Όχημα αναγνώρισης μακράς ακτίνας από την KMW

Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

[dropcap size=small]Α[/dropcap]νταποκρινόμενη σε απαίτηση του γερμανικού στρατού για ένα αερομεταφερόμενο όχημα αναγνωρίσεως μακράς ακτίνας, η Kraus Maffei Wegmann (ΚΜW) παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2014 στην διεθνή έκθεση MSPO το όχημα 4×4 Special Operation Vehicle (SOV).

Το όχημα ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2012 σε συνεργασία με την ιταλική εταιρία Bremach, στο όχημα παντός εδάφους T Rex της τελευταίας βασίστηκε το όχημα SOV. Η Βremach ιδρύθηκε το 1956 και καθιερώθηκε σαν κατασκευαστής ελαφρών οχημάτων μεταφορών, κυρίως τρίκυκλων (Motocarro, GR, NGR), που στην πορεία πέρασε στην κατασκευή ελαφρών αυτοκινήτων φορτηγών, πυροσβεστικών, ασθενοφόρων κλπ. Στην πορεία η συνεργασία της KMW συνεχίστηκε με την πολωνική αυτοκινητοβιομηχανία AMZ Kutno που παρέθεσε και τις προδιαγραφές του οχήματος.

Το 4×4 SOV είναι ένα όχημα ανοιχτής οροφής, με διαστάσεις Μ5,99xΠ2xΥ2,63 (μειώνεται στα 1,87μ για μεταφορά εντός ελικοπτέρου), βάρος 5 τόνους κενό, πολεμικό 7,5 τ. και ωφέλιμο φορτίο 2,5 τ. (ως κενό υπολογίζεται το βάρος του οχήματος με πλήρη φορτίο καυσίμου, υγρών και λιπαντικών αλλά χωρίς το πλήρωμά του, τον εξτρά εξοπλισμό του και το φορτίο του).

Κινείται με κινητήρα IVECO τριών λίτρων, υπερτροφοδοτούμενο ντήζελ που αποδίδει 168 ίππους επιτρέποντας στο όχημα ανώτατη ταχύτητα σε ομαλό δρόμο 130χλμ/ώρα και αυτονομία 900χλμ.
Το όχημα έχει καλές ικανότητες κίνησης εκτός δρόμου, ικανότητα ανάβασης σε κλίση ως 60%, σε πλαγιά ως 30%, έχει ακτίνα στροφής 13 μέτρα και ικανότητα κίνησης ελαστικών run-flat. Αν και ανοιχτού τύπου, εντείνοντας στην δυνατότητα επιβίωσης δια της ταχύτητας και της ευελιξίας παρά της θωράκισης, η KMW προέβλεψε για την θωράκιση και αντοχή του δαπέδου και των θυρών παρέχοντας έναν βαθμό προστασίας από θραύσματα και εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (ΑΕΜ).

Το πλήρωμα αριθμεί από 3 ως 6 άτομα, στα οποία παρέχονται τρείς σταθμοί ανάρτησης οπλισμού: ένας στο κέντρο της οροφής του οχήματος στη μορφή ενός μηχανικώς κινουμένου δακτυλίου για βαριά όπλα (πολυβόλο 12.7-mm ή πολυβομβιδοβόλο 40-mm) και δύο χειροκίνητους για πολυβόλα των 7.62-mm ή 5.56-mm (στη θέση του συνοδηγού και στο πίσω τμήμα της καρότσας).

Ο σκελετός roll-bar έχει την ικανότητα να διπλώνεται εντός 2 λεπτών από το πλήρωμα μειώνοντας τον χρόνο προετοιμασίας για αερομεταφορά και επιτρέποντας την αποβίβαση του οχήματος στη ζώνη πυρός έτοιμο για μάχη. Το SOV μπορεί να μεταφερθεί ως εσωτερικό φορτίο από αεροσκάφη κατηγορίας C-130, C-160 και ελικόπτερα CH-47 και CH-53.

Το όχημα έχει ήδη προσφερθεί και δοκιμαστεί από τους στρατούς της Γερμανίας και της Αυστρίας χωρίς ακόμα να έχει αποσπάσει παραγγελίες.

Το όχημα ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2012 σε συνεργασία με την ιταλική εταιρία Bremach, στο όχημα παντός εδάφους T Rex της τελευταίας βασίστηκε το όχημα SOV.

Πηγές:

 • http://www.military-today.com/trucks/kmw_sov.htm
 • http://www.army-technology.com/projects/kmw-special-operation-vehicle-sov/
 • http://www.kmweg.com/news-stories/stories/special-operations-vehicle.html
 • http://www.w54.biz/showthread.php?61-All-Terrain-and-High-Mobility-Vehicles/page93
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

4 Απαντήσεις

  1. Το Serval της Rheinmetall Land Systems προσφέρθηκε την ίδια περίοδο με το SOV της Krauss Maffei Wegmann (2002-2004), πρόκειται δηλαδή για ανταγωνιστική πρόταση.

   Δύο σημεία αξίζει να προσεχθούν:
   1- Ο Γερμανικός στρατός έκανε μια “ασφαλή” επιλογή με το Serval αφού βασίζεται στο G-Class και η εφοδιαστική αλυσίδα είναι η ίδια.
   2- Μόλις 21 οχήματα αποκτήθηκαν και αξιοποιούνται από την KSK.

   Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος ο γερμανικός στρατός (κατ’επέκταση η γερμανική ηγεσία) δεν έχουν αποφασίσει τί θα κάνουν με την στρατιωτική ισχύ τους και αποδεικνύουν (ακόμα) μια εφηβικού τύπου συστολή και ενοχή σε τέτοια θέματα.

   1. Μπορεί να ακούγεται «κατινέ»,αλλά τελικά,καλά είχε βολέψει ὁ Ψυχρός Πόλεμος.
    Ὁ κάθε κατεργάρης στον πάγκο του,ἤ τέλος πάντων ἡ κάθε μαϊμού στο κλουβί της,και ὁ Επιστάτης φρόντιζε για τα υπόλοιπα.
    Τώρα που οἱ κατεργαραίοι και οἱ μαϊμούδες πρέπει να επιβιώσουν «εκεί έξω»,βγαίνουν στην επιφάνεια όλες εκείνες οἱ αγκυλώσεις,απότοκες δεκαετιών αυτοματισμού σε,ἄν όχι προστατευμένο,πάντως πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον.
    Πέρα από τον σαρκασμό,ἡ Γερμανία δέν ξεπέρασε ποτέ τελείως την μεταπολεμική της αποστρατιωτικοποίηση.
    Ὁ πρωτεργάτης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βόννης (πώς λέμε της Βαϊμάρης),Κόνραντ Αντενάουερ,δήλωνε,την εποχή πρίν το 1955,«υπερήφανος που ποτέ δέν υπήρξε στρατιώτης»,και αυτό δέν έδινε απλώς ένα στίγμα πολιτικής πιλογής,αλλά και δείγμα κοινωνικής τάσεως.
    Ἡ ίδρυση,το 1955,του Συμφώνου της Βαρσοβίας,και ἡ ουγγρική εξέγερση του 1956 και ἡ καταστολή της,έθεσαν νέα δεδομένα,ὁ επανεξοπλισμός της Γερμανίας ὀχι απλώς επετράπη,αλλά επεβλήθη,και σε εκείνο το πλαίσιο,εκούσα-άκουσα,ἡ Ομοσπονδιακή Γερμανία είχε να καλύψει νατοϊκές υποχρεώσεις,και ἡ βιομηχανική και τεχνολογική της βάση αξιοποιήθηκε αναλόγως.
    Ὁ συνδυασμός τεχνολογικής στάθμης και μεγάλων αρχικών παραγγελιών,επέτρεψε και την εξαγωγική επιτυχία πολλών προϊόντων.
    Ὡστόσο,παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη,ἡ Ομοσπονδιακή Δύναμη Αμύνης (Bundeswehr),είχε να παλέψει με ελλείψεις σε υποστήριξη,που μπορεί να μή φαινόταν προς τα έξω,αλλά βεβαίως δέν διέλαθαν της προσοχής της φυσικής ηγεσίας.
    Έτσι,υπήρξε,το 1978,αναφορά του στρατηγού των τεθωρακισμένων (Panzertruppe),Ferdinand Maximilian von Senger und Etterlin,όπου αυτός αναφέρει γλαφυρώτατα:
    «Οἱ ελλείψεις σε ανταλλακτικά κυρίων μέσων,μπορεί να φέρουν την Ομοσπονδιακή Δύναμη Αμύνης (Bundeswehr),σε θέση δυσχερέστερη από αυτήν στην οποία βρέθηκε κατά τον Β΄ΠΠ ἡ Wehrmacht,χωρίς μάλιστα να μπορεί να καταφύγει στην χρήση υποζυγίων (κτηνών),όπως εκείνη.»
    Όθεν,συνάγεται το συμπέρασμα,ότι και επί ψυχρού πολέμου,ἡ Bundeswehr αντιμετωπιζόταν περισσότερο ὡς ένα πολιτικοοικονομικό άχθος (γερμανιστί:Last),ἄν σας θυμίζει κάτι πιό κοντινό στην ἑλληνικιά πραγματικότητα,μόνο που εν προκειμένω λειτουργούσε και ὡς πελάτης της εθνικής βιομηχανίας πολεμικού υλικού,και μάλλον αυτό ΔΕΝ σας θυμίζει πολλά από την ἑλληνικιά πραγματικότητα.
    Με την λήξη του Ψ.Π,ἡ Γερμανία «επανεξέτασε» τις πολιτικές της προτεραιότητες,και το βάρος δόθηκε στην οικονομία,και την μέσω αυτής απόκτηση πολιτικής επιρροής.
    Οἱ εξαγωγές,βεβαίως,πάντοτε ευπρόσδεκτες,αλλά περισσότερο ὡς εκμετάλλευση ἤδη διαθέσιμης τεχνολογίας,κἄπως σάν την Ρωσσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ δηλαδή.
    Κατά τα άλλα,ἡ αμυντική πολιτική της επανενωμένης πλέον Γερμανίας,παρέμεινε μινιμαλιστική,ἡ αμυντική βιομηχανία αφέθηκε να σταθεί όσο μπορούσε στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις,οἱ οροφές έπεσαν,ἡ υποχρεωτική θητεία ανεστάλη,οἱ συμμετοχές σε νατοϊκές επιχειρήσεις απρόθυμες.
    Ἡ κάποτε κραταιά Panzertruppe των κἄπου εκατό επιλαρχιών έπεσε στις πέντε,αλλά γινόταν και λόγος για διάδοχο του Leopard-2.
    Υπό το φώς της γερμανικής αυτής στρατιωτικής απροθυμίας,το κενό επεχείρησε να καλύψει ἡ Πολωνία,προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ειδικό βάρος για την «Δύση».
    Ίσως αυτό το γεωπολιτικό «κόλπο» της Πολωνίας να έγινε αντιληπτό,αλλά δέν φαίνεται να ανησύχησε το Βερολίνο.
    Tα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία όμως,έδωσαν το έναυσμα,ἤ ίσως και πρόσχημα για επαναφορά στον στρατιωτικό τομέα,τουλάχιστον στην βιομηχανική του διάσταση.
    Το Βερολίνο όμως,φαίνεται ακόμη απρόθυμο για μεγάλες εμπλοκές,και μένει να φανεί ἄν θα αναγκαστεί να αναπληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που αυτό μειώσει τις συμμετοχές του (commitment) σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες-κάτι τέτοιο θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμο πολιτικό πρόσχημα.

   2. Σωστά όλα, αυτό φαίνεται και σε διάφορες περιπτώσεις και προγράμματα όπως π.χ. στο Eurohawk, μου κάνει εντύπωση είναι που δεν προχώρησαν σε μια κατασκευή στην βάση του Dingo η Fennek.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.