Όλες οι λεπτομέρειες της απόκτησης των 70 ΟΗ- 58D «Kiowa Warrior»

Από την επίσημη απάντηση του ΥΕΘΑ προκύπτει ότι θα αποκτηθούν 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα “OH-58D Kiowa Warrior, έναντι συνολικού κόστους 44,1 εκατομμύρια δολάρια.

Όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος αποκτήσεως 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως τύπου ΟΗ- 58D “Kiowa Warrior” από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού για την αριθμητική ενίσχυση και επιχειρησιακή αναβάθμιση της δικής μας Αεροπορίας Στρατού κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος σε απάντηση του σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος με θέμα «Αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου “Kiowa” από τους Αμερικανούς».

Από την επίσημη απάντηση του ΥΕΘΑ προκύπτει ότι θα αποκτηθούν 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα ΟΗ- 58D Kiowa Warrior, έναντι συνολικού κόστους 44,1 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 36 θα ενταχθούν στο επιχειρησιακό δυναμικό της Αεροπορίας Στρατού, 24 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά στη Διακλαδική Σχολή Ελικοπτέρων (πρώην Σχολή Αεροπορίας Στρατού), ενώ τα τελευταία 10 θα αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως δημοσιεύματα, τόσο την ιστοσελίδος μας, όσο και της εφημερίδος «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Η πλήρης απάντηση του ΥΕΘΑ στην ερώτηση του βουλευτή της ΧΑ έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ηλίας Παναγιώταρος με θέμα «Αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου “Kiowa” από τους Αμερικανούς» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Θα αποκτηθούν 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα (Ε/Π) Αναγνώρισης ΟΗ- 58D «Kiowa Warrior».Το συνολικό κόστος της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 44.156.061 $ και καλύπτει τη μεταφορά, αρχική υποστήριξη και εκπαίδευση των πληρωμάτων των Ε/Π. Τα έτη κατασκευής τους κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800.

Η εισήγηση για την προμήθεια των Ε/Π ΟΗ-58D «Kiowa Warrior» έγινε από την Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού, που είναι ο αρμόδιος φορέας του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ), με βάση την Επιμέρους Μελέτη Υποπρογράμματος (ΕΜΥΠ), για την οποία γνωμοδότησαν θετικά όλα τα αρμόδια συμβούλια, χωρίς να εκφραστεί κάποια αντίρρηση.

Η κατάσταση των ελικοπτέρων Kiowa.

Τα 36 από τα 70 Ε/Π ΟΗ-58D, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας -ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων.

Είκοσι τέσσερα (24) αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα τελευταία 10 δεν θα είναι εξοπλισμένα με σταθμούς ασυρμάτου (Σ/Α), καθόσον αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, για το χρόνο κτήσης και αξιοποίησης των υπολοίπων 60 Ε/Π, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.

Διευκρινίζεται ότι, καθώς όλα τα Ε/Π προέρχονται από κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, όλα τα προαναφερθέντα συστήματα των 36 Ε/Π, μπορούν να τοποθετηθούν και να αξιοποιηθούν σε οποιοδήποτε από τα 70 Ε/Π. Όλοι οι Σ/Α είναι διαθέσιμοι για προμήθεια, καθόσον αποτελούν τα κύρια συστήματα επικοινωνιών που είναι εγκατεστημένα και χρησιμοποιούνται από τον Αμερικανικό Στρατό σε όλους τους τύπους Ε/Π που διαθέτει.

H προμήθεια των Ε/Π OH-58D «Kiowa Warriοr», σχεδιάστηκε για να καλύψει επείγουσα επιχειρησιακή απαίτηση με το μικρότερο, δυνατό κόστος και με πλήρη αξιοποίηση της αξιοπλοϊμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητάς τους.
Τέλος, δεν έχει προκύψει απαίτηση μετατροπής και αναβάθμισης, για το χρόνο κτήσης και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των Ε/Π OH-58D.

Συναφώς αναφέρεται ότι στη LΟΑ έχει προβλεφθεί η εκτέλεση συντήρησης για την επαναφορά (regeneration) των Ε/Π σε αξιοπλόϊμη κατάσταση, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του Αμερικανικού Στρατού, με μέριμνα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο έργο αυτό τέλος, έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν εγχώριες εταιρείες που διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση».

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Πηγή: parapolitika.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Σημασία έχει όμως πόσα θα πετάνε πραγματικά(διαθεσιμότητες) απο αυτά που προβλέπονται για ενεργή υπηρεσία στην ΑΣ, όχι μόνο πόσα θα παραληφθούν απο την Ελλάδα.
  Οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, ήταν νομίζω ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην πρόωρη απόσυρση των OH-58 στον αμερικανικό στρατό. Η ένταξη των νέων AH-64Ε σε συνδιασμό με τα MQ-1C Grey Eagle, ίσως να μην μπορέσει να αντικαταστήσει τα OH-58 που αποσύρθηκαν, σε αριθμούς.

  1. Απ’ ότι διαβάζω εδώ και εκεί, πολλοί στις ΗΠΑ έχουν μετανιώσει ήδη την απόσυρση του Κiowa, και ψάχνονται για νέο ελαφρύ ελικόπτερο να το αντικαταστήσει. Π.Χ κατά την διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου του Army Aviation Association of America, της ΑΣ των ΗΠΑ σαν να λέμε, το επιχειρησιακό κενό που άφησε το Kiowa αναφέρθηκε ως η πιο σημαντική έλλειψη που έχουν (!), και ο μόνος αντικαταστάτης που φαίνεται στον ορίζοντα είναι το μελλοντικό πρόγραμμα FVL «Future Vertical Lift» που υποτίθεται θα αποδώσει μια νέα πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων. To FLV σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τα… UH-60 Black Hawk, AH-64 Apache, CH-47 Chinook και τα OH-58 Kiowa! Σαν να ακούω το γνωστό marketing ποίημα του «F35» αλλά με ελικόπτερο. 🙂 Ακόμα μια κλασική περίπτωση μεθοδευμένης σπατάλης και κακοδιαχείρισης του Πενταγώνου, υπέρ των κολοσσών της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Μια φόρα, εμάς σε καλό μας βγήκε. Καλορίζικα να είναι και καλές προσγειώσεις. Μια απορία έχω, το χειμώνα με παγωμένη βροχή τι κάνουν οι χειριστές στα Kiowa χωρίς πόρτες;
   http://www.thedrive.com/the-war-zone/9784/us-army-says-it-badly-needs-a-scout-helicopter-after-junking-the-ones-it-had

   1. @Σπυρίδωνας

    Προφανώς έχουν σοβαρό θέμα, όσο με την σύντομη απόσυρση όπως και με την μελλοντική αντικατάσταση. Η εμπλοκή της ΛΜ στο πρόγραμμα, είναι απο μόνη της σχεδόν μια εγγύηση για εξωπραγματικές υπερβάσεις χρονοδιαγραμμάτων/εξόδων.

    Γενικά φαίνεται όντως για άλλη μια περίπτωση σπατάλης χρημάτων, με υψηλό ρίσκο αποτυχίας, παρόμοιο με το πρόγραμμα JSF, η προηγούμενων περιπτώσεων όπου ακυρώθηκαν προγράμματα μετά απο αρκετές επενδύσεις, λόγο υπερβάσεων στα έξοδα(όπως το AH-56 Cheyenne, που ήταν άλλη μια πανάκριβη περιπέτεια τις ΛΜ, η οποία παρέμεινε πρότζεκτ εφιάλτης για τους φορολογούμενους.

    Ίσως μια ενδιάμεση λύση να αποδειχθούν/αποτελέσουν τα UH-72 «Lakota», σε μια έκδοση weaponized στο είδος των άτυχων OH-58(τα οποία για φθινοπωρινή/χειμωνιάτικη περίοδο έχουν πόρτες, αν δεν ξέχασε να τις ζητήσει ο πελάτης, τις οποίες θα ήταν προτιμότερο να περιλαμβάνει το πακέτων για την ΑΣ(Ελλάδα).😉

    https://farm8.static.flickr.com/7044/6939140617_22b7eb18e6_b.jpg

    https://i.pinimg.com/736x/ae/d7/22/aed72204fa117ada90c95f9f7d500a3a–us-army-attack-helicopter.jpg

    http://imgproc.airliners.net/photos/airliners/7/6/7/2018767.jpg?v=v40

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.