Ανεπίσημα, το υπουργείο άμυνας της Λετονίας επέλεξε προϊόν της φινλανδικής εταιρεία Sisu Auto για τον €200 εκατομμυρίων διαγωνισμό προμήθειας θωρακισμένου οχήματος, όπως μετέδωσε ο Αντρίς Καρκλούβαλκς στο delfi.lv. Εκπρόσωποι της Λετονίας ελέγξανε το μοντέλο GTP 4X4, το οποιο κέρδισε τα AM General “Humwee”, “Marauder LAV” και τουρκικό Otokar “Cobra”.

Αυτη τη στιγμή, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο από τα συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή του Sisu GTP 4X4 έχουν ή έχει οδηγήσει σε αυτήν την απόφαση. Και το υπουργείο άμυνας δεν σχολίασε επισήμως σχετικά με το αν η επιτροπή προμήθειας έχει αποφασίσει ήδη για τον νικητή.

Το GTP 4X4 που παρουσιάστηκε στους λετονούς από την Sisu ειναι ένα νέο όχημα, αποκαλύφθηκε την 6η Απριλίου 2018. Χωρίς επιπρόσθετα όπλα, ζυγίζει 14 τόνους, έχει μήκος 6 μέτρων, πλάτος 2,5 μέτρων και ύψος 2,5 μέτρων. Ο εξακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας του επιτρέπει στο όχημα να αναπτύξει ταχύτητα 100 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η μέγιστη επιχειρησιακή αυτονομία του έχει καθοριστεί στα 700 χιλιόμετρα. Ανάλογα με τις συνθήκες του οδοστρώματος και τις αποστολές που πρόκειται να εκτελέσει, το όχημα μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο εξοπλισμό, οπλισμό και φορτίο μέχρι 4,5 τόνων. Οι πιθανότητες μετατροπής ακόμη και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ειναι ενα μεγάλο πλεονέκτημα όσο αφορά το κόστος συντήρησης και τη διάρκεια ζωής του.

Βασικά, το GTP 4X4 προορίζεται ως ο αντικαταστάτης του Patria Pasi (αρχικά Sisu Pasi), που πλησιάζει το τέλος της επιχειρησιακής ζωής του. Το Patria Pasi χρησιμοποιείται ακόμα στην Εσθονία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία, όπως επίσης και από κάποιες ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: