Φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό

Από Εύψυχον

Συνεχίζοντας την παράδοση πρόσκτησης πρωτοποριακών μονάδων, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα προμηθευτεί τρείς φρεγάτες Belharra και τρείς ή τέσσερις κορβέτες Gowind, εντάσσοντας στο Στόλο όχι τέσσερις, αλλά έξι ή εφτά νεότευκτα πλοία και ανανεώνοντας εκ θεμελίων τη Διοίκηση Φρεγατών. Καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του αναδόχου διαδραμάτισε η θεαματική μείωση του συνολικού κόστους της προσφοράς, το οποίο επιτρέπει την προμήθεια περισσότερων μονάδων σε σχέση με τις τέσσερις που ανταποκρίνονταν στη διακηρυγμένη κυβερνητική πρόθεση, όπως αυτή διατυπώθηκε πριν ένα έτος.

Η δομή της προμήθειας και η παράδοση πλοίων που ήδη ναυπηγούνται για το Γαλλικό Ναυτικό αντικαθιστούν την απαίτηση για ενδιάμεση λύση, που θα επιβάρυνε το ΠΝ με δαπανηρά μεταχειρισμένα πλοία περιορισμένου υπόλοιπου ζωής, μη υπολογίσιμα στη Δομή Δυνάμεων μετά την εξάντλησή του.

Με τις τρείς φρεγάτες Belharra το ΠΝ ανακτά και επαυξάνει την επιχειρησιακή δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής και αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα Διοίκησης και Ελέγχου (C²), επιτυγχάνοντας την ευρεία κάλυψη συνοδευόμενων μονάδων και την αποδοτική καθοδήγηση μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Το Ραντάρ Πολλαπλής Λειτουργίας (MFR) Sea Fire καθοδηγεί ταυτόχρονα κατά την ενδιάμεση φάση πτήσης έως 16 βλήματα ενεργής τερματικής καθοδήγησης Aster 30 μέγιστου αποτελεσματικού βεληνεκούς άνω των 100km, εξασφαλίζοντας στο ΠΝ σημαντικό επιχειρησιακό προβάδισμα έναντι του TDK.

Ο ομοιόμορφος φόρτος μάχης των 32 Aster 30 σε κάθε φρεγάτα συνεπάγεται συνολικό απόθεμα εν πλω 96 βλημάτων, το οποίο υπερκαλύπτει στο σκέλος αυτό την περικοπή του τέταρτου πλοίου που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός, σε περίπτωση μικτού φόρτου με 16 βλήματα του ίδιου τύπου.

Το Χαμηλής Συχνότητας (LF) Συνδυασμένο Ενεργό Παθητικό Σόναρ Συρόμενης Διάταξης (CAPTAS)-4 Συμπαγούς Ανεξάρτητης (CI) έκδοσης είναι το ικανότερο στην κατηγορία του και επιδεικνύει τις βέλτιστες επιδόσεις στον εντοπισμό υποβρυχίων Αναερόβιας Πρόωσης (AIP) Κυψελών Καυσίμου (FC).

Οι τρείς ή τέσσερις κορβέτες Gowind θα αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους, που περιλαμβάνουν αποστολές πρώτης γραμμής, περιπολία, επίδειξη σημαίας και συμμετοχή σε διεθνείς επιχειρήσεις, με μειωμένες απαιτήσεις επάνδρωσης και χαμηλό Κόστος Λειτουργίας και Υποστήριξης (O&S) σε σχέση με φρεγάτες. Ο εξοπλισμός των Gowind με το Κατακόρυφης Εκτόξευσης Βλήμα Αναχαίτισης και Εναέριας Μάχης Νέας Γενιάς (VL MICA NG) θα εξασφαλίσει την ταυτόχρονη εμπλοκή πολλαπλών στόχων, με πλήρη έλλειψη προειδοποίησής τους στην περίπτωση της έκδοσης με καθοδήγηση Υπέρυθρης (IR) ακτινοβολίας.

Παραδόξως οι νέες φρεγάτες θα επιτυγχάνουν τη χαμηλότερη ταχύτητα ανάμεσα στις κύριες μονάδες του ΠΝ της τελευταίας πεντηκονταετίας, λόγω της πρόωσης Συνδυασμού Πετρελαιοκινητήρων Και Πετρελαιοκινητήρων (CODAD), που τερματίζει για το ορατό μέλλον την εποχή των αεριοστροβίλων.

Το ΠΝ υποχρεούται στη διατήρηση παράλληλης εφοδιαστικής αλυσίδας με τις ΗΠΑ, των οποίων εταιρίες αποτελούν κατασκευαστές όπλων και συστημάτων τόσο των νέων, όσο και των υφιστάμενων φρεγατών, που προβλέπεται ότι θα βρίσκονται σε υπηρεσία με το Στόλο επί μακρό χρονικό διάστημα. Ασάφεια καλύπτει τα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW), την αναχορηγία ανθυποβρυχιακών τορπιλών της Belharra και το βαθμό ολοκλήρωσης του Εγγύς Οπλικού Συστήματος (CIWS) Mk31 Βλήματος Περιστρεφόμενης Αεροδομής (RAM) στο Επαυξημένο Σύστημα Τακτικών Πληροφοριών Πλοίου (SETIS).

Τέλος αβεβαιότητα υφίσταται προς ώρας ως προς το βαθμό αυτόνομης υποστήριξης των νέων οπλικών συστημάτων, την έκταση του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (MLU) των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ και την εθνική ναυπηγική συμμετοχή στην υλοποίηση της προμήθειας, που απομένουν να διευκρινιστούν.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.