Συστήματα που στραγγαλίζουν

Προσωπικό του 41ου Συντάγματος Πεζικού «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» χρησιμοποιεί ασύρματους TRC 9200 κατα την άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 2013 στη Σαμοθράκη με πραγματικά πυρά. Η εικόνα δεν σχετίζεται με το κείμενο και χρησιμοποιείται μόνο για την εικονογράφηση του άρθρου. (ΓΕΣ)

Την προηγούμενη εβδομάδα, η σύζυγός μου και εγώ αφιερώσαμε αρκετές ώρες στη διαδικασία έρευνας και αγοράς ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Η διασκεδαστική φάση της δοκιμαστικής οδήγησης και του παζαρέματος έχουν πλέον τελειώσει, περάσαμε στην όχι-τόσο-διασκεδαστική φάση… της χαρτο-δουλειάς. Ο πωλητής αυτοκινήτων, που έπρεπε να επιστρέψει από το ρεπό του για να μας πουλήσει το αυτοκίνητό, ήταν πρόθυμος να μας οδηγήσει στην έξοδο και βιαζόταν να τακτοποιήσει τα χαρτιά για την υπογραφή μας.

“Εδώ είναι η εντολή της παραγγελίας… εδώ είναι το σύνολο… αυτό είναι το φυλλάδιο της εγγύησης.” Όλα τα τυποποιημένα έντυπα. Στη συνέχεια, τόνισε: “Και εδώ είναι μια γνωστοποίηση ώστε να μπορούμε να σας καλέσουμε στο μέλλον.” Στάσου ένα λεπτό, εμείς νομίζαμε όπως είχαμε διαβάσει με λεπτομέρεια μέσα στο έντυπο πως “έλεγε ότι η αντιπροσωπεία σας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας σχετικά με ειδικές προσφορές. Εμείς επιλέξαμε να μην το δεχθούμε.”

“Ω, όχι,” είπε. “Αυτό απλά μου δίνει την άδεια να σας τηλεφωνήσω σε έξι μήνες για να διαπιστώσω ότι είστε ικανοποιημένος με την αγορά. Δεν θέλουμε να σας βομβαρδίσουμε με οποιεσδήποτε προσφορές.”

Η απάντηση μου τον φρέναρε για ένα λεπτό, “Ναι, είναι εντάξει. Πιστέψτε με, θα σας καλέσω αν υπάρξει κάποιο λάθος. Προτιμώ να μην το υπογράψω.” Όχι μόνο δεν χρειαζότανε μια ενυπόγραφη γνωστοποίηση για να μου τηλεφωνήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αγοράς που καταλήξαμε κατά την τελευταία εβδομάδα, αλλά το εν λόγω αυτοκίνητο δεν ήταν ούτε καν της αντιπροσωπείας του. Ήταν μια αγορά που δεν απασχολούσε την εταιρεία του. Δεν υπήρχε λόγος για οποιαδήποτε επικοινωνία ανατροφοδότησης.

“Λοιπόν, δεν είναι μεγάλο θέμα. Όλοι υπογράφουν αυτή τη φόρμα. Είναι μέρος του πακέτου.”

“Είναι απαιτούμενο για την αγορά του αυτοκινήτου;” ρώτησα. Απάντησε αρνητικά.

“Καλώς,” απάντησα, “Τότε επιθυμώ να μην την υπογράψω.”

Όλως περιέργως, είκοσι λεπτά αργότερα όταν καθίσαμε μαζί με μια πολύ όμορφη κυρία από το τμήμα οικονομικών μας παρουσίασε την ίδια φόρμα για να την υπογράψουμε. Ήταν απόδειξη ότι η μη υπογραφή της δήλωσης γνωστοποίησης ήταν σαν να τους πετάς μια γυριστή μπαλιά. Τι εννοείς ότι δεν επιθυμούν να υπογράψουν το έντυπο;;;; Πρέπει να το κάνουν… είναι μέρος της διαδικασίας.

Στο τέλος, επιμείναμε στις άμυνες μας και αποφύγαμε τις τηλεφωνικές κλήσεις ενός έτους για ειδικές προσφορές. Όμως επίσης αποχώρησα με ένα μάθημα σχετικά με τις διαδικασίες, τα συστήματα και την ακαμψία.

“Λίστα …ελέγχου, παρακαλώ”

Τώρα, το προσωπικό της αντιπροσωπείας ήταν πολύ καλό, πολύ ικανό, και πολύ αποτελεσματικό με τη διαδικασία που του είχε ανατεθεί. Δεν το εξέλαβα προσωπικά, αλλά υπήρχε πιθανόν κάπου μια λίστα ελέγχου για να καθοδηγεί τους πωλητές. Εφ’ όσον όλα τα κομμάτια καταλήξουν σε ένα σημείο, θα μπορούν να μαρκάρουν μια πώληση μετά από μια άλλη σύμφωνα με την αποδεδειγμένη διαδικασία. Δοκιμαστική οδήγηση… έγινε. Διαπραγμάτευση τιμής… έγινε. Επίπεδο εγγύησης… έγινε. Παραγγελία… έγινε. Και ίσως να είχαν κάποια σχέδια του τομέα τους για τις συνήθεις αποκλίσεις όπως ανεπαρκή χρηματοδότηση ή την τοποθέτηση επιπρόσθετης σχάρας οροφής. Αλλά, η παρέκκλιση από το προκαθορισμένο μονοπάτι για να αγοράσεις το αυτοκινήτου τους έπρεπε να ελεγχθεί από το διευθυντή τους.

Σκέψου σχετικά με τις διαδικασίες που καθοδηγούν την ζωή σου, την επίσημη που έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει την εργασία σου και την ανεπίσημη που έχεις δημιουργήσει για να καθοδηγεί την προσωπική ζωή σου. Αν είσαι στον Στράτο, δεν πρέπει να κοιτάζεις μακριά για να βρεις μια λίστα ελέγχων (checklist)… και θα μπορούσε να είναι μία που αν δεν τηρηθεί θα έχει θανατηφόρες συνέπειες. (Στον κόσμο της αεροπορίας, γνωρίζουν ότι τα checklists είναι μια απόλυτη αναγκαιότητα. Αλλά οι πιλότοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ακριβώς πόσο μακριά μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτές τις παραμέτρους σε περιπτώσεις απρογραμμάτιστων καταστάσεων.)

Εξερευνώντας για μία στιγμή, ορίστε γιατί μας αρέσουν οι διαδικασίες και τα checklists που έχουν πλημμυρίσει τις ζωές μας:

  • Μας δίνουν την πεποίθηση ότι το σύστημα που χρησιμοποιούμε είναι το πιο αποτελεσματικό.
  • Επισύρουν ότι οι άνθρωποι πριν από εμάς είχαν εξαλείψει όλα τα λάθη.
  • Καθιστούν ευκολότερη τη εκπαίδευση νέων ή άπειρων μελών της ομάδας.
  • Μας δίνουν τη δυνατότητα να εργαζόμαστε μέσα σε ασφαλές περιβάλλον, επιτρέποντας μας να αποφύγουμε τις αλλαγές και τους αχρείαστους κινδύνους.
  • Μας δίνουν αξιοπιστία στην δραστηριότητα μας, ακόμη και αν αυτή η διαδικασία έχει παρεκκλίσεις και είναι άσχετη. [“Γνωρίζω ότι δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, αλλά είμαστε επί των προβλεπομένων διαδικασιών λειτουργίας (SOP)”]
  • Μας δίνουν μια προοπτική γνώσης μεσώ της οποίας θα δούμε περίπλοκα προβλήματα, τα οποία μας αποτρέπουν να δούμε εναλλακτικές προσεγγίσεις ή να δημιουργηθεί μια νέα αντίληψη.

Καθώς οι διαδικασίες μας επιτρέπουν να εκτελέσουμε αποτελεσματικά αποστολές μέσα σε ένα προβλέψιμο σύστημα, μπορούν επίσης και να μας περιορίσουν. Υπάρχει μία αόρατη γραμμή όπου οι διαδικασίες στις οποίες βασιζόμαστε αρχίζουν να περιστέλλουν την ατομική γνωστική ευελιξία αλλά και την συλλογική οργανωτική προσαρμοστικότητα. Οι ομάδες και τα μέλη τους αναλαμβάνουν λιγότερους κινδύνους και σταματούν να αγωνίζονται για μια νέα αντίληψη όταν υπάρχουν διαδικασίες για την προστασία τους. Δεν είναι εσκεμμένο, είναι μια συνάρτηση στην έμφυτη τάση μας να αναζητούμε ομοιοστασία… ένα βολικό, προβλέψιμο περιβάλλον.

“Εμείς” και “Εγώ”

Το δίδαγμα το κειμένου είναι διττό

Πρώτον, αφιέρωσε ένα λεπτό για να αξιολογήσεις το τμήμα σου για τις διαδικασίες που κάνουν το προσωπικό σου να αισθάνεται άνετα. Το τμήμα σου ασπάζεται τα checklists εις βάρος της δημιουργικότητας; Μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα νέο, απρογραμμάτιστο περιβάλλον; Πότε ήταν η τελευταία φορά που υποβλήθηκες σε μια περιπλοκή, διφορούμενη κατάσταση; Αν νομίζεις ότι το τμήμα σου έχει διολισθήσει σε μια περιοχή εφησυχασμού, διατάραξε αυτή την κατάσταση. Παρουσίασε στο προσωπικό σου δυναμικά σενάρια όπου θα βγάλουν στην επιφάνεια την εμπειρία τους στις διαδικασίες και τη θέληση τους να σκεφτούν πέρα από το checklist.

Δεύτερον, αξιολόγησε την δίκη σου συμπεριφορά καθώς ακολουθείς τους σκοπούς σου. Είσαι ο τύπος του ανθρώπου ο οποίος αμφισβητεί τα συστήματα με τα όποια αλληλεπιδρά; Θα υπέγραφες το έντυπο γνωστοποίησης της αντιπροσωπείας επειδή “αυτοί θέτουν τους κανόνες και έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το τι απαιτείται;” ο Στρατηγός Κόλιν Πάουελ έχει την κατάλληλη συμβουλή:

“Μην τρομοκρατείστε από ειδικούς και επίλεκτους. Συνήθως οι ειδικοί διαθέτουν περισσότερα δεδομένα από ότι ευβουλία. Οι επίλεκτοι μπορούν να γίνουν τόσο αιμομίκτες που θα παράγουν αιμοφιλικούς, οι οποίοι τη στιγμή που θα “τσαλακωθούν” με την πραγματική ζωή, θα πεθάνουν από ακατάσχετη αιμορραγία.”

Οι πιο αξιοσέβαστοι οραματιστές της ιστορίας κατέδειξαν την αφοσιωμένη αντίσταση στην υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων, την απροθυμία της τυφλής αποδοχής των ιεραρχιών της ζωής, το εμπνευσμένο όραμα για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος, και τη ικανότητα παρατήρησης των μαζών και να πράττειν το αντίθετο.

Εσύ, είσαι;

Απόδοση/Μετάφραση από το themilitaryleader.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Οι διαδικασιες οπως η περιγραφομενη εντος μιας ιδιωτικης επιχειρησης, πιθανως αποτελουν μερος της διαδικασιας που προβέπεται απο το πιστοποιητικο ISO της εταιριας , που πραγματι προερχεται απο τα στρατιωτικα checklists και εχει σκοπο την εξαλειψη λαθων (και λαθος πρωτοβουλιων) μεσα στην αλυσιδα διοιηκησης. Ειναι αληθεια οτι φορτωνει τα στελεχη με αρκετη χαρτοδουλεια. Το αν επιφερει δυσκαμψια , αυτο εχει να κανει γενικοτερα με τον οργανισμο που εργαζεται κατα ISO: oi -εγγραφες- διαδικασιες (Cheklists) δεν ειναι τιποτε περισσοτερο απο αυτα που δηλωνωνται ως απαραιτητα να εκτελεστουν απο τους ιδιους τους εμπλεκομενους σε σχετικες συνεντευξεις.
    Υπαρχουν οργανισμοι/εταιριες που δεν πρεπει να δουλευουν χωρις διαδικασιες ISO, οπως πχ. οι φαρμακοβιομηχανιες και οι εταιριες παραγωγης τροφιμων. Η εφαρμογη checklist στην πολιτικη αεροπορια, βοηθα στην αποφυγη λαθων με τρομακτικες επιπτωσεις (ατυχηματα) , αλλα ακομη και εαν συμβει το απευκταιο, μεσω των cheklist βρισκεται που ειναι το λαθος και διορθωνεται στις μελλοντικες διαδικασιες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.