Υπέρ της Σομαλίας η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη διένεξη της ΑΟΖ με την Κένυα

H ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τάσσεται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Σομαλίας στη διαμάχη της με την Κένυα, σχετικά με τη χάραξη του θαλάσσιου συνόρου τους στον Ινδικό Ωκεανό, με διακύβευμα μια εκτεταμένη υποθαλάσσια ζώνη 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η απόφαση Διεθνές Δικαστηρίου συμπίπτει ως επί το πλείστον με την  συνοριογραμμή που πρότεινε η Σομαλία, δίνοντας της την επικράτεια σε πολλά υπεράκτια μπλοκ πετρελαίου που διεκδικούσε η Κένυα.

Η εν λόγω ΑΟΖ, η οποία εκτείνεται σε απόσταση έως 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή, ορίζει ένα θαλάσσιο χώρο στον οποίο ένα κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση πόρων.

«Το δικαστήριο είναι συνεπώς πεπεισμένο ότι η προσαρμοσμένη γραμμή που έχει καθορίσει ως θαλάσσιο σύνορο για την αποκλειστική οικονομική ζώνη στην υποθαλάσσια κρηπίδα της Σομαλίας και της Κένυας εντός 200 ναυτικών μιλίων στον Ινδικό Ωκεανό που περιεγράφηκε προηγουμένως, επιτυγχάνει μια δίκαιη λύση, όπως απαιτείται από το άρθρο 74 παράγραφος 1 και άρθρο 83 παράγραφος 1 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών (για το δίκαιο της θάλασσας, UNCLOS)», ανέφερε η δικαστής Joan Donoghue στο κείμενο της απόφασης.

Η οριοθέτηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Κένυα, η οποία εξασφάλισε ορισμένα εδάφη πέρα από την πρόταση της Σομαλίας, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι υπήρχε ένα καθορισμένο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των κρατών, το οποίο θα της έδινε μεγαλύτερο τμήμα της αμφισβητούμενης επικράτειας, διαπίστωσε το δικαστήριο.

Σημειώνεται πάντως πως το Ναϊρόμπι την περασμένη εβδομάδα είχε ανακαλέσει την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου. Κανείς εκπρόσωπος της Κένυας δεν έδωσε επίσημα το παρόν ούτε στο δικαστήριο ούτε μέσω βίντεο.

Η Σομαλία προσέφυγε το 2014 στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εδαφικές διενέξεις μεταξύ κρατών.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Η απόφαση αυτή δείχνει τι κριτήρια χρησιμοποιεί το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
    Αφενός να μην δυσαρεστήσει απολύτως ένα απ τα δύο μέρη, αφ’ εταίρου να δώσει κάποιο “λογικό” χώρο και στα δύο μέρη.

    Αν τα εφαρμόσουμε στην δική μας περίπτωση είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα πάρει μεγαλύτερη έκταση ΑΟΖ απ όση αφήνουν να εννοηθεί διάφοροι ειδικοί.

    Συνεπώς το κρίσιμο για μας είναι να εξασφαλίσουμε πρώτα την επέκταση στα 12 ν.μ και μετά ας κυνηγήσουμε δικαστική επίλυση και ας βγάλει το δικαστήριο μια απόφαση.

    Βέβαια προσωπικά θεωρώ πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λίγο μεγαλύτερες ζώνες, αλλά έχει βάλει στο μάτι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά σε κάθε περίπτωση η “επίσημη” στρατηγική πρέπει να είναι αυτή. 12ν.μ, και μετά δικαστική επίλυση. “Ανεπίσημα” πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για πόλεμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.