1° Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Πεζοναυτών – η “γαλλική SAS”

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

H μονάδα συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1940 μεταξύ εθελοντών των Ελεύθερων Γάλλων, από τους 123,000 που διασώθηκαν στη Δουνκέρκη και την υπόλοιπη βόρεια Γαλλία.

Εκπαιδεύτηκε υπό τη διοίκηση του λοχαγού Ζωρζ Μπερζέ (Georges Bergé) αρχικά ως λόχος “εναερίου πεζικού” και κατόπιν τάγμα. Έλαβε διάφορα ονόματα στη διάρκεια του πολέμου παρμένα από ιστορικά ονόματα του γαλλικού παρελθόντος, γαλλικές αποικιακές μονάδες και σύγχρονες βρετανικά συντάγματα με τα οποία απέκτησε στενούς δεσμούς. Το πιο σημαντικό ήταν η S.A.S από την οποία έλαβε το όνομα, το αρχικό έμβλημα και μεγάλο κομμάτι από τη νοοτροπία μάχεσθαι.

Έλαβε το βάπτισμα του πυρός τον Μάρτιο του 1941 με επιδρομές στη βόρεια και ανατολική Γαλλία (επιχειρήσεις Savvana και Josephine B ). Σύντομα, χωρίστηκε σε τρία τμήματα, με το πρώτο να εντάσσεται στη διεύθυνση πληροφοριών Bureau Central de Renseignements et d’Action BCRA των Ελεύθερων Γάλλων και τα άλλα δύο να αναλαμβάνουν αποστολές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συμμετείχε σε διάφορες επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και σε μια επιδρομή στην γερμανοκρατούμενη Κρήτη, στο Μπενίν, τον Λίβανο, την Κυρηναϊκή, την Βενγκάζη, την Τυνησία και τη Συρία.

Επέστρεψε σε επιχειρήσεις στην Γαλλία ενόψει της απόβασης στη Νορμανδία, όπου είχε σημαντική συμμετοχή. Πρωτοστάτησε στις γαλλικές επιχειρήσεις απελευθέρωσης του Παρισιού και τις επιχειρήσεις καταδίωξης των Γερμανών στα ανατολικά. Ήταν η μόνη γαλλική μονάδα που ενεπλάκη στην αντεπίθεση των Αρδενών. Συμμετείχε στην ανακατάληψη της Ολλανδίας το 1945 (Operation Amherst). Μετά τον πόλεμο, θα δει δράση στην Ινδοκίνα και σε ειρηνευτικές επεμβάσεις στην Αφρική. Το 1991 θα λάβει μέρος στην “Καταιγίδα της Ερήμου” και με βάση τα διδάγματα από την επιχείρηση, το 1º Σ.Α.Π. θα ενταχθεί στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Commandement des Opérations Spéciales, COS) που αρκετά χρόνια μετά και μετά από διαρκείς αναδιοργανώσεις θα τεθεί στον πυρήνα της Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων Ξηράς-BSFT (Brigade des Forces Spéciales Terre) που αποτελείται από το 1º Σ.Α.Π, το 13º Σύνταγμα Δραγώνων Αλεξιπτωτιστών και το 4º Σύνταγμα Ελικοπτέρων Ειδικών Δυνάμεων.

Το 1º Σ.Α.Π. αποτελείται σήμερα από 865 άτομα, οργανώνεται σε 4 λόχους αλεξιπτωτιστών:

– 1ος Λ.ΑΛ. HAHO, HALO / δύτες μάχης/ Αστικός αγώνας, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και προστασία προσώπων
– 2ος Λ.ΑΛ.ορεινός / αρκτικός / αγώνας και επιχειρήσεις σε ζούγκλα και έρημο
– 3ος Λ.ΑΛ. μηχανοκίνητες περιπολίες
– 4ος Λ.ΑΛ. αναγνώριση / κατάδειξη στόχων / εκπαίδευση

Το Σύνταγμα χρησιμοποιεί το ΗΚ416 (before it became standard issue), SIG 550, M4, FN SCAR, MP-5, FN P-90 για CQB, τα πιστόλια Glock 17 και H&K USP. Στα όπλα υποστήριξης περιλαμβάνονται το βομβιδοβόλο ARWEN 37, η καραμπίνα Benelli M4 και το πολυβόλο FN Minimi. Οι επίλεκτοι σκοπευτές χρησιμοποιούν HK417 7,62mm και Hekate 12,7mm.

H μονάδα διαθέτει επίσης πυταύλους MILAN και πολυβόλα Μ-2ΗΒ για χρήση από οχήματα περιπολίας Panhard VPS Mercedes G 270 CDI λόγω της αερομεταφοράς τους από C-130.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.