Όλο και λιγότερο ικανό το Ιράκ για να συντηρήσει τα άρματα “Abrams”

Το Ιράκ δεν μπορεί να συντηρήσει τον στόλο των αμερικανικής κατασκευής αρμάτων μάχης μετά την αποχώρηση των ξενών εργολάβων από την Βαγδάτη αφού δεν τήρησε την «απαίτηση τελικής χρήση» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

«Ενημερωθήκαμε ότι (η κυβέρνηση των ΗΠΑ) θα σταματήσει το πρόγραμμα ως την στιγμή που θα μας επιστραφούν κάποια M1», δήλωσε το υπουργείο εξωτερικών επικαλούμενο δήλωση εργολάβου ο οποίος επιθυμούσε να παραμείνει σε καθεστώς ανωνυμίας.

Ο εργολάβος δήλωσε στο “FP” ότι πολλα από τα “M1” δεν είναι «ετοιμοπόλεμα» και δύο από τα άρματα παραμένουν αφαντα.

Τουλάχιστον ένα άρμα καταστράφηκε από τους κουρδους πεσμεργκά καθώς πλησίαζε το συνοριακό πέρασμα Πραϊντ (ή Αλτουν Κουπρι) ανάμεσα στις επαρχίες του Αρμπίλ και του Κιρκουκ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Ως αποδέκτες αμυντικού εξοπλισμού αμερικανικής προέλευσης, οι ιρακινές αρχές έχουν την υποχρέωση να τηρήσουν τις απαιτήσεις τελικής χρήσης όπως περιγράφονται στην συμφωνία που συνήφθη με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στο “FP” ο εκπρόσωπος της “CENTOM”.

Οι πεσμεργκά ισχυρίζονται ότι η ολοήμερη μάχη είχε ως αποτέλεσμα εκατόν πενήντα θύματα (σκοτωμένους και τραυματίες) ανάμεσα στις επιτιθέμενες δυνάμεις, ενώ αυτοί έχασαν έξι πεσμεργκά.

Οι κουρδικές δυνάμεις εκείνη την στιγμή αναρωτιούνταν σχετικά με την χρήση των αμερικανικών όπλων και αρμάτων εναντίον των δυνάμεων τους από τον ιρακινό στρατό και το «Hashd». Οι κουρδοι πεσμεργκά απόρριψαν τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησαν αντιαρματικούς πυραύλους MILAΝ που παρέλαβαν από την Γερμανία για την εξουδετέρωση των οχημάτων.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και το υποστηριζόμενο από Ιράν «Hashd» δεν προέλασαν πέραν της γέφυρας Πραϊντ μετά την καταστροφή της. Το Πράϊντ συνδέει τις πρωτεύουσες των επαρχιών Αρμπίλ και Κιρκουκ. Η τελευταία είναι μια αμφισβητούμενη ή κουρδική περιοχή που ζητείται από το Αρμπίλ και την Βαγδάτη.

Όχι πολύ καιρό μετά την μάχη του Πράϊντ, ένα καμένο άρμα μάχης παρουσιαστηκε στις εγκαταστάσεις της “General Dynamics” στο Ιράκ, δήλωσε ο εργολάβος στο “FP”.

Μέσα στην μάχη με το Ντά’ες, ο υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμός δήλωσε επανειλημμένως ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τους παραστρατιωτικούς της «Hashd al-Shaabi». Αρκετές από τις οργανώσεις συνεχίζουν να υποστηρίζονται από το Ιράν και συμμετείχαν στην ανακατάληψη του Κιρκουκ.

Ο γενικός επιθεωρητής των ΗΠΑ παραδέχθηκε σε έκθεση του τον Δεκέμβριο, «κάποιος στρατιωτικός εξοπλισμός που παρασχέθηκε από τις ΗΠΑ και αποστάλθηκε προς υποστήριξη της αποστολής, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον εννιά αρμάτων μάχης “M1 Abrams”, είχε πέσει στα χέρια των φιλοιρανών πολιτοφυλάκων που πολεμούσαν εναντίον του Ντά’ες στο Ιράκ».

Το 2012 οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν να πληρώνουν την “General Dynamic” που εδρεύει στο Μίσιγκαν, τον κατασκευαστή των “Abrams”, τριακόσια είκοσι (320) εκατομμύρια δολάρια για τις επισκευές των αρμάτων στο Ιράκ. Το Ιράκ αγόρασε εκατόν σαράντα (140) από τα κύρια άρματα μάχης κατά την εξέγερση του 2008 για δύο (2) δισεκατομμύρια δολάρια.

Απόδοση/Μετάφραση από το “Rudaw.Net” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Η εκτενής χρήση Αμερικάνου υλικού και όπλων εναντίον των Κούρδων στην Συρία δεν τους προβληματίζει όμως καθόλου, αλλιώς θα μαθαίναμε και κάτι για την διακοπή υποστήριξης των τουρκικών μαχητικών που βομβαρδίζουν αμάχους στην περιοχή του Αφρίν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.