H Τουρκία θα εξοπλίσει τα άρματα της με νέο σύστημα ενεργής προστασίας

Ο τούρκος υπουργός άμυνας Νουρετίν Τσανικλί ανακοίνωσε, την 28η Φεβρουάριου, οι τα κύρια άρματα μάχης της Τουρκίας θα μπορούν σύντομα να εξοπλιστούν με ένα υψηλής τεχνολογίας σύστημα ενεργής προστασίας το οποίο καταστρέφει τα πυρομαχικά πριν αυτά χτυπήσουν το άρμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα άρμα μάχης του τουρκικού στρατού θα εξοπλιστούν με ένα σύστημα, με την ονομασία “Pulat”, σχεδιασμένο για να εντοπίζει και καταστρέφει τις επερχόμενες αντιαρματικές κεφαλές οχτώ με δέκα μέτρα μακριά.

Το σύστημα ενεργής προστασίας “Pulat” λειτουργεί ανιχνεύοντας τους αντιαρματικούς πυραυλους ή ρουκέτες που προσεγγίζουν την πλατφόρμα με το υψηλής τεχνολογίας ραντάρ του, και τότε τα εξουδετερώνει στην βέλτιστη απόστασή από την πλατφόρμα με την χρήση της μεθόδου “hard-kill”. Το νέο σύστημα ενεργής προστασίας αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία “Aselsan”.

Το “Pulat” παρέχει πλήρη προστασία τριακοσίων εξήντα μοιρών (360º), ανάλογα με την τοποθέτηση των στοιχείων επί της πλατφόρμας, εναντίον αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (“ATGM”) και ρουκετών. Το “Pulat” ειναι αποτελεσματικό τόσο στις ασύμμετρες απειλές όσο και το επιχειρησιακό περιβάλλον των κυρίων αρμάτων μάχης. Το “Pulat” μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές αποτελεσματικά την ίδια στιγμή ως αποτέλεσμα της κατανεμημένης αρχιτεκτονικής του.

Χαρακτηριστικά του συστήματος:

-Ικανότητα “hard-kill”
-Πλήρη προστασία 360º αναλόγως στην τοποθέτηση των στοιχείων.
-Πλήρως επιχειρησιακό σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως η σκόνη, λάσπη, βροχή, χιόνι και ομίχλη ως αποτέλεσμα της μεθόδου εντοπισμού του ραντάρ.
-Αποτελεσματικό εναντίον των αντιαρματικών απειλών μικρών αποστάσεων σε ασύμμετρες επιχειρήσεις.
-Πλήρως επιχειρησιακό εναντίον πολλαπλών ταυτόχρονων απειλών.
-Ικανότητα ενσωμάτωσης σε διαφορετικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Το νέο τουρκικό σύστημα ενεργής προστασίας μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά τεθωρακισμένα οχήματα τροποποιώντας την αρθρωτή και το διανεμημένο σύστημα.
Επίσημες πήγες δήλωσαν στο “Defence Blog” ότι το νέο σύστημα ενεργής προστασίας της Τουρκίας αναπτύχθηκε από κοινού με την “Aselsan” και το ουκρανικό “Κέντρο Τεχνολογιών Καίριας Σημασίας Microtech” με την άμεση συμμετοχή της ΟυκρΟμπορονΣερβις (η κρατική εταιρεία της οποία η κυρία δραστηριότητα ειναι η ρευστοποίηση των κρατικών συμφερόντων της Ουκρανίας στο πεδίο της εξαγωγής/εισαγωγής προϊόντων, στρατιωτικής τεχνολογίας και υπηρεσιών ειδικού σκοπού).

Το νέο έργο γεννήθηκε μέσα από ένα πρώην ουκρανικό σύστημα ενεργής προστασίας, το “Zaslon”. Το “Zaslon”, όπως επίσης και το “Pulat”, αποτελειται απο ένα ραντάρ για τον εντοπισμό των επερχόμενων πυραύλων και μικρών ρουκετών ώστε να σπεύσει να εξουδετερώσει την επερχόμενη απειλή. Κάθε στοιχείο αντιμέτρων διαθέτει εκρηκτικό γέμισμα που ανατινάζεται και σχηματίζει ένα πυκνό δακτύλιο θραυσμάτων που καταστρέφει τα επερχόμενα πυρομαχικά με την πρόσκρουση. Τα στοιχεία μπορούν να στοχεύουν μπροστά, πλαγίως και καθέτως για να προστατεύουν από τις κατακόρυφες επιθέσεις. Ο χρόνος απόκρισης του συστήματος ειναι 0.1 δευτερόλεπτα.

Συμφωνά με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τον Φεβρουάριο, το πρωτο σύστημα “Pulat” που κατασκευάστηκε από κοινού δοκιμάστηκε σε ουκρανικό πεδίο δοκιμών και σύντομα θα παραδοθεί στην Τουρκία. Ήδη από τον Μάρτιο, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σειρά δοκιμών στην Τουρκία, μετά από τις οποίες πιθανόν να αποφασιστεί o εξοπλισμός των αρμάτων μάχης “M60T” και “Leopard 2A4” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στοιχεία του συστήματος ενεργής προστασίας “Pulat”
Στοιχεία του συστήματος ενεργής προστασίας “Pulat”

Απόδοση/Μετάφραση από το “Defence-Blog.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

   1. Αμέσως να αρπαχτείς εσύ.
    Το ΑRIS ήταν ἑλληνική προσπάθεια,και μία βελτιωμένη μορφή ὡς απειλή για τα τουρκικά άρματα,θα ικανοποιούσε διαφορετικά το θυμικό μας.
    Άσχετα ἄν ήταν σε μικρώτερη κατηγορία,και άχρηστο στα τρεμάμενα χέρια μας…

   2. Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ ντο από τον νου σου.

    Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 1770-1843, Ήρωας του Εικοσιένα

    (από επιστολή του στον Ιμπραήμ)

 1. Ρε καμενε Αχεροντα, το λεω χαριτολογόνως αφού είναι σαν να λέει τι προτιμά για τα τουρκικά αρματα μάχης.

  1. Πρώτον,κάτι ανέφερες για σωστή μεριά του Αιγαίου,σάν να να υπαινίσσεσαι ότι είναι βαλτός,και δεύτερον,εκείνο το «Ρε καμενε Αχεροντα»,σάν να με συγχέει με κάποιον καραξεφτίλα,για προχώρει στο παρασύνθημα.

   1. Nαί,αλλά εκείνο το «χαριτολογόνως» με υποψύλλιασε για ορθογραφική αβλεψία.
    Πληροφοριακά,είναι και πολύ διαδεδομένο τρύκ,σε αμφιλεγόμενα κείμενα,που αποσκοπούν στο να σπείρουν σύγχυση,ένα σκόπιμο λάθος,που αναμένεται να γίνει αντικείμενο κριτικής,πολεμικής ,ἤ σποράς αμφιβολιών,να συνοδεύεται από ένα ακόμη,πολύ «αθωότερο»,ώστε να υπάρχει,σε περίπτωση στριμώγματος,ένα ξεκάρφωμα : «συγγνώμη,τυπογραφικό λάθος».
    Πληροφοριακά,επαναλαμβάνω.
    Αλλά.άλλο καμμένος στον χυλό,άλλο Καμμένος από κούνια.
    Είναι ειδοποιός ἡ διαφορά.

  2. Θα προτιμούσα ΕΛΛΗΝΙΚΟ αντιαρματικό να καταστρέφει τουρκικούς στόχους Και όχι να μαζεύουμε απο αριστερά και δεξιά.Μήπωςεπειδεί λειτουργούσε, χωρίς ΜΙΖΑ το έθαψαν όπως θάβούν ολη την Πολεμικη Βιομηχανία. αλλά….Εαν μας επέτρεπαν την κατασκεύη του ARIS σήμερα θα είχαμε περασει και τούς απέναντι στην ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, σε πολλά.

   1. σιγά το αντιαρματικό που ηταν το Aris. Ευτυχώς που δεν προχώρησε, αλλιως θα ηταν μια ακομα τρύπα να πετάμε πολλα λεφτα για -και καλα- ελληνικά οπλα, πολυ μικρής αξίας.

    Συντηρούσαμε τεράστιες βιομηχανίες (σε προσωπικό) που μονο συναρμολογούσαν οχήματα και μετα τα ονομάζαμε ελληνικά.

    Προσοχή, δεν ειμαι ενάντια της στήριξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθε αλλο. Απλα να στηρίζουμε υγιείς ανταγωνιστικές επιχειρησεις (βασικα μονο ιδιωτικές εταιρείες πλοιρουν αυτο το χαρακτηρισμό) και οχι τεράστιες εταιρείες βολέματος ημετερων του πολιτικού συστήματος.

    Ψάξτε πχ πόσοι ειναι οι τεχνικοί και πόσοι οι διοικητικοί σε ΕΑΒ ΕΛΒΟ κλπ κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.