Υβριδικές οι νέες απειλές

Οι δυσοίωνες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη συζητήσεων σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι πρακτικές κινήσεις που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας, προκειμένου να αυξήσει την αποτρεπτική ισχύ της, ως βασικό συστατικό θωράκισης της διπλωματικής θέσης της χώρας. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, έχει έρθει αδιαμφισβήτητα η ώρα για ουσιαστική αλλαγή στην επιχειρησιακή και λειτουργική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Προφανώς, η Ελλάδα ως θαλάσσια χώρα πρέπει να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό με μονάδες που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναλόγως, η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να μην μείνει – από κάθε άποψη– εκτός του αγώνα δρόμου για μαχητικό πέμπτης γενιάς. Ενώ ο Στρατός Ξηράς πρέπει να διατηρήσει, ως αιχμή του δόρατος, τη μηχανοκίνητη υποδομή του σε καλή κατάσταση.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι υπηρεσίες του ΓΕΣ κατόρθωσαν να αποκόψουν περί τις 140.000 προσπάθειες εισόδου στην ιστοσελίδα του Στρατού Ξηράς. Υπενθυμίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι η ασφάλεια δεν κρίνεται μόνο στις τρεις διαστάσεις (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας) αλλά και στον κυβερνοχώρο. Ως εκ τούτου, η έννοια της διακλαδικότητας δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη στη λογική της συνεργασίας μεταξύ των τριών κλάδων με «καπέλο» το ΓΕΕΘΑ. Αλλά πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικότερη έννοια, με το ΓΕΕΘΑ να μετατρέπεται σε αποκλειστικό φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου δόγματος, με έμφαση στις υβριδικές απειλές. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) αποτελείται από στελέχη με βαθιά γνώση των τελευταίων εξελίξεων στους τομείς ευθύνης τους. Γνωρίζουν πως υπάρχουν οικονομικοί τρόποι αποτροπής στο Αιγαίο, με χρήση των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων, αλλά και του γεγονότος ότι με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, μικρές μη επανδρωμένες μηχανές μπορεί να επιτύχουν εκεί που αποτυγχάνουν μεγάλες, κοστοβόρες μονάδες με προσωπικό που διακινδυνεύει τη ζωή του επί του πεδίου. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας χάνει τη σημασία του. Αντιθέτως. Σε επίπεδο Ε.Ε./ΝΑΤΟ παρέχονται πια δυνατότητες εκπαίδευσης και, κυρίως, συμμετοχής της Ελλάδας σε δομές αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα βήμα μπροστά. Τώρα.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, 24 Φεβρουαρίου 2018.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. To πλημμύρισμα της Χώρας,και κατ᾿επέκταση της Ευρώπης με λαθρομετανάστες,σε ποιά κατηγορία απειλών κατατάσσεται;
  Υβριδικές,ἤ ασύμμετρες;

  1. @ΑΧΕΡΩΝ
   Αυτό ήταν προμελετημένο σχέδιο απο μερικούς πονηρούς αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, έτσι ήταν εξαρχής σε άλλη λίστα(μέχρι που αντέδρασαν μερικοί άλλοι, και χάλασε ο αρχικός λογαριασμός). Αν η συζήτηση (άσχετα αν είναι έντονη η όχι) για αύξηση της «αποτρεπτικής ισχύς της Ελλάδας» ξεκκίνησε πρίν μερικές εβδομάδες είναι άχρηστη, επειδή έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς, πρίν απο μερικά χρόνια θα έλεγα, αλλά οι περισσότεροι ασχολούνταν με χαζομάρες που θεωρούσαν πιο σημαντικές).

    1. Εννοείται ότι θα εξακολουθούν, σαράντα χρόνια συνήθεια δεν τα παρατάς απο την μια ημέρα στην άλλη, ειδικά όταν είσαι οικονομικά άνετος(το κορόιδα πληρώνουν). Σήμερα έτυχε να ακούσω μερικά λεπτά της ομιλίας Μέρκελ στο συνέδριο τους, όσο και να την αντιπαθώ, εκεί εξέφρασε αυτό που οι πολιτικοί στην Ελλάδα(η πλειοψηφία) όπως και οι οπαδοί τους, αποφεύγουν να σκεφτούν, επειδή είναι άσχετοι απατεώνες και συμφεροντολόγοι.
     Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Πολιτική υπευθυνότητα, σημαίνει η φροντίδα για την μοίρα(το μέλλον) της πατρίδας μας», και δεν περιορίζεται στα σύνορα εντός μιας συλλογικότητας, αλλά τα ξεπερνάει κατά πολύ, αυτά στην πολιτική Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε σαν σκέψη(αν κρίνω απο τα γεγονότα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.