Φρεγάτες FREMM και αεροσκάφη Atlantique-2 «επιθετική» θωράκιση

H πρόσφατη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την υποβολή αιτήματος προς τη γαλλική με αντικείμενο τη χρονομίσθωση δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) αποτελεί μετά από πολλά χρόνια αδράνειας την πρώτη “επιθετική” κίνηση της Ελλάδας στο τομέα των εξοπλισμών και της διαμόρφωσης των γεωπολιτικών της συμμαχιών.

Φωτογραφία της Φρεγάτας Πολλαπλών Αποστολών (FREMM) Aquitaine του γαλλικού ΠΝ.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Η δήλωση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα οτι τα «κοιτάσματα πρέπει πρώτα να βρεθούν και στην συνέχεια να τύχουν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσα και το Διεθνές Δίκαιο. Αν η Γαλλία μπορέσει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα το πράξει» αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Δεδομένης της δραστικής περικοπής των αμυντικών δαπανών, η χρονομίσθωση των μέσων αυτών απο τη Γαλλία, έναντι χαμηλού τιμήματος, αποτελεί λύση ανάγκης για την ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου, με προϋπόθεση όμως την υλοποίηση των υπαρχόντων ναυπηγικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν και ο τύπος των πλοίων και των αεροσκαφών που ζητήθηκαν από τη Γαλλία δεν αναφέρθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, η πιο πιθανή επιλογή είναι οι φρεγάτες FREMM και τα ΑΦΝΣ Atlantique-2.

Οι φρεγάτες τύπου FREMM, κλάσης Aquitane

Το γαλλο-ιταλικό πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών FREMM περιλαμβάνει σε πρώτη φάση έντεκα φρεγάτες για το γαλλικό Ναυτικό, δέκα για το ιταλικό Ναυτικό και μία για το μαροκινό Ναυτικό. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα πλοία που η Ελλάδα θα παραλάβει πρόκειται να παραδοθούν απο τα γαλλικά ναυπηγεία το Μάιο του 2015 και 2016 αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσει μία περίοδος επιπλέον τεσσάρων μηνών μέχρι την ένταξη τους στη δύναμη του ΠΝ κατα το υπόδειγμα του γαλλικού Ναυτικού. Σε μελλοντικό στάδιο θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα ναυπήγησης των ελληνικών FREMM.

Η γαλλική έκδοση των FREMM έχει μήκος 142 μέτρα, πλάτος 19,5 μέτρα, βύθισμα 7,2 μέτρα και εκτόπισμα με πλήρες φορτίο 6037 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου φτάνει στους 27,5 κόμβους και η εμβέλεια του τα 6000 ν.μ., με ταχύτητα 15 κόμβους. Το πλήρωμα του αποτελείται απο 108 άτομα χάρη στον υψηλό αυτοματισμό. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών 3D HERAKLES, το οποίο μπορεί να εντοπίσει εναέριους στόχους μεγέθους μαχητικού στα 150 χλμ. και εναέριους στόχους μεγάλου μεγέθους στα 250 χλμ. Το ραντάρ έχει δυνατότητα επεξεργασίας 500+ εναέριων στόχων με ταυτόχρονη εμπλοκή 16 απο αυτούς με τα αντιαεροπορικά βλήματα ASTER-15/30 που μπορεί να φέρει το πλοίο. Επιπλέον, οι γαλλικές FREMM διαθέτουν το παθητικό σύστημα περιμετρικού εντοπισμού στόχων IRST Artemis, σύστημα ESM, το σόναρ κύτους UMS-4410 CL, το ρυμουλκούμενο σόναρ UMS-4249 CAPTAS4, το σύστημα παρεμβολών Sigen, εκτοξευτές αντιμέτρων NGDS, το σύστημα αντιμέτρων τορπιλών SLAT, το Σύστημα Ελέγχου Πυρός Πυροβόλων Najir και το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) SETIS.

Ο οπλισμός της έκδοσης FREMM του γαλλικού Ναυτικού περιλαμβάνει το προωραίο πυροβόλο Super Rapid των 76/62 χλστ., δύο προωραίους οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές SYLVER A-43 με αντιαεροπορικά βλήματα ASTER-15 (εμβέλειας 1,7-30 χλμ.) και δύο κάθετους οκταπλούς εκτοξευτές SYLVER A-70, οι οποίοι μπορουν να φέρουν τα αντιαεροπορικά βλήματα ASTER-15 και ASTER-30 (εμβέλειας 3-120 χλμ.), και τα υπο-στρατηγικά βλήματα cruise SCALP NAVAL (εμβέλειας 1000 χλμ.). Επιπλέον, οι γαλλικές FREMM διαθέτουν 8 βλήματα επιφανείας – επιφανείας MM-40 Block III Exocet, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Narwahl των 20 χλστ., τέσσερις τορπιλοσωλήνες με αναχορηγία 19 τορπίλες MU90/IMPACT, ενω τέλος το πλοίο διαθέτει ένα ελικόπτερο NH90.

Το Atlantique 2 είναι ενα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) επιτήρησης μεγάλου βεληνεκούς, περιπόλου και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Στη φωτογραφία Atlantique 2 του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. (Πηγή: wikimedia.org)

Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας Atlantique-2

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποτελεί τον κορμό του εναέριου στόλου ανθυποβρυχιακού πολέμου και επιτήρησης του γαλλικού Ναυτικού. Το πρώτο Atlantique-2 παραδόθηκε το 1989, ενώ 22 αεροσκάφη απο τα 28 που είχαν παραγγελθεί στη δεκαετία του 1980 παραμένουν σήμερα σε υπηρεσία, εκ των οποίων τα 18 πρόκειται να εκσυγχρονιστούν. Αξίζει να σημειωθεί οτι πέντε Atlantique-2 συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Μάλι καλύπτοντας τον τομέα της συλλογής πληροφοριών.

Όσο για το Atlantique-2 πρόκειται για αεροσκάφος μήκους 31,7 μέτρων, με άνοιγμα πτερύγων 37,5 μέτρα και μέγιστο βάρος απογείωσης 46 τόνους. Το αεροσκάφος διαθέτει δύο κινητήρες turboprop Rolls Royce/Snecma Tyne Rty.20 Mk21 με απόδοση 6220 ίππων έκαστος, οι οποίοι επιτρέπουν στο αεροσκάφος να πετύχει μέγιστη ταχύτητα 648 χλμ./ώρα, ταχύτητα πλεύσης 315 χλμ./ωρα και επιχειρησιακή οροφή 9145 μέτρα. Το αεροσκάφος φτάνει τις 18 ώρες και εμβέλεια άνω των 9000 χλμ. Αν και παλαιάς τεχνολογίας, οι αισθητήρες του αεροσκάφους επιτρέπουν στο Atlantique-2 να πραγματοποιεί αποστολές ανθυποβρυχιακού αγώνα, επιτήρησης, προσβολής στόχων επιφανείας, συλλογής πληροφοριών, έρευνας και διάσωσης κ.λπ.

Πίο αναλυτικά, οι αισθητήρες του Atlantique-2 περιλαμβάνουν το ραντάρ έρευνας Iguane, που είναι τοποθετημένο εντός θόλου κάτω από το πιλοτήριο του αεροσκάφους, ώστε να παρέχει κάλυψη 360 μοίρες. Το συγκεκριμένο ραντάρ μπορεί να εντοπίσει περισκόπιο υποβρύχιο στα 30 ν.μ. και περιπολικό σκάφος στα 60 ν.μ. Επιπλέον, το Atlantique-2 διαθέτει στο ρύγχος τη σταθεροποιημένη θερμική κάμερα Tango. Για την πραγματοποίηση ανθυποβρυχιακών αποστολών και προσβολής στόχων επιφανείας, είναι εξοπλισμένο με το ΣΔΜ Loti, στο οποίο ολοκληρώνονται, εκτός απο τους παραπάνω αισθητήρες, το ESM ARAR-13, το σύστημα επεξεργασίας ακουστικών ιχνών ηχοσημαντήρων DSAX- SADANG και το σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων MAD Crouzet DHAX-3. Η σύνθεση του πληρώματος του αεροσκάφους περιλαμβάνει δύο πιλότους, έναν μηχανικό, ένα συντονιστή του ΣΔΜ και πέντε χειριστές αισθητήρων. Το Atlantique-2 διαθέτει έναν εσωτερικό χώρο και 2+2 σημεία ανάρτησης οπλισμού στις πτέρυγες, με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου βάρους 3,5 τόνων. Στον εσωτερικό χώρο μεταφοράς οπλισμού το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει συνδυασμούς φορτίων, αποτελούμενα απο βόμβες βυθού, πυραύλους αέρος – επιφανείας AM-39 Exocet και τορπίλες Mk46/MU90.

Συμπεράσματα – σχόλια

Η χρονομίσθωση των παραπάνω μέσων απο την Ελλάδα εμπεριέχει πλεονεκτήματα αλλά και σημεία που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πρώτα απ’όλα, η απόκτηση των Atlantique-2 αποτελεί ίσως το πιο άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα, αφού η εκπαίδευση των πληρωμάτων και των μηχανικών μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρεις με έξι μήνες. Αν και ο εξοπλισμός των Atlantique-2 δεν αντιπροσωπεύει την αιχμή της τεχνολογίας, πρόκειται για ένα δοκιμασμένο σύστημα που θα μείνει σε υπηρεσία στο γαλλικό Ναυτικό μέχρι το 2030. Αυτό όπως που θα πρέπει να διευκρινιστεί έιναι το χρονικό διάστημα που τα αεροσκάφη αυτά θα παραμείνουν σε ελληνική υπηρεσία, διότι σε μία πενταετία θα απαιτηθεί ο εκσυγχρονισμός τους, σύμφωνα με το γαλλικό πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει.

Όσον αφορά στις φρεγάτες FREMM, εάν τελικά η πληροφορία για παράδοση των πλοίων στην Ελλάδα το 2016 επαληθευτεί, αυτό σημαίνει οτι το ΠΝ θα πρέπει να καλύψει τις αποσυρόμενες μονάδες του, με την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των τριών πυραυλακάτων ΡΙΤΣΟ (P71), ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P72) και ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (P73). Ανάλογο ζήτημα τίθεται και για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των 3 υποβρυχίων Type-214 και του εκσυγχρονισμένου Type-209/1200 AIP. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονηθεί το πρόγραμμα Εκσυχρονισμού Μέσης Ζωής των 4 φρεγατών MEKO-200HN, οι οποίες, αν δεν αναβαθμιστούν, κινδυνεύουν με απαξίωση μετά απο μερικά χρόνια.

Ακόμη όμως και η επιλογή της γαλλικής έκδοσης της FREMM εμπεριέχει ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης. Πρώτα απ’όλα, οι γαλλικές FREMM διαθέτουν εκτοξευτές SYLVER A-43, οι οποίοι δεν μπορούν να φέρουν τα βλήματα ASTER-30 που επιθυμεί το ΠΝ για να μπορεί να αναχαιτίζει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Τα βλήματα αυτά μπορούν να εκτοξευτούν απο του 16 SYLVER A-70 που διαθέτουν οι FREMM της γαλλικής έκδοσης, όμως και πάλι ο αριθμός των προς χρήση βλημάτων θα είναι κάτω των 16, αφου ορισμένοι απο τους εκτοξευτές SYLVER A-70 θα δεσμευτούν για τα βλήματα cruise SCALP NAVAL. Συνέπεια αυτών είναι ο περιορισμός των μεταφερόμενων ASTER-30 στην καλύτερη των περιπτώσεων σε 12 μόλις βλήματα, αριθμός σαφώς χαμηλότερος απο την απαίτηση του ΠΝ, που είχε ζητήσει 24 βλήματα ASTER-30. Επομένως, το ΠΝ θα πρέπει να διευκρινίσει εάν τα πλοία που θα μας μισθώσουν οι Γάλλοι θα διαθέτουν εκτοξευτές SYLVER A-43 ή SYLVER A-50, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να φέρουν πρωτίστως τα βλήματα αεράμυνας περιοχής ASTER-30.

Δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα που μένουν αναπάντητα ειναι, πρώτον, εάν τα μισθωμένα πλοία θα επιστραφούν τελικά στο γαλλικό Ναυτικό, αφού η διαμόρφωση του εξοπλισμού των FREMM που είχε ζητήσει το ΠΝ διαφέρει σημαντικά απο τη γαλλική έκδοση, και, δεύτερον, ποια θα είναι η συμμετοχή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία προσδοκούσε την “ανάσταση” της μέσα από το ναυπηγικό πρόγραμμα των ελληνικών FREMM.

28 Φεβρουαρίου 2013

www.epikaira.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.