Στόχος της πρώτης επίσκεψης Έλληνα αρχηγού ΓΕΑ στην Αγκυρα η μείωση της έντασης “Δεν πάει για τουρισμό”

Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ) Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης ενημερώνεται για το Ελληνικής κατασκευής Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ στην Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ/Φ). (Πολεμική Αεροπορία)
Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ) Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης ενημερώνεται για το Ελληνικής κατασκευής Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ στην Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ/Φ). (Πολεμική Αεροπορία)
Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης στην τελετή βράβευσης των νέων Ανθυποσμηναγών από τον Σ.Α.Σ.Ι. στην 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης. (Φωτογραφία αρχείου ΓΕΑ)

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
[email protected]

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην Τουρκία είναι πλέον γεγονός και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 14-17 Ιουνίου 2016, όταν ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης θα επισκεφθεί επισήμως την Αγκυρα, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον ομόλογο του Πτέραρχο Abidin Unal, ενώ παράλληλα θα επισκεφτεί βάσεις των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι υπήρχε από πέρσι σχετική επίσημη πρόσκληση του Τούρκου Αρχηγού προς τον Έλληνα ομόλογο του, που ωστόσο παρέμενε ως τώρα “εκκρεμής”. Εκτιμάται δε ότι η τουρκική προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του Αρχηγού ΓΕΑ στην Αγκυρα.

Επειδή είναι βέβαιο ότι καμία τέτοια επίσκεψη Έλληνος Αρχηγού στην Τουρκία δεν πραγματοποιείται χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί (και εγκρίνει) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (τουλάχιστον), εκ του γεγονότος αυτού τεκμαίρεται ότι η επίσκεψη Βαϊτση, ενός ικανοτάτου αρχηγού τόσο σε επιχειρησιακό, τακτικό επίπεδο, όσο και σε αντίστοιχο “διπλωματικό”, στην Τουρκία υλοποιείται ύστερα απο έγκριση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου και περίπου ένα μήνα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα και των εκεί επαφών που είχε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γείτονος.

Κανείς

Σημειώνεται ότι λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο απο το 1974 και εντεύθεν, με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία 20ετία, όπου οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας αποτέλεσαν και αποτελούν τον βασικό βραχίονα ασκήσεως αυτή της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, κανένας Αρχηγός ΓΕΑ δεν είχε επισκεφθεί την Άγκυρα, ούτε ασφαλώς και Τούρκος ομόλογος του την Αθήνα για προφανείς λόγους, και σε αντίθεση με Αρχηγούς άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Θεωρείται βέβαιη η ενημέρωση και η έγκριση από ΥΕΘΑ και Μαξίμου για το αντικείμενο των επαφών

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι συναντήσεις αρχηγών υπήρξαν βεβαίως κατά τις ετήσιες συναντήσεις Αρχηγών των Αεροποριών του NATO, αλλά δεν υπήρχαν ως τώρα οι επισκέψεις στις χώρες αλλήλων για τους προαναφερθέντες λόγους. Επίσης ως τώρα υπήρχαν και ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των Αρχηγών Τακτικής Αεροπορίας Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή των “Νο 2” στην ιεραρχία, οι οποίοι έχουν και μεταξύ τους απευθείας τηλεφωνική “κόκκινη γραμμή”, ωστόσο αμφότερα αυτά (επαφές αρχηγών ΑΤΑ και απευθείας τηλεφωνική σύνδεση) προβλέπονται από τα συμφωνηθέντα και ισχύοντα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών. Οι επισκέψεις, όμως, Αρχηγών ΓΕΑ και Αεροπορικών Δυνάμεων είναι κάτι διαφορετικό και εκτός των ΜΟΕ.

F-16 Block 52+. Φωτογραφία από την συμμετοχή της 343 Μοίρας στην 1η εκπαιδευτική σειρά αέρος του TLP 2016. (ΓΕΑ)

Ερωτήματα

Η επίσκεψη αυτή κρατείται ως τώρα σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, ωστόσο προκύπτουν αρκετά -εύλογα πιστεύουμε- ερωτήματα.

Πρώτο και πιο σημαντικό, το γιατί γίνεται αυτή και κυρίως το “γιατί τώρα”;

Η απάντηση έχει δύο προσεγγίσεις. Η πρώτη υποστηρίζει την άποψη ότι “και που δεν είχε γίνει καμία επίσκεψη ώς τώρα, τι πετύχαμε; Τίποτα απολύτως. Οι Τούρκοι εξακολουθούν με την ίδια αμείωτη ένταση τις προκλήσεις και την πολιτική τους”. Η δεύτερη άποψη είναι η ακριβώς αντίθεση, δηλαδή: ‘Έχουμε φτάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο σήμερα, ώστε υπάρχει κίνδυνος είτε θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, είτε κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων πιλότων εξαιτίας της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς και της επικινδυνότητος της στάσεως των Τούρκων πιλότων, ώστε απαιτείται πλέον συνάντηση των δύο αρχηγών”.

Πολύ υψηλόβαθμη αεροπορική πηγή που ερωτήθη σχετικώς από την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, με καθεστώς ανωνυμίας, μας τόνισε ότι “ο διάλογος και η επαφή είναι ο μόνος τρόπο για να βελτιώσεις σχέσεις, να επιλύσεις προβλήματα και να αποτρέψεις τυχόν ατυχήματα, που από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν με τη σειρά τους άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις”, προσθέτοντας με νόημα: “Οι Αρχηγοί δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα μεταξύ δύο χωρών, των χωρών τους. Αυτό, όμως, που μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ρίξουν την ένταση και να αμβλύνουν ένα πρόβλημα”.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν η επίσκεψη αυτή θα είναι τελικώς μία απλή επίσκεψη “δημοσίων σχέσεων” ή θα έχει και ουσία “επί του πεδίου”, δηλαδή στο Αιγαίο. Αεροπορικές πηγές εκτιμούν ότι θα είναι ουσίας και μάλιστα μας έλεγαν χαρακτηριστικώς και με νόημα “πρόσεξε σε καθημερινή βάση την τουρκική δραστηριότητα, τόσο πριν από την επίσκεψη Αρχηγού, όσο και μετά”, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί σαφώς οτι η τουρκική προκλητική αεροπορική δραστηριότητα έχει μειωθεί αισθητώς το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την οριστικοποίηση της επισκέψεως του Πτέραρχου Βαϊτση στην Άγκυρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των “Π”, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει γνωστό το επίσημο πρόγραμμα της επισκέψεως του Βαϊτση στην Άγκυρα, καθώς αυτό έχει αφεθεί (για πολλούς λόγους) στη διακριτική ευχέρεια των φιλοξενούντων. Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι ο Πτέραρχος Βαΐτσης θα μεταφέρει στο Τούρκο ομόλογο του πρόσκληση ανταποδοτικής επισκέψεως από μέρους του στην Ελλάδα.

“Προϋπηρεσία” του οικοδεσπότη σε εκπαιδευτικές πτήσεις

Ας δούμε και μερικά στοιχεία για τον αμφιτρύωνα του Ελληνος Αρχηγού. Ο Τούρκος Αρχηγός Πτέραρχος Abidin Unal γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1953 στο Pinatbasi του Kayseri και εντάχθηκε στις Αεροπορικές Δυνάμεις της γείτονος το 1975. Υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικού για πάρα πολλά χρόνια, ενώ έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Επιτελών Αεροπορίας, τη Διακλαδική Σχολή Επιτελών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και από το Κολλέγιο Επιτελών της βρετανικής RAF.
Συμμετείχε από την αρχή του στο πρόγραμμα εντάξεως του F-16 στην Τουρκική Αεροπορία αρχικώς ως πιλότος και εν συνεχεία ως εκπαιδευτής στις 4η, 6η και 9η Κύριες Βάσεις Αεριωθούμενων (ΚΒΑ = αντίστοιχες των ελληνικών Πτερύγων Μάχης).
Το 1998 τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής στην 5η ΚΒΑ και τον Αύγουστο του 2002, ως Ταξίαρχος, ανέλαβε διοικητής της 5ης ΚΒΑ, ενώ τον Αύγουστο του 2006, ως Υποπτέραρχος, ανέλαβε καθήκοντα διοικητή της Τουρκικής Αεροπορικής Ακαδημίας (=αντίστοιχη της Σχολής Ικάρων). Το 2009, ως Υποπτέραρχος, ανέλαβε καθήκοντα Επιτελάρχου των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων, ενώ, ως Αντιπτέραρχος, τον Αύγουστο του 2011 ανέλαβε διοικητής της 1ης Αεροπορικής Διοικήσεως καθώς και του NATOϊκου CAOC-6. Τέλος, στις 14 Αυγούστου 2015 ανέλαβε τα σημερινά του καθήκοντα ως 31ου Αρχηγού των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, 4 Ιουνίου 2016, σελίδα 40.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Ανευ εξουσιας και δυναμεως επιβουλης των δωδεκα μιλιων εκ μερους της Ελλαδος μετα ισχυος και πυγμης ολα τα υπολοιπα ειναι ανευ ουσιας. Δεν υπαρχουν ατυχηματα. Θα παει να αποδεχθει την διχοτομηση του Αιγαιου;

  1. Ακόμα και το τυπικό όμως,εγγράφεται στο παθητικό μας.
   Κάθε συνάντηση και νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της τουρκικής αυθάδειας,όπως και κάθε χειραψία ακόμη.
   Και επιτέλους,ἄν θέλουμε να κόψουμε τον επικίνδυνο αμανέ του τουρκικου «αντιεπαγγελαμτισμού»,ἡ λύση είναι γνωστή σε όλους,και βρίσκεται στο master arm switch.
   Ἄει στον Πλούτωνα επιτέλους.

   1. Δεν διαφωνώ αλλά η στρατιωτική ηγεσία συμμετέχει και αυτή στο διπλωματικό παιχνίδι, όπου είναι θεμιτό τουλάχιστον, να έχεις την πρωτοβουλία των κινήσεων.Αυτές βέβαια,καλό είναι να έχουν και ουσία (π.χ. τσογλάν Abidin Unal..σας παρέχουμε την καλύτερη εκπαίδευση του κόσμου τζάμπα αλλά εάν ξαναθέσετε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου πιλότου ή πληρώματος ή οποιουδήποτε μέσου..θα εξαερώνεστε δίχως προειδοποίηση–fox5)

    1. Ἄν ἡ στρατιωτική ηγεσία συμμετέχει στο διπλωματικό παιχνίδι,να το κάνει όπως αρμόζει στον ρόλο του Στρατεύματος,δηλαδή ζυγισμένες μαγκιές,και όχι χύμα κλανιές,όπως ἡ πολιτικιά ηγεσία.
     Εγώ,ως στρατιωτική διπλωματία,απέναντι σε εχθρικό επί της ουσίας κράτος,αντιλαμβάνομαι κάτι σε «εμείς δέν είμαστε διπλωμάτες των σαλονιών,αλλά των κανονιών,κανονίστε.»
     Ὁ Ηλιάκης είναι δέκα χρόνια που τον φάγανε,και κάθε τόσο γίνονται εμπλοκές στο Αιγαίο,πότε επιτέλους θα είναι ἡ επόμενη φορά,που θα πούμε «φτάνει»;

      1. Προχθές ακόμα,στην Κάρπαθο,έλεγε ότι οἱ απέναντι «θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους».
       Τώρα πάει για θλιβερή πρωτιά ως Α/ΓΕΑ.
       Αλλά,ἡ ελπίδα πεθαίνει τελυταία.

 2. Δεν πάει για τουρισμό,πάει για τον τουρισμό.Λιγότερη ένταση στην περιοχή=περισσότεροι τουρίστες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.