Υπουργός Άμυνας Κύπρου: «Καμιά χώρα δεν θα πολεμήσει υπέρ της Κύπρου εάν δεν έχει ήδη κοινά συμφέροντα ή δεν αντιμετωπίζει κοινή απειλή»

Έλεγχος της ΑΟΖ διά θαλάσσης και αέρος ο στόχος του Υπ. Άμυνας. Φωτογραφία απο την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας σε στρατόπεδα και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. (Υπ.Αμ. Κύπρου)
Έλεγχος της ΑΟΖ διά θαλάσσης και αέρος ο στόχος του Υπ. Άμυνας. Φωτογραφία από την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας σε στρατόπεδα και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. (Υπ.Αμ. Κύπρου)

Με γνώμονα ότι «καμιά χώρα δεν θα πολεμήσει υπέρ της Κύπρου εάν δεν έχει ήδη κοινά συμφέροντα ή δεν αντιμετωπίζει κοινή απειλή», ο υπουργός Άμυνας υπογραμμίζει πόσο σημαντικές είναι συνεργασίες με στρατηγικό βάθος.

Στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο Χριστόφορος Φωκαΐδης καταγράφει τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παρέχει ασφάλεια στους ενεργειακούς της πόρους μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αρχίσουν να υλοποιούνται και αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και μέσα από συνεργασίες με χώρες όπως είναι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη «ο φετινός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από τη Βουλή περιλαμβάνει μια σειρά πολύ σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν σχέση ή σκοπεύουν να δώσουν δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί επιτήρηση και τον ενδεδειγμένο έλεγχο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα».

Αναφορικά με τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι πρέπει να αποκτήσει «στρατηγικό βάθος. Προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι σημαντική και η διάσταση της άμυνας. Χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες, θέλω να σας πω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», προσθέτοντας ότι «χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, σε επίπεδο οικονομίας και ενέργειας, όπως αυτές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και που δίνουν μια νέα διάσταση σ’ αυτήν τη δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει επιτέλους τη γεωστρατηγική της θέση και να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα».

Για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως «λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, οι ΗΠΑ προσδίδουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην Κύπρο».

«Βεβαίως», διευκρίνισε, «αυτό θα πρέπει να το βλέπει κανείς υπό το φως του ισοζυγίου δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, για να μην δημιουργούμε και ψευδαισθήσεις. Θα σας αναφέρω όμως κάτι ενδεικτικό αυτής της νέας προσέγγισης από πλευράς ΗΠΑ.

«Σ’ ό,τι αφορά τον τομέα της Άμυνας», πρόσθεσε, «είχαμε για πρώτη φορά πριν μερικούς μήνες επίσκεψη αξιωματούχου του Πενταγώνου, του αναπληρωτή υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ εδώ στο Υπουργείο. Συζητήσαμε αυτό τον νέο ρόλο στα θέματα ασφάλειας που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσδίδουν στην Κύπρο, ειδικότερα σ’ ό,τι αφορά την αντιμετώπιση νέων και ασύμμετρων απειλών, ως αποτέλεσμα της έξαρσης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Όλα αυτά έχουν τη διασύνδεσή τους και με το όλο ζήτημα που αφορά τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια».

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σ’ έναν διάλογο για να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Εμείς θέλουμε να δώσουμε σε αυτό ουσιαστικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και αναμένουμε από τους Αμερικανούς να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προκειμένου να τερματιστούν οι παράφορα προκλητικές και παράνομες επιχειρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Σε ερώτηση μήπως η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έχουν επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία αποτελούσε πάντα έναν βασικό παράγοντα στήριξης των προσπαθειών της Κύπρου για αμυντική θωράκιση, ο υπουργός Άμυνας ήταν κατηγορηματικός: «Η Ρωσία είναι μια χώρα, με την οποία διατηρούμε και αναπτύσσουμε παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές, λοιπόν, δεν βρίσκονται σε αντίφαση με οποιαδήποτε ενίσχυση των σχέσεών μας με άλλες χώρες, ούτε και πρέπει να οδηγούν σε παρερμηνείες, ως προς τον προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής».

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης

Πηγή: philenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Mας ζάλισε με τις ἀλογόμυιγες ὁ κύριος-κύριος ὐπουργός,με τους ἐξοπλισμούς που ΔΕΝ γίνονται,και ἄν γίνουν θα εἶναι διπλωματικό-ἑμπορικό πανωπροίκι για ἐκείνους τους ὁποίους ἡ Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ὅτι θα ἀποκτήσουν ἔτσι κίνητρο να πολεμήσουν για λογαριασμό της.
  Μας ζάλισε ἐπίσης με την συμπαράσταση ὅλου σχεδόν του πλανήτη προς την Κυπριακή Δημοκρατία (καί ἡ Ρωσσία,καί ἡ Ἀμερική στο πλευρό μας).
  Αὐτό που δέν διευκρίνησε ὁ κύριος-κύριος ὑπουργός,εἶναι ἄν ἡ Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ὅτι ἔχει την ὐποχρέωση να πολεμήσει ἡ ἴδια για τον εαὐτό της,και ἄν ἡ «εἰλλημένη προεκλογική δέσμευση για μείωση της θητείας» εἶναι κίνηση προς την κατεύθυνση της προς πόλεμο προετοιμασίας.
  Υγ.
  Οἱ μόνες προεκλογικές δεσμεύσεις που θυμοῦνται οἱ πολιτικοί σε Ἑλλάδα και Κύπρο,ὅλως περιέργως,εἶναι αὐτές που ἀφοροῦν μείωση θητείας και ἀμυντικῶν δαπανῶν.
  Ἑνῶ κάτι ἄλλες ὑποσχέσεις για καλύτερες μέρες,λεφτά που ὑπάρχουν,και δέν θα ὑπάρξει μνημόνιο με πρόεδρο Ἀννάν-αστασιάδη,γίνονται «γυριστές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.