«Χαμηλή πτήση» για τα εξοπλιστικά των ΕΔ

©ΓΕΑ

[dropcap size=small]Ο[/dropcap]ι βουλευτές υποχρεώθηκαν να αφήσουν έξω από την αίθουσα τα κινητά τους στη προχθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής υπό τον Καμμένο.

Κάτω από πέπλο άκρας «μυστικότητας», αφού οι συμμετέχοντες βουλευτές υπο­χρεώθηκαν να αφήσουν εκτός αιθούσης τα… κινητά τους, συνεδρίασε προχθές η Ειδική Διαρ­κής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, όπου ενημερώθηκε από τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο για τρία -κατά βάση- σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ως γνωστόν, οι συνεδριάσεις της προαναφερθείσας επιτροπής είναι συνήθως «κλειστές» και σε αυτήν παρίστανται μόνον οι συμμετέχοντες βουλευτές και οι εισηγητές υπουργοί και αρχη­γοί. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν απο­φάσεις γεννά ερωτηματικά για τα… μέτρα ασφαλείας, που προφανώς ελήφθησαν με πρωτοβουλία του υπουργού.

Η επιτροπή ενημερώθηκε μόνο και δεν ελήφθη καμία απόφαση για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D, τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων (Block.30/50/52+/52+ ADV), σε επίπεδο F-16V «Viper» Block.70/72, που είναι εξαιρετικώς επεί­γον για να συνεχιστεί η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία της ΠΑ, τουλάχιστον για την προσεχή 25ετία. Ο υπουργός σημείωσε ότι η τελική απόφα­ση θα ληφθεί μετά τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς ως τότε αναμένεται να έχει στείλει το συγκεκριμένο κοστολόγιο για κάθε «πακέτο» αναβάθμισης που έχει ζητήσει η Πολεμική Αεροπορία. Το πρόγραμ­μα αναβάθμισης θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αερο­πορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα.

Ακόμα, ο ΥΕΘΑ προέβη σε μια αρχική ενη­μέρωση για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκά­φη πέμπτης γενιάς F-35 (τι είναι, τι δυνατότητες έχουν κ.λπ.), για τα οποία και στο πρόσφατο πα­ρελθόν έχει γίνει αναφορά στη Βουλή από τον ίδιο τον υπουργό, καθώς και για τα γαλλικής κατασκευ­ής κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας, αέρος-επιφανείας και εδάφους-επιφανείας τύπου EXOCET, που διαθέτουν ήδη στο οπλοστάσιά) τους τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και το Πολεμικό Ναυτικό μας σε άκρως εξελιγμένες εκδόσεις τους.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-21/09/2017)

Πηγή: Σταράτα Λόγια

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Κατά την γνωμη μου καλά κάνουν και λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, Δεν ξέρω επίσης εαν η Βουλή είναι ασφαλής τόπος και για τόσο σοβαρές ενημερώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.