Υπεγράφη η συμφωνία για διέλευση TAP από Αλβανία

Υπογράφηκε χθες 5 Απριλίου, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας του αγωγού TAP, η συμφωνία διέλευσης για την κατασκευή του έργου εφόσον επιλεγεί ως προτιμώμενος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Στις αρχές του έτους, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, Ελλάδας και Αλβανίας οριστικοποίησαν την πλήρη υποστήριξη και δέσμευση τους στην κατασκευή του Υπερ-αδριατικόυ αγωγού (TAP) με την υπογραφή τριμερούς διακρατικής συμφωνίας. Στη εικόνα η διαδρομή του αγωγού TAP. (Πηγή: pipelinesinternational)

Με την υπογραφή, έγινε άλλο ένα βήμα για την ισχυροποίηση του σχεδίου, σε μια κρίσιμη περίοδο γενικότερων κινήσεων και ανακατατάξεων στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία ρυθμίζει τεχνικά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και το νομικό καθεστώς για τη χρήση γης στη διαδρομή του αγωγού. Προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωσή της από την αλβανική Βουλή. Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας της κοινοπραξίας με τη χώρα μας -με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Ανάπτυξης- έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αλβανία υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για τη στήριξη του αγωγού ΤΑΡ, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.

Οι δύο κοινοπραξίες

Τη μεταφορά του αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη διεκδικούν δύο κοινοπραξίες. Η TAP και η Nabucco West, ο αγωγός της οποίας παρακάμπτει την Ελλάδα. Η αξιολόγηση των δύο προσφορών και η τελική επιλογή τοποθετείται στα τέλη του Ιουνίου. Στόχος είναι η ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού να συμπέσει με την έναρξη παραγωγής αερίου από το κοίτασμα, η οποία έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2018 – αρχές του 2019, έργο για το οποίο θα επενδυθούν συνολικά πάνω από 20 δισ. δολάρια.

H επιλογή του ευρωπαϊκού συστήματος αγωγών, δηλαδή του TAP ή του Νabucco West, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ για την αξιοποίηση του κοιτάσματος και τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Η κοινοπραξία που θα κερδίσει το έργο θα πρέπει, εκτός από τον σχεδιασμό των γεωτρήσεων και την κατασκευή των θαλάσσιων υποδομών, να προχωρήσει στην αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού South Caucasus Pipeline που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, αλλά και στην προετοιμασία των αγωγών επί τουρκικού εδάφους.

Η Τουρκία, που επιδιώκει να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο Ανατολής – Δύσης, έχει έρθει σε συμφωνία με το Μπακού για την κατασκευή του αγωγού Τrans Anatolian Pipeline (ΤΑΝΑΡ) μήκους 2.000 χιλιομέτρων, για να μεταφέρει, σε πρώτη φάση, 6 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 1, για την κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς της και, σε δεύτερη φάση, 10 δισ. κ.μ. ετησίως από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, που θα διανέμονται στην Ευρώπη είτε μέσω του ΤΑP είτε μέσω του Νabucco West.

www.kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.