Τσαλακωμένος στρατός

Gokhan Tan/Getty Images

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβερη πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” 23 Ιουλίου 2016, σελ. 44.

[dropcap size=small]Η[/dropcap] πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και η αντιμετώπιση της από πλευράς των πιστών στον Ερντογάν και την κυβέρνηση του, επιτρέπει την εξαγωγή κάποιων -πρώτων- χρήσιμων συμπερασμάτων αναφορικά τόσο με τη δράση και συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) όσο με την από μέρους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Ε.Δ.) άμεση -προληπτικού χαρακτήρα- αντίδραση τους.

1. Φάνηκε πεντακάθαρα ότι ο τουρκικός στρατός μετά την 14ετία Ερντογάν είναι εσωτερικά διαιρεμένος και σε μετα-κεμαλική φάση. Για πρώτη φορά σε σχέση με τα προηγούμενα επιτυχή πραξικοπήματα στην Τουρκία, οι ΤΕΔ δεν ήταν “en bloc” ούτε και εκπροσωπούνταν στο σύνολο τους από τον επικεφαλής τους αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου. Νομίζουμε ότι εφεξής όροι όπως “Θεματοφύλακες του Κεμαλισμού”, “Κοσμικότητα” δεν ισχύουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος…

2. Το υψηλότατο κύρος των ΤΕΔ στην τουρκική κοινωνία επλήγη βαθύτατα και καταρρακώθηκε, κάτι που αποτελεί επιλογή του Ερντογάν, όπως φάνηκε και από τον δημόσιο εξευτελισμό των συλληφθέντων στρατιωτικών, μέσω της τηλεοράσεως. Το λιντσάρισμα, η σύλληψη και η κακοποίηση Τούρκων στρατιωτικών εν στολή, αποτελούν ασφαλώς πρωτόγνωρες εικόνες που συντείνουν στην “αποκαθήλωση” της έως τώρα άψογης και ατσαλάκωτης εικόνας του Τούρκου στρατιωτικού. Και το πλήγμα στην εικόνα θα κάνει πολλά χρόνια να επουλωθεί.

3. Η σύλληψη μεταξύ των άλλων (τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) και 6514 στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων 103 στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι, αποτελεί καίριο πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος, που θα πάρει αρκετό χρόνο για να συνέλθει από αυτό. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στελέχη για τις Ε.Δ δεν παράγονται από τη μια μέρα στην άλλη…

4. Αποδείχτηκε ουσιαστικά ότι οι πραξικοπηματίες είχαν μαζί τους τις αεροπορικές δυνάμεις, τη Στρατοφυλακή (η οποία στην Τουρκία θεωρείται ο τέταρτος κλάδος των Ε.Δ. και διοικείται πάντα από στρατηγό του Πεζικού) και μικρό τμήμα των χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων. Κυρίως δεν είχαν μαζί τους την κρίσιμη 1η Στρατιά, που είναι υπεύθυνη για την άμυνα της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της Κωνσταντινούπολης, ο διοικητής της οποίας, στρατηγός Ουμίτ Τουντάρ, ετάχθη από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ερντογάν. Γι’αυτό άλλωστε και ο τελευταίος έσπευσε να καταφύγει στην “ασφάλεια” της Κωνσταντινούπολης, αφού έλαβε προσωπική διαβεβαίωση για αυτό από τον στρατηγό Τουντάρ. Είναι πολύ πιθανόν κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις του Αυγούστου ο Τουντάρ να “εξαργυρώσει” τη στάση του με την ανάληψη της θέσεως του γενικού επιτελάρχη των ΤΕΔ, αντίστοιχης της δικής μας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

5. Αξιοπρόσεκτη είναι η ένταση των πληγμάτων τα οποία πραγματοποίησαν οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις εναντίον… τουρκικών στόχων. Ο βομβαρδισμός του διαδρόμου από-προσγειώσεων της μεγάλης αεροπορικής βάσεως Ακιντζί από βομβαρδιστικά F-4E “Terminator” για να μην απογειωθεί κανένα φιλοπραξικοπηματικό F-16 ή οι καταρρίψεις στρατιωτικών ελικοπτέρων, καθώς και το “κλείσιμο” της μεγάλης στρατηγικής σημασίας βάσεως του Ιντσιρλίκ, όπου υπάρχουν αποθηκευμένα και πυρηνικά όπλα των Αμερικανών και η παρεμπόδιση των τελευταίων να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους κατά του Ντά’ες, αποτελούν ασφαλώς ενδείξεις της σφοδρότητας της δράσεως των αεροπορικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

6. Η “εξαφάνιση” 43 στρατιωτικών ελικοπτέρων (σ.σ. σχεδόν η δύναμη μιας ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού), που είτε καταρρίφθηκαν είτε έχουν προσγειωθεί σε γειτονικές χώρες (Ιράκ, Ιράν, Αρμενία κ.λπ.) μεταφέροντας πραξικοπηματίες, είναι άλλη μια ένδειξη της σφοδρότητας των συγκρούσεων. Επίσης κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει την τύχη των μελών της φρεγάτας “Yavuz”, που στασίασαν, καθώς και της ομάδας των 40 επίλεκτων κομάντος του Στρατού, των “μπορντό μπερελί”, των οποίων αποστολή ήταν να επιτεθούν και να συλλάβουν τον Ερντογάν στο ξενοδοχείο του.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν με χαρακτηριστική ετοιμότητα και ψυχραιμία. Όταν προ δύο εβδομάδων ο Ερντογάν προέβη σε συλλήψεις 20 ανωτάτων και 320 ανωτέρων και κατωτάτων στελεχών του στρατεύματος του, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τους τέσσερις αρχηγούς, όπου εξετάστηκε η κατάσταση και αποφασίστηκε η κλιμάκωση των αντιδράσεων αναλόγως των εξελίξεων στην γείτονα, μηδέ του πραξικοπήματος εξαιρουμένου. Όταν την Παρασκευή το βράδυ αυτό ξέσπασε, η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση και “αυτοματοποιημένη”.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανταποκρίθηκε αμέσως στις ανακλήσεις. Οι κρίσιμες μονάδες και των τριών κλάδων “γέμισαν” κόσμο ταχύτατα, παρά το γεγονός οτι βρισκόμαστε σε περίοδο θερινών αδειών. Κινητοποιήθηκε αμέσως η διακλαδική δύναμη “Δέλτα” για άμεση επέμβαση όπου και αν απαιτείτο. Στην Πολεμική Αεροπορία η ετοιμότητα στις βάσεις απ’όπου θα απογειώνονταν αμέσως μαχητικά αεροσκάφη για εκτέλεση αποστολών, η ετοιμότητα ήταν άμεση.

Τα μαχητικά αεροσκάφη εξοπλίστηκαν με τους προβλεπόμενους φόρτους πυρομαχικών και οι πιλότοι τέθηκαν σε ετοιμότητα τριών λεπτών. Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που εδρεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απέπλευσαν άμεσα για τις προβλεπόμενες θέσεις, ενώ και τα πληρώματα όλων των υποβρυχίων στον Ναύσταθμο μπήκαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Ο Στρατός Ξηράς, όπου χρειάστηκε, έλαβε πολύ γρήγορα τα προληπτικά μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα.

Το σύνολο όλων αυτών των ενεργειών παρακολουθήθηκε και καθοδηγήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο λειτούργησε υπό τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Βαγγέλη Αποστολάκη.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. «Ο Στρατός Ξηράς, όπου χρειάστηκε, έλαβε πολύ γρήγορα τα προληπτικά μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα.»
  Πρίν λίγες μέρες,διαβάσαμε το εύγλωττο εκείνο «Ὁ 50 ΛΑΤ επιστρατεύθηκε προκειμένου να ασκηθεί».
  Για να μήν ξεχνιόμαστε.
  Σχετικά με την δράση των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων,και την μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στους παραδοθέντες πραξικοπηματίες,κυκλοφορεί ὡς εικονομήνυμα ὁ ακρωτηριασμός του χειριστή F-16 που βομβάρδισε το προεδρικό σύμπλεγμα (μου το έδειξε Τούρκος γνωστός).
  Λοιπόν,«κάποιοι»,έκοψαν τα αυτιά του Τούρκου αεροπόρου.
  Μένει να δούμε ἄν τα έκτροπα θα απσχολήσουν την τουρκική δικαιοσύνη,και ποιά θέση θα λάβει ὁ Ρ.Τ.Ε.

  1. Όντως, είδαμε ένα μικρό ψιλομπάχαλο που μακάρι να τους οδηγήσει σε διχασμό και εμφύλιο και αναθαρέψαμε ξεχνώντας εν ριπή οφθαλμού τα χάλια τα μαύρα μας ειδικά στον ΣΞ, με τελευταίο τρανό παράδειγμα αυτό που αναφέρεις.
   Παρεμπιπτόντως, δυστυχώς με ενημέρωσαν ότι τα νούμερα στον Έβρο είναι σε τραγική κατάσταση και οι καρεκλοκένταυροι των πρωτίστως Αθηνὠν, περί άλλων τυρβάζουν και διαβεβαιώνουν για αξιόμαχο και πράσινα άλογα.
   Επίσης, έγινα μάρτυς της συνέχειας του φαινομένου της αναξιοκρατίας σε ότι αφορά τον τομέα αυτών που νομίζουν ότι είναι ή ήταν αξιωματικοί (αλλά δεν ήταν και ούτε θα γίνουν ποτέ…) aka Δ.Ε.Α. (μτφ. Δεν Είναι Αξιωματικός…), δλδ. παράγονται τέτοιοι με απολυτήριο λυκείου εν έτι 2016 και στην τελευταία σειρά αλλά και στην προηγούμενη και στην τρέχουσα.

   Σε ότι αφορά τις ΤΕΔ, έχουμε δρόμο μπροστά ακόμη και μάλλον θα τους βγει και σε καλό διότι τώρα θα φιλτράρουν παραπάνω τους αξιωματικούς τους και πιθανόν ικανοί που έμεναν εκτός επετηρίδας λόγω έλλειψης βύσματος τώρα να συνεχίζουν.Άσε που είχαν και έχουν καλή κάβα.

   1. Σε ότι αφορά τους ΔΕΑ,δέν ήταν πάντοτε στο τωρινό-πρόσφατο τέλος πάντων-επίπεδο,όπως ούτε οἱ οπλίτες εξ άλλου.
    Επιπλέον,τώρα που φαίνεται όλο και καθαρώτερα ότι με χρήμα μόνο δέν χτίζεις στρατό,απαιτείται λαός για να τον επανδρώσεις,και προσήλωση στην θεμελιώδη αποστολή,και όχι γόππινγκ,θα χρειαστεί να επανανακαλυφθεί το στρατεύσιμο δυναμικό,και μαζί του οἱ ΔΕΑ.
    Για τους απέναντι,ἤδη έχει γίνει μία αρχή που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αναταραχή,ίσως όχι απαραιτήτως σε εμφύλιο,αλλά σε διχασμό,που πάντως τον έχουν ξαναζήσει μεταξύ 1908 και 1921,και τον αντιπαρήλθαν.
    Τότε όμως,εξωγενείς παράγοντες επεσκίασαν τον διχασμό εκείνο,και χάρη στην συνήθη ἑλληνική -πολιτική πρωτίστως- ανεπάρκεια,εκτονώθηκαν με την δημιουργία της «νέας» Τουρκίας.
    Σήμερα,το πράγμα είναι διαφορετικό ὡς προς την επίδραση του διεθνούς περιγύρου,διότι δέν υπάρχει ἡ πίεση εκείνη ἡ εξωτερική των αρχών του 20ού αιώνος,παρά την συντήρηση και σήμερα πολεμικής ατμόσφαιρας.
    Πλέον,οἱ Τούρκοι,που ποτέ δέν απαλλάχθηκαν από την οθωμανική τους αντίληψη περί πολιτικής,μπορούν να επιδοθούν σε διχαστική δράση χωρίς πολλές-πολλές έγνοιες για εξωτερικούς κινδύνους,και ἡ συγκρατημένη στάση της Μόσχας μετά την κατάρριψη του Σουχόϊ,μάλλον τους έχει καθησυχάσει ακόμη περισσότερο.
    Για την κάβα των απέναντι τώρα,δέν την υποτιμώ,αλλά είμαι βέβαιος ότι ὁ Ρ.Τ.Ε δέν έχει μεγάλο ντέρτι την αξιοκρατία,γενικώς,αλλά επιλέγει αχυρανθρώπους που δέν θα τον αμφισβητήσουν.
    Ειδικά μετά την εμπειρία του πραξικοπήματος,και γνωρίζοντας πολύ καλά ὁ ίδιος ότι ἡ χώρα του στην πραγματικότητα δέν κινδυνεύει από εξωτερικές απειλές,δέν θα διστάσει να τοποθετήσει παντού χατζηαβάτηδες.
    Ακόμη και ἄν έχει αποφασίσει να το ρισκάρει με την Ἑλλάδα,στο πλαίσιο μιάς οποιασδήποτε πατριδοκαπηλείας,προφανώς δέν μας θεωρεί στην παρούσα συγκυρία επικίνδυνους,ίσως και να προσδοκά ότι ὡς συνήθως,ἡ Δύση (όπως και ἡ Ανατολή,και ὁ Βοράς,και ὁ Νότος…),θα μας δώσει σάν Ιφιγένεια,προκειμένου «να μήν χαθεί το προπύργιο αυτό της Δύσεως,το ανάχωμα αυτό της Δύσεως,ἠ μεγάλη αυτή αγορά,και μπλά-μπλά,και μπλά-μπλά,και μπλά-μπλά.»
    Κοινώς,είτε επειδή θα έχει διαβεβαιώσεις,είτε επειδή θα έχει ιππεύσει την κάλαμον,μπορεί κάλλιστα να πεί «ἄς πάει και το παληάμπελο».
    Ἤδη,αυτήν την στιγμή,ὁ διασυρμός που υφίσταται ὁ στρατός απέναντι,ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα,αδιανόητος.
    Δέν θα περάσει αβρόχοις ποσί αυτή ἡ εξέλιξη,θα έχει επίχειρα.

 2. Αναφαιρωμαι στον “Αχερωνα” κι ειδικα στο τελευταιο κομματι…
  Μετα το διασυρμο καποιου ειτε χανεται στα ταρταρα της ληθης, ειτε με καποιαν ενεργεια του φιλοδοξει την “καθαρση” και “επαναφορα”..Κατι σαν το μυστηριο της “βαπτισης” που μπαινεις Αμαρτωλος και βγαινεις Περιστερα!
  Στη περιπτωση των “απεναντι” ενα πραγμα με απασχολει!…
  Για τα ταρταρα δε τους κοβω! Εκτος “αυτοχειρειας”- βλεπε εμφυλιο…
  Αρα! που θα πανε τα μεμετια να “βαπτιστουνε”? Που εχει κοντα θαλασσα? Αυτο φοβαμαι συντροφοι!…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.