Φωτογραφίες από την επιχειρησιακή εκπαίδευση του 3ου ΕΤΕΘ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

 1. To 3o ΕΤΕΘ (Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής) τι ακριβώς είναι; Έφεδρη μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων πχ των αμφίβιων ΚΔ; Έφεδρη μονάδα Ειδικών επιχειρήσεων; Τακτική μονάδα που εκτελεί και καταδρομές; Ξέρει κάποιος να με ενημερώσει;

  1. Ειναι απογονος της εντοπιας ΜΑΚ (μοιρες αμφιβιων καταδρομων στα νησια, επανδρωμενες με στρατευσιμους) . Δεν εχουν σχεση με την αμιγως επαγγελματικη Ζ’ΜΑΚ της ΔΕΕ.

   1. 1) Δηλαδή, πέραν του Συντ αμφΚΔ και τις μοίρες του, που υπάγεται απαευθείας στον ΑΣΔΕΝάρχη, υπάρχουν στα νησιά και τα ΕΤΕΘ, τα οποία είναι μονάδες αμφΚΔ επανδρωμένες από ντόπιους;

    2) Και σε ποιον υπάγονται τα ΕΤΕΘ; Στις ΑΔΤΕ της ΑΣΔΕΝ, στην ΑΣΔΕΝ απευθείας, στο Συντ αμφΚΔ ή κάπου αλλού;

    3) Ποιος καθορίζει το εκπαιδευτικό αντικείμενο, το δόγμα, τους στόχους, τις αποστολες, τη συνεργασία με μονάδες τις ΑΣΔΕΝ, μοίρες αμφ ΚΔ του συντάγματος, ΠΖΝ κλπ; Ποιος θα έχει εν καιρώ πολέμου την ευθύνη του σχεδιασμού και της ανάθεσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ΕΤΕΘ κι εν γένει του επιχειρησιακού ελέγχου τους;

    Με συγχωρείτε που ρωτάω τόσα, αλλά προσπαθώ να αντιληφθώ πως δομείται και πως λειτουργεί το σχήμα.

  2. Στα περισσότερα νησιά δεν πρέπει να έχουμε τακτικό στρατό με βάση διάφορες συνθήκες. Συνεπώς οι δυνάμεις που έχουμε στα νησιά, έχουν διάφορα ονόματα όπως αυτό των ΕΤΕΘ. Τα ΕΤΕΘ παλιότερα ήταν επανδρωμένα με στελέχη και κληρωτούς οπλίτες, σήμερα την θέση πολλών κληρωτών οπλιτών έχουν πάρει ΕΠ.ΟΠ. Συνεπώς το επίπεδο έχει ανεβεί πολύ σε σχέση με παλιά.

  1. Αδελφέ, οι αμφίβιοι ΚΔ είναι ένα αντικείμενο, με το οποιο δεν έχω ασχοληθεί. Αν δεν κάνω λάθος, θυμάμαι ότι οργανώνονταν σε Μ.Α.Κ. και αυτές συγκροτούσαν Συντ ΑμφΚΔ. Από τις απαντήσεις σας μου δημιουργείται η αίσθηση ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα ή ότι ποτέ δεν ήταν έτσι και η εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν λάθος.

   Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ΜΑΚ έχουν αντικατασταθεί από τα ΕΤΕΘ και ότι δεν υπάρχει προιστάμενη διοίκηση επιπέδου Συντ για τους Αμφ ΚΔ. Αν συμβαίνει αυτό, είναι εγκληματικό ως προς την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση και το δόγμα.

   Θα εκτιμήσω πολύ αν κάποιος με διαφωτίσει για την οργάνωση και τη συγκροτηση των Αμφ ΚΔ και τα ΕΤΕΘ.

   Kostas, έχω υπηρετήσει στην ΠΑ, με το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μου ως βενζινάς στην Ελευσίνα. Τι πυροδότεί την περιέργειά σου;

   1. Με δύο λόγια θα έλεγα ότι τα ΕΤΕΘ είναι οι ΜΑΚ, κατά τον ίδιο τρόπο που η 35 είναι η Λ’ ΜΚ νομίζω

   2. @manolis
    Το γνωρίζω, προήλθε, αλλά νομίζω ότι σήμερα λέγεται Λ. Άλλωστε η Α’ κάπου αλλού βρίσκεται, στον ελλαδικό χώρο

   3. Δεν γνωριζω Λ’ μοιρα οπουδηποτε. Η Α’ΜΚ το 1974, μετά την επιστροφή στην Ελλάδα, αναδιοργανώθηκε ως Α’ ΜΑΚ στη Ροδο (στο πρότυπο της τοτε Γ΄ ΜΑΚ) ενω αφησε και “μαγιά” στην πρωην εδρα της στο Μαλεμε για τη δημιουργια της 1ης ΜΑΛ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.