Όχημα μηχανικού διασποράς ναρκών Minotaur

Γράφει ο Ευστάθιος Βασιλείου

[dropcap size=small]Κ[/dropcap]ατασκευασμένο από την γαλλική GIAT/NEXTER το σύστημα Minotaur αντικατέστησε παλιότερο σύστημα απόθεσης ναρκών ξηράς και σκοπό έχει την ταχεία στρώση αντιαρματικών ναρκοπεδίων που θα ανακόψουν τεθωρακισμένες διεισδύσεις.

Το σύστημα χρησιμοποιεί νάρκες AC MLE F1 που διαθέτουν αμφίδρομης όψης εκρηκτικό γέμισμα 600 γρ. TNT. Οι νάρκες που εκμεταλλεύονται τη μέθοδο Misznay Schardin (που μπορούν να ριφθούν και με οβίδες πυροβολικού 155 χλσ.) ενεργοποιούνται μαγνητικά και είναι ικανές να διατρήσουν 90 χλσ. θωράκισης στο μισό μέτρο απόσταση.

Το σύστημα Minotaur αποτελείται από 6 βάσεις που τηλεκατευθύνονται κατά διεύθυνση δεξιά-αριστερά ή πίσω. Κάθε βάση φέρει μια δεσμίδα 20 σωλήνων καθένας από τους οποίους περιέχει 5 νάρκες MLE F1. Συνολικά, το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει 600 νάρκες στρώνοντας ένα ναρκοπέδιο σε απόσταση 300 μέτρων από το όχημα και μήκους έως 2,400 μέτρα. Η εκτόξευση ολοκληρώνεται μόλις σε 5 λεπτά και μπορεί να γίνει με το όχημα είτε σε στάση είτε εν κινήσει. Οι νάρκες ρυθμίζονται πριν την εκτόξευση και οπλίζουν 1 λεπτό μετά την εκτόξευση ενώ διαθέτουν μηχανισμό αυτοκαταστροφής μεταξύ 1 και 96 ώρες. Η αναγέμιση του εκτοξευτή μπορεί να γίνει σε 30 λεπτά.

Minotaur επί οχήματος ACMAT 6X6

Πέραν του γαλλικού μηχανικού, που εφαρμόζει το σύστημα Minotaur επί οχημάτων Matenin 4 x 4 και ACMAT 6×6, το σύστημα χρησιμοποιείται και από τον βρετανικό στρατό με κατάλληλα τροποποιημένο όχημα Alvis Shielder.

Minotaur επί οχήματος Shieider
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

6 Απαντήσεις

 1. Ημουν νιος και γερασα.. . Και το MINOTAUR οπως και το γερμανικης προελευσης SCORPION ακουστηκαν ως υποψηφια για δικο μας διαγωνισμο προκειμενου να εκσυχρονιστουν οι δυνατοτητες ναρκοθετησης στο εδαφος και να ξεφυγουμε απο τη ναρκοθετηση με εκσκαφή. Δυστυχως τιποτα δεν προχωρησε και οι ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΧ και των αλλων οπλων μονο σκάβουν….

  1. Ευριπίδη, το ΜΧ είναι ριγμένο και έχω πει τη γνώμη μου για αυτό και στο e-amyna. Όταν δεν πιστεύεις πως θα πας σε πλήρη πολεμική σύγκρουση αλλά θα πολεμας για… βραχονησίδες και μικρονήσια, δεν υπάρχει λόγος να εκσυχρονίσεις το ΜΧ του στρατού. Τα όπλα αυτά δεν βγάζουν ωραίες φωτογραφίες, δεν έχουν μεγάλες μίζες και δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για ανακατάληψη …. της δείνα βραχονησίδας σκυλοπνίχτης. Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται στην κορυφή πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που δεν αντιλαμβάνεται πως με τέτοια όπλα να κάνουν τη βρώμικη δουλειά επί της ουσίας εξασφαλίζει αθόρυβα τακτικά πλεονεκτήματα σε διάφορα μέρη σε περίπτωση πολέμου.

   1. Συμφωνω με όλα! Δυστυχώς τη δεκαετία 1996-2006, είμασταν “ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλευρι”. Δεβ δώσαμε σημασία σε σχετικά μικρής αξίας προμήθειες (πχ ατομικός εξοπλισμός μαχητή). Ετσι και εδώ αυτό το σχετικά μικρής αξίας πρόγραμμα θα μπορούσε να αναβαθμίσει ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ τις δυνατότητες ναρκοθέτησης του ΕΣ σε μια εποχή που η μηχανοκίνηση και οι αγωνες κίνησης είναι πλέον τετριμένο αντικείμενο. Ναρκες ηλεκτρονικά ενεργοποιούμενες από απόσταση και αντίστοιχα απενεργοποιούμενες! Στον ΕΣ θα είχε ακόμη πιο καλή εφαρμογή (μετά το 2009) λόγω της λειψανδρίας, όπου η στρώση ναρκοπεδίων χειρωνακτικά είναι δύσκολη υπόθεση! Αντε να δω πότε θα ευοδωθεί αυτή η δυνατότητα.

   2. Συμφωνώ ανεπιφυλάκτως με τους δύο προλαλήσαντες.
    Για να προσθέσω όμως και το δικό μου αλατοπίπερο,θα αναγκαστώ να παρατηρήσω ότι το Μηχανικό Μάχης,και ιδίως το Μηχανικό Εφόδου,δέν θα προσφέρουν τίποτε ουσιώδες,πέραν ίσως κάποιων ψευδαισθήσεων,ἄν δέν έχεις την αντικειμενική δυνατότητα να περάσεις στην επίθεση/αντεπίθεση.
    Διότι χωρίς συμπαγείς (δηλαδή όχι εκ των ενόντων και μετά τανύσεως συγκροτούμενες) εφεδρείες,και έχοντας κατ᾿ουσίαν εκχωρήσει την πρωτοβουλία στον αντίπαλο,και το Μηχανικό Μάχης θα παραμείνει -στην καλύτερη περίπτωση- ένα κερασάκι στην τούρτα,και στην χειρότερη,θα θυσιαστεί αδίκως.
    Το ιδανικό Μηχανικό είναι «Πρώτο στην επίθεση,τελευταίο στην σύμπτυξη».
    Στην Ἑλλαδάρα του σήμερα,έχουμε ντε φάκτο παραιτηθεί από την επίθεση,και ξερογλυφόμαστε για συστήματα ταχείας στρώσεως ναρκοπεδίων,ώστε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε ότι το Μηχανικό θα είναι όντως τελευταίο στην σύμπτυξη.

 2. Η στρώση ενός Ν/Π στερεί από τον αντίπαλο τη δυνατότητα του ελιγμού στο πεδίο της μάχης και με προσεκτικό σχεδιασμό από τον αμυνόμενο κατευθύνει τον εχθρό σε χώρους καταστροφής. Όμως αυτό το πλεονέκτημα με τις σημερινές δυνατότητες κίνησης των τμημάτων μας, μπορεί να αποδειχθεί αρνητικό για τη σχεδίαση αντεπίθεσης, δεδομένου ότι οι νάρκες που είναι σε χρήση από τον Ε.Σ., τοποθετούνται με συμβατική μέθοδο( κοινώς “εκσκαφή” με τη χρήση προσωπικού) μέθοδο χρονοβόρα,η οποία απαιτεί διάθεση αξιόλογου αριθμού προσωπικού που θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στην παραπάνω διαδικασία. Δεν γίνεται λόγος συζήτησης ,όταν την αποστολή αυτή θα πρέπει ν’ αναλάβουν τμήματα εφέδρων…..Η δε διαδικασία αποναρκοθέτησης ή δημιουργίας διαδρόμου για τη χρήση από φίλια τμήματα ώστε να εκτελέσουν αντεπίθεση,απαιτεί χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και είναι χρονοβόρα. Με τη χρήση ναρκών οι οποίες ενεργοποιούνται-απενεργοποιούνται κατόπιν εντολής ή με χρονοδιακόπτη,σε συνδιασμό με σύγχρονα μέσα διασποράς (οχήματα μάχης ΜΧ-ναρκοφόρα βλήματα ΠΒ) δίνουν στον αμυνόμενο εξαιρετικό πλεονέκτημα έναντι του εχθρού στη δημιουργία κωλύματος, με προφανές κέρδος χρόνου και προσωπικού το οποίο θα είναι διαθέσιμο για την ανάληψη διαφορετικών αποστολών.Η απουσία τέτοιων μέσων από τον Ε.Σ και ειδικότερα από το όπλο του ΜΧ και σε συνδιασμό με την παρούσα δυχερή οικονομική κατάσταση, ίσως θα έπρεπε να οδηγήσει στην προσπάθεια μετατροπής-αξιοποίησης παλαιού τύπου αρμάτων-τεθωρακισμένων οχημάτων,για την ανάληψη ανάλογων αποστολών. Τροφή για σκέψη λοιπόν στα πιο λαμπρά μυαλά, μιας και “πενία τέχνας κατεργάζεται”!

  1. Για να αποφασίσει ο ΕΣ να αναπτύξει τέτοια συστήματα, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει πως τα χρειάζεται. Ιδού λοιπόν το πρόβλημα φίλτατε. Κατά τα άλλα η ανάπτυξη ενός οχήματος που θα εκτοξεύει νάρκες, εφοδιασμένες με έναν πομποδέκτη και έναν actuator (για ενεργοποίηση/αποενεργοποίηση κατά το δοκούν) δεν είναι δα και rocket science.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.