Ότι αφήνεις σε αφήνει: Η Ελλάδα, η Τουρκία, η αστοχασιά, η άμυνα και η διπλωματία.

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει υιοθετήσει την στάση της τίμιας κόρης των παλαιών ασπρόμαυρων ταινιών που αδικείται από τον εκάστοτε κακό αλλά τελικά, με τη βοήθεια του από μηχανής θεού, διασώζεται και νυμφεύεται το καλό παλικάρι, στο τέλος.

Οι διεθνείς σχέσεις όμως δεν δουλεύουν έτσι και ουδείς θα δώσει δίκαιο στον οποιονδήποτε αν δεν έχει την πολιτική ισχύ να το επιβάλει. Και η πολιτική ισχύς είναι συνάρτηση της οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος.

Η Ελλάδα πάσχει και στα τρία. Διπλωματικά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει και τόσο καλά από την στιγμή που η Αλβανία, η Αλβανία όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, ή η Γερμανία, γκρεμίζει ανεμπόδιστα τα σπίτια των Ελλήνων της μειονότητας.

Την ίδια ώρα η Τουρκία στέλνει τον αντιπρόεδρό της να κάνει βόλτα στη Θράκη για να δώσει γραμμή στα εκεί ενεργούμενα της Άγκυρας, με τις ευχές της Αθήνας.

Οικονομικά η κατάσταση της χώρας είναι γνωστή και η έξοδός της από το τούνελ, στην καλύτερη περίπτωση, απροσδιόριστη χρονικά, παρά τα παχιά λόγια.

Στρατιωτικά επίσης η Ελλάδα έχει, δυστυχώς, αφεθεί να παρακμάσει. Με τρομακτικό, καθημερινό, αγώνα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χύνουν αίμα, όχι ιδρώτα, για να συντηρήσουν και να κρατήσουν επιχειρησιακά τα οπλικά συστήματα, τα πλοία, τα αεροσκάφη.

Η Τουρκία των «μπουνταλάδων» όμως έχει αλλάξει. Κάποτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ορισμένοι επαΐοντες πανηγύριζαν την άνοδο Ερντογάν στην εξουσία διότι θα περιόριζε τους «κακούς» στρατιωτικούς που προκαλούσαν τις κρίσεις με την Ελλάδα, τις οποίες δεν θέλει ο τουρκικός λαός και οι πολιτικοί και άλλα συναφή…ευχάριστα.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία ακολουθεί, με αξιοθαύμαστη μάλιστα συνέπεια, παρά τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις, την ίδια εξωτερική πολιτική από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και μετά.

Το θέμα ήταν μόνο πότε θα ένιωθε αρκετά ισχυρή για να απαιτήσει, όχι να διεκδικήσει, πλέον. Ο Ερντογάν με το νέο-οθωμανικό του όραμα, ως άλλος Σουλεϊμάν «Μεγαλοπρεπής», δείχνει τα δόντια του διαλύοντας, εδώ και καιρό, τις αυταπάτες.

Διπλωματικά η Τουρκία θεωρείται, σχεδόν, παρίας του διεθνούς συστήματος. Είναι όμως έτσι; Μάλλον όχι. Η προσέγγιση με τη Ρωσία έχει δώσει άλλη βαρύτητα στην Άγκυρα επιτρέποντάς της να παίζει το κλασικό παιχνίδι της, αυτό του ανατολίτικου παζαριού με Ανατολή και Δύση.

©ΓΕΣ | Φωτογραφία απο την επιχειρησιακή εκπαίδευση Δ΄ ΣΣ - Ενεργοποίηση ΤΧΕ της ΤΔ 21 Μ/Κ ΣΠ, στον Έβρο.
©ΓΕΣ | Φωτογραφία από την επιχειρησιακή εκπαίδευση Δ΄ ΣΣ – Ενεργοποίηση ΤΧΕ της ΤΔ 21 Μ/Κ ΣΠ, στον Έβρο.

Και ο Ερντογάν γνωρίζει πως όσο και αν ενοχλείται η Δύση από τα τσαλίμια του, για την ώρα τουλάχιστον, δεν μπορεί παρά να τον ανέχεται και γιατί όχι, αν χρειαστεί, να τον δεχτεί στις αγκάλες τις ως άλλο άσωτο υιό, σφάζοντας για χάρη του τον μόσχο τον σιτευτό, αν για χάρη της εγκαταλείψει αύριο τη Ρωσία και βοηθήσει, λέμε τώρα, στην ισοπέδωση του Ιράν.

Γιατί αυτό; Μα διότι, όσο και αν η ελληνική πλευρά τείνει να αμφισβητεί, η Τουρκία έχει σημαντικότερη γεωπολιτική θέση, έχει στρατιωτική ισχύ και το σημαντικότερο δείχνει – έστω – έτοιμη να τη χρησιμοποιήσει και η οικονομία της, παρά τα χαστούκια που δέχεται αντέχει και μπορεί να αντέξει, όπως άντεξε και η Ρωσία στις δυτικές κυρώσεις.

Η τακτική «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές» του Ερντογάν αν δεν έχει αποδώσει πλήρως, εντούτοις δεν έχει ζημιώσει, όσο θα έπρεπε, βάσει των αβελτηριών του Τούρκου προέδρου, την Άγκυρα. Ο Ερντογάν έχασε το παιχνίδι, αλλά με ένα τηλεφώνημα στο Κρεμλίνο βρέθηκε και πάλι στο τραπέζι ως ισχυρός μάλιστα παίκτης.

Στην Συρία η Τουρκία δεν θα χάσει όσο τουλάχιστον θα μπορούσαν κάποιοι να ελπίζουν ή να περιμένουν. Οι Κούρδοι του Ιράκ πήραν ήδη το μάθημα και αν χρειαστεί θα το πάρουν και οι ομοεθνείς τους στην Συρία, καθώς στο κουρδικό παιχνίδι η Τουρκία δεν είναι μόνη. Έχει συμμάχους και το Ιράν και το Ιράκ, αλλά και την Συρία του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν επενδύει στην άμυνα, κινείται δειλά, διπλωματικά και δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τη γεωπολιτική της θέση και προχωρεί σε άστοχες κινήσεις που βαπτίζει «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μπορεί να κάνει η Ινδία και οι αναλόγου μεγέθους, ισχύος ή σημασίας χώρες η Ελλάδα δεν μπορεί. Μπορεί όμως να ελίσσεται και να πάψει να ασχολείται με μικρής έως ελάχιστης βαρύτητας παίκτες του διεθνούς συστήματος δυσαρεστώντας ισχυρότερους και κυρίως χρησιμότερους για την ίδια δρώντες.

Στην άμυνα η Ελλάδα έχει πολλά – πολλά χρόνια να επενδύσει. Και δεν εννοούμε να αγοράσει, αλλά να επενδύσει. Το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με εντυπωσιακές παρελάσεις στις οποίες όμως συμμετέχουν τεθωρακισμένα Μ-113 οπλισμένα μόνο με ένα πολυβόλο, χωρίς καν ασπίδιο για τον χειριστή. Δεν αρκούν οι ιαχές και το παράστημα, ούτε καν, από μόνη της, η άριστη εκπαίδευση.

Εξάλλου και οι απέναντι δεν είναι άχρηστοι και τα όπλα τους επίσης σκοτώνουν. Το παιχνίδι δεν παίζεται όπως στις ταινίες τύπου Ράμπο, όπου ο ήρωας “καθαρίζει” με ένα ανοιχτήρι για κονσέρβες ένα αντίπαλο τάγμα πεζικού, ή πυροβολεί με ένα όπλο που δεν χρειάζεται ποτέ επαναγέμιση και η κάννη του δεν θερμαίνεται ποτέ. Και οι καλά εκπαιδευμένοι σκοτώνονται και οι απέναντι έχουν περιθώριο να αντέξουν απώλειες.

Καλώς ή κακώς ο πόλεμος διέπεται από ψυχρές, μαθηματικές λογικές όπου οι αριθμοί αποτελούν σημαντικό δεδομένο, ακόμα και εκεί που δεν μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί κάποιος. Η Ελλάδα, δεδομένου και του δημογραφικού της προβλήματος, χρειάζεται, απλά, στρατό, λαό, που έλεγαν και οι αρχαίοι και Βυζαντινοί πρόγονοι και όχι μειώσεις θητείας για ψήφους.

Χρειάζεται προοπτική και σχεδίαση της άμυνάς της σε βάθος δεκαετιών, χρειάζεται επιθετική λογική και όχι αμυντική που έχει επιβληθεί από το ανόητο δόγμα του δεν διεκδικούμε τίποτα που επιβλήθηκε από κυβερνήσεις υποστηρικτών των απανταχού της Γης αδικημένων. Η μεταβολή δε του δόγματος θα επιβάλει και τις απαραίτητες αναδιοργανώσεις, θα θέσει τους όρους των εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα πρέπει να «τρέξουν» και όχι αντιστρόφως.

Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία αναπτύσσει με καταπληκτική ταχύτητα την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία σε βαθμό καταπληκτικό, αντίθετα με την Ελλάδα που δεν κάνει παρά ελάχιστα βήματα. Και είναι σίγουρο ότι σε βάθος χρόνου, όχι πολύ μακριά και να θέλει η Ελλάδα, απλώς δεν θα προλαβαίνει. Η Ελλάδα οφείλει, αν θέλει να επιβιώσει ως έθνος, να γίνει το Ισραήλ των Βαλκανίων, πρώτα-πρώτα σε αμυντική νοοτροπία.

Πηγη: mignatiou.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

9 Απαντήσεις

 1. Φαίνεται δύσκολα να αλλάξει η νοοτροπία που επικρατεί και ισοπεδώνει το οτιδήποτε ορθό και χρήσιμο. Όπως λένε «η αδιαφορία και η ψευτομαγκιά δεν πάνε στα βουνά»(παραφράζοντας την γνωστή φράση).

  Η αλλιώς «ο πόλεμος κατά της βλακείας τελείωσε.Χάσαμε. Όπως λέει και ο Αρκας.

  http://www.thessnews.gr/photos/margaritariga2_1.jpg

 2. Διαβάζω συνχά τον κ.Ιγνατίου και τον θεωρώ έγκυρο δημοσιογράφο, το άρθρο του ειδικού συνεργάτη ουτε ταιριάζει στο ύφος και την γραφή του, ούτε μας έχει συνηθίσει σε τόσο ρηχές στρατηγικές αναλύσεις, Το σημείο ειδικά που η Ελλάδα δεν επενδύει στην Αμυνα με μεγαλύτερο Αεροπορικό στόλο από την Γερμανία! Αφήστε το θέμα του Ερντογάν που βρήθηκε με ένα τηλεφώνημα στο Κρεμλίνο στο τραπέζι των ισχυρών… Ξεχάσαμε οτι 200+ χρόνια η Τουρκία υπάρχει ως ανάσχεση στην Ρωσία ή μήπως νομίζει οτι μετά τις καταρρίψεις των Ρωσικών αεροσκαφών θα κάνει αγκαλίτσες με τον Πούτιν.
  Υπερβολικά ανεπαρκής ως προς τις γνώσεις του στα διπλωματικά δρώμενα σχετικά με το δειλό παιχνίδι της Ελλάδας. Δεν διάβασε φαίνεται για την είσοδο με την βοήθεια της Ελλάδας της Κύπρου στην Ε.Ε πριν 13 χρόνια, ούτε για τις πρόσφατες τριμερείς Ελλάδας-Ιταλίας-Αιγύπτου, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας , Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, την Μεσογειακή σύνοδο με την συμμετοχή Ιταλίας-Γαλλίας-Μάλτας-Ισπανίας-Κύπρου και την Βαλκανική σύνοδο. Ξέχασε το φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών, την ίδρυση προξενείου στην Αρμπίλ (ξέρει άραγε που είναι αυτή;) την ανάλυψη δράσης της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην κρίση του Κατάρ για ξένη αραβική πρεσβεία ! Φυσικά ούτε λέξη για τις ΑΟΖ, τον EastMed, τις κοινές στατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο, τις γεωτρήσεις. Καμία αναφορά στο θέμα κατάργησης των εγγυήσεων στο Κρανς Μοντάνα…
  Δεν είμαι συχνά δηκτικός σε απόψεις, αλλά ισοπεδωτικές αναλύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν ισοπεδωτικά σχόλια.

  1. Μια παρατήρηση σχετικά με την σύγκριση μεγεθών της Luftwaffe με την ΠΑ.

   Η γερμανική Luftwaffe δεν προσφέρεται για μια τέτοια σύγκριση, για τους εχθρούς που (δεν) έχει να αντιμετωπίσει σήμερα διατηρεί με 140 + 85 μαχητικά EF και Tornado έναν μεγάλο στόλο μαχητικών που καλύπτουν όλα τα είδη αποστολών απο την εναέρια υπέροχη μέχρι την κρούση στο βάθος του εχθρικού εδάφους, με σύγχρονα όπλα που κατασκευάζει η εγχώρια τους βιομηχανία(IRIS-T, Taurus KEPD και μέχρι την ένταξη του νέου Meteor των Amraam) στο Schrobenhausen/Aschau. Διαθέτουν μέχρι και εξειδικευμένα μαχητικά καταστολής αεράμυνας και καταγραφής ηλεκτρονικών εκπομπών, όπως επίσης αεροσκάφη τακτικής φωτοαναγνωρίσης(όχι δυο ατρακτίδια, αλλά ολόκληρη μοίρα με πλήρες εξοπλισμό). Επίσης διαθέτει το (ίσως πιο εξελιγμένο στο είδος) δορυφορικό σύστημα επιτήρησης με ονομασία «Lupe» που αποτελείται απο περισσότερους δορυφόρους με τεχνολογία SAR(Synthetic Aperture Radar) με υψηλή ανάλυση, για την στρατηγική αναγνώριση. Αν βάλουμε και τις πτέρυγες με τα αεροσκάφη μεταφορών και εναέριου ανεφοδιασμού(Flugbereitschaft) στην λίστα, ξεφεύγει νομίζω εντελώς για μια σύγκριση.

   Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι σε εποχές έντασης π.χ. στην ψυχροπολεμική εποχή, αγόραζαν εκατοντάδες μαχητικά(π.χ. F-104,F-4) που συναρμολογούσαν στην Γερμανία, απο τα οποία περίσσευαν και για παράχωρησεις στους συμμάχους. Ίσως το πιο σημαντικό που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι αν χρειαστεί να αυξηθούν οι αριθμοί θα μπορούσε να το κάνει, σε αντίθεση με μια Ελλάδα η Πορτογαλία, που δεν έχουν τους πόρους για κάτι τέτοιο(για διαθεσιμότητες δεν μιλαω διότι κι εδώ δεν είμαστε πλέον το καλύτερο παράδειγμα, ενώ οι Γερμανοί το επιλέγουν να κάνουν τσιγκουνιές στα ανταλλακτικά και συντήρηση).

   Οι γκρίνιες μερικών γερμανών πολιτικών για το μέγεθος της Luftwaffe(που είναι δήθεν μικρό), είναι περισσότερο για να υπάρχει μια συζήτηση, και επειδή όταν ειπώθηκαν τα περί μεγεθών για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, μερικοί έψαχναν πατήματα για να κατηγορούν την Ελλάδα για υπερβολικές κρατικές δαπάνες γενικά.

  2. Όχι απλά ρηχό άρθρο. Ξεροπόταμος.
   Διαβάζω τον κ Ιγνατίου γιατί είναι κατά τη γνώμη μου η φωνή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ελλάδα και Κύπρο. Έχει καλά κονέ, εμπειρία και γνώση του υπερατλαντικού συμμάχου και των διαθέσεων των εκεί δημιουργών της αμερικανικής ποιλιτικής. Έχει την άποψη του για το ποιά θα πρέπει να είναι η δική μας στάση και σχέση με τις ΗΠΑ και μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή όχι μαζί του.
   Στο ιστολόγιο του ανεβαίνουν άρθρα εξαίρετων αναλυτών αλλά και άσχετων που κάνουν κομματική προπαγάνδα ή νομίζουν ότι αναλύουν κάτι.
   Δυο, τρεις παρατηρήσεις στο άρθρο. Ή θα το καταλάβουμε επιτέλους ότι τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς ήταν, είναι και θα είναι για χρόνια λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, 400 με 500 εκατομμύρια τη χρονιά ή θα επιμείνουμε στις φαντασιώσεις μας. Αυτό είναι το “ταβάνι” μας. Μ’ αυτό θα πορευτούμε.
   Όποιος έχει καμιά καλή συνταγή για το πως να γίνουμε Ισραήλ, να μας την πει. Παρεμπιπτόντως, αυτό προσπαθεί να επαναλάβει ο θείος Έρντο στην Τουρκία δίπλα. Έχει την κάνουλα με τα δις των πετροδόλαρων των Αράβων, αλλά δεν έχει τους ανθρώπους, τα ινστιτούτα και τις εταιρίες που φτιάχνουν τις τεχνολογίες που απαιτεί το εγχείρημα. Οι Ισραηλίτες είχαν άπειρο κόσμο στο Αμέρικα που έκανε αυτή τη δουλειά. Είχαν και τη δυνατότητα πρόσβασης από τις ΗΠΑ και τα λεφτά για τις επενδύσεις. Και τη Μοσάντ που έκλεβε και κλέβει ότι δεν τους δίνουν. Και αξίζουν συγχαρητήρια στο Ισραήλ που τα κατάφερε γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχεις, αλλά και να διατηρηθείς στο χώρο αυτό, όση βοήθεια και να έχεις. Δεν είναι βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς. Ρωτήστε και τους Σέρβους. Πρόσφατο το άρθρο στο παρόν ιστολόγιο. Οι Σέρβοι που μπορούν και έχουν πιό πολλή και μάλιστα δική τους γνώση από τους τους Τούρκους, γιατί “δεν” τόσα χρόνια;
   Ενδιαφέρον στην περίπτωση των γειτόνων είναι ότι αυτοπροτάθηκαν στα άλλα σουνιτικά κράτη, ως η χώρα που θα ξεπλένει δυτικές τεχνολογίες και θα τους τις πουλάει. Τεχνολογίες για τις οποίες οι άλλοι έχουν περιορισμούς από τα κράτη παραγωγούς. Έτσι κατάφερε να πάρει τα λεφτά για τα φαραωνικά προγράμματα της. Βλέπουμε λοιπόν συμπαραγωγές με άλλα ισλαμικά κράτη, όπου η “μεγάλη” Τουρκία “διαχέει” τεχνολογία στα αδελφά μουσουλμανικά κράτη. Ο ισχυρός μεγάλος αδελφός που βοηθάει την οικογένεια. Μόνο αθώα και φθηνή δεν είναι η βοήθεια, δεν είναι του παρόντος όμως.
   Και έστω ότι έχουμε τους ανθρώπους. Συγγενείς με πετρελαιοπηγές να μας χώνουν δις $ για τις δυο, τρεις δεκαετείες που χρειάζονται, έχουμε;
   Το ανόητο δόγμα του “δεν διεκδικούμε τίποτα”, επιβλήθηκε από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κυβερνάει τη χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αν είχε βγει έστω μια φορά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Από τέτοιο λαό όμως, τι να περιμένεις.
   Αυτά τα…ολίγα. Προσωπικά τέτοιες απλοϊκές και λαϊκίστικες απόψεις τις συναντώ καθημερινά σε όλους μας. Είναι όμως ακατέργαστο προϊόν του θυμικού μας. Και ο κανόνας σε πατριωτικά ιστολόγια που μας κατακεραυνώνουν για την απόφαση “αναπαλαίωσης” των F-16.
   Και μια παρατήρηση. Το Ισραήλ εφαρμόζει αυτό που παλιότερα λέγαμε “παλαϊκή άμυνα”. Το κάνει πράξη όμως. Δεν το ανακοινώνει για να δίνουν συγχαρητήρια στον εαυτό τους και μετά τίποτε. Το Ισραήλ όμως είναι δημοκρατία. Όποιος το μπερδεύει με τη στρατοκρατία του Πακιστάν πχ., κάνει λανθασμένα προβολές δικών του ανομολόγητων πολιτικών “θέλω”.

 3. @geoexplorer72
  Με τα οσα αναφερεις θεωρεις οτι η Ελλας ειναι καλυμενη απο αποψη ισχυος στρατιωτικης και πολιτικης και οικνομικης; Αν και αξιολογα βηματα ομως μαλλον οχι.

  Αναφερεις γεγονοτα 13 χρονων (Κυπρο) ομως το Κυπριακο ακομη δεν εχει λυθει η μποτα η τουρκικη ειναι ακομη εκει. Εαν ειχε η Ελλας την δυνατοτητα θα ειχε λυθει δια ροπαλου μια και καλη.

  Το ιδιο ισχυει και για το αλβανικο ζητημα οπου οι τυποι μετα απο προτροπη τουρκικη απεφασισαν να μην επικυρωσουν την συνθηκη για τα θαλασσια συνορα με την Ελλαδα και ισοπεδωνουν σπιτια Ελληνων οπως εκαναν και οι τουρκοι στην Κωσταντινουπολη Ιμβρο Τενεδο και αλλου το κολπο γνωστο. …

  Το τι συνθηκες υπηρχαν τοτε με το τι γινεται σημερα τωρα και μια ματια στο μελλον προφανως φερνει την ανυσηχια σε αρκετα ατομα.

  Ακομα η Ελλας δεν εχει επεκτεινει στα δωδεκα μιλλια αρα γιατι αραγε; Επειδη εχει την τουρκια ‘ συμμαχο ‘ να θελει να επιβαλει κασους μπελι και οχι μονον, το βαθυ κρατος της τουρκιας αμφισβητει την κυριαρχεια την Ελληνικη στα δωδεκανησα κτλ….αρα ο αρθρογραφος ειναι σωστος στο σημειο αυτο ειτε εντοργκαν ειτε οι αλλοι τ αιδι απαντελακη μου τα ιδια παντελη μου η πολιτικη τους δεν αλλαζει.

  οσο για συνθηκες με μια κινηση γινονται κουρελοχαρτα χαρτι τουαλετας αν και σε κατι παρομοιο χαρτι αποφασιστηκε ο διαχωριστος των κρατων μετα τον 2ΠΠ απο τις μεγαλες δυναμεις.

  δεν το πιστευεις κοιτα την ιστορια ακομη και συγχρονη κοιτα τις συνθηκες και για τα πυρηνικα οπλα κοιτα πως η τουρκια αποφασιζει να μην ακολουθησει την γραμμη για το βεληνεκες συμβατικων οπλων κτλ κτλ οποιος επαναπευεται απο συνθηκες ειναι αφελης

  Εαν ειχαν τραβηξει την γραμμη λιγο παραπανω αλβανικο ζητημα δεν θα υπηρχε ουτε καν ‘μακεδονικο’ το κομματι που αφησαν στην τουρκια για να ειναι ‘ ευρωπαικη ‘ χωρα οποτε την συμφερει και οχι ασιατικη ειναι πολυ μεγαλο εχοντας μια χωρα να εχει το κοντρολ στα στενα ηταν και παραμενει μεγαλο λαθος των μεγαλων δυναμεων. Με λιγα λογια η Ελλας επρεπε να ειχε το κοντρολ της Ευρωπαικης μεριας οποτε το παιχνιδι θα ηταν τωρα διαφορετικο.

  Τουλαχιστον εχουμε καποια αλλαγη με αυτην την κυβερνηση και εναν υπουργο αμυνης που εξεφρασε οτι …μπορει να πανε σε νησακι να το καταλαβουν (οι τουρκοι) να δουμε ομως πως θα φυγουν ( εννοωντας σε σωρους) εγω αυτο καταλαβα. Το θεμα ειναι οτι οταν γινει δεν θα ειναι απλα ενα νησακι ουτε πολεμος δεκα ημερων.

  Ναι η Ελλας πρεπει να επενδυσει στρατηγικα να αλλαξει το φορολογικο συστημα που εχει γονατισει τις βιομηχανιες να δωσει την δυνατοτητα για να εχει και βιομηχανια να παραγει να ειναι αυταρκης τουλαχιστον στα βασικα και να γινει το Ισραηλ και η Σουηδια των Βαλκανιων.

 4. ʹ Χρειάζεται προοπτική και σχεδίαση της άμυνάς της σε βάθος δεκαετιών, χρειάζεται επιθετική λογική και όχι αμυντικήʹ

  η σχεδιαση τής άμυνας τής χώρας σε βαθος δεκαετιών υπάρχει ναι η όχι….η μήπως μέ τήν εκάστοτε κυβέρνηση αλλαζει και η σχεδίαση;

  Δυστυχώς υπάρχουν εκείνοι που σκεπτονται ως η αλεπου ʹοσα δέν φτάνει τα κάνει κρεμαστάριαʹ οι ιδιοι που δέν έχουν καταλάβει οτι η θέση τής Ελλάδος η σημερινη οικονομικά έγινε βάσει σχεδίου αυτοί ήδη εχουν γονατίσει πνευματικά αρα και θα πούν ναί στό χάραγμα

  Ευτυχώς υπάρχουν και εκείνοι μέ τήν σπινθηροβόλο φλόγα στήν καρδιά και το ατίθασο πνεύμα που σκέπτονται ʹ όπου υπάρχει θέληση υπάρχει καί ο τρόποςʹ αυτοί δέν έχουν γονατίσει πνευματικά και θά πούν οχι στο χάραγμα

  Ολα γίνονται βάσει σχεδίων προσοχη ΣΧΕΔΙΩΝ οχι σχεδιου όταν ένα δέν δουλεύει υπάτχουν εναλακτικές λύσεις σχεδια μέχρι να επιτευχθεί ο σκοπός ….

  ʹαθρωπάκοʹ …

  ʹ I have discovered the laws of living energy and have given you an instrument with which to govern your lives with the conscious purpose which thus far you have applied only to the operation of machines. I have been a faithful engineer to your organism. Your grandchildren will follow in my footsteps and become wise engineers of human nature. I have opened up to you the vast realm of the living energy within you, your cosmic essence. That is my great reward. 

  And to the dictators and tyrants, the crafty and malignant, the vultures and hyenas, I cry out in the words of an ancient sage: 

  I have planted the banner of holy words in this world. 
  Long after the palm tree has withered and the rock crumbled, 
  long after the glittering monarchs have vanished like the dust of dried leaves, 
  a thousand arks will carry my word through every flood: 
  It will prevail.ʹ

  Wilhelm Reich

 5. Ωχ καταιγισμός σχολίων με πολλά θέματα μαζί.Θα αρχίσω από τα πιο πιο πρόσφατα και τα πιο εύκολα.
  @Gunslinger δεν υπήρχε κανένα περιθόριο σύγκρισης με την Γερμανία, το επιχείρημα είναι καθαρά αριθμητικό ως ρητορικό στήριγμα. Εαν ζούσαμε σε άλλη γειτονία, την αεροπορία της Ελβετίας θα ήθελα να είχαμε (στο αριθμητικό κομμάτι) Πάντως για να μιλήσουμε με ΚΑΙ με αριθμούς (αυτό δεν απευθύνεται σε εσάς αλλά προς το αρθρο ) η γειτονική Βουλγαρία παζάρευε νομίζω 8 Gripen ; Η Ρουμανία τώρα αποκτά κάτι “δεύτερα” F-16 και στα ανατολικά Βαλκάνια ως την Αυστρία ούτε λόγος…
  @Xm8 Τα άρθρα του κ Ιγνατίου ιδιαιτερα για τις επισκέψεις των ξένων ηγετών στην Ουάσινγκτον ήταν υπέροχα. Η μεταφορά του κλίματος με την Μέρκελ ήταν απλά βιωματική ! Συμφωνώ στα περισσότερα στο σχολιό σας, ιδιαιτερα στο οικονομικό κομμάτι. Σχετικά με το Ισραήλ ξαναγράφω για να μην μας πιάνει πρεμούρα ή θεοποιούμε καταστάσεις ότι κάνει προγράμματα με ξένη τεχνολογία, ξένα κεφάλαια και ξένες πρώτες ύλες. Πράγμα λογικό γιατί ένα τεχνητό κράτος σε μια άγονη γραμμή ως εμπορικός θεματοφύλακας, κάπως πρεπει να ζήσει. Τουρισμό δεν έχει, υδρογονάνθρακες μέχρι χτές δεν είχε, έφορο δεν το λές, κάτι έπρεπε να παράγει. Όμως εαν πέσει η Ουάσιγκτον ξεγράψτε το Τελ Αβίβ. Η Τουρκία έχω ξαναγράψει στο παρελθόν πολλές φορές κάνει εξοπλιστικά για τα εσωτερικά της προβλήματα όχι εξαιτίας στρατηγικών αναγκών (μια ματιά στην γύρω περιοχή θα σας πείσει) Εκτός από το πολιτικό γίγνεσθε που θέλει να έχει ρόλο ύπαρξης με αυτόν τον τρόπο, κάνει και ξέπλημα χρήματος από το Συριακό λαθρεμπόριο. Το οτι δεν δαπανά προς τις κοινωνικές της ανισσότητες θα την φάει αλά Γερμανία μεσοπολέμου και αυτό σας το υπογράφω.
  Theognostos Mε ρωτάτε πάρα πολλά πράγματα για να σας απαντήσω στοχευμένα σε όλα. Στην ερωτησή σας εαν πιστεύω οτι υπάρχει λύση μόνο με την Ελληνική βούληση στο κυπριακό, θα σας παραπέμψω στις παρεμβάσεις που έγιναν από αποικιοκρατικές δυνάμεις στην δημιουργία του. Ξέρετε πιστεύω το ρητό διαίρει και βασίλευε. Το Κυπριακό είναι τόσο πιθανό να λυθεί όσο να επανενωθεί το Μπαγκλαντές-Ινδία-Πακιστάν μετά την Βρεττανική αποχώρηση, πολύ περισσότερο εαν προταθεί η λύση των όπλων και οχι της πολιτισμικής κατάκτησης (ξεχάστε την ιδέα του ρόπαλου σας παρακαλώ). Σχετικά με τα 12 νμ σας έχω ξαναγράψει την θέση μου για το οτι δεν προκειται να αλλάξει τίποτα, εαν έχετε απορίες παρακαλώ ανατρέξτε σε αυτήν. Σχετικά με το εαν η Ελλάδα έχει σχέδια επιθετικής ή αμυντικής γραμμής, χωρίς ειδικές γνώσεις σας απαντώ απερίφραστα έχει τα ΠΑΝΤΑ. Ρίξτε μια ματια εαν έχετε αμφιβολίες στην ιστορία, παρακαλώ να δείτε την απορρητη ως το 1948 γραμμή μεταξά, την γραμμή ανάπτυξης στην Αλβανία και την σύμπτυξη μετά την κατάρρευση του μετώπου της Γιουκοσλαβίας από τους Γερμανούς. Το σήμερα δεν θα το μάθουμε ποτέ σε επιπεδο blog, αλλά αυτό δεν είναι κακό…
  Κλεινω με την ελπίδα να διαβάζω ολο και πιο σπάνια άρθα προσανατολισμένα προς μια εμπορική διάσταση και περισσότερο προς γεγονότα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.