Σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η Ρουμανία αγόρασε δεκάδες πυραυλους και εκτοξευτές “Rafael Spike LR” (LR = μεγάλου βεληνεκούς) και τους αξιολογεί για να αποφασίσει αν πρέπει να αγοράσει περισσότερους.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας υπέγραψε αντίστοιχες συμφωνίες προμήθειας το 2016, και το 2015, για την απόκτηση εκατοντάδων πυραύλων και εκτοξευτών “Spike”, δήλωσαν οι πηγές.

Πρόσφατα ο Ρουμανικός Στράτος πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δέκα πυραύλων “Spike”, καθώς η κυβέρνηση μελετά αν πρέπει να υποβάλει και τετάρτη παραγγελία.

Οι μονάδες Πεζικού, Αναγνωρίσεως, Ορεινού Πεζικού και Πυροβολικού του Ρουμάνικου Στρατού παρέλαβαν τους πυραυλους.

Κατά τη διάρκεια των προσφάτων δοκιμών, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος δοκιμής-και-αξιολόγησης, εννιά από τους δέκα πυραυλους εκτοξεύθηκαν από Ρουμάνους πυροβολητές στο εθνικό κέντρο εκπαίδευσης Τσινκού στην Μπρασόβ της Ρουμανίας, συμφωνά με την “Rafael”.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την 18η Δεκεμβρίου, η “Rafael” ανακοίνωσε οτι το σύστημα “Spike LR” ελέγχθηκε σε διαφορετικά σενάρια βολών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ημέρας και υπέρυθρων, και εκτοξεύθηκε εναντίον αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού σε διαφορετικές αποστάσεις, με τους δέκα πυραυλους να προσβάλλουν τους στόχους τους.

“Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Ρουμανία περιελάμβαναν τη διαμόρφωση εκτοξευτή πεζικού “ICLU” (ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου εκτόξευσης) η οποία ειναι ο νέος ψηφιακός εκτοξευτής των πυραύλων “Spike”. Ο “ICLU” παρέχει δυνατότητα εντοπισμού στόχου σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και την ενσωμάτωση σε τακτικό δίκτυο”, πρόσθεσε η “Rafael”.

Η εταιρεία τόνισε ότι ο Στρατός της Ρουμανίας ειναι “ένας μακροχρόνιος χρήστης της οικογενείας πυραύλων “Spike LR” της εποχούμενης έκδοσης τοποθετούμενης σε τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων (“RCWS”) 30 χιλιοστών επί της πλατφόρμας “BMP”, καθώς επίσης αναπτύσσει τον πύραυλο “Spike ER” (8χλμ) με τα ελικόπτερα “Puma (SOCAT)”.

Yaakov Lappin

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

11 Σχόλια

 1. Kostas

  Μακραν ο καλύτερος ΑΤ πύραυλος που υπάρχει
  1 πολλαπλές εκδόσεις για πλήρη κάλυψη των αναγκών με μια μόνο οικογένεια πυραύλων
  2 ειδικό προφίλ κάθετης προσβολής του στόχου προκειμένου να μπορεί να υπερκεράσει όλα τα σύγχρονα συστήματά ενεργητικής άμυνας των αρμάτων
  3 οπτική ίνα για man in the loop
  4 ελαφρύτερο πακέτο από τους περισσότερους άλλους
  5 δεν χρειάζεται να περιμένεις να ψυχθει η κεφαλή όπως με τον javelin
  6 έχει αγοραστεί απο πολλούς στρατούς και όλοι είναι φαίνονται σούπερ ευχαριστημένοι

  Απάντηση
  • npo

   o MPP είναι καλύτερος

   τα κάνει όλα σε μια έκδοση
   παλλαπλά προφίλ κάθετης κι ευθείας προσβολής
   οπική ίνα – τσέκ
   ελαφρύτερος του spike
   δεν χρειάζεται να περιμένεις να ψυχθει – τσεκ
   δεν έχει αγοραστεί αλλά θ’ αγοραστεί και όλοι θα φαίνονται σούπερ ευχαριστημένοι
   είναι και δικτυοκεντρικός

   ” alt=”” width=”700″ height=”” />

   Απάντηση
   • Kostas

    Θα συμφωνήσω ότι είναι ικανότατος και ο ΜΡΡ και το «μακράν» είναι ίσως υπερβολή. Μην ξεχνάς όμως ότι η παρούσα έκδοση του Σπάικ είναι η πέμπτη γενιά του πυραύλου και έχει συσσωρεύσει πάνω της την εμπειρία και από πολεμική χρήση του πυραύλου. Αντίθετα ο ΜΡΡ είναι η πρώτη γενεά αυτού του πυραύλου. Μπορεί η κατασκευάστρια να έχει όντως μακρα εμπειρία σε ΑΤ πυραύλους αλλά όχι σε fiber optic or fire and forget τεχνολογίες.

    Ο Σπάικ έχει έκδοση με βεληνεκές 25χλμ. Όχι όμως και ο ΜΠΠ.

    Επίσης δεν έχω καταφέρει να επιβεβαιώσω εάν έχει ο ΜΡΡ προφίλ πτήσης για σχεδόν κατακόρυφη προσβολή του στόχου. Πρόσεχε, δεν μιλάω για το τυπικό top attack αλλά για σχεδόν κατακόρυφη προσβολή. Οι Ισραηλινοί το πρόσθεσαν αυτό για να μην μπορούν τα συστήματά ενεργητικής προστασίας των ρωσικών αρμάτων να εμπλέξουν τον πύραυλο.

  • akoulouristhe@yahoo.gr

   Ερώτηση.Πως μπορείς να χτυπήσεις στόχο στα 25 χιλιόμετρα με αντιαρματικό πύραυλο;Εννοώ πως βλέπεις τον στόχο;

   Απάντηση
   • anton

    Ο πύραυλος έχει κάμερα και μεταφέρει την εικόνα με ραδιοζεύξη στον χειριστή που αποφασίζει. Ωστόσο, σε περιβάλλον παρεμβολών δεν ξέρω αν αυτό θα λειτουργήσει.

   • npo

    O spike LR έχει max εμβέλεια 4 km

    Υπάρχει ο μεγαλύτερος spike ER με τα 25km αλλά είναι κατα βάση για να φέρεται απο ελικόπτερα.

   • npo

    πλάκα πλάκα, επειδή ο spike ER (με τα 25km) μπορεί να φορεθεί και σε σκάφη ή οχήματα, ίσως είναι μια καλή ιδέα για το Αιγαίο. .

   • anton

    Για την ακρίβεια 25 χλμ έχει ο Spike nlos και όχι ο ER, ο οποίος πρέπει να είναι γύρω στα 8-9 χλμ. που και πάλι καλά είναι, επιπλέον υπάρχει σε πληθώρα επιλογών, ακόμα και ναυτική πλατφόρμα. Φυσικά και θα ήταν πολύ αποτελεσματικό όπλο στο Αιγαίο, ωστόσο επαναλαμβάνω ότι έχω επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ραδιοζεύξης σε περιβάλλον παρεμβολών.

   • Kostas

    Για το θέμα των παρεμβολών στον Σπάικ ΝΛΟΣ:
    1 δεν εμπόδισε τον βρετανικό και κορεατικό στρατό να αγοράσει το βλήμα
    2 το βλήμα εξελίσσεται από το 1981, έχει 37 χρόνια εξέλιξης πίσω του από μια πολεμική βιομηχανία που ξέρει τον ηλεκτρονικό πόλεμο όσο πολύ λίγες χώρες
    3 μην ξεχνάμε ότι η ράδιο ζεύξη είναι κατευθυντικη, άρα μιλάμε για κεραίες με υψηλότατο gain, να παρεμβάλεις μια τέτοια ράδιο ζεύξη απαιτεί να βάλεις τον παρεμβολέα σχεδόν πάνω στη νοητή ευθεία που ενώνει πύραυλο και εκτοξευτη
    4 θα ανησυχούσα πολύ περισσότερο για τις παρεμβολές στις μη κατευθυντικές επικοινωνίες, πχ μεταξύ παρατηρητών ΠΒ και μονάδων ΠΒ παρά για αυτό τον πύραυλο, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν όντως game changer σε Εβρο-νησιά.

   • antonis

    Σκέψεις κάνω, καθόσον οι γείτονες (και οι προστάτες μας) κατέχουν καλύτερα το αντικείμενο από εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τον πύραυλο για βαθιά χτυπήματα εντός των παλαιστινιακών περιοχών, πλην όμως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα, ούτε οι Κορεάτες μάλλον. Πάντως συμφωνώ ότι θα κάνει τη διαφορά σε μια χώρα που ζει ακόμη στην εποχή του κορνετ.

 2. Gunner

  PH Navy Commissions First 3 MPACs With Spike ER Missle

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=TzRi4yUHf_I&w=640&h=390]

  Israeli Missile System for 3 Navy Attack Crafts to Arrive December
  14 September 2017

  Rafael Spike anti ship missile (photo : Lei’s George)

  Three of the Philippine Navy’s multi-purpose attack craft (MPAC) are expected to be fitted with anti-ship missiles once the weapon system is delivered in December from Israel.

  Philippine Navy flag-officer-in-command Vice Admiral Ronald Joseph Mercado said the three MPACs are waiting to be fitted with their Rafael Advanced Defense Systems Ltd’s Spike ER (extended range) missile systems which are in anti-ship mode.

  “The delivery of the missile system is being worked out because it has to be transported by a military platform, either a military ship or plane. Nevertheless, the Navy is preparing our facility at NASCOM Cavite for the work,” Mercado said in an interview.

  He added the Navy is eyeing the use of Philippine Air Force (PAF) Lockheed C-130 “Hercules” cargo plane for the delivery of weapons to the country.

  The three MPACs were activated last May 22. A Spike ER is capable of penetrating 1,000 mm (39 inches) of rolled homogeneous armor and has a maximum range of five miles.

  These MPACs are Mark III models and are considerably more advanced than the six Mark I and IIs currently in the Philippine Navy inventory and constructed by Subic Bay-based Propmech Corporation.

  Contract for the three ships is worth PHP270 million sourced from the Armed Forces of the Philippines (AFP) Modernization Act Trust Fund of 2000. The contract includes mission essential equipment. Mission essential equipment includes day/night electronic navigation systems, communication suites, safety-of-life-at-sea, propulsion system and seamanship and ship-handling gears.

  The contract for the weapons system and missiles is worth PHP594,319,550.

  http://defense-studies.blogspot.gr/2017/09/israeli-missile-system-for-3-navy.html?m=1

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: