«Όχημα Αφανούς Αναγνώρισης και Εφόδου» μια περίπτωση με ειδικό ενδιαφέρον

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

[dropcap size=small]T[/dropcap]o 2004 ο Αμερικανικός στρατός ανέθεσε μέσω της Υπηρεσίας Αμυντικών Σχεδίων Προηγμένης Έρευνας (Defense Advanced Research Projects Agency), της γνωστής DARPA την ανάπτυξη ενός ελαφρού οχήματος που θα γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ του οχήματος HMMWV και του πεζού στρατιώτη. Η ιδέα ήταν πως από την εποχή που το βασικό όχημα παντοδαπούς εδάφους Willy’s έκανε την εμφάνισή του σαν σύντροφος του πεζού στρατιώτη για όλες τις δουλειές μέχρι εκείνη την ημέρα, τα οχήματα που το αντικατέστησαν μεγάλωναν διαρκώς σε όγκο και βάρος δημιουργώντας ανάγκες που δεν μπορούσε να καλύψει πλέον κανείς παρά η πλάτη του στρατιώτη.

Μάλιστα, η επόμενη γενιά οχημάτων που το πεδίο μάχης του Αφγανιστάν και του Ιράκ δημιουργούσε, ανέβαιναν ακόμα μία κατηγορία, επιβάλλοντας την τροποποίηση σκαφών φορτηγών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυξημένης θωράκισης των νέας γενιάς MRAP. Οι δυνάμεις ελαφρού πεζικού και ειδικών δυνάμεων στερούνταν ένα όχημα αρκετά ελαφρύ για να καλύπτει γρήγορα και εύκολα σαθρά εδάφη, στενούς δρόμους, ορεινά δρομολόγια και να αερομεταφέρεται από αεροσκάφη και ελικόπτερα στο πεδίο της μάχης.

Η υπηρεσία ανταποκρίθηκε βασιζόμενη σε εμπορικά σχέδια οχημάτων που προσφέρονταν για άνετη οδήγησε σε αμμώδεις παραλίες αλλά και πετρώδη εδάφη με ικανότητα να υπερπηδούν βράχους με μεγάλη γωνία κλίσης έως και 90%. Οι αναρτήσεις και τα επιμέρους συστήματα μελετήθηκαν ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του Στρατού και το όχημα ονομάστηκε SRATS (Specialized Reconnaissance Assault and Transport System) προοριζόμενο να εξοπλίσει τις ειδικές δυνάμεις με 100 κομμάτια. Ωστόσο, το σχέδιο τράβηξε την προσοχή του Στρατού που έθεσε νέες προδιαγραφές στο όχημα με προοπτική παραγγελίας χιλιάδων οχημάτων για τις ελαφρές ταξιαρχίες αμέσου επέμβασης.

Το 2006 η βιομηχανία BAe Systems ενεπλάκη στη σχεδίαση και παραγωγή των δύο πρώτων πρωτοτύπων, ενός ελαφρού οχήματος αναγνώρισης ανοιχτού τύπου κι ενός με κλειστή θωρακισμένη καμπίνα ικανής να αντέχει βολίδες 7.62×39 mm. Το νέο σχέδιο ονομάστηκε «Προηγμένο Όχημα Υποστήριξης Παντός Εδάφους (Enhanced Logistic Off-Road Vehicle) ή ELSORV και δοκιμάστηκε εκτενώς στο Αφγανιστάν.

Το ELSORV βασίστηκε μηχανολογικά σε απάρτια του οχήματος HMMWV ώστε να επιτευχθεί οικονομία παραγωγής και μείωση του κόστους υποστήριξης αλλά παρείχε ένα όχημα σαφώς πολύ μικρότερων διαστάσεων και ασφαλώς βάρους. Το αρχικό όχημα είχε κενό βάρος 2, 15 τόνων, που αυξανόταν στους 3 τόνους με έξτρα πακέτο θωράκισης, είχε μεγάλη ταχύτητα κι ευελιξία και ανεξάρτητη κίνηση εμπρός και πίσω τροχών για μεγαλύτερη ευελιξία. Κινείτο από έναν αναβαθμισμένο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα ντίζελ του HMMWV που απέδιδε 340 hp. Δύο οχήματα μπορούσαν να μεταφερθούν ως εσωτερικό φορτίο σε ένα CH-47 μαζί με τα τετραμελή πληρώματα και τον εξοπλισμό τους. Στη νέα του έκδοση, το βάρος είχε πλέον αυξηθεί στους 2,948 τόνους για τη μη θωρακισμένη και στους 3,856 τόνους για την θωρακισμένη έκδοσή του. Το μήκος του ήταν 4.445 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των τροχών 3.352 μέτρα. Το όχημα μπορούσε να μεταφέρει φορτίο 1,8 τόνων περιλαμβανομένου του 4-μελούς πληρώματος και απέδιδε ταχύτητα 150 χλμ/ώρα με τον κινητήρα AM General 6.5 V8 turbo diesel των 300 hp. Η αυτονομία του έφτανε τα 600 χλμ. αλλά επιπλέον καύσιμα μπορούσαν να μεταφερθούν σε βάρος του φορτίου ή του πληρώματος.

Τέλος, οι ικανότητές του σε ανώμαλο έδαφος ήταν απλά ασυναγώνιστες για όχημα του στρατού αφού είχε ικανότητα υπέρβασης εμποδίου σε κλίση 90ο και οδήγηση σε πλάγια κλίση 80ο. «Το ELSORV δεν μοιάζει με κανένα στρατιωτικό όχημα που να έχω οδηγήσει», δήλωσε ο δοκιμαστής οδηγός, λοχίας Lance Davis του αμερικανικού στρατού και αυτό τα λέει όλα. «Από τη στιγμή που το όχημα κινεί έστω κι έναν τροχό, θα συνεχίσει ό,τι κι αν γίνει» δηλώνει με αυτοπεποίθηση ο μηχανικός Charlie Copsey.

Τα ίχνη του προγράμματος SRATS ELSORV χάνονται κάπου στο 2015, την ίδια περίπου στιγμή που ανέτειλε το άστρο ενός άλλου ελαφρού οχήματος υποστήριξης και αναγνώρισης για τις αμερικανικές ΕΔ, του “Flyer“ – Advanced Light Strike Vehicle της General Dynamics, για το οποίο έχουν εκφραστεί ανάγκες για 1,300 κομμάτια. Η περίπτωση του SRATS ELSORV όμως παρουσιάζει ένα ειδικό ενδιαφέρον.

Από το 1980 μέχρι σήμερα ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε πάνω από 10,000 οχήματα Mercedes G-Class (240 και 290) σε ρόλους υποστήριξης, μεταφοράς, διαβιβάσεων και περιπολίας ή φορέα όπλων, 243 τεθωρακισμένα VBL και σχεδόν 700 HMMWV σε ρόλους φορέα οπλισμού και υποστηρίξεως (φορείς ραντάρ, Α/Α, τεχνικής βάσης ή ασθενοφόρα). Με τη φθορά της ηλικίας να αρχίσει να φαίνεται επικίνδυνα ειδικά στα G-class δεν θα ήταν η δρομολόγηση ενός προγράμματος αντικατάστασής τους από τα SRATS ιδιαίτερα ελκυστική; Τα πλεονεκτήματα θα ήταν πως πέραν την τιμής τους, τα αδιαφιλονίκητης αξίας HMMWV έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ογκώδη για τους ελληνικούς δρόμους και τις κατοικημένες περιοχές ορισμένων επαρχικών πόλεων, κοντά στη μεθόριο όπου περιπολούν. Αυτό κάνει μεταξύ των στελεχών του στρατού, να εξαίρει ακόμα περισσότερο την αξία των G-class που όμως, ως αθωράκιστα και παλιά, βλέπουν εντός κι εκτός ΕΣ τον δρόμο προς τη «σύνταξη». Τα SRATS ELSORV θα προσέφεραν μια ενιαία πλατφόρμα που θα συνδύαζε το μέγεθος των Mercedes 240GD με την προστασία που προσφέρουν τα επιθωρακισμένα HMMWV ή τα τεθωρακισμένα VBL και ταυτόχρονα εξαιρετικές off-road ικανότητες. Επιπλέον, η κατασκευαστική συγγένεια με τα HMMWV θα εξασφάλιζε ομοιοτυπία με τον υπάρχοντα στόλο οχημάτων και θα μείωνε την αλυσίδα ανεφοδιασμού των μονάδων εκστρατείας αλλά και το κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης των τεχνιτών. Τα οφέλη από την χρήση των οχημάτων αυτών σε μονάδες ταχείας αντίδρασης αλλά και μονάδες φρουρών σε νησιά ή στα βόρεια ορεινά σύνορα είναι πιστεύω προφανείς. Πριν κανείς εγείρει τις γνωστές ενστάσεις περί της οικονομικής κατάστασης ας αναλογιστεί αφενός το πόσο μακροχρόνιο μπορεί να είναι ένα «πάγωμα» των εξοπλισμών για την συντήρηση της ικανότητας ενός οργανισμού να λέγεται σύγχρονος αλλά και πόσο πραγματικά θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία και βιομηχανία η εγχώρια παραγωγή (κατόπιν αδείας) οχημάτων νέας κατασκευής που θα αντικαταστήσουν παλιά και κοστοβόρα οχήματα.

Πηγές:
http://defense-update.com/products/s/srats.htm#more
http://defense-update.com/newscast/0608/news/news1006_elsrov.htm
https://www.army.mil/article/9753/off_road_prototype_vehicles_tested_in_afghanistan
https://special-ops.org/vehicles/special/srats-stealth-reconnaissanceassault-transport-system/
https://expeditionportal.com/la-aduana-elsorv-special-forces-prototype/
http://www.snafu-solomon.com/2018/03/blast-from-recent-past-what-happened-to.html

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

9 Απαντήσεις

  1. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Κορρές έχει δηλώσει πως δεν θέλει να μετατρέψει το δημιούργημά του σε στρατιωτικό όχημα. Σεβαστή άποψη!

 1. Eνστασεις σε οτι εχει να κανει με το οτι θα ειμαστε ο μοναδικος χρηστης παγκοσμιως οτι το μεγεθος του φερνει προς το GD-290 kai oxi to 240,το οτι το οχημα για να παει εκτος δρομου θελει οδηγο που να γνωριζει και η συγκκριμενη εκπαιδευση ειναι αγνωστη στον ΕΣ.
  Αν ο ΕΣ ηθελε θωρακισμενα οχηματα του ειδους θα (ξανα)πηγαινε στα VBL τα οποια αποσυρονται κατα εκατονταδες απο το γαλλικο στρατο αφου υπαρχουν αρκετες ειδικοποιημενες εκδοσεις και ειναι και αμφιβια με οτι αυτο σημαινει για τον Εβρο…
  Λαθος μεγαλο που φορτωθηκε τα Χαμβι αντι να συνεχισει με τα VBL,αλλα η μοδα…..τεσ πα…προσφερονται και τα χαμβι κατα εκατονταδες αλλα οπως σωστα αναφερετε ειναι ακαταλληλο για το ελληνικο τερραιν…

  1. Μετά από μερικές δεκαετίες παρακολούθησης των εξοπλιστικών του ΕΣ καταλαβαίνει κανείς ότι ο ΕΣ δεν μιλάει με μία γλώσσα. Διαφορετικά δεν θα αγόραζε και VBL και HMMWV με λίγα χρόνια διαφορά και θα συνέχιζε τις αποσπασματικές παραγγελίες και από τα δύο οχήματα.

   Το άρθρο τονίζει την ανάγκη να μπει μια τάξη στα του οίκου του Στρατού Ξηράς και να αποφασίσει να ομογενοποιήσει τον στόλο οχημάτων του ώστε να ρίξει το κόστος και να αυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων εκστρατείας. Οι εγωϊσμοί και οι προσωπικές σχέσεις δεν έχουν θέση στα αμυντικά θέματα της χώρας και σε αυτούς ο ΕΣ και το ΥΕΘΑ έχουν “σκελετούς στη ντουλάπα”.

   Ασφαλώς, αν χρειάζεται κάτι ομογενοποίηση και οργάνωση είναι ο στόλος των φορτηγών οχημάτων αλλά ξεκίνησαν με τα τζιπ που είναι πιο απλό θέμα. Τώρα, μεταχειρισμένα VBL δεν θα δούμε να αντικαθιστούν τα 8,000 οχήματα που έχει ανάγκη ο ΕΣ γιατί δεν υπάρχουν. Όσα υπάρχουν έχουν φάει τη σκόνη της Αφρικής και της Ασίας με το φτιάρι και ειλικρινά δεν θα προσφέρουν περισσότερα από όσα θα πάρουν. Μεταχειρισμένα HMMWV ασφαλώς και υπάρχουν αλλά -εκτός ότι ισχύει ό,τι και για τα VBL- θα μείνουν ακόμα πολλά κενά στις ανάγκες του ΕΣ. Όχι, ένα πρόγραμμα αντικατάστασης σε αναλογία κοντά στο 1:1 είναι απαραίτητο, αν όχι άμεσα, σίγουρα στο άμεσο μέλλον.

   Το επιχείρημα του μοναδικού χρήστη δεν το κρίνω σημαντικό μειονέκτημα από τη στιγμή που θα κατασκευάζεται στη χώρα μας και θα έχουμε πρόσβαση στην πηγή ανταλλακτικών και αναβαθμίσεων. Από εκεί και πέρα δεν μας περιορίζει τίποτα να προωθήσουμε την πώληση και σε άλλες χώρες (Κύπρος κλπ) ώστε να μην είμαστε οι μοναδικοί. Ένα μη ομολογούμενο στοιχείο είναι πως το τουρκικό Cobra θα ήταν ίσως ιδανικό για τις ανάγκες του ΕΣ για τους ίδιους λόγους που είναι και το ELSORV. Κι αυτοί ήταν ο μοναδικός χρήστης μέχρι που το Cobra έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά εξαγωγικά συστήματα της πολεμικής τους βιομηχανίας. Η αύξηση του μεγέθους σε επίπεδο Mercedes 290 είναι το τίμημα της άυξηση της ισχύος και του βάρους. Άλλες επιλογές οχημάτων παρουσιάζουν οχήματα μεγέθους ίδιου με Μ113.

   1. Φιλτατε ο αριθμος των 8000 κατα την προσωπικη μου αποψη ειναι τουλαχιστον υπερβολικος.
    Οχηματα μεγεθους αυτου ‘η του GD-290 ειναι διαφορετικη κατηγορια και σιγουρα οι αναγκες δεν ειναιι αυτες.
    Δεν δημιουργηθηκε το εν λογω ως αντικαταστατης οχηματων General purpose οχηματων κατηγοριας GD-240 ή Land Rover 90/110 κτλ.αλλα ως ενα συμπαγεστερο Χαμβι.
    Ενας αλλος βασικος λογος που δεν θα δουμε αναλογο οχημα σε μεγαλες ποσοτητες στον ΕΣ ειναι
    η τεραστια καταναλωση του κινητηρα του.
    Αυτος ειναι και ο λογος του μεγεθους του.Το μεγαλυτερο οφελιμο βαρος δημιουργει αναγκες για ανθεκτικοτερους αξονες,ισχυροτερους κινητηρες κτλ.
    Τα GD ειναι (ακομη,αλλα και για πολλα χρονια) ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ οχηματα τα οποια στην εκδοση του ΕΣ εχουν μικρο κινητηρα,λαθος ελαστικα κτλ προκειμενου να αποδωσουν οπως πρεπει εκτος δρομου.
    Επισης ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ η απουσια ενος roll cage bar.
    ΚΑΙ ΠΑΝΩ απόλα εκπαιδευση των οδηγων στη χρηση τους.
    Tελος οπως ειναι κατανοητο οσο μεγαλωνει ο ογκος ενος οχηματος τοσο πιο ακαταλληλο γινεται
    στην χρηση του.
    Για να το ξεχειλωσω λιγο,απο εκει που περναει ακομη και σημερα ενα καλα συντηρημενο willy’s,
    δεν περναει το Χαμβι.
    Το τιμημα ειναι το πολυ μικροτερο οφελιμο.Εκαστος στο ειδος του.
    Ενα οχημα για ολες τις δουλειες τελικα καταληγει να ειναι σπαταλη πολλες φορες…

    Υ.Γ.
    Το οχημα του κ. Κορρε ειναι ενα καταπληκτικο all around οχημα για trail ride διαδρομες,αλλα για να του βαλεις 4 ατομα επανω με ενα 50αρι και τον αναλογο φορτο, θα χρειαστει ολικη επανασχεδιαση
    με εντελως αμφιβολα αποτελεσματα.
    Φιλικα.

 2. Αγαπητέ Γιώργο,

  Πέρα από μια εικασία, το άρθρο θέλει απλά να τονίσει μια σειρά από αδιαμφισβήτητα δεδομένα:
  1. Ο Ελληνικός Στρατός χάνει περισσότερα χρήματα από την πολυτυπία παρά από άλλη σπατάλη. Κι αν αυτό δεν είχε σημασία στο παρελθόν (προ 1980), που τα οχήματα προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από παραχωρήσεις μεταχειρισμένων, σίγουρα έχει σήμερα, που πρακτικές σαν αυτήν έχουν σταματήσει και ο δραστικός περιορισμός του προϋπολογισμού επιτάσσει σφιχτό έλεγχο εξόδων συντήρησης και λειτουργίας. Ασφαλώς, δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα όχημα για όλες -μα όλες- τις δουλειές αλλά κατάσταση με 17 διαφορετικούς τύπους φορτηγών σε μονάδα επιπέδου τάγματος είναι απαράδεκτη για στρατό που θέλει να λέγεται σύγχρονος.

  Τα οχήματα Mercedes 240GD υπηρετούν ευδόκιμα από το 1985 έχοντας συμπληρώσει 30ετία. Όσο καλά κι αν είναι, το μέλλον τους είναι μικρότερο από το παρελθόν τους. Εκτός του ότι τα υλικά κατασκευής δεν είναι μνημειώδη κι άρα αθάνατα, μηχανολογικά θα παρουσιάζουν όλο και περισσότερες βλάβες εντείνοντας το κόστος. Το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για τα φορτηγά του ΕΣ αλλά… ας μιλήσουμε για τα οχήματα 4×4 που τα πράγματα είναι πιο απλά.
  Αποτελεί δεδομένο των συγκρούσεων όλων των τελευταίων 25 ετών ότι τα οχήματα 4×4 ελαφράς κατηγορίας κρίνονται πλέον ανεπαρκή. Ο πόλεμος δεν έχει πλέον γραμμές για να δικαιολογεί ευρεία χρήση μη θωρακισμένων οχημάτων και ήδη οι Βρετανοί αναγνωρίζουν πως η χρήση Land Rover στην εκστρατεία στο Ιράκ το 2003 ήταν αχαρακτήριστη για τον κίνδυνο που εξέθεταν το προσωπικό τους. Σήμερα όλα τα οχήματα της κατηγορίας αντικαθίστανται: Mercedes 240/50, Land Rover Defender, Peugeot αντικαθίστανται από οχήματα που μοιραία είναι μεγαλύτερης κατηγορίας και προσφέρουν προστασία θώρακα και NBC. Ασφαλώς, οι κινητήρες τους είναι διπλάσιου ή τριπλάσιου κυβισμού για να ανταποκριθούν στο βάρος: Στη Γαλλία το P4 (όμοιο σχεδόν με το δικό μας 240GD) αντικαθίσταται από το Auverland PVP (παρουσίασή του θα βρείς στο αρχείο της “Προέλασης”), στη Μεγ. Βρετανία τα Foxhound, Panther και Husky αντικαθιστούν τα LR Defender, η αναβάθμιση των οποίων κρίθηκε ανεπαρκής, στην Ιταλία τα LMV της Iveco αντικαθιστούν σταδιακά τα AR90 ενώ τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ προωθούνται οι αντικαταστάτες των UAZ-469 / -3132 και HMMWV αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη κατανάλωση είναι ένα φορτίο οικονομικό που πρέπει αργά ή γρήγορα να αποδεχθούμε ως δεδομένο.
  Δεν προτείνω πέρα από κάθε άλλη επιλογή την αντικατάσταση των -240 από το SRATS. Πιστεύω κι εγώ πως όταν υπάρχουν τόσες λύσεις στο τραπέζι, είναι αντι-οικονομικό (χρόνος και χρήμα) να ανακαλύψουμε τον τροχό αναπτύσσοντας ένα όχημα από το μηδέν. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα άλλο όχημα αλλά οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι συγκεκριμένες και σίγουρα εκεί που δεν προσφέρεται να επιχειρήσει το HMMWV θα ήταν άτοπο να περιμένουμε να αποδώσει ένας “κλώνος” του. Το SRATS προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  – Είναι ένα σύγχρονο όχημα που έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του
  – Προέρχεται από έναν κολοσσό όπως η BAE Systems με καθαρά στρατιωτικές προδιαγραφές
  – Είναι ένα σχέδιο που δεν προωθείται πλέον με αποτέλεσμα η εταιρία να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για να προωθήσει μια σημαντική παραγγελία του στο εξωτερικό (τακτική πολλών τουρκικών προγραμμάτων που στη συνέχεια “βαφτίζονται” εγχώρια…)
  – Παρουσιάζει ομοιοτυπία με τα εν χρήσει HMMWV του ΕΣ στον κινητήρα και τις αναρτήσεις, μειώνοντας την αλυσίδα διοικητικής μέριμνας μιας μονάδας σε εκστρατεία. Τα HMMWV θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως οχήματα-φορείς οπλοσυστημάτων αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων σε ανταλλακτικά και εκπαίδευση σε βάθος χρόνου θα είναι σημαντική.

  Φυσικά, όλα αυτά είναι μια πρόταση που ο καθένας με ισχυρά επιχειρήματα μπορεί να αμφισβητήσει. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη.

 3. ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΚΟΡΡΕ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ,
  ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΣ.
  Ο ΟΡΟΣ ΟΧΗΜΑ ΣΤΟΝ Ε.Σ.ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ, ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ”ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ”
  ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ.
  ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ
  1]Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ”ΑΠΟΛΥΤΑ”ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ.
  2]ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ISIS ME TO ”TAΓΜΑ ΤΑCHANKA”TO OΠOIO EXEI ΑΝΟΙΧΤΑ ΗΜΙΦΟΡΤΗΓΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.
  3]ΤΟ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ [MRAP]AΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΠΛΩΣ ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΤΑ VIDEO TOY GERILLA TV.
  4]O Ε.Σ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΛΑΦΡΑ,ΦΤΗΝΑ,ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΠΑΤΕΝΤΕΣ.
  5]ΤΟ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟ’Ι’ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΗΝΤΑΡΙ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ”ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ”
  6]ΤΟ ΝΕΟ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο Ε.Σ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ,ΑΠΟ
  Α]ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
  Β]ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ
  Γ]ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.

 4. Εγώ τον τελευταίο καιρό, αρχίζω να γλυκοκοιτάζω, κατά ΤΟΥΟΤΑ μεριά. Μια έκδοση σε μακρύ σασί της στρατιωτικής έκδοσης του Land Cruiser θα μπορούσε να γίνει βάση ακόμα και για θωρακισμένες εκδόσεις. Και μιλάμε για οχήματα που αποδεδειγμένα αντέχουν. Από μέση ανατολή μέχρι υποσαχάρια Αφρική . Αρκεί να μην πιαστούμε κορόιδα όπως με το M/S 240 GD το οποίο για να το συναρμολογήσουμε πληρώσαμε την γυμνή έκδοση σαν φούλ έξτρα πολυτελείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.