Δείγματα της συλλογής του φωτογραφικού αρχείου από διαφορετικές ιστορικές περιόδους της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. (hellenicnavy.gr)

Δείγματα της συλλογής του φωτογραφικού αρχείου από διαφορετικές ιστορικές περιόδους της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. (hellenicnavy.gr)

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (YIN) του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση Τεκμηρίωση και ανάδειξη Ιστορικού Αρχείου Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού», υλοποίησε εσωτερική ενημερωτική ημερίδα στο αμφιθέατρο της ΣΔΕΠΝ στην Αθήνα.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η εσωτερική παρουσίαση του έργου και συγκεκριμένα της μετατροπής του αρχειακού υλικού της ΥΙΝ σε ψηφιακό και της δημιουργίας διαδικτυακής πύλης. Στο πλαίσιο του έργου το Πληροφοριακό Σύστημα της ΥΙΝ θα περιλαμβάνει λειτουργίες που θα καλύπτουν τις υπηρεσίες απλής ενημέρωσης και δημοσίευσης πληροφοριών για τους πολίτες. Το αντικείμενο του παρόντος έργου περιλαμβάνει προμήθεια εξοπλισμού, ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης. Τα αναμενόμενα οφέλη είναι η ψηφιοποίηση, οργάνωση και ψηφιακή αρχειοθέτηση των αρχείων της ΥΙΝ και παράλληλα η παροχή πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο υλικό τόσο στον ερευνητή, ιστορικό, μελετητή αλλά και στον απλό πολίτη και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες για τη λήψη πιστοποιητικών. Κατ επέκταση οι στόχοι του έργου είναι η δημιουργία άρτιας οργανωμένης ψηφιακής βιβλιοθήκης, η δημιουργία έξυπνου μηχανισμού αναζήτησης και εύρεσης υλικού πληροφόρησης και τεκμηρίωσης, η ενίσχυση του επιστημονικού ενδιαφέροντος, η προσέλκυση ενδιαφέροντος του ευρύ κοινού για την πολεμική ιστορία, η απλοποίηση και ο επανακαθορισμός σύγχρονων ηλεκτρονικών διαδικασιών για τη χορήγηση πιστοποιητικών, η αποτελεσματική διαφύλαξη του υλικού της ΥΙΝ, η βελτίωση σχέσης ΥΙΝ και πολίτη και τέλος η ανάπτυξη των δυνατοτήτων επικοινωνίας με όλους τους πολίτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το υλικό που έχει είδη ψηφιοποιηθεί αποτελείται από 200 βιβλία, 200 σελίδων έκαστο, 700.000 σελίδες εγγράφων,  10.000 φωτογραφίες, 100 σχέδια μεγέθους έως και Α2, 50 χάρτες μεγέθους έως και Α2 και 1565 μικροφίλμ που είναι ακόμα σε διαδικασία ψηφιοποίησης.

H ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον Πλωτάρχη Ε. Πενθερουδάκη, Υποδιευθυντή ΥΙΝ. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο Σμήναρχος Π. Αλεξιάδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΔΙΔΕΑΠ) ο οποίος ανέφερε την σημαντικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) για το ΥΠΕΘΑ τα οποία χρηματοδοτούν πολύτιμες, ιστορικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές εφαρμογές στο πλαίσιο της υπηρεσίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας.  Τόνισε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη δρομολογήσει στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου προγράμματα από την Ε.Ε. ύψους περίπου 300 εκ Ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν πλέον κατά 100% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στη συνέχεια ο Ταγματάρχης Ν. Καραβάς, υπεύθυνος έργου, αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά του έργου και στο ρόλο της ΔΙΔΕΑΠ. Όπως ανέφερε σκοπός του Έργου είναι η ψηφιοποίηση-τεκμηρίωση των εκθεμάτων της Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος με διαδικτυακές εφαρμογές που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης εικονικών και φυσικών επισκεπτών. Ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου είναι ο επιστημονικός κόσμος, οι Εκπαιδευτικοί – Ακαδημαϊκοί Φορείς, οι απλοί πολίτες και ειδικές ομάδες κοινού και βέβαια τα Υπουργεία και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Ακολούθησε ο Υποπλοίαρχος Θ. Παπαδημητρόπουλος, με μια σύντομη αναφορά στη διαδρομή της ΥΙΝ μέσα στο χρόνο και εν συνεχεία εστίασε στο ρόλο και στο έργο της ΥΙΝ στην ψηφιοποίηση των αρχείων καθώς και στη σημασία της ψηφιοποίησης. Η ιστορία της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού ξεκινά το 1895 με την έκδοση από το Υπουργείο Ναυτικών ενός φυλλαδίου με τον τίτλο «Δημοσιεύσεις ανακοινούμεναι τοις Αξιωματικοίς του Πολεμικού Ναυτικού», το οποίο μετονομάσθηκε το 1897 σε «Ναυτική Επιθεώρηση» Το Ιστορικό Αρχείο της ΥΙΝ αποτελείται από αρχεία  που εκτείνονται χρονικά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον 20ο αιώνα και οι πληροφορίες που παρέχουν αφορούν τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας ενώ χαρακτηρίζονται για τον πολύ σημαντικό πληροφοριακό τους χαρακτήρα και τη μοναδικότητά τους ως ιστορικών τεκμηρίων.  Εμπεριέχει :  Βιβλία (υπηρεσιακά και μη), Έγγραφα, Σήματα, Σχέδια, Χάρτες, Προσωπικές Σημειώσεις, Φωτογραφίες, Μικροφίλμ, Κειμήλια ενώ ιδιαίτερη κατηγορία αποτελεί το αρχείο συνεντεύξεων.

Τέλος ο κ. Γ. Βλάχος από την εταιρεία Intrasoft Intl και υπεύθυνος του έργου από πλευράς αναδόχου, έκανε μια σύντομη περιγραφή του έργου αναλύοντας τα οφέλη, τους στόχους, τους κινδύνους και αναφέροντας πως το έργο έχει υλοποιηθεί κατά ενενήντα τοις εκατό και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 οριστικά. Θα ακολουθήσει περίοδος υποστήριξης της υπηρεσίας από τον ανάδοχο. Πριν από την λήξη του έργου θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση με την παρουσίαση του έργου στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στα ΜΜΕ και σε ειδικό κοινό.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση (Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση), ΕΣΠΑ 2007-2013.

Πηγή: travellingNews.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Σχόλια

 1. manolis

  Μπα , δε συγκρινεται με το υπερσυγχρονο ηλεκτρονικο αρχειο γνωστου σχολιαστη.

  Απάντηση
  • tsimuha2

   Ειναι κριμα που οι ενοπλες δυναμεις γενικα δεν εχουν ολοκληρωσει και δωσει(ελευθερα στο κοινο)την προσβαση σε τετοια αρχεια.Θα μπορουσε πχ το Πολεμικο Ναυτικο για καθε του πλοιο(εστω αυτα που εχουν βγει εκτος υπηρεσιας)να εχει μια ολοκληρωμενη παρουσιαση,με ολη την ιστορια του,ενα σωρο φωτο απο την υπηρεσια του κλπ.Αντι για αυτα σημερα υπαρχουν στο επισημο site του Ναυτικου δυο-τρεις αραδες και μια φωτο κακης ποιοτητας.Αντι να προβαλει την ιστορια του(οπως και η αεροπορια)την κρυβει.
   Οταν δεν κανει κατι τοσο απλο(που δειχνει οτι δεν υπαρχουν ανοικτα μυαλα)εμεις μιλαμε για οργανωτικες αλλαγες κλπ που πρεπει να γινουν.

   Απάντηση
   • Δούκας Γαϊτατζής

    Συμφωνώ απολυτα μαζί σου.
    Ειδικά για το site του Πολεμικού Ναυτικού έχω πολλά να πώ.
    Πως είναι δυνατόν ένα τόσο ένδοξο ναυτικό να έχει μια τόσο παραμελημένη-μπερδεμενη σελίδα;

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: