Υπ. Άμυνας Κύπρου: “Αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς ενίσχυση της Άμυνας”

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ην ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και επιτήρησης με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προανήγγειλε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση στην αεροπορική βάση Πάφου για τους εορτασμούς του προστάτη Αγίου της αεροπορίας, Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο κ. Φωκαΐδης απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της αεροπορίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας στα στελέχη της αεροπορίας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Επεσήμανε ιδιαίτερα τη συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ και στον τομέα αυτό, τονίζοντας ότι η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω.

Ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε στη συνέχεια ότι όπως προβλέπεται και στο σχέδιο αναδιοργάνωσης, θα ενισχυθούν και οι δυνατότητες σε μέσα, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας, αλλά και επιτήρησης, με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εξήγησε ότι η δημιουργία του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων όσο και η προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και κάποιων άλλων συστημάτων, αποτελούν επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης, που αφορούν στην κάλυψη άμεσων αναγκών για την ασφάλεια της χώρας, ενώ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Κύπρου ως προσδράμουσας ασφάλειας και ως κόμβου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης του Υπουργείου Άμυνας για την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στη νέα δομή αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, τονίζοντας και τα οφέλη της Κύπρου από τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων της ΕΕ τόσο στην αεροπορική βάση της Πάφου όσο και στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Στην ημερήσια του διαταγή, ο διοικητής της διοίκησης αεροπορίας Φιλόκυπρος Γιαννάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της πολεμικής αεροπορίας, τονίζοντας ότι η διοίκηση αεροπορίας, παρά τη σύντομη ιστορία της, χάριν στις θυσίες του κυπριακού λαού και στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού της, έχει εξελιχτεί σε μια μικρή σύγχρονη πολεμική αεροπορία, που είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Ο διοικητής της διοίκησης αεροπορίας τόνισε ότι πέραν της ετοιμότητας για ανάληψη πολεμικής αποστολής, το προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην πολιτεία και στην κοινωνία, τηρώντας ετοιμότητα για εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης, αεροπυρόσβεσης και αεροκομιδής τραυματιών. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της αεροπορικής βάσης Πάφου, την οποία χρησιμοποιούν τακτικά οι αεροπορίες συμμαχικών κρατών, αναδεικνύοντας την αξία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ:/sigmalive.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

   1. Επειδή φαίνονται να πήραν φορά με τα νέα όπλα απο τους νέους φίλους στην κλίκα των μίνι-όπεκ, είπα να γίνω λίγο υπερβολικός. ??

   2. Οἱ Ισραηλινοί κατασκευάζουν μεγάλη ποικιλία UAV,εκ των οποίων κάποια είναι πολύ μικρώτερα από τα Heron.
    Eξάλλου,τα Heron είναι μάλλον υπερβολική επένδυση για τα κυπριακά δεδομένα,αφού εύκολα στοχοποιούνται από τακτικά μαχητικά του αντιπάλου.
    Εκτός ἄν οἱ Κύπριοι τα θέλουν για καιρό ειρήνης ὡς υποκατάστατο ΑΦΝΣ για παράδειγμα.
    Νομίζω όμως ότι περισσότερο ενδιαφέρον για την ΕΦ παρουσιάζουν τα μικρώτερα,«τακτικά» ΜΕΑ που θα δίνουν εικόνα πεδίου και όχι μόνο,αφού στην Κύπρο ἡ έκταση είναι περιορισμένη,και το βάθος των Κατεχομένων ακόμη μικρώτερο της Ελεύθερης Ζώνης.

    1. Ασφαλώς θα μπορούσε να είναι και ένα μικρότερο μοντέλο στο είδος του Sperwer που έχει και ο ΕΣ, δεν θα κολλήσουμε στα Heron η στο μεγαλύτερο TP που είναι σχεδόν διπλάσιο στις διαστάσεις.

     Μια επιλογή αν τελικά γίνει, θα εξαρτηθεί απο τις απαιτήσεις και τα οικονομικά που έχει στην διάθεση της η ΕΦ.

     Αν ψάχνουν όντως ένα υποκατάστατο ΑΦΝΣ για περιπολία μεγάλης διαρκείας(π.χ. έξω στην θάλασσα), δεν νομίζω ότι θα τους ικανοποιούσε ένα Sperwer η ένα Panther η κάποιο άλλο μοντέλο σε αυτά τα μεγέθη.

 1. Δύο συμφωνίες ορόσημο στην προώθηση στην Κύπρο της Ευρωπαικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ο Eastmed λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ισως τελικά να αποδειχτεί οτι η διπλωματία έχει μεγαλύτερο ωστικό κύμα από μια αεροπορική βόμβα.

  1. Η καλή διπλωματία και έξυπνη διαπραγμάτευση μπορεί να βοηθήσει μέχρι ένα σημείο, χρειάζεται νομίζω όμως και λίγο στήριξη απο ένα αξιόπιστο εργαλείο(όπως έγραψε κάποτε ένας Γερμανός στρατιωτικός στο έργο του «Vom Kriege».

   „Der Krieg ist also ein Akt der Gewalt, um den Gegner zur Erfüllung unseres Willens zu zwingen.“

   „Der Krieg ist eine bloße Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln.“

   «Ο πόλεμος είναι λοιπόν μια πράξη βίας, για να πείσουμε τον αντίπαλο να δεχθεί τα θέλω μας.»

   «Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με διαφορετικά μέσα.»

   Στο δεύτερο θα ταίριαζε όμως και «με διαφορετικό τρόπο», αντί για τα μέσα.»

   Πολεμοχαρής δεν είμαι σε καμία περίπτωση(το αντίθετο), η ιστορία διδάσκει όμως, ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα λόγια και η διπλωματία φτάνει στα όρια της, και δεν επαρκεί για να συμμορφωθεί ένας επιθετικός πολεμοχαρής και τρελαμένος απέναντι, ο οποίος ακολουθεί μια επεκτατική στρατηγική απέναντι στους γείτονες.

   Η αποτυχημένη διπλωματία του Νέβιλ Τσάμπερλεν στην εποχή του Β’ΠΠ, είναι κατά την γνώμη μου, ένα παράδειγμα προς αποφυγήν.

   1. Έχετε απόλυτο δίκιο και επειδή συμφωνώ μαζί σας δεν έχω γράψει ποτέ οτι πρέπει να εγκαταλειφθεί το Αιγαίο σε ένα αρνητικό για εμάς ισοζύγιο. Απλά υπάρχουν φορές που θα ευχόμουν οι ανατολικοί μας γειτονές να μετακόμιζαν κάπου κοντά στο Μεξικό. ?
    Σχετικά με τον Τσάμπερλεν η περίοδος του 1930-1938 μπορεί να μας διδάξει πολλά…

 2. Δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, όπου θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τα κράτη/έθνη με τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε μια διαφορετική συνεννόηση.

  Η ερμηνεία του Clausewitz που ζούσε σε μια εποχή όπου οι πολέμοι ήταν και στην βόρεια/κεντρική Ευρώπη «συχνό φαινόμενο», σίγουρα δεν είναι οι μοναδική σχετικά με το νόημα του πολέμου, είναι όμως κατά την γνώμη μου η πιο πολιτισμένη στην περιγραφή και διατύπωση. Σήμερα αυτή η άποψη (ευτυχώς) δεν έχει και πολλούς θαυμαστές στα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, παρά το γεγονός, που αρκετά ευρωπαϊκά κράτη εμπλέκονται και στην εποχή μας σε διάφορες αποστολές στις οποίες η χρήση βίας «επιβάλλεται» σε διάφορες περιπτώσεις για ειρηνευτικούς σκοπούς, όπως ισχυρίζονται στις συνεντεύξεις. Έχω ακούσει και μια πιο ας πούμε «απλή/λαϊκή», που λέει «Ειρήνη σημαίνει να έχεις μια μεγαλύτερη μαγκούρα απο τον γείτονα σου».

  Δυστυχώς εκείνη την εποχή, δεν ήταν μόνο η χαλαρή στάση του Τσάμπερλεν που έδωσε αέρα στο καφέ καθεστώς το οποίο έβαλε φωτιά σε όλη την Ευρώπη η οποία εξαπλώθηκε και σε αλλά μέρη του κόσμου.
  Ο (ελεύθερος) πύρινος λόγος του Αμερικανού υπηκόου Fritz Julius Kuhn μπροστά στα μέλη του Amerikadeutscher Bund η Amerikadeutscher Volksbund το 1939 στις ΗΠΑ, δεν «βοήθησε» στην αποφυγή του Β’ΠΠ. Με τέτοιο φόντο ο χαρακτηρισμός «απελευθερωτές» αποκτά μια παράξενη επίγευση. Αλλά ο κόσμος δυστυχώς ξεχνά εύκολα, η απλά δεν γνωρίζει, για διάφορους λόγους. Μια κατά την γνώμη μου σοφή σκέψη που άκουσα κάποτε, λέει ότι «μερικές φορές το δύσκολο είναι να εντοπιστεί το σωστό λάθος». Παρά που δεν προήλθε απο έναν φιλόσοφο, νομίζω ότι ταιριάζει γάντι σε αρκετές περιπτώσεις σχετικά με τα πολιτικά/γεωπολιτικά.


  1. «Ειρήνη σημαίνει να έχεις μια μεγαλύτερη μαγκούρα απο τον γείτονα σου».
   Στην περίπτωση της Ἑλλάδος,ισχύει.
   Όταν ἡ Ἑλλάς είναι ισχυρή,δέν πειράζει κανέναν,ακόμη και όταν τρίβεται στην γκλίτσα της,όταν παύει να είναι ισχυρή μαζεύονται οἱ ύαινες τριγύρω της.
   «μερικές φορές το δύσκολο είναι να εντοπιστεί το σωστό λάθος».
   Ολόσωστο.
   Όσο διαβάζω για την Μικρασιατική Εκστρατεία,για παράδειγμα,τόσο δυσκολώτερο γίνεται να εντοπιστεί το «σωστό λάθος»,ίσως επειδή δέν έγινε μόνο ένα.
   Ένα πολύ χαρακτηριστικό ίσως περιγράφεται εδώ
   https://belisarius21.wordpress.com/2017/10/16/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%af/

   1. Μετά απο μια σύντομη ανάγνωση του άρθρου απο τον σύνδεσμο(και ειδικά απο το συμπέρασμα στο παρακάτω απόσπασμα), επιβάλλεται νομίζω να προσθέσω/ουμε, ότι δεν αρκεί να έχεις μεγαλύτερη μαγκούρα(απο τον αντίπαλο η γείτονα), αλλά πρέπει να ξέρεις να την χρησιμοποιείς και σωστά(και το διατυπώνω πολύ ευγενικά και πολιτισμένα), για να μην πάει χαμένο το υλικό και ο κόπος με τον οποίο φτιάχτηκε.

    «Τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν σαν σκοπό να φέρουν στην επιφάνεια μία από τις αιτίες —κατά την άποψή μου τη σημαντικότερη όλων— που μολονότι η Στρατιά Μικράς Ασίας επιβλήθηκε επανειλημμένα του αντιπάλου στρατού στο τακτικό πεδίο, δεν κατόρθωσε να επιτύχει την πολυπόθητη συντριβή αυτού. Και η αιτία αυτή δεν ήταν άλλη από το ότι ο διοικητής της Στρατιάς Μικράς Ασίας ήταν ανίκανος να συλλάβει μία στρατηγική απόφαση και να επιβάλει την εκτέλεσή της στους υφισταμένους του επιτελείς και διοικητές και παρέμεινε μέχρι τέλους ο υπογράφων τα σχέδια του επιτελείου του, στο οποίο επιτελείο φαίνεται να υπήρχε μία υφέρπουσα αντιπαλότητα στις σχέσεις του Επιτελάρχη και του Υπαρχηγού του επιτελείου, που καλυπτόταν κατά τη δ τη διάρκεια της εκστρατείας από τους κανόνες της πειθαρχίας, αλλά αποκαλύφθηκε αργότερα όταν άρχισαν οι ανακρίσεις και ο καθείς προσπαθούσε να ρίξει το ανάθεμα στον άλλο και να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες της αποτυχίας.»

    Η ικανότητα μη κατάχρησης στρατιωτικής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής εξουσίας έναντι αδύναμων είναι κατά την γνώμη μου, η καλύτερη απόδειξη κυριαρχίας.

    Από την άλλη πλευρά πρέπει να υπάρχει όμως και μια τάξη και ασφάλεια, συνεπώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες μια επίδειξη δύναμης/ισχύς είναι αναπόφευκτη και αναγκαία(για να μην πω επιβάλλεται), για να επιδειχθούν όρια σε όσους μπερδεύουν συχνά και απο κακιά συνήθεια την ευγένεια με την αδυναμία. Σημαντικό είναι να αποφευχθούν υπερβολικές αντιδράσεις* οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια της κυριαρχίας(με την θεωρητική έννοια), προκαλώντας ανεπιθύμητες παρενέργειες/αντιδράσεις (ανάλογα με τη νοοτροπία του απέναντι, και το πως του έχουν μάθει/διδάξει να αντιλαμβάνεται το «δίκαιο»).

    Δυστυχώς οι τριγύρω μας, δυσκολεύονται να κατανοήσουν την διαφορά του «δικό μου και δικό σου»(όπως κάποτε και οι «υπεράνθρωποι»), και έτσι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και προετοιμασμένοι να τους ρίξουμε καμία στο σβέρκο η στα αυτιά, πρίν τους μπει πιο έντονα η ιδέα, ότι η «κοσοβοποίηση» είναι ο κανονικός και ορθώς η νόμιμος τρόπος για να κλέψεις έδαφος που δεν σου ανήκει(και δεν σου ανήκε ποτέ να προσθέσω). Έτσι πρέπει να έχουμε την γκλίτσα πάντα έτοιμη και καλογυαλισμένη, για να σφυράει όταν χρειάζεται. ?

    *Verhältnismäßigkeit der Mittel
    Με παράδειγμα την περίπτωση του συνταγματάρχη Klein ο οποίος διέταξε την χρήση υπερβολικής βίας, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις σχέσεις στο Αφγανιστάν.

 3. Δυστυχώς ή ευτυχώς το Vom Kriege είναι γραμμένο για την εποχή των ναπολεόντιων πολέμων.Τότε τα πράγματα ήταν διπλωματικά πιο εύκολα, δεν υπήρχε η ταχύτατη διάχυση της πληροφορίας ή ο επηρεασμός της κοινής γνώμης με ηλεκτρονική προπαγάνδα. Στην σημερινή περιπλοκότερη εποχή στην διπλωματία υπάρχουν παράλληλες σφαίρες επιρροής με πολλές εμπορικές και ιστορικές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα η κοινή Αραβική κουλτούρα διχάζεται από την εμπορική επιρροή των υπερδυνάμεων ή η οικονομική Ευρωπαική ένωση ευνοεί εξαιρέσεις προς όφελος του ΝΑΤΟ.
  Στην παρούσα εποχή η ικανότητα υποκίνησης οικονομικών-διπλωματικών κινημάτων έχει υποκαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την διεξαγωγή προελάσεων στα εχθρικά εδάφη. Για αυτό γράφω συχνά για την σημασία κατανόησης των θέσων μιας χώρας σε γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν θα επεκταθώ απομακρυνόμενος από το άρθρο. Νομίζω οτι είχε δίκιο ο κύριος Δούκας στην υπενθυμισή του για το βιβλιό, που η κουβέντα εκτράπηκε προς τους ορισμούς θεσμών. Παρεπιτώντος το χειρίστηκε με πολλή ευγένεια ?
  ΥΓ) Τι UAV θα μπορούσε να αγοράσει η Κύπρος ; Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου μίλησαν και για ενίσχυση κυπριακής αεράμυνας !! Λέτε να δούμε Arrow?

  1. Αρχίζοντας απο το τέλος, θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη περίπτωση/συζήτηση φαινοταν να ήταν όντως μια απο αυτές που επιβάλουν την παρέμβαση του κυρίου Δούκα ο οποίος δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλη υπομονή.

   Παρά που δεν σκοπεύω να συνεχίσω(σεβόμενος τον κύριο Δούκα, και την επιθυμία του συνομιλητή μου δηλαδή εσάς) το πολιτικό μέρος της συζήτησης, θέλω να παρατηρήσω ότι απο πλευράς μου(και νομίζω και απο δίκη σας) δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει σε ένα προβληματικό η κουραστικό επίπεδο. Δεν θα φαγωθούμε για ιδεολογίες και για τα πολιτικά, σε σελίδα στρατιωτικών θεμάτων(παρόλο που τα δυο συνδέονται). ?

   Επιστρέφοντας στο θέμα του άρθρου και της κυπριακής άμυνας/αεράμυνας, σχετικά με την επιλογή των UAV η UCAV θέλω να πω ότι υποψήφια θα μπορούσαν να είναι διάφορα μοντέλα, ανάλογα με την απαίτηση της ΕΦ και τις οικονομικές δυνατότητες τους.

   Οι κατασκευαστές σήμερα προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία τέτοιων αεροσκαφών σε διάφορα μεγέθη και επίσης μεγάλη ποικιλία οπλισμού/εξοπλισμού. Εγώ ανέφερα κάποια που μου ήρθαν αυθόρμητα στο μυαλό, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι πιο μικρό όπως ο «πάνθηρας» η και κάτι στο είδος του Harop και του camcopter της Schiebel, το οποίο «χωράει» και στις μικρές μονάδες επιφάνειας του ναυτικού.

   Στο θέμα των Arrow* εάν εννοείτε το αντιαεροπορικό σύστημα που υπηρετεί και στο Ισραήλ, δεν νομίζω να γίνει τέτοια μεταφορά. Με το σύστημα μέσης εμβέλειας BUK που διαθέτουν ήδη αν θυμάμαι καλά, και κρίνοντας απο την υπόθεση του S-300 που τελικά κατέληξε αλλού, νομίζω ότι κινούνται ήδη οριακά(απο διπλωματικής άποψης), με ένα σύστημα μέσου βεληνεκούς. Για μαχητικά αεροσκάφη δεν τολμώ να σκεφτώ κάποιο, που θα μπορούσε να αποκτήσει μια Κύπρος. Εδώ αν ήμασταν λίγο πιο επιτήδιοι, ίσως να καταφέρναμε κάτι στο είδος της «αεροαστυνόμευσης» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική πτέρυγα/σύνορα της συμμαχίας.
   Εννοείται ότι θα έπρεπε να είναι κάτι στα πλαίσια της ΕΕ και όχι του ΝΑΤΟ που θα ήταν αυτογκόλ. Μπορώ να φανταστώ και μια επίσημη ονομασία της αποστολής, αλλά δεν θα την διατυπώσω σε δημόσια θέα. ??

   Arrow
   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Arrow_anti-ballistic_missile_launch.jpg/295px-Arrow_anti-ballistic_missile_launch.jpg

   1. Ελπίζω τα Ισραηλινά συστήματα να μην περιλαμβάνουν υποσυστήματα από Αμερικανικές εταιρίες. Στο παρελθόν υπήρχαν περιορισμοί σχετικά με την συνθήκη αφοπλισμού, η Ελληνική εταιρία που ήταν ο πρόγονος της Theon, είχε προβλήματα με τις διόπτρες που κατασκεύασε για την Κύπρο. Αν και πιστεύω οτι στην προκειμένη περίπτωση θα πουν οι USA φίλοι όλα ΟΚ. (στόχος είναι ο ενεργειακός αποκλεισμός της Ρωσίας) Στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις, φανταστείτε να έχετε τους Arrow (λέμε τώρα) και να μπεί εμπάργκο την τεχνολογία διανομής στον θάλαμο καύσης…αντίο προηγμένα αντιαεροπορικά. Ίσως να υπάρχει η επιλογή των ανταεροπορικών Barak και των Spyder με τους πυραύλους Derby-Python5. Τα παραπάνω συμπαράγονται και εξάγονται στην Ινδία.

    1. Χωρίς να γνωρίζω αν υπάρχει τεχνολογία απο τις ΗΠΑ στα ισραηλινά συστήματα που αναφέρατε, δεν το αποκλείω γενικά.
     Ίσως οι σημερινές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ οι οποίες διανύουν έναν διπλωματικό παγετώνα, να έχουν ως συνέπεια μια πιο χαλαρή στάση στο θέμα των εξοπλισμών για την ΕΦ.

     Αυτό που θα έπρεπε να φοβάτε σήμερα η Κύπρος σαν μέλος της ΕΕ, θα ήταν έναν εμπάργκο απο την ρωσική πλευρά. Αυτό θα ήταν σκέτος Αρμαγεδδών για το ιππικό και τις μηχανοκίνητες μονάδες της ΕΦ.

     Όντως ενδιαφέρον τα συστήματα ΑΑ απο το Ισραήλ(και εν μέρει δοκιμασμένα αν δεν με απατά η μνήμη μου), αν συνεχιστεί η πορεία των καλών σχέσεων(και μετά την πρώτη εξαγωγή στην Σιγκαπούρη), θα μπορούσα να φανταστώ για το μέλλον και άρματα μάχης Merkava η και βαριά ΤΟΜΑ Namer για την ΕΦ. Αν συνεχίσει την πορεία σαν πλάτης ρωσικών συστημάτων, θα μπορούσαν να παίζουν όμως και τα εξαιρετικά BMPT και Pantsir(το οποίο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι απέναντι, στην περίπτωση με το RF-4 της ΤΗΚ που καταρρίφθηκε σε άποστολη φωτοαναγνωρίσης στην Συρία νομίζω).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.