Υεμένη: Οι αντάρτες αποκάλυψαν νέο πύραυλο

Η Ανσάρ Αλλαχ αποκάλυψε την καθοδηγούμενη έκδοση του πυραύλου πυροβολικού Badr-1. Το πυρομαχικό φαίνεται να ειναι σε θέση να προσβάλει στρατιωτικές βάσεις με μεγάλη ακρίβεια .

Την 28η Οκτωβρίου η Γεμενίτικη ανταρτική οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ (Χούθις) αποκάλυψε την καθοδηγούμενη έκδοση του πυραύλου πυροβολικού Badr-1, παρέχοντας την, δυνητικά, ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να εκτελέσει βολές ακρίβειας μέσα στην Σαουδική Αραβία.

Η οργάνωση αποδέσμευσε βίντεο που δείχνει τον εκπρόσωπο της να διενεργεί συνέντευξη τύπου ενώ βρίσκεται μπροστά από τον νέο Badr-1P. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το σύστημα εξελίχθηκε απο το Badr-1, έχει βεληνεκές 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια τριών μέτρων.

Η παρουσίαση περιλάμβανε οπτικοακουστικό υλικό με αυτόν που φαίνεται να ειναι ο Badr-1P να εξαπολύεται εναντίον μιας εγκαταλελειμμένης στρατιωτικής εγκατάστασης και την 27η Οκτωβρίου εναντίον ενός στρατοπέδου στην ακτή της Γεμενιτικής ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα που υποτίθεται οτι χρησιμοποιείται απο Σουδανέζους στρατιώτες που υπηρετούν στον -υπό Σαουδαραβική διοίκηση- συνασπισμό που οι αντάρτες πολεμούν. Και οι δύο στόχοι, συμφωνά με εναέριες λήψεις, προσβλήθηκαν με επιτυχία.

Η τελευταία τοποθεσία μπορεί να αναγνωριστεί ως μία θέση 14,5 χιλιόμετρα νοτίως του λιμένα της Αλ Χουνταϊντά. Δορυφορικές εικόνες της 27ης Οκτωβρίου δείχνουν οτι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο στρατόπεδο από ένα πυρομαχικό ενιαίας πολεμικής κεφαλής (unitary warhead) κάπου μεταξύ 23 και 27 Οκτωβρίου.

Η Ανσάρ Αλλάχ αποκάλυψε τον Badr-1 τον Μάρτιο και αποδέσμευσε βίντεο ενός μεγάλου πυραύλου πυροβολικού με διάμετρο περίπου 300 με 350 χιλιοστών και σταθερά οπίσθια πτερύγια που απαιτούνται για την εκτόξευση του από μεταλλικό πλαίσιο – αντί σωλήνα- που περιστρέψει το πυρομαχικό. Η Ανσάρ Αλλάχ έχει αναφερθεί επανειλημμένως να κάνει χρήση του Badr-1 εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αν και το επίπεδο καταστροφών που προκλήθηκε από αυτές τις επιθέσεις δεν ειναι σαφές.

Σε αντίθεση, ο Badr-1P εκτοξεύεται απο ράγα χωρίς περιστροφική σταθεροποίηση και χρησιμοποιεί πτερύγια καθοδήγησης πίσω από την πολεμική κεφαλή για να κατευθυνθεί προς τον στόχο του.

Jeremy Binnie

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.