Ωκύαλος στην υπηρεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένα σκάφος ανορθόδοξου πολέμου από ελληνικές εταιρείες

Ο «Ωκύαλος», δηλαδή ο τάχιστος στη θάλασσα –όπως η ομηρική ωκύαλος ναυς– εντάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό για τις ανάγκες των ειδικών δυνάμεων. Ελληνικής κατασκευής, το πρωτότυπο σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα 45 κόμβων, διαθέτοντας υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.
Ο «Ωκύαλος», δηλαδή ο τάχιστος στη θάλασσα –όπως η ομηρική ωκύαλος ναυς– εντάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό για τις ανάγκες των ειδικών δυνάμεων. Ελληνικής κατασκευής, το πρωτότυπο σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα 45 κόμβων, διαθέτοντας υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.

Κώστας Αλατζάς

Ωκύαλος ονομάζεται εκείνος που κινείται με ταχύτητα πάνω στο νερό. «Ωκύαλος ναυς» χαρακτηρίζεται από τον Ομηρο το σκάφος του Οδυσσέα. Το ίδιο επίθετο έδωσαν οι ιθύνοντες του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης σκαφών ανορθόδοξου πολέμου για τις ανάγκες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Το πρώτο σκάφος ναυπηγήθηκε, δοκιμάστηκε επιτυχώς και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η ένταξή του στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.).

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ταχύπλοου πολεμικού σκάφους έγινε αποκλειστικά για τις επιχειρησιακές ανάγκες των ειδικών δυνάμεων και το έργο ανέλαβαν μόνο ελληνικές εταιρείες. Το κόστος για τη ναυπήγηση του σκάφους εκτιμάται περίπου στις 500.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με δωρεά των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το πρωτότυπο αυτό σκάφος αποτελείται εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, δεν ξεπερνά σε μήκος τα 14 μέτρα και έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα και έχει μεγάλη αυτονομία. Η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους είναι 45 κόμβοι με επιχειρησιακό φορτίο και η εμβέλειά του ανέρχεται σε περίπου 300 ναυτικά μίλια. Εχει τη δυνατότητα να επιχειρεί σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ανήκει στην κατηγορία «Β», η οποία περιλαμβάνει σκάφη που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε περιβάλλον με ύψος κύματος τεσσάρων μέτρων και άνεμο έντασης έως 8 μποφόρ. Το νέο σκάφος είναι ειδικά εξοπλισμένο για τις ανάγκες των μονάδων υποβρυχίων καταστροφών και διαθέτει ρομποτικό σύστημα έδρασης, κίνησης, κατεύθυνσης, τηλεχειρισμού και σκόπευσης, για πολυβόλο Browning διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 χιλ).

Είναι από αλουμίνιο, έχει μήκος 14 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα έως 45 κόμβους, μπορεί να επιχειρεί με κύματα ύψους 4 μέτρων και ανέμους 8 μποφόρ.

Το νέο ταχύπλοο, η καθέλκυση του οποίου έγινε τέλη Νοεμβρίου, τις τελευταίες ημέρες εκτελεί δοκιμές αποδοχής από το Π.Ν. Η μέχρι τώρα πορεία των δοκιμών κρίνεται επιτυχής, καθώς ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και όλα δείχνουν ότι στις αρχές του νέου χρόνου το σκάφος θα ενταχθεί στη δύναμή της. Οπως σημειώνουν πηγές του ΓΕΝ, «τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός του σκάφους θα έχουν αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ΔΥΚ, καθώς η Διοίκηση θα αποκτήσει ένα ακόμα Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την έκταση του θεάτρου επιχειρήσεων».

Το πρόγραμμα ναυπήγησης σκαφών ανορθόδοξου πολέμου πραγματοποιείται με την εποπτεία του ΓΕΝ από εγχώριες εταιρείες και χρησιμοποιούνται υλικά ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής. Η χρηματοδότηση έγινε από τη FULGOR Α.Ε., εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής καλωδίων. Η κατασκευή του έγινε από την εταιρεία Ν. ΜΠΟΥΛΕΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, ενώ τη ρομποτική βάση έδρασης του οπλικού συστήματος την κατασκεύασε και τη διέθεσε η εταιρεία SOUKOS ROBOTS.

Στις απαιτήσεις του ΓΕΝ προβλέπεται η ναυπήγηση νέων ταχύπλοων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου για τις επιχειρησιακές ανάγκες των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΝ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο αναζητούνται οι απαραίτητες πιστώσεις. Οπως εκτιμούν, το κόστος του προγράμματος δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς εξαρτάται από τον τελικό αριθμό των σκαφών ναυπήγησης καθώς και από τις αλλαγές που ενδεχομένως προκύψουν στον σχεδιασμό μετά τις δοκιμές που πραγματοποιεί το πρωτότυπο σκάφος.

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Γνωριζουμε ενα εχει προβλεφθει θωρακιση αναλογη του ΝΕΜΕΣΙΣ (π.χ.)
  Το μεταφερομενο προσωπικο αποβιβαζεται μονο απο την πρυμνη?
  Μηπως θα ηταν καλυτερα να υπηρχε η μεριμνα (σε αντιστοιχη εκδοση για τους αμφιβιους του Ε.Σ.)
  για θυριδα αποβιβασης στην πλωρη αλα Jurmo,CB-90 κτλ…

  1. Δεν είναι σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορά και απόβαση προσωπικού όπως αυτά που αναφέρεις. Πρόκειται για σκάφος ανορθόδοξου πολέμου με αποστολή την κρούση και την διείσδυση ολιγομελών κλιμακίων. Το άνοιγμα στην πρύμνη πιθανότατα χρησιμεύει για την ρίψη/περισυλλογή βατραχανθρώπων από τη θάλασσα ή για την καθέλκυση μικρών λεμβών IBS.
   Όσο για την θωράκιση δεν έχει γίνει κάτι γνωστό έως τώρα, αν και το πάχος των τοιχωμάτων όπως διακρίνεται στο πίσω μέρος θα προσφερόταν για κάτι τέτοιο…

 2. Μια πολύ καλή εγχώρια προσπάθεια!!!!!!Έχω μια απορία όμως. Γιατί δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να σχεδιάσουμε και μία κλάση σκάφους που αν και θα είναι σχετικά μικρό θα διαθέτει την ικανότητα κρούσης μέσω επαρκούς οπλισμού. Οι απέναντι έχουν παρουσιάσει μυριαδες σχεδιασεις μεγέθους μικρού ταχυπλοου περιπολικού με πύργους οπλισμού με ρουκέτες ή ΑΑ ή ακόμα και Helfire (σύστημα UMTAS )! πόσο πιο δύσκολη θα έκανε την ζωή του TDK μια σχεδίαση τέτοια?

 3. Για τόπο με τουλάχιστον 5.000 έτη ναυτικής παράδοσης, η σχεδίαση είναι πολύ κάτω των προσδοκιών. Στο μεταξύ, στελέχη της ΔΥΚ έχουν κρίνει απολύτως ανεπαρκή των ρομποτικό πύργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.