Η Φινλανδία μεταρρυθμίζει το μοντέλο της στρατολογίας της. Κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα προτείνει την επέκταση των προσκλήσεων για στράτευση και στις γυναίκες. Η μη προσέλευση θα επιφέρει κυρώσεις. Ωστόσο, η στράτευση θα παραμείνει υποχρεωτική μόνο για τους άνδρες.

Η πρόταση της επιτροπής υποστηρίζει ότι η καθολική στράτευση θα ενθάρρυνε περισσότερες γυναίκες να συμμετάσχουν στην εθνική άμυνα. Από το 1995 οι γυναίκες ηλικίας 18 έως 29 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εθελοντική στρατιωτική θητεία. Φέτος σημειώθηκε νέο ρεκόρ καθώς προσήλθαν περίπου 1.700 γυναίκες. Όμως οι ένοπλες δυνάμεις θα ήθελαν να δουν ακόμη περισσότερες γυναίκες να κατατάσσονται, καθώς ο αριθμός των ανδρών που κατατάσσονται μειώνεται λόγω υγείας ή προσωπικών λόγων.

Ένα άλλο σκεπτικό υπέρ της πρότασης αυτής είναι ότι η καθολική στράτευση θα αποτελούσε μέσο κατά της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Κάθε νέος ή νέα 18 ετών δεν θα είχε μόνο μεγαλύτερη συναίσθηση της εθνικής άμυνας, αλλά και της προσωπικής τους κατάστασης υγείας. Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να γίνουν μέσο κοινωνικής πολιτικής και θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στις βασικές τους λειτουργίες.

Η Φεμινιστική Ένωση Unioni χαιρέτισε την πρόταση ως κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να μην συνεπάγεται τη στρατιωτικοποίηση των γυναικών και η στράτευση να παραμείνει εθελοντική. Σε συνέντευξή της στην ταμπλόιντ Iltalehti, η γενική γραμματέας, Εκκού Αρομάα, περιέγραψε το σημερινό μοντέλο ως μοντέλο που συντηρεί το σύστημα των φύλων και διατηρεί “ένα επίπεδο αδικίας στην κοινωνία” τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Φινλανδίας Allianssi υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση. “Η εθνική άμυνα είναι κι αυτή ζήτημα ισότητας. Το σημερινό σύστημα εισάγει διακρίσεις, καθώς απευθύνεται μόνο σε ένα φύλο”, δήλωσε η πρόεδρος της Allianssi, Ελίζα Γκέμπχαρντ, σε συνέντευξή της στο YLE.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση αυτή αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

 

Πηγή: euractiv.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: