ΗΠΑ: Η 10η Ορεινή Μεραρχία δοκιμάζει τις δυνατότητες της νέας νυχτερινής διόπτρας ENVG-B

©US Army | Στρατιώτες της 10ης Ορεινής Μεραρχίας δοκιμάζουν τη διόπτρα ENVG-B

Το πολύ καλό ποτέ δεν ήταν αρκετό για την ομάδα του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) που εξελίσσει τη διόπτρα ενισχυμένης νυχτερινής παρατήρησης (Enhanced Night Vision Goggle – Binocular – ENVG-B). Εννιά μήνες μετά την απόκτηση της ENVG-B από την πρώτη στρατιωτική μονάδα, οι σχεδιαστές δοκιμάζουν την αντοχή των βελτιώσεων του συστήματος στο Κοινό Κέντρο Ετοιμότητας στο Φόρτ Πόλκ στην Λουιζιάνα με στόχο να εξεταστούν οι τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητες αλλά και το υλικό με το οποίο παραδίδονται.

Ως μια συσκευή νυχτερινής παρατήρησης, οι διπλές ικανότητες υπέρυθρης και θερμικής ανίχνευσης της ENVG-B προσφέρουν απαράμιλλη σαφήνεια σε καταστάσεις όπου η ορατότητα είναι μειωμένη, συμπεριλαμβανομένης της πλήρης απουσίας φωτός. Χορηγήθηκε για πρώτη φορά το περασμένο Φθινόπωρο στο πλαίσιο της αρχικής επιβαλλόμενης απαίτησης (Directed Requirement) ώστε οι ικανότητες νυχτερινής παρατήρησης επόμενης γενιάς να φτάσουν στα χέρια των Στρατιωτών στο Φορτ Ράϊλι που έκτοτε αναπτύχθηκαν μαζί τους στην Νότια Κορέα.

Όμως αυτό ήταν μόλις η αρχή, είπε ο Ταγματάρχης Τζόν Νικηφοράκης, βοηθός υπεύθυνου παραγωγής του PEO Soldier. Οι νέες εφαρμογές δοκιμάζονται και βελτιώνονται για να παραδοθούν στις δυνάμεις μάχης εκ του σύνεγγυς “Βάλαμε στα χέρια των Στρατιωτών ένα καταπληκτικό εργαλείο που το χρειάζονται αυτήν την στιγμή”, δήλωσε ο Νικηφοράκης. “Αλλά, πάντα ο στόχος είναι να αντιμετωπίζεις τον Στρατιώτη ως ένα σύστημα, να εξοπλίζεις τους Στρατιώτες και τις ομάδες ολιστικά με όπλα και στοιχεία συστημάτων που εργάζονται μαζί για να τους κάνουν πιο φονικούς και με μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης. Αυτό κάνουμε εδώ, δοκιμάζουμε την ENVG-B ως ένα σύστημα”.

Είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει ικανότητες επαυξημένης πραγματικότητας και έναν απεικονιστη ορθής διόπτευσης (HUD) που ενσωματώνεται ασύρματα στα οπτικά των όπλων. Αυτού του τύπου οι ικανότητες επιτρέπουν στον Στρατιώτη να εντοπίσει και ακόμη να πυροβολήσει έναν στόχο κοντά σε ένα εμπόδιο με ελάχιστη έκθεση στον εχθρό.

Σε αυτό που ονομάζεται δοκιμή αξιόπιστης ανάπτυξης (RGT), στην πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες RGT για το σύστημα ENVG-B, Στρατιώτες του C Λόχου, της 3ης Μοίρας, του 89ου Συντάγματος Ιππικού, της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, δοκίμασαν το σύστημα κατά τις εκπαιδευτικές ασκήσεις πεδίου καθ’ολη τη διάρκεια του μήνα Ιούνιο. Μετα από μια εβδομάδα θεωρητικής εκπαίδευσης εντός αίθουσας με τα συστήματα, μια εβδομάδα εκπαίδευσης στην σκοποβολή στο πεδίο και μια εβδομάδα στις νυχτερινές ασκήσεις εκπαίδευσης πάνω στην επίγνωση κατάστασης, η δραστηριότητα κορυφώθηκε με μια άσκηση πεδίου διάρκειας 72 ωρών με μια αντίπαλη δύναμη. Τριάντα συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τις ENVG-B και άλλοι χρησιμοποίησαν συσκευές νυχτερινής παρατήρησης PVS-14 με στόχο την διενέργεια συγκρίσεων από τους φορείς συλλογής δεδομένων.

Δεν υπάρχει σύγκριση, δήλωσε ο Λοχαγός Ουίλ Χές, Διοικητής του Λόχου C. “Με βάση τον εντοπισμό στόχου και την σαφήνεια, οι διαφορά ανάμεσα στην ENVG-B και την PVS-14 είναι μέρα με την νύχτα”, δήλωσε ο Χές. “Οι Στρατιώτες που φορούσαν τις ENVG-B χτυπούσαν στόχους στα 300 μέτρα και πιο πέρα, ενώ οι Στρατιώτες μας με τις PVS-14 δεν μπορούσαν να δουν πέρα από τα 150 μέτρα. Δεν μπορώ να πω πολλά για τις ENVG-B. Πραγματικά, δεν υπάρχει καμία σύγκριση”. Το οποίο δεν σημαίνει ότι όλες οι δοκιμές εξελίσσονται ομαλά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι PGT είναι επαναλλαμβανόμενα σημεία αλληλεπίδρασης (TouchPoints) των Στρατιωτών που εκθέτουν νωρίς τις αδυναμίες στο λογισμικό ή το υλικό και συχνά κατά τη διάρκεια της φάσης εξέλιξης με στόχο να διαμορφωθεί το τελικό προϊόν που θα είναι επωφελές για τους Στρατιώτες αλλά και πλήρως αποδεκτό. Αυτη είναι η μεθοδολογία εισόδου των Στρατιωτών στον σχεδιασμό που αναπτύχθηκε απο την διυπηρεσιακή ομάδα “Φονικότητας Στρατιώτη” που ηγείται του προγράμματος ENVG-B, μια από τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Διοίκησης Μέλλοντος του Στρατού των ΗΠΑ.

Προωθητικό βίντεο της ENVG-B:

“Το επίκεντρο αυτης της αλληλεπίδρασης είναι να φτάσει στα χέρια των Στρατιωτών και να γίνει νωρίς αντιληπτό ποια είναι κάποια από τα ζητήματα με την συσκευή και πως την χρησιμοποιούν πραγματικά οι Στρατιώτες”, δήλωσε ο Χές. “Την εξέλιξαν και την δοκίμασαν μέσα στα εργαστήρια σύμφωνα με το πως πιστεύουν οτι οι Στρατιώτες θα την χρησιμοποιήσουν. Τώρα, τις παρέδωσαν στους Στρατιώτες και την μεταφέρουν μαζί τους στην εκπαίδευση τους και ελέγχουν πως την χρησιμοποιούν πραγματικά και πως δοκιμάζουν την αντοχή της για να διαπιστώσουν πως αντέχει στην έντονη χρήση που υποβάλλεται από τους Στρατιώτες σε δύσκολα ,υψηλής πυκνότητας περιβάλλοντα κατά την εκτέλεση ελιγμών επιπέδου ομάδας”.

Το πυκνό περιβάλλον μέσα στο Φόρτ Πόλκ περιλαμβάνει βάλτους, οι βάλτοι ενέχουν μια δυσκολία διαφορετικού τύπου για τους Στρατιώτες. “Φίδια. Δυο νερόφιδα, μήκους εξήντα εκατοστών”, δήλωσε ο Ανθυπολοχαγός Φίλιπ Ντέιβις, που εντόπισε την απειλή χρησιμοποιώντας την ENVG-B σε θερμική λειτουργία. “Οι Στρατιώτες που χρησιμοποιούν τις δεκατεσσάρες (PVS-14) δεν μπόρεσαν να τα δουν καθόλου. Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο συστημάτων. Μόνο οι διαφορές στην αντίληψη του βάθους και την σαφήνεια είναι σημαντικές. Οι ENVG-B είναι απίστευτες μόνο για την επίγνωση κατάστασης. Η ύπαρξη της επαυξημένης πραγματικότητας μαζί με την ταχεία πρόσκτηση στόχου μας επιτρέπει να λάβουμε απόφαση ταχύτερα και αυτό πρόκειται να σώσει πολλές ζωές”.

Με όλα τα επιπλέον “απίστευτα χαρακτηριστικά” πάνω στις ENVG-B, όπως ημιπερατά διαφανή χαρτών και μια πυξίδα, ο Ντέιβις είπε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο με τη διόπτρα για να αποτρέψει την υπερ-πληροφορηση. “Οι δυνατότητες είναι εκπληκτικές”, δήλωσε. “Αυτές είναι δυνατότητες που πότε δεν πίστευα ότι θα δω στον Στρατό, αλλά δεν είναι σαν να μαθαίνεις να οδηγείς με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, απλά πρέπει να εξασκηθούμε. Οι Στρατιώτες μας τις μαθαίνουν πολύ γρήγορα, όποτε προβλέπω ότι θα είναι μεγάλο όφελος σε λίγους μήνες από σήμερα”.

Τους επόμενους μήνες, η ομάδα ENVG-B θα συνεχίσει να διενεργεί αλληλεπιδράσεις με τους Στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων RGT, για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ζητήματα εμφανιστούν κατά τις ασκήσεις στο Φόρτ Πόλκ, δήλωσε ο Νικηφοράκης. Είναι ένας επαναλλαμβανόμενος κύκλος “δοκιμή διόρθωση – δοκιμή”. “Βασιζόμαστε στην ανατροφοδότηση των Στρατιωτών για να εξασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός που χορηγούμε είναι ακριβώς αυτό που ζητάνε και αυτό που χρειάζονται για να είναι πιο φονικοί και με μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης μέσα στο πεδίο της μάχης”, δήλωσε. “Η ανάγκη να επαναφέρουμε την ανωτερότητα στο πεδίο της μάχης είναι επείγουσα. Το κλειδί για να παραμείνεις στον σωστό δρόμο είναι να διατηρήσεις την συμμετοχή των Στρατιωτών σε κάθε βήμα της πορείας και να βρίσκεις τρόπους να εργαστείς μαζί με τις δυσκολίες της πανδημίας του κορονοιού”.

©US Army | Στρατιώτες της 10ης Ορεινής Μεραρχίας δοκιμάζουν τη διόπτρα ENVG-B
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.