Φωτογραφίες από την εκπαίδευση του προσωπικού της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, στις Φέρες

Άρμα μάχης Leopard 2A4 της 12ης ΕΜΑ σε αμυντική τοποθεσία και θέση κάλυψης σκάφους. (ΓΕΣ)

Από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, ενεργοποιήθηκε το Τμήμα Άμεσης Επέμβασης της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, όπου και ασκήθηκε αντιμετωπίζοντας επεισόδια τακτικής φύσεως.Επιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠΕπιχειρησιακή Εκπαίδευση ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

18 Απαντήσεις

 1. Κατι ακομη,αντι να φορτωσουν 15 παλετες με πυρομαχικα πανω στο φορτηγο το φορτωσαν μονο με μια.(βεβαια μπορει και να μην υπαρχουν τοσες παλετες;).Βαλε 15 παλετες να προσομοιαζουν το πραγματικο βαρος που θα εχει το φορηγο σε περιπτωση επιχειρησεων,ετσι εξασκεις τα πληρωματα οχι μονο με μια που το φορτηγο ειναι παναλαφο.

  1. Ἐπί του πεδίου,και μάλιστα σε πραγματικές ἐπιχειρήσεις,ἑνδέχεται να εἶναι ἀπαγορευτική ἡ κίνηση με πλήρες φορτίο,ἄν το ἔδαφος εἶναι πραγματικά δύσκολο,σύν την κατάσταση του λόγω καιροῦ (λασπώδες,χιονοσκεπές).
   Για τον λόγο αὐτόν τα ΗΕΜΤΤ ὡς βυτιοφόρα,ἄν και της κατηγορίας των 10 τόννων,μεταφέρουν μόλις το διπλάσιο καύσιμο ἀπ᾿ὅτι τα REO Μ49 των 2,5 τόννων (2.500 γαλόνια ἕναντι 1.200),ἑνῶ θα μποροῦσαν να σηκώσουν 5.000 γαλόνια.
   Σε σὐγκριση,τα Magirus που εἶναι ὅμως πολιτικοῦ τύπου,και κατηγορίας που ἀντιστοιχεί στους 7-8 τόννους,μεταφέρουν σχεδόν διπλάσιο καύσιμο ἀπ᾿ὅτι τα ΗΕΜΤΤ,συγκεκριμένα 18.000 λίτρα,μόνο ἐπί ἀμαξιτοῦ δρομολογίου ὅμως.
   Το σκεπτικό που ἀκολουθήθηκε στα ΗΕΜΤΤ εἶναι ἀπλό,λιγώτερο καύσιμο,ἀλλά ἀσφαλέστερη πρόσβαση σε δύσκολες συνθήκες.
   Και ὑπόψιν,το ΗΕΜΤΤ ἔχει «σφιχτώτερο» κέντρο βάρους ἀπό το MTVR Μk-27,λόγω μεγαλύτερου μήκους και διαμορφώσεως 8χ8,και δέν εἶναι δεδομένο ὅτι το τελευταίο θα ἔχει την πολυτέλεια να ἀναπτύξει τους σταθεροποιητές κατά την ἐκφόρτωση.
   Ὅσο για την τοποθέτηση μεγαλύτερου φόρτου στα Μk-27,για ρεαλιστικώτερη ἐκπαίδευση,ναί μεν,ἀλλά,καλά εἶν᾿τα φαρδομάνικα,μα τἄχουν δεσποτάδες…

 2. Η αλήθεια είναι οτι τα OSHKOSH Mk 27 αποτελούν καλή προσθήκη στο μεταφορικό δυναμικό. Σε σχέση πάντα με τα 680Μ3, τα οποία βασικά ΔΕΝ είχαν βραχίωνα φόρτωσης.

  1. Καλη αλλα αποσπασματικη,μπορει να ειναι ενα συγχρονο φορτηγο αλλα επισης προσφερει κακες υπηρεσιες στην πολυτυπια,στην εκπαιδευση,στην διαχειριση ανταλλακτικων κλπ.Αυτο που λειπει(εκτος τα χρηματα βεβαια)ειναι ενα οραμα εικοσαετιας μεσα στο οποιο θα αντικατασταθει ολο το τροχαιο υλικο.Επελεξε μετα απο διαγωνισμο μια εταιρεια (πχ ΜΑΝ)που εχει 4χ4.6χ6,8χ8,10χ10 οχηματα,με κοινα ανταλλακτικα ,εκπαιδευση κλπ και υλοποιησε την πληρη αντικατασταση του υλικου μεσα σε 20 χρονια.Για να μην πουμε για τα εκατονταδες βανακια,λεωφορειακια κλπ που χρησιμοποιουν ολοι οι κλαδοι (και η Αστυνομια,Λιμενικο,Πυροσβεστικη,Δημοσιες Υπηρεσιες).

    1. Και στην τελική γιατί πάλι εμείς??
     Ας αποκτήσουν όραμα οι αμερικάνοι και οι γερμανοί και όλοι αυτοί που μας χαρίζουν οτι να ναι αντι να κάτσουν να δουν τι έχουμε και να μας το χαρίσουν
     Ολα εμείς ποια….εμείς τα ασπίδια εμείς τα ζυ πάνω στα παπάκια, φτάνει ποια

 3. …στη φοτο του αρματος με τον ανεφοδιασμο δεν μπορω να καταλαβω αν γινεται ανεφοδιασμος με τα εφοδια στις θεση του αρματος η αν γινεται με το αρμα στη θεση των εφοδιων. Στην πρωτη περιπτωση το οχημα θα επρεπε να ειναι πληρως καλυμενο απο τυχων εχθρικα πυρα, ενω στη δευτερη τα πραγματα φαινονται καλυτερα.

 4. …στη φοτο του αρματος με τον ανεφοδιασμο δεν μπορω να καταλαβω αν γινεται ανεφοδιασμος με τα εφοδια στις θεση του αρματος η αν γινεται με το αρμα στη θεση των εφοδιων. Στην πρωτη περιπτωση το οχημα θα επρεπε να ειναι πληρως καλυμενο απο τυχων εχθρικα πυρα, ενω στη
  δευτερη τα πραγματα φαινονται καλυτερα.

  1. O εφοδιασμός συνήθως γίνεται στο ΣΑΠ(Σημειο Αναχορηγιας Πυρκων)……ποτέ στο πεδίο της μάχης, αλλά 2-5χλμ πισω από αυτό, από τα οχήματα Γ.Χ. της υπομονάδας.Κι αυτά τα οχήματα ανατροφοδοτούνται από οχήματα Γ.Χ. Β κλιμακίων της Μονάδας(από την Υπομονάδα Διοιικήσεως). Κι αυτά με τη σειρά τους από οχήματα του ΤΥΠ/ΔΥΠ.Όλες οι αναχορηγίες, όλων των κλιμακίων γίνονται αφού το αιτών κλιμάκιο φτάσει 50% απόθεμα(άρα απαντώ για το λίγο φορτίο της εικόνας), και γίνονται από προκαθορισμένα σημεία(ΣΑΠ Υπομονάδος/Μονάδος/Σχηματισμού) προκαθορισμένες ώρες(νύχτα), και από προκαθορισμένα δρομολόγια.

   Αυτή την τακτική ακολουθεί ο Αμερ.Στρατός όπως όλοι οι Νατοικοι στρατοι….

 5. Η πολυτυπία στα μεταφορικά του ΣΕΜ έχει εξήγηση και δεν αναμένεται να τελειώσει ούτε σε περίπτωση πολέμου: Το ΣΕΜ παραδοσιακά επανδρώνεται από τα εξτραδάκια που εξοικονομούμε από τους συμμάχους για λόγους εξοικονόμησης πόρων (=0 πόροι για αγορά υλικού). ‘Αρα εξ ορισμού θα έχει πολυτυπία. Συν τοις άλλοις, το σχέδιο σε περίπτωση πολέμου προβλέπει πως σώματα/όπλα τύπου Μηχανικό, ΣΕΜ κοκ θα επιτάξουν ό,τι θέλουν από τα πολιτικά οχήματα (πχ τους εκσκαφείς του Ελλάκτωρ, τα φορτηγά της ΤΕΡΝΑ, τα βυτιοφόρα της AegeanOil κοκ) για να κάνουν τη δουλειά τους. ‘Αρα η πολυτυπία σε αυτούς τους χώρους είναι ο κανόνας για χώρες με μικρή βιομηχανική βάση και πληθυσμό.

  Η ανάπτυξη ενός σώματος φορτηγού (με παραλλαγές) για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣ ενώ εκ πρώτης σκέψεως φαίνεται καλή (δίνει δουλειά στις ντόπιες βιομηχανίες/βιοτεχνίες και ίσως μειώσει την πολυτυπία), στην τελική θα αυξήσει σημαντικά τα έξοδα δαπανών του ελληνικού δημοσίου ενώ θα βγάλει από την εξίσωση και την εξάσκηση του ΕΣ σε περιβάλλον πολυτυπίας. Αν ήμασταν πχ η Ιταλία των 60 000 000 κατοίκων και της τεράστιας βιομηχανικής βάσης θα έλεγα λογικό να αναπτύξουμε δικό μας όχημα (θα παίζανε και εξαγωγές), τώρα όμως απλά θα μας στοιχίσει περισσότερο. Και μπορώ να φανταστώ πολύ σημαντικότερους χώρους για την άμυνα της χώρας όπου θα ήτο χρήσιμο να σπρώξω τα λεφτά της ανάπτυξης οχήματος .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.