Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΓΕΑ και Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας για την πυροπροστασία

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών μέσω της εναέριας επιτήρησης, μεταξύ του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση και του Προέδρου της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ), κ Χρήστου Μάλαμα.

Οι αερολέσχες ενισχύουν το μέτωπο κατά των πυρκαγιών

Από τη Γεωργία Μποχτη

Περισσότεροι απο 150 πιλότοι σε όλη τη χώρα θα συνδράμουν στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πυροπροστασίας
Στη μάχη κατά των πυρκαγιών ρίχνονται περίπου 35 μικρά αεροσκάφη της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, τα οποία θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη την χώρα.

Οι εναέριες περιπολίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΓΕΑ και Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας για την πυροπροστασία (την Τρίτη 5/7). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κα. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, καθώς και Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και Μέλη του ΕΛΑΟ.

Όπως εξηγεί στην “Υπαιθρος Χωρα” ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αντώνης Παπαδόπουλος, στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουν περισσότεροι από 150 πιλότοι σε όλη την Ελλάδα. “Θα ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα για να γνωρίζουμε ποιοι πιλότοι θα είναι διαθέσιμοι ανά εβδομάδα, άσχετα αν θα πετάξουμε ή όχι, για να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι”, σημειώνει. Ο λόγος είναι οτι οι πιλότοι-μέλη της Ομοσπονδίας δεν έχουν ως κύρια απασχόληση τους τον χειρισμό αεροσκάφους και στο πλαίσιο αυτό θα ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα με βάρδιες σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, οι δυνατότητες κατάρτισης σχεδίων πτήσεων, που θα γίνονται σε συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλού κινδύνου, θα μπορούν να καλύψουν όλη την επικράτεια. Στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι περιοχές, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, για να προλαμβάνονται αρκετές πυρκαγιές.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη εναέριας επιτήρησης, θα στέλνει εντολή στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία με τη σειρά της θα στέλνει σήμα στην Ομοσπονδία, για τον τόπο, τη διαδρομή και τη διάρκεια της πτήσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι αερολέσχες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Όπως υπενθυμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, “συμμετείχαμε τρεις χρονιές, από το 1998 έως το 2001 σε εναέριες επιτηρήσεις, αλλά υπό άλλο καθεστώς. Στη συνέχεια, όμως, το έργο ανέλαβε η Πολεμική Αεροπορία. Όμως, το κόστος είναι δυσβάσταχτο πλέον με την οικονομική κρίση”.

Χαρακτηριστικά είναι τα ποσά που αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος. “Μια ώρα πτήσης ενός C-130, προκειμένου να κάνει περιπολία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κοστίζει όσο περίπου 500 πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Γενικής Αεροπορίας”, τόνισε την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας.

“Αν κανείς υπολογίσει ότι το κόστος πτήση ενός C-130 είναι περίπου 15000 ευρώ, ενός ενός ελαφρού αεροσκάφους -αν κανείς υπολογίσει όχι μόνο τα καύσιμα, αλλά και το πραγματικό κόστος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ή ασφάλιση και η συντήρηση- είναι περίπου 100 ευρώ και ενός ελικοπτέρου περίπου 200 ευρώ”.

Το υπουργείο θα καλύπτει το κόστος για τα καύσιμα των μικρών αεροσκαφών, “τα υπόλοιπα είναι προσφορά της Ομοσπονδίας προς την πολιτεία”, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα, 8 Ιουλίου 2016, σελίδα 28

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.