Αρχίζοντας τον Φεβρουάριο του 2019, η HENSOLDT πρόκειται να παραδώσει 30 Πλατφόρμες Επιτήρησης και Αναγνώρισης BAA II για τα ελαφρά θωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα FENNEK των Ομάδων Κοινών Πυρών Υποστήριξης (JFST). Θα υπάρχει επίσης και ένα άλλο σύστημα για την εκπαίδευση των στρατιωτών. Επιπλέον, η παραγγελία περιλαμβάνει επίσης και 35 κάμερες οπίσθιας προβολής (RFK II). Η συνολική αξίας της παραγγελίας είναι περίπου 13,3 εκατομμυρίων Ευρώ (€). Η ενσωμάτωση όλων των ηλεκτρονικών οπτικών συσκευών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Η πλατφόρμα BAA II είναι εφοδιασμένη με σύγχρονους υψηλής απόδοσης αισθητήρες: Μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας, σύζευξης τροφοδοσίας (CCD) και το ATTICA, την ψυχόμενη συσκευή θερμικής απεικόνισης τρίτης γενιάς. Η αλλαγή γενιάς στις θερμικές συσκευές ήταν ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη μιας ποιότητας εικόνας που ξεπερνά σημαντικά εκείνη του προηγούμενου μοντέλου OPHELIOS στα FENNEK των αναγνωριστικών στρατευμάτων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Heeresaufklärungstruppe).

Η σύγχρονη λειτουργία σύντηξης εικόνας επιτρέπει τον συνδυασμό των στοιχείων του θερμικού συστήματος με αυτά της κάμερας ημέρας. Αυτό επιτρέπει στους στρατιώτες να αναγνωρίσουν τις λεπτομέρειες που ειναι δεν ορατές στο ανθρώπινο μάτι, ώστε να λάβουν την καλύτερη απόφαση έχοντας ως βάση τη βελτιστοποιημένη εικόνα. Επιπλέον η BAA II απαρτίζεται απο το αποστασιόμετρο λέιζερ ασφαλές για τα μάτια και έναν λέιζερ καταυγαστήρα στόχου. Με αυτά, ο στρατιώτης μπορεί να επισημάνει, καταδείξει και αναθέσει στόχους, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο απαιτούμενος συνολικός χρόνος απόκρισης.

Τα στοιχεία του στόχου που αναγνωρίζεται από την ΒΑΑ ΙΙ μπορούν να αποσταλούν στο σύστημα ελέγχου μάχης και όπλων ADLER. Και τα δύο, το ψυχόμενο θερμικό σύστημα ΑTTICA και η κάμερα ημέρας CCD παρέχουν τέσσερα πεδία οπτικής παρατήρησης. Αυτά παρέχουν στον χειριστή, τόσο μια ευρεία παρατήρηση όσο, επίσης, και τη δυνατότητα αναγνώρισης ακόμα και των μικρότερων λεπτομερειών. Η Πλατφόρμα Επιτήρησης και Αναγνώρισης επιτρέπει στον χρήστη να εντοπίζει στόχους σε απόσταση μέχρι και 16 χιλιομέτρων και να τους αναγνωρίζει με ακρίβεια σε απόσταση μέχρι 5 χιλιομέτρων.

Η Πλατφόρμα Επιτήρησης και Αναγνώρισης καθορίζεται για την υποστήριξη της εργασίας του στρατιώτη, ιδιαίτερα σε μεγάλες αποστάσεις. Χάρη στο νέο λογισμό επεξεργασίας εικόνας, ο χειριστής δεν χρειάζεται πλέον να παρακολουθεί συνεχώς την οθόνη, κάτι που στο παρελθόν οδηγούσε συχνά σε φαινόμενα κόπωσης. Ο αυτόματος εντοπισμός κίνησης υποστηρίζει τον στρατιώτη όταν επιτηρεί το πεδίο μάχης για μεγάλο χρονικό διάστημα και τον προειδοποιεί, εάν και πότε πλησιάζει μια πιθανή απειλή.

Η κάμερα οπίσθιας προβολής RFK II ειναι ένα μη ψυχόμενο σύστημα θερμικής απεικόνισης. Η κάμερα ειναι λειτουργική μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Υποστηρίζει τον οδηγό του FENEK JFST στην ασφαλή οδήγηση προς τα εμπρός και προς τα πίσω ακόμα και σε περίπτωση κακοκαιρίας και οδήγησης την νύχτα. Εκτός από την υπέρυθρη εικόνα, το πλάτος του οχήματος προβάλλεται σε δύο επάλληλα επίπεδα πάνω στην οθόνη του οδηγού. Με οπτικό πεδίο 55 ° x 41 °, η RFK II μπορεί να εντοπίσει έναν στόχο προτύπου NATO σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

3 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Ωραίο το Φέννεκ/Φενέκ, παρακάτω και μια σύντομη παρουσίαση του οχήματος σε δράση στην Μπούντεσβερ, σε ασκήσεις συντονισμένων πυρών. Η ίδια εταιρία προτείνει και το παθητικό ραντάρ με δυνατότητες εντοπισμού στόχων vlo.

  Joint Fire Support Team in Afganistan

  https://www.hensoldt.net/solutions/air/radar/passive-radar/

  Απάντηση
  • xm8

   Ωραίο το όχημα αλλά ακριβούτσικο Gunslinger. Έβγαινε στα 4 εκατομ. γιούρο. Πήραν τα δικαιώματα οι τούρκοι της FNSS το 2004 (όπως λέει o σύνδεσμος στο άρθρο) και το ονόμασαν 4Χ4 PARS. Εννοείται ότι είναι δική τους σχεδίαση και καμιά αναφορά δε γίνεται στο FENNEK. Δυστυχώς δε δίνουν τιμή (“Η SSM αρνήθηκε να δώσει το εκτιμώμενο κόστος του έργου”) να το παραγγέλναμε απ’ αυτούς, αν το δίνουν στα μισά λεφτά ας πούμε.

   Τουρκία: Παραγγελία 260 οχημάτων φορέων αντιαρματικών πυραυλων


   Πολύ καλή πράγματι η αλεπού της Σαχάρας.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Μοιάζουν όντως, αν και κάνει μπαμ ότι πρόκειται για ένα αντίγραφο στην γενική εμφάνιση σε διάφορα σημεία(η πόρτα είναι ένα απο αυτά που αποκαλύπτει την «κινέζοποίηση» του γερμανικού γνήσιου Φέννεκ απο τους γείτονες μας, οι οποίοι προφανώς το έχουν προσαρμόσει και στις δικές τους απαιτήσεις)

    Όντως ακριβό, αλλά δεν είναι και έκπληξη όταν ένα Puma ξεπερνάει τα 11 εκατ. ανά μονάδα, χωρίς να είναι σαφές αν περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο(μαζί με την μέγιστη πρόσθετη θωράκιση για το όχημα).

    Για τα τεθωρακισμένα οχήματα των απέναντι έχω τις αμφιβολίες μου ότι πλησιάζουν τα στάνταρ των Γερμανών η και άλλων ανταγωνιστών με μακρόχρονη παράδοση και εμπειρία σε τέτοια συστήματα/οχήματα.

    Ειδικά τα Kirpi δεν με έχουν πείσει απέναντι στα Maxxpro, Dingo, RG-31 «Nyala» η απέναντι στα ρωσικά μοντέλα των ανταγωνιστών.

    Ένα θέμα είναι νομίζω και η θέληση στην Ελλάδα, όταν δεν τους ενοχλούν τα του Βιετνάμ που κυκλοφορούν ακόμα, φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο να κάνουν σκέψεις για αγορά νέων σύγχρονων οχημάτων για τους παρατηρητές τους πυροβολικού.

    Η Τουρκία προχώρα με το πρόγραμμα προμήθειας οχημάτων-φορέων αντιαρματικών

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: