Υπέρβαρο Πεζικό: Η σύγκρουση μεταξύ των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της προσωπικής ευκινησίας

Η διόπτρα Spectre DR της εταιρείας ELCAN και ο νέος καταυγαστής ορατού-υπέρυθρου φωτός LLM Mk3.
Η διόπτρα Spectre DR της εταιρείας ELCAN και ο νέος καταυγαστής ορατού-υπέρυθρου φωτός LLM Mk3.

RUSI Defence Systems, 2 Oct 2014, του Nick Reynold*

Είναι το Βρετανικό Πεζικό βαρυφορτωμένο; Η υπόθεση του τυφεκίου SA80, προσφέρει μια αποκαλυπτική υπόθεση εργασίας.

Καθώς ο Βρετανικός Στρατός αποσύρεται από το Αφγανιστάν, ο μεμονωμένος Βρετανός πεζικάριος ωφελείται από μια σειρά πρόσφατων τεχνολογικών βελτιώσεων στα οπλικά του συστήματα. Πολλές από αυτές τις βελτιώσεις είναι αποτέλεσμα της επιχειρησιακής εμπειρίας που αποκτήθηκε και του προγράμματος Επειγουσών Επιχειρησιακών Απαιτήσεων – Urgent Operational Requirements (UORs).

Το επί μακρόν υφιστάμενο πρόγραμμα Μελλοντικής Ενσωμάτωσης Τεχνολογιών Στρατιώτη – Future Integrated Soldier Technology, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με την εισαγωγή νέων συστημάτων στις επιχειρησιακές Μονάδες, τα τελευταία δυο χρόνια.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους Βρετανούς στρατιώτες στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν το πρόβλημα του βάρους. Στο Αφγανιστάν οι Βρετανοί στρατιώτες συνάντησαν δυσκολίες κατά τη διεξαγωγή περιπολιών σε υψηλές θερμοκρασίες και δύσβατο έδαφος, παραμένοντας συχνά στατικοί κατά τις επαφές με το εχθρό, βασιζόμενοι μόνο στην ισχύ πυρός και στην αεροπορική υποστήριξη, αντί του ελιγμού εναντίον του εχθρού. Μερικά προβλήματα, ήταν αναπόφευκτα : η απειλή των Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών – IED – απαιτούσε τη χρήση ογκωδών, αλλά σωτήριων, ηλεκτρονικών παρεμβολέων και ατομικής θωράκισης. Μολαταύτα, η εξάλειψη των απειλών τη χρήση επιπλέον εξοπλισμού, ήταν ορατή, ιδίως σε ότι αφορά τον ατομικό οπλισμό.

Το LLM Mk3....
Το LLM Mk3….

Το τυφέκιο SA-80 είναι ίσως το πιο τροποποιημένο κομμάτι του εξοπλισμού. Κατά την προηγούμενη δεκαετία, έλαβε μια πλήρη ανακαίνιση: ράγα picatinny (MIL-STD- 1913) στον χειροφύλακα, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, καταυγαστή λέιζερ και ορατού φωτός, και η πλέον πρόσφατη προσθήκη, το Ελαφρύ Σκοπευτικό Ημέρας – Lightweight Day Sight (LDS). Το LDS – κατασκευασμένο από την εταιρεία ELCAN και υιοθετημένο στα πλαίσια του προγράμματος FIST – είναι ένα οπτικό σκοπευτικό μεγέθυνσης Χ4 και αποκτήθηκε σε συνδυασμό με ένα σκοπευτικό μάχης εγγύς αποστάσεων, τοποθετημένο στο επάνω μέρος του κορμού του.

Αυτές οι προσθήκες αύξησαν την ικανότητα των στρατιωτών, αλλά παράλληλα αύξησαν και το βάρος. Το SA-80 στην αρχική του μορφή, με το σκοπευτικό SUSAT και με ένα πλήρη γεμιστήρα, ζύγιζε κάτι λιγότερο από 5 κιλά. Με την προσθήκη εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ (Underslung Grenade Launcher) βάρους 1,12 κιλών, το συνολικό βάρος έφτασε στα 6 κιλά. Παρά το γεγονός ότι έτσι δημιουργήθηκε ένα σχετικά βαρύ τυφέκιο, το βάρος αυτό δεν ήταν σημαντικό. Όμως, με την προσθήκη πρόσθετων παρελκόμενων, το τυφέκιο έγινε ακόμη πιο βαρύ.

Το τυφέκιο SA-80 στην αρχική του μορφή, με τη διόπτρα SUSAT (Sight Unit Small Arms, Trilux)
Το τυφέκιο SA-80 στην αρχική του μορφή, με τη διόπτρα SUSAT (Sight Unit Small Arms, Trilux)

Οι UOR που προέκυψαν στο Αφγανιστάν, οδήγησαν όπως είδαμε, στη υιοθέτηση της ράγας picatinny, ενός νέου φλογοκρύπτη – χαλινωτήριου, του εξαιρετικού σκοπευτικού ACOG 4X32 (με ένα reflex σκοπευτικό στο πάνω μέρος του κορμού του) και σε μια συσκευή λέιζερ – φωτός, η οποία παρείχε λευκό και υπέρυθρο φως, καθώς και βοήθημα σκόπευσης ερυθρής κουκίδας συν υπέρυθρο καταδείκτη. Οι τροποποιήσεις ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές και η αύξηση του βάρους είχε μικρό αντίκτυπο. Ωστόσο, η προσθήκη του οπτικού σκοπευτικού τύπου reflex, έθεσε ένα πρόβλημα : δημιούργησε ένα πιο ψηλό προφίλ το οποίο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του σχετικά πίσω στον κορμό του όπλου, προκάλεσε δυσκολίες στη σκόπευση, ιδίως όταν ο σκοπευτής φορούσε κράνος. Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες που χρησιμοποιούν το ίδιο σκοπευτικό εδώ και χρόνια και διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία, συνήθως αφαιρούν το reflex σκοπευτικό.

Ο νέος πολυμερής γεμιστήρας. Διακρίνεται το παράθυρο απο διάφανο πλαστικό για τον έλεγχο της στάθμης φυσιγγίων.
Ο νέος πολυμερής γεμιστήρας. Διακρίνεται το παράθυρο απο διάφανο πλαστικό για τον έλεγχο της στάθμης φυσιγγίων.

Για τον χειριστή του βομβιδοβόλου όμως, οι τροποποιήσεις μέσω UOR, περιελάμβαναν και ένα ολογραφικό σκοπευτικό της EOTECH τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά του όπλου πάνω σε μια ογκώδη βάση ανύψωσης. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα παρελκόμενα, δημιουργούσε ένα δύσχρηστο, βαρύ και μη πρακτικό οπλικό σύστημα. Το ολογραφικό σκοπευτικό του βομβιδοβόλου, δεν προτιμάται από τους στρατιώτες οι οποίοι το αφαιρούν και διατηρούν το πλαστικό σκοπευτικό τύπου κλίμακας, το οποίο είναι πιο ελαφρύ, εύκολο στη χρήση και διατηρεί το όπλο σε ένα πιο διαχειρίσιμο βάρος.

Αυτά τα προβλήματα φυσικά, δεν είναι λόγος για να ασκείται κριτική στο UOR. Η ευκαμψία του συστήματος ήταν αποφασιστικής σημασίας για την προμήθεια καλύτερου εξοπλισμού και τα ιδιαίτερα προβλήματα με τα σκοπευτικά του όπλου είναι έμφυτα του πειραματισμού με νέους συνδυασμούς υλικών.

Ωστόσο, ως απόρροια του προγράμματος FIST, το σκοπευτικό LDS διατηρεί ένα μικρό reflex σκοπευτικό στο επάνω μέρος του κορμού, ενώ το νέο σύστημα ελέγχου πυρός για το βομβιδοβόλο, που αναμένεται να εισαχθεί στην υπηρεσία σύντομα, θα τοποθετείται στην αριστερή πλευρά του όπλου, προσομοιάζοντας με το προηγούμενο μισητό σύστημα. Όμως, το σημαντικότερο εμπόδιο στην εκτέλεση εύστοχων πυρών με το βομβιδοβόλο, δεν είναι το σκοπευτικό σύστημα, αλλά η σκανδάλη διπλής ενεργείας του όπλου. Ενώ είναι εύκολη στη χρήση και αξιόπιστη, έχει μακρά και βαριά διαδρομή, κάνοντας αδύνατα τα ακριβή πυρά σε μεγάλες αποστάσεις. Φυσικά αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντισταθμισθεί με περισσότερη εκπαίδευση και πρακτική. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός πως ο Στρατός και το πρόγραμμα FIST δαπάνησαν ουσιαστικό χρόνο και χρήμα στη εισαγωγή νέων οπτικών βοηθημάτων, με αυξημένο βάρος, αντί να αναλογιστούν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα βελτίωσης της ακρίβειας, ίσως υποδεικνύει ελαττώματα στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα εφαρμόζεται, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της επιχειρησιακής εμπειρίας.

Το βομβιδοβόλο UGL (επισήμως H&K AG-36) προσαρμοσμένο στο τυφέκιο SA-80.
Το βομβιδοβόλο UGL (επισήμως H&K AG-36) προσαρμοσμένο στο τυφέκιο SA-80.

Το ελαφρύτερο υπόδειγμα μεταξύ των βελτιώσεων του τυφεκίου, είναι η συσκευή λέιζερ – φωτός LLM Mk3 η οποία ήδη εισήχθη σε υπηρεσία. Διαθέτει περισσότερες λειτουργίες από το προηγούμενο μοντέλο και ζυγίζει μόλις 244 γρ. Αλλά είναι πιο ογκώδες από τον προκάτοχο του, το LLM Mk1 το οποίο ζύγιζε μόλις 190 γρ. και είναι πιο δύσκολο στο χειρισμό. Το εξοικονομηθέν βάρος είναι αμελητέο, αλλά συμβάλει στην αθροιστική αύξηση του, τη στιγμή που το SA-80 είναι ήδη βαρύ.

Η μοναδική βελτίωση στο τυφέκιο SA-80 που ελάφρυνε το φόρτο του στρατιώτη, ήταν ο γεμιστήρας 30 φυσιγγίων EMAG, που κατασκευάστηκε για το Στρατό το 2010. Είναι κατά 40% ελαφρύτερος από τον μεταλλικό γεμιστήρα που αντικαθιστά και διαθέτει διαφανές άνοιγμα για να μπορεί ο στρατιώτης να βλέπει πόσες σφαίρες του απομένουν. Προήλθε λόγω επιχειρησιακών απαιτήσεων και όχι μέσω του προγράμματος FIST και υιοθετήθηκε με βάση την απόδοση στο πεδίο μάχης. Ο Ελαφρύς Γεμιστήρας, μια μακρά επιδίωξη του προγράμματος, δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνιση του.

Για το σύγχρονο στρατιώτη, οι δύο επιτακτικές ανάγκες, της αύξησης επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ελάφρυνσης του φόρτου, είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Μπορούν μέχρι ενός σημείου να ‘’συμφιλιωθούν’’ μέσω βελτιώσεων στον εξοπλισμό που αποσκοπούν στη μείωση του βάρους. Ωστόσο μια άλλη μέθοδος είναι να γίνει αποδεκτό μερικώς το ρίσκο των επιχειρήσεων και να αφήνονται πίσω τα μη απαραίτητα υλικά.

Το ογκωδέστατο σκοπευτικό για το βομβιδοβόλο, της εταιρείας THALES.
Το ογκωδέστατο σκοπευτικό για το βομβιδοβόλο, της εταιρείας THALES.

Η Υπηρεσία έχει γνώση του θέματος, και υπάρχουν σημάδια πως ανταποκρίνεται. Το νέο Πρόγραμμα PAYNE, παρέχει στους μικρούς ηγήτορες την ευκαμψία του να ’’πολεμήσουν ελαφρά’’, να αφήνουν πίσω στη βάση το μη απαραίτητο υλικό και να ταιριάζουν το επίπεδο υλικών ατομικής προστασίας, με το επίπεδο της απειλής. Η απόκριση στο αυξανόμενο βάρος του υποχρεωτικού εξοπλισμού που πρέπει να μεταφέρουν οι στρατιώτες στις περιπολίες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Herrick (σ.τ.μ. – επιχείρηση Herrick είναι η ονομασία που δόθηκε στην Βρετανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν), συνταιριάζεται με την κατανόηση πως οι μονάδες λογιστικής υποστήριξης θα αναλάβουν το βάρος του αυξημένου ρόλου διατήρησης και μεταφοράς εφοδίων και υλικών σε τακτικά άλματα πίσω από τις μονάδες πεδίου, και τη γρήγορη αναδιανομή αυτών όπως απαιτείται. Προσπάθειες για τη μείωση του βάρους, βρίσκονται στον ορίζοντα. Εν από τα πέντε σημεία-κλειδιά του προγράμματος FIST , είναι η κινητικότητα, που περιλαμβάνει και την ελάφρυνση και μείωση του όγκου των υλικών. Θέματα όπως ο βαρύς σκελετός του βομβιδοβόλου ήδη μελετούνται, ενώ μέτρα μείωσης του βάρους του τυφεκίου μέσω αλλαγής του υλικού στην κάνη και τη ράβδο χαλινωτήριου, μελετούνται και δοκιμάζονται από το Πανεπιστήμιο Granfield.

Οι βελτιώσεις είναι εμφανείς. Σκοπευτική διόπτρα ACOG με reflex σκοπευτικό τύπου ερυθρής κουκίδας, ράγα picatinny σε όλο το μήκος και πλάτος του χειροφύλακα και καταυγαστής ορατού-υπέρυθρου φωτός.
Οι βελτιώσεις είναι εμφανείς. Σκοπευτική διόπτρα ACOG με reflex σκοπευτικό τύπου ερυθρής κουκίδας, ράγα picatinny σε όλο το μήκος και πλάτος του χειροφύλακα και καταυγαστής ορατού-υπέρυθρου φωτός.

Ωστόσο, το πρόγραμμα PAYNE βρίσκεται στα«γεννοφάσκια» του και οι τροποποιήσεις για τη μείωση του βάρους αποτελούν απλές δοκιμές, ενώ νέα υλικά βρίσκουν το δρόμο τους προς τα στρατεύματα στο μέτωπο. Μολονότι το πρόβλημα των υπέρογκων φορτίων έχει αναγνωριστεί, και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπισθεί, η προδιάθεση του να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα πρώτα και έπειτα τα προβλήματα βάρους και αύξησης της κινητικότητας, παραμένει.

Μια βελτίωση με τη χρήση σκοπευτικού ολογραφικής διάθλασης της εταιρείας EOTECH.
Μια βελτίωση με τη χρήση σκοπευτικού ολογραφικής διάθλασης της εταιρείας EOTECH.

*Ο Nick Reynolds είναι έφεδρος στρατιώτης Πεζικού του Βρετανικού Στρατού, με συμμετοχή στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Σπουδάζει στο King’s College, London.

______________________________________________________________

Αν είσαι πραγματικός λάτρης του ατομικού εξοπλισμού αλλά και οτιδήποτε αφορά ιματισμό, εξαρτύσεις, υλικά μάχης και διαβίωσης, και φυσικά οπλισμό.
Τότε είσαι στο σωστό σημείο, βρήκες στο Facebook την ομάδα «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» την ομάδα που σε εκφράζει απόλυτα, για να συμμετέχεις κάνε κλικ εδώ!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

  1. Εξάρτυση μάχης= κατώτατο όριο βάρους 17 kg με μέσο όρο τα 19 συν το βάρος του αλεξίσφαιρου γιλέκου από 6 έως 8Kg έχουμε τελικό φορτίο= 25kg έως 27kg.

   Φανταστείτε τι είδους επιπτώσεις μπορούν να υπάρχουν στο μυοσκελετικό σύστημα ειδικά σε ορεινά εδάφη με κλίσεις και δη στα πέτρινα και πετροφαγωμένα ελληνικά βουνά και νησιά..

   1. Δεν φαντάζομαι… Δυστυχώς ξέρω

    Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μαγική λύση στο θέμα φόρτος.
    Η αύξηση δυνατοτήτων οδηγεί σε αύξηση βάρους με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ότι οι προόδοι σε τεχνολογίες υλικών οδηγούν σε μείωση

    Ένα πολύ δυνατό σημείο του άρθρου είναι “αποδοχή ρίσκου” και κυρίως έχει να κάνει με τον τομέα της ατομικής θωράκισης. Οι Αμερικάνοι το κατάλαβαν σε κάποιο σημείο στο Αφγανιστάν ότι περισσότερο προστατευμένος με θώρακα στρατιώτης πολλές φορές είναι πιο ευάλωτος… και σίγουρα λιγότερο αποτελεσματικός. Κάπου υπάρχει η χρυσή τομή που δεν είναι η ίδια όμως για όλες τις περιπτώσεις.

    Για τα δεδομένα του Ε.Σ. ένας αλεξίθραυσμος θώρακας των 2 κιλών θα ήταν υπέρ-αρκετός για την συντρηπτική πλειοψηφία των απαιτήσεων έναντι ενός αλεξίσφαιρου θώρακα των 8-11 κιλών.

    Ο άλλος τομέας που προσφέρεται για σημαντική μείωση βάρους είναι τα πυρομαχικά, αλλά αυτό το ξανασυζητήσαμε…

    1. Μεγάλη κουβέντα η εξάρτυση με τα παρελκόμενα της και το αλεξίσφαιρο.Που ενώ το προφανές (τουλάχιστον) είναι ο συνδυασμό 2 σε 1 στο Ελλάντα όταν άνοιξε κάποτε αυτή η συζήτηση..απλώς..

     Σε ότι αφορά τα πυρομαχικά επικρατεί και θα επικρατεί (ορθώς) ο χρυσός και απαράβατος κανόνας..κουβαλάς όσα μπορείς επιπλέον πέρα των προβλεπόμενων χορηγιών..

   1. Τον Ὀβελίξ τον άνέφερε σκόπιμα,ἐπειδή βαδίζει στ᾿ἀχνάρια του,ἄσε ὅτι φοβάται μήν τον ξαναπάρουν στο στράτευμα,κατά λάθος.

 1. Για αλεξίσφαιρο θώρακα 2 κιλά αρκούν και συμφωνώ με την νέα τεχνολογία αλλά αν σου ρίξουν από μακριά από κοντά δεν σε καλύπτει.

  Βάρος μάχης τα 33 κιλά εμένα λιγότερο δεν μου βγαίνει με τίποτα.

 2. Οι Βρετανοί έχουν ξοδέψει ένα σκασμό χρήματα για ένα όπλο που πραγματικά είναι από τα χειρότερα της κατηγορίας του. Και για ποιον λόγο; γιατί είναι βρετανικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.