ΧΒΡΠ όπλα- αέριο νεύρων VX, πόσο έτοιμοι είμαστε;

Έλεγχος στεγανότητας της προσωπίδας COBRA, βάση των προδιαγραφών του ΓΕΣ (μέτρηση με πιστοποιημένο όργανο, σε τυποποιημένη κεφαλή, και σε καθορισμένη υπερπίεση και υποπίεση). (Φωτ: biana.gr)

Το αέριο νεύρων VX ανήκει στην οικογένεια των τοξικών ουσιών της σειράς V.

Είναι οι πιο τοξικές ουσίες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα μετά την σειρά ρωσικών αέριων Novichok.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερο όμως το VX από τα άλλα τοξικά αέρια είναι οι φυσικές του ιδιότητες.

Το VX είναι άοσμο και άχρωμο με αποτέλεσμα να κάνει εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του με χημικά αντιδραστήρια.

Έχει αίσθηση λαδιού αυτοκίνητου και μένει στο χώρο που απελευθερώνεται για αρκετή ώρα.

Το γεγονός αυτό το κάνει ιδανικό όπλο μαζικής καταστροφής για άρνηση περιοχής στον αντίπαλο εφόσον χρησιμοποιηθεί σε χημικό πόλεμο.

Μπορεί να απελευθερωθεί σε υγρή μορφή, σε αέρια μορφή ή ως συμπυκνωμένο υγρολυμα.

10 milligrams πάνω στο δέρμα είναι ικανά να προκαλέσουν θάνατο.

Ακόμα και κλασικός εξοπλισμός χημικό πολέμου δεν εξασφαλίζει σίγουρα προστασία απο το VX λόγω της διαπεραστικότητας του.. χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός προστασίας.

Σε περίπτωση προσβολής απο VX, η παροχή ιατρικής βοήθειας με ατροπίνη ή απολύμανση με ειδικά χημικά, είναι αδύνατη καθώς παραλύεται το νευρικό σύστημα και επέρχεται παράλυση σχεδόν ακαριαία.

Οι μόνες χώρες που είναι γνωστό οτι έχουν παράγει VX και το διατηρούν σε ειδικές αποθήκες είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Έχει συμφωνηθεί να καταστραφούν τελείως όλα τα αποθέματα.

Η χρηματοδότηση για την καταστροφή του ρωσικού VX θα προσφερθεί από τη Δύση.

Προς μεγάλη έκπληξη της Διεθνής Κοινότητας αποδέχτηκε πρόσφατα ότι η Συρία διέθετε στο χημικό της οπλοστάσιο οχι μόνο VX, αλλά και Novichok!.

Μάλιστα ειχε κατασκευάσει και τις εγκαταστάσεις για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων.

Όλες σχεδόν οι εκπαιδευτικές δραστηρίοτητες του Συριακού Στρατού περιλάμβαναν σε κάποιο βαθμό ασκήσεις χημικού πολέμου.

Αν μια φτωχή χώρα όπως η Συριά μπορεί να κατασκευάζει τέτοια όπλα μαζικής καταστροφής και όπως αποδείχτηκε δεν διστάζει να τα χρησιμοποιήσει ακόμα και στον ίδιο της το πληθυσμό, τότε τι θα μπορούσε να κάνει μια πιο ανεπτυγμένη χώρα όπως η Τουρκιά;

Η Τουρκία χρησιμοποίησε όλμους και βλήματα πυροβολικού οπλισμένα με κάποιες χημικές ουσίες εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ.

Φυσικά εκεί η Διεθνής Κοινότητα δεν ενδιαφέρθηκε όπως στη Συρία.. ακόμα και όταν Κουρδοι αντάρτες περισυνέλεξαν τα θραύσματα των οβίδων με υπολείμματα χημικών ουσιών επάνω και τους τα έδειξαν.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν όλα τα σενάρια σε ένα πόλεμο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Το ἄν ἡ Συρία χρησιμοποίησε ἁέρια νεύρων,ἤ ἄν κάποιοι χρησιμοποίησαν ἁέρια νεύρων σε συριακό ἔδαφος,εἶναι δύο χωριστά καλάθια,ὅπως λένε στο χωριό μου.
  Ἐξ ἄλλου,τα χημικά της Συρίας ἦσαν το ἀντίμετρο στα πυρηνικά του Ἰσραήλ,το ὁποίο μᾶλλον δέν νοιώθει καθόλου ἄσχημα με την ἀχρήστευση του συριακοῦ χημικοῦ ὁπλοστασίου.
  Ὅπως πολύ σωστά ἐπισημάνθηκε,τα χημικά της Τουρκίας δέν ἐνοχλοῦν την διεθνή κοινότητα,γι΄αὐτό θα πρέπει να ἑνοχλήσουν ἑμὰς,και να ληφθοῦν σοβαρώτατα ὑπ΄ὅψιν,και ἑννοῶ πρωτίστως την ἀπόκτηση ἐκ μέρους μας κάποιου ἀντιπάλου δέους,που ὅχι μόνο να ἀποθαρρύνει την Τουρκία ἀκόμη και ἀπό την σκέψη να ἀξιοποιήσει χημικά ἑναντίον μας,ἀλλά οὔτε κἄν να σκεφτεί να ἀξιοποιήσει ἐπικοινωνιακά την ἑνδεχόμενη ὕπαρξη τέτοιων ἀντιμέτρων στο ἑλληνικό ὁπλοστάσιο.
  Δηλαδή,θα πρέπει να ἐξασφαλιστοῦν ἀποδείξεις σχετικά με τα τουρκικά χημικά τέτοιες,ὥστε να μπορούμε να βγάλουμε πολλά στην φόρα,ἄν ἐπιχειρήσουν να μας διασύρουν.
  Στα λόγια βέβαια,ὅλα εἶναι εὔκολα.
  Ἀλλά,ἄν θέλει ἡ Ἑλλάς να λογίζεται κράτος ἄξιο του ὁνόματος,θα πρέπει να ἀνασκουμπωθεί και να λειτουργήσει ὡς τέτοιο.
  Ἐξ ἄλλου,ὥς και Ἑθνική Ὑπηρεσία Πληροφοριῶν (ἄκουσα ὅτι) διαθέτει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.