Ωραία τα ισραηλινά ΑΣΕΠΕ. Τί γίνεται με τα δικά μας;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ΓΕΑ γνωστοποίησε την πραγματοποίηση το διάστημα 21 Οκτωβρίου έως και 2 Νοεμβρίου, διμερούς συνεργασίας μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων Ελλάδος – Ισραήλ στην 110 Πτέρυγα Μάχης (Λάρισα) στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, “Σκοπός της άσκησης ήταν η αύξηση της μαχητικής ικανότητας και η βελτιστοποίηση του επιπέδου συνεργασίας του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας με αντίστοιχες Δυνάμεις της Ισραηλινής Αεροπορίας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων τόσο σε αποστολές Αέρος – Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος – Εδάφους σε μικτούς σχηματισμούς, οι οποίες διεξήχθηκαν σε περιοχές του ελληνικού FIR. Η ισραηλινή Αεροπορία συμμετείχε με 11 αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ G550H και ανάλογο προσωπικό”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αεροσκάφος AEW&C “Eitam”, βασισμένο σε τροποποιηθέν Gulfstream G550, της Ισραηλινής Αεροπορίας, συμμετέχει σε άσκηση στην Ελλάδα (ΗΝΙΟΧΟΣ). Το βέβαιο όμως είναι ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου αεροσκάφους για συμμετοχή σε μια τέτοια τυπική “συνεργασία”, όχι δηλαδή σε άσκηση, καταδεικνύει την αναβαθμισμένη παρουσία και συμμετοχή της Ισραηλινής Αεροπορίας, δεδομένου ότι εξασκούνται και τα πληρώματα των συγκεκριμένων στρατηγικής σημασίας αεροσκαφών.

Γεγονός που αυτομάτως, δημιουργεί την απορία της… τύχης των ελληνικών Αερομεταφερομένων Συστημάτων Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), δηλαδή των 4 αεροσκαφών ΕΜΒ-145Η που επιχειρούν με την 380 Μοίρα. Από πλευράς επιδόσεων, τα ΕΜΒ-145Η υπερέχουν σε ορισμένα σημεία, εν σχέσει με το ισραηλινό “Eitam”, εν πάση περιπτώσει όμως, η νέα επίσκεψη του ισραηλινού asset στην Ελλάδα, υπογραμμίζει την πρόθεση της ηγεσίας της Ισραηλινής Αεροπορίας να υποβάλει τα πληρώματά του στην δοκιμασία του διεθνούς “περιβάλλοντος”, με απαιτητικά σενάρια εκπαιδεύσεως.

Αναφύονται λοιπόν φυσιολογικώς, ορισμένα απλά ερωτήματα για την πλευρά μας:

 1. Πόσο συχνά το κάνουμε εμείς αυτό, με τα δικά μας ΕΜΒ-145Η; Έχει αντιληφθεί η ηγεσία την στρατηγική επίδραση των ΑΣΕΠΕ στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων και πόσο φροντίζει να δοκιμάζει τα όρια μέσου και πληρωμάτων; Πέρα από την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε από την συμμετοχή των ελληνικών ΑΣΕΠΕ στην Επιχείρηση UNIFIED PROTECTOR στην Λιβύη, “σπουδάζουμε” και αφομοιώνουμε τα συμπεράσματα ή αυτά χάνονται κάποια στιγμή στο πέρασμα του χρόνου με την αποστρατεία του προσωπικού που ενεπλάκη; Συσσωρεύουμε εμπειρία ή όχι, ώστε να μπορούμε να την κεφαλοποιήσουμε στο πλαίσιο ενός πραγματικά ενοποιημένου περιβάλλοντος επιχειρήσεων, που θα κάνει την διαφορά σε μία αναμέτρηση με τον εχθρό;
 2. Τί απόδοση αναμένει η ΠΑ από τα στρατηγικής σημασίας asset της, όταν από το 2010 επί της ουσίας, τα ΑΣΕΠΕ παραμένουν χωρίς σύμβαση FOS; Βασίζεται πραγματικά σε αυτά ή τρέφει αυταπάτες, όταν έχει επιτρέψει τον δείκτη επιχειρησιακής διαθεσιμότητος να ακροβατεί επικίνδυνα σε χαμηλά επίπεδα; Είναι δυνατόν το πιο στρατηγικό όπλο της ΠΑ, μόλις 4 αεροσκάφη, να συμπληρώνει σύντομα δεκαετία χωρίς ομαλή υποστήριξη συντηρήσεως;
 3. Εν όψει της ενισχύσεως του εχθρού με μαχητικά F-35 τεχνολογίας stealth που θα ανατρέψουν σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρησιακά και τακτικά δεδομένα εις βάρος της ΠΑ, η ηγεσία δεν “ανησυχεί” ώστε να αναβαθμίσει – μεγιστοποιήσει την απόδοση των ΑΣΕΠΕ, επιτυγχάνοντας υποβάθμιση του σοβαρού πλεονεκτήματος που αποκτά ο εχθρός;

Πηγή κειμένου: doureios.com
Πηγή φωτογραφιών: ΓΕΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

 1. Ή ισραηλινή αεροπορία χρησημοποιεί επίσης μια έκδοση ηλεκτρονικής επιτήρησης/παρατήρησης με ονομασία Shavit(G550 SEMA Shavit) σε μια εμπορική πλατφόρμα, επίσης με ισραηλινό σύστημα αποστολής.
  Ίσως αυτό να είναι επίσης ένα σημείο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει/απασχολεί τους υπεύθυνους στην Ελλάδα. Επίσης σημαντικό θέμα παραμένει η ικανότητα για εναέριο ανεφοδιασμό. Πάντως τα ελληνικά ΑΣΕΠΕ σε μερικά χρόνια (αν δεν εκσυγχρονιστούν), νομίζω ότι θα έχουν πρόβλημα απέναντι στα νέα συστήματα που θα αποκτήσουν/παρουσιάσουν οι γείτονες μας στα ανατολικά.

  SPECIAL ELECTRONIC MISSION AIRCRAFT (SEMA)
  INTELLIGENCE, SURVEILLANCE, AND RECONNAISSANCE

  Mission: Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance
  Operator: Israeli Air Force
  Major Modifications: Advanced electronic surveillance systems, advanced data links, air cycle cooling system, missioned interior, operational consoles, external outer mold line modifications: forward gondola, extensive antenna farm, cdl fairings
  Features: Israeli Aircraft Industries: Airborne Integrated SIGINT System
  On Contract: November 2001
  Initial Customer Delivery: June 2005
  The three Special Electronic Mission Aircraft aircraft operational with the Israeli Air Force are among the most technically advanced and modern intelligence, surveillance, and reconnaissance aircraft in service today anywhere in the world. Operational since 2005 and combat proven in 2006, the Israeli SEMA aircraft form an important layer in the country’s bulwark defensive network.

  With hours of endurance available on-station and with on-board operators and off-platform data-links, SEMA provides an unmatched electronic surveillance platform. Active with the Israeli Air Force during the 2006 Lebanon War, the first delivered SEMA aircraft went into action only a very short time after reaching its initial operational capability.

  http://www.gulfstream.com/images/uploads/content_images/aircraft_sema.png
  [http://www.gulfstream.com/images/uploads/content_images/aircraft_sema.png]

  http://www.gulfstream.com/special-missions/recent-programs

  https://www.triklopodia.gr/wp-content/uploads/2018/04/g5-676b.jpg

  https://www.picshare.co.il/m_pictures/img155339.jpg

  https://militaryedge.org/wp-content/uploads/2014/08/G550_SEMA_2.jpg

  Παρακάτω μια σχετική αναφορά στα ελληνικά
  https://www.triklopodia.gr/ισραηλινά-κατασκοπευτικά-αεροσκάφη-g550/

 2. τα δικα μας μια χαρα ειναι για την ωρα… Ας αφησουμε λιγο να εξελιχθει η απειλη και η προσφερομενη τεχνολογια. Σε μια 4-5ετια βλεπουμε τι κινησεις πρεπει να κάνουμε. Για την ωρα θα πρεπει να δωσουμε βάρος σε παθητικα συστημα εντοπισμου μεταξυ αλλων.

   1. Ενταξει, δεν εινσι παρκαρισμενα τα 4 ειναι τα 2.
    Επισης το οτι πετανε δεν σημαινει οτι δουλευει και το ρανταρ τους.

   2. Ότι πετάει δουλεύει πλήρως. Ακόμη και στις χειρότερες στιγμές μιας περιόδου οικονομικής κρίσεως, στα ιπτάμενα μέσα δεν γίνονται εκπτώσεις.

   3. «Ότι πετάει δουλεύει πλήρως.»

    Σαφως και δεν ειναι ετσι, αλλο πραγμα ειναι να πεταει ενα F-16 και αλλο να δουλευει και το ρανταρ του στο 100% των δυνατοτητων του.Χαλαει πχ ενα LRU απο το ρανταρ, το αεροπλανο μπορει να πεταξει με ασφαλεια, αυτο ομως δεν σημαινει οτι μπορει να εκτελεσει και ολα τα ειδη των αποστολων του.
    Η πραγματικοτητα ειναι οτι οπως η κριση χτυπησε ολα τα ιπταμενα μεσα των ενοπλων δυναμεων, ετσι χτυπησε και τα ΑΣΕΠΕ.Αυτα δεν αποτελουν εξαιρεση.Ετσι ανταλλακτικα για το αεροπλανο και για το ρανταρ προφανως ερχονται με το σταγονομετρο και με πολυ μεγαλη καθυστερηση.Αυτο σημαινει πολυ μεγαλη χρονικη καθηλωση για τα αεροπλανα στο εδαφος μεχρι να ξαναβγουν στην γραμμη πτησεων.
    Εγω σε λεω οτι εχεις δικιο, πετανε και τα 4, το μεγαλο ομως ζητημα ειναι το καθε ποσο μπορουν να πετανε. Μια φορα το μηνα, δυο, τρεις… εκει ειναι το ζουμι.
    Προφανως δεν μπορουμε να τα εχουμε στον αερα οποτε θελουμε ( τουλαχιστον ολα )
    Για τους αριθμους (να μην τους λεμε δημοσια) δεν νομιζω να περιμενουν εμενα οι τουρκοι για να βγαλουν συμπερασμα , ειναι ολα απο ανοικτες πηγες μεσα στο νετ.
    Αλλα θα το σεβαστω, θα γραφω ψεμματα για να μπερδεψω τα μεμετια!

   4. Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής. Εξηγούμαι λοιπόν:
    Σαφώς και το ότι είναι ικανό για πτήση δεν σημαίνει ότι και όλα τα υποσυστήματά του λειτουργούν πλήρως. Αυτό που λέω εγώ είναι το ότι αν κάτι δεν λειτουργεί πλήρως δεν προτιμάται (ή, ακόμη αυστηρότερα, δεν του επιτρέπεται συνήθως) καν να πετάξει, ακόμη και αν είναι ικανό για να πραγματοποιήσει την πτήση αυτή καθ’ αυτή. Αυτά ισχύουν για όλες τις προηγμένες Αεροπορίες (και η Π.Α. είναι τέτοια), τουλάχιστον σε περίοδο ειρήνης, ακόμη και αν η όποια οικονομική κρίση την έπληξε σημαντικά (και στην δική μας περίπτωση όντως συνέβη). Όσοι αναγνώστες γνωρίζουν τα της “αεροπορικής καθημερινότητας” καταλαβαίνουν πλήρως τι εννοώ.
    Με λίγα λόγια, ένα F-16 π.χ. δεν θα σηκωθεί καν (ακόμη και αν μπορεί να το κάνει με ασφάλεια) αν δεν λειτουργεί μια LRU. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που αυτομάτως το θέτουν εκτός πτητικού προγράμματος.

    Όσον αφορά τους αριθμούς και τις διαθεσιμότητες, ούτε εγώ ούτε εσύ γνωρίζουμε επακριβώς τι ξέρουν ήδη και τι μπορεί να μάθουν τα μεμέτια. Ακόμη όμως και αν όλα όσα λέμε μπορούν να τα βρουν και από αλλού (δεν έχω λόγο να αμφιβάλω), εμείς δεν χρειάζεται να διευκολύνουμε το “έργο” τους. Μη ξεχνάς ότι ζούμε σε μια εποχή που ακόμη και οι μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο βασίζονται για να συλλέξουν τα στοιχεία που τις ενδιαφέρουν σε OSINT (συμπεριλαμβανομένων και “απλών” συζητήσεων σε blogs, όπως αυτή που κάνουμε εδώ) σε ποσοστό έως και 90%!

    Υ.Γ.: Η ειρωνεία δεν βοηθά τον διάλογο.

 3. «Υ.Γ.: Η ειρωνεία δεν βοηθά τον διάλογο.»

  Tο ξερεις πολυ καλα οτι εισαι απο τα ελαχιστα ατομα τα οποια ποτε δεν θα ειρωνευτω, αν το ελαβες σαν ειρωνεια τοτε να δεχθεις την συγνωμη μου.
  Δεν ηταν αυτος ο σκοπος του σχολιου μου.

 4. Αν η βλαβη δεν επηρεαζει την ασφαλεια των πτησεων και την ικανοτητα εκτελεσης της αποστολης το αεροπλανο θα σηκωθει δεν εχει την πολυτελεια να μεινει καθηλωμενο.
  Αν δεν λειτουργει δηλαδη η διαμορφωση αερος-θαλασσης και η αποστολη μου ειναι η αναχαιτιση θα το σηκωσω το αεροπλανο, δεν μπορω να το κραταω καθηλωμενο 2-3-4 μηνες μεχρι να ερθει το ανταλλακτικο.
  Αν σε μια Κορτεναερ δεν δουλευει πχ το Palanx θα την βγαλω στο Αιγαιο δεν θα περιμενω να επισκευαστει και μετα να την βγαλω, αυτο ηταν το πνευμα του σχολιου μου.
  Για τους αριθμους παλι να πω οτι πολυ σωστα δεν περιμενουν εμενα και εσενα οι απεναντι για να εχουν γνωμη.
  Το Erieye εχει συγκεκριμενη υπογραφη οταν ανοιγει το ρανταρ του, επομενως τα τουρκικα ESM ξερουν πολυ καλα ποτε λειτουργει αυτο και ποτε οχι,

  1. Κατάλαβα εξαρχής το πνεύμα του σχολίου. Όντως στην λογική ενός εξ ημών μπορεί κάπως έτσι να γινόταν η διαχείριση των μέσων. Ειδικά όμως στην περίπτωση της ΠΑ και των ιπτάμενων μέσων γενικότερα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σήμερα τουλάχιστον. Σε περίπτωση επιχειρήσεων ότι υπάρχει και μπορεί να σηκωθεί, θα σηκωθεί.
   Σε καιρό ειρήνης όμως, ότι δεν είναι 100% λειτουργικό απλούστατα μένει εκτός ημερήσιου σχεδίου πτήσεων.

   Υ.Γ.: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα φίλε μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.