η το επόμενο τρένο είναι η γαλάζια οικονομία. Από την πράσιμη οικονομία των ΑΠΕ πάμε στην γαλάζια οικονομία της θάλασσας. Και μπορεί τα λεφτά να είναι πολλά. Και μπορεί αυτός να είναι ο λόγος που μας έκοψαν τα φτερά με τα μνημόνια.

   2. @ΑΧΕΡΩΝ
    Πολλές πάσες που οδήγησαν σε συνεχόμενα αυτογκόλ, έχουμε καταντήσει πασαδόρος της πολιτικής παρέας στην περιοχή, και το ευχαριστώ είναι η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ταυτότητας μας απο τους γείτονες και “φίλους”.

    Όπως έλεγε και ο Χατζηχρήστος σε μια ταινία, “φίλοι η Άγγλοι, φίλοι οι Γάλλοι, φίλοι και οι Αμερικάνοι, οποίος έχει τέτοιους φίλους τους εχθρούς τι να τους κάνει”. Όσο θα συνεχίζουν να παριστάνουν τις κύριες οι αρμόδιοι, θα μας αντιμετωπίζουν σαν μικρά παιδάκια.

 2. Η ρητορική ενός πολεμοχαρή, ο οποίος απειλεί επανειλημμένα με επιθετικό πόλεμο για να εντυπωσιάσει τους δειλούς πολιτικούς στα γειτονικά κράτη που θέλουν παριστάνουν τους «ψύχραιμους» με αφοπλιστική/διπλωματική ρητορική, για να μην εκνευρίσουν τον Τούρκο κατακτητή και σφαγέα των λαών.

  Ως γνωστών η μπογιά τους πιάνει μόνο σε εκείνους που δεν έχουν το θάρρος και τα μέσα για να απαντήσουν κατάλληλα, και επειδή βρίσκονται σε δύσκολη θέση χωρίς πολιτική υποστήριξη απο τους εταίρους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν οικονομικά συμφέροντα και στενή συνεργασία με τους απέναντι εμπόρους ναρκωτικών, ανθρώπων, όπλων, και λαθραίου πετρελαίου, που είναι και θερμοί υποστηριχτές της ισλαμικής τρομοκρατίας την οποία στηρίζουν όπου βρεθεί ευκαιρία.

 3. Τί φλυαρείες εκστομίζει ο εκάστοτε πολιτικός. Ασφαλώς υπαρχουν καί σύνορα καί όρια στίς θάλασσες. Το κασους μπέλι ακόμη υπἀρχει. Η μόνη λύση είναι η Ελλάς να πάρει τήν συμφωνία άλλων μεγάλων κρατών γιά νά έχει βοήθεια καί νά επεκτείνει στά δώδεκα μίλια τέλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.