Επειδή ασκώ εξουσία πάνω στους άλλους, βρίσκομαι σε μεγάλο κίνδυνο να ενεργώ ως ένας ανάλγητος ηλίθιος -και να μην το αντιλαμβάνομαι.

Ο Ρόμπερτ Σούτον ολοκλήρωσε τα “12 πράγματα που πιστεύουν οι καλοί προϊστάμενοι” αναφέροντας αυτό που πιστεύω ότι είναι η πιο παραμελημένη (και δυνητικά η πιο ολέθρια) πτυχή της διοίκησης σ’αυτή την λίστα. Είναι η ιδέα ότι μια θέση μεγάλης επιρροής και εξουσίας τυφλώνει τον προϊστάμενο απ’ το να συνειδητοποιήσει πραγματικά πως επιδρούν οι ενέργειες του πάνω στους υφισταμένους του.

Αν το αναλογιστείτε, δεν υπάρχει κάτι πιο στοιχειώδες στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση -να κατανοήσουμε πως επηρεάζουμε τους άλλους ανθρώπους – όμως αυτή η επίγνωση συχνά κρύβεται από αυτούς που βασίζουν το επάγγελμα τους στο να επηρεάζουν τους άλλους.

Ισχύς και αναισθησία στην στρατιωτική διοίκηση

Η σπουδαιότητα της δήλωσης του Σούτον ειναι προφανής, όταν κοιτάξει κανείς στο πως σχετίζονται τα στοιχεία της με τον Στρατό:

Ισχύς: Η σοβαρότητα των πολεμικών επιχειρήσεων απαιτεί από τους στρατιωτικούς ηγέτες να είναι σε θέση να μπορούν να αξιοποιήσουν την σχεδόν απόλυτη εξουσία σε κρίσιμες στιγμές. Η ισχύς είναι ενσωματωμένη μέσα στη διοικητική οργάνωση με τη φύση της εξουσίας διοίκησης, δια μέσω των νομίμων υποχρεώσεων του ενιαίου κώδικα στρατιωτικού δικαίου, και από τις στρατιωτικές αξίες και παραδόσεις.

Κίνδυνος: Η αποτυχία διοίκησης στον στρατό μπορεί να προκαλέσει ολέθριες συνέπειες, όχι μόνο κατά τον πόλεμο αλλά επίσης και στις στρατιωτικό-πολιτικές σχέσεις, το δημόσιο έλεγχο και την κοινωνική εμπιστοσύνη. Η τελευταία μάχη του στρατού με την τοξική ηγεσία έφερε στην επιφάνεια το εν λόγω γεγονός.

Αναισθησία: Ο κεντρικός πυρήνας της στρατιωτικής ηγεσίας περιλαμβάνει ένα υγιές κομμάτι στωικής αναισθησίας -την αντίληψη ότι ο διοικητής είναι απομονωμένος, αδιατάρακτος και απρόσβλητος στην συναισθηματική πίεση.

Έτσι, ο στρατός παρέχει στους ηγέτες του αρκετή εξουσία και εν μέρει βασίζεται στην έλλειψη ευαισθησίας τους για να διοικήσουν κατά τους δύσκολους καιρούς. Όμως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι αυτές οι κρίσιμες στιγμές είναι ελάχιστες, και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ηγεσίας δαπανάται στην πλοήγηση μεσα στις καθημερινές ρουτίνες, την προετοιμασία για μεγάλα γεγονότα, την αντιμετώπιση έργων, τη διαχείριση συστημάτων και τη διενέργεια συγκεντρώσεων.

Συμβουλές για να μην είστε ένας ηλίθιος προϊστάμενος

Πως μπορούν οι στρατιωτικοί ηγέτες να αποδεχθούν τις 12 αρχές του Σούτον σχετικά με τους καλούς προϊστάμενους και να εξασφαλίσουν ότι η συμπεριφορά τους δεν θα επηρεάσει αρνητικά την οργανωτική δομή της μονάδας τους; Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

Ζητήστε ανατροφοδότηση: Οι καλύτεροι στρατιωτικοί ηγέτες ζητάνε πληροφορίες από τον καθένα που βρίσκεται κοντά τους επειδή αντιλαμβάνονται ότι η δική τους αντίληψη στρεβλώνεται από τη θέση και την εξουσία τους. Παρέχετε τα επίσημα και ανεπίσημα μέσα για να διαπιστώσετε πως επηρεάζουν οι ενέργειες σας συνολικά το προσωπικό και την μονάδα σας. Θα εκπλαγείτε!

Δημιουργήστε τον “κανόνα του μη-μαλάκα”… για τον εαυτό σας: Το πιο φημισμένο βιβλίο του Ρόμπερτ Σουτον είναι αφιερωμένο σε αυτή την ιδέα. Ανακοινώστε στο τμήμα σας ότι οι ηλιθιότητες δεν θα είναι ανεκτές. Τότε αν θέλετε να τους δείξετε ότι σοβαρολογείτε δώστε τους την άδεια να σας ενημερώνουν αν είστε αυτός που κάνει ηλιθιότητες.

Αναγνωρίστε το κοινό καλό: Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της στρατιωτικής ιεραρχίας, είναι πολύ εύκολο να διαπομπεύσετε τους άλλους ανθρώπους ως μη ικανούς και λιγότερο έμπειρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είστε διοικητής, αυτός που αναμένεται να είναι και το πρότυπο. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να ασκήσετε αυτή την εξουσία πάνω στο προσωπικό σας ή να τους περιφρονήσετε. Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι κάνουν ο,τι το καλύτερο για να πετύχουν, αν δεν επιτυγχάνουν, πιθανόν θα είναι λόγω έλλειψη εμπειρίας… ή έλλειψης εκπαίδευσης, στην οποία περίπτωση αυτό είναι υπαιτιότητα του ηγέτη.

Μη καταπατάτε τον ενθουσιασμό: Στο ίδιο πνεύμα, μη υποτιμάτε τους ανθρώπους που δείχνουν ενθουσιασμό και φιλότιμο, ακόμα και αν είναι για μιά ιδέα που τελικά δεν θα λειτουργήσει ή δεν έχει νόημα. Ανακατευθύνετε τους ευγενικά, με ενθάρρυνση. Εκτιμήστε το γεγονός ότι διάθετε έναν εργάτη που έχει τη διανοητική ικανότητα, ενέργεια και αυτοπεποίθηση να παρουσιάσει μια ιδέα.

Επαινέστε την προσπάθεια, όχι μόνο το αποτέλεσμα: Επειδή η νοοτροπία “ρούφα το και μη μιλάς” είναι η επικρατούσα στον στρατό μας, είναι αποδεκτό για τους επιτελείς και τους υφιστάμενους τους να ρίχνονται με καρδιά, ψυχή, χρόνο και ενέργεια σε ένα έργο, για να κριθούν αποκλειστικά μόνο από το αποτέλεσμα. Ναι, και στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει την στρατιωτική αποστολή… αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και να παραδεχθούμε όλα αυτά που χρειάστηκαν για να φτάσουμε εκεί. Επαινέστε το προσωπικό σας καθ’ολη τη διάρκεια της προσπάθειας ακόμα και αν ο δρόμος δεν οδήγησε στην απολυτή επιτυχία.

Κάντε προσωπικές ερωτήσεις: Είχα την ατυχή εμπειρία να εργάζομαι με έναν προϊστάμενο ο οποίος καθότανε περίπου στα 2,5 μέτρα από έμενα για σχεδόν ένα έτος όμως ποτέ δεν ασχολήθηκε μαζί μου θέτοντας μου έστω μια απλή ερώτηση. Δεν τον ενδιέφερε. Ασχέτως ποια ήταν η πραγματική πρόθεση του, για έμενα ήταν ένας αναίσθητος μαλάκας. Το προσωπικό σας θέλει να γνωρίζει ότι βλέπετε περισσότερα σε αυτούς απ’ο,τι στη δουλειά τους.

Να είστε ταπεινοί: Είδα έναν συνταγματάρχη να προάγεται σε ταξίαρχο και καθώς ο τριάστερος προϊστάμενος του τού τοποθετούσε το νέο αστέρι στην στολή του, τον προειδοποίησε: “Μη ξεχνάς ότι αυτός ο βαθμός είναι στερεωμένος με βέλκρο”. Το είπε για να υπενθυμίσει εν μέρει στον αξιωματικό ότι ακόμα και οι στρατηγοί μπορούν να αποταχθούν, αλλά το πιο σημαντικό για να του τονίσει ότι η πραγματική ηγεσία δε βασίζεται στο βαθμό-αξιώμα. Αφαιρέστε το βαθμό και τη θέση εξουσίας και αυτό που παραμένει είναι η ικανότητα του ηγέτη να επηρεάσει τους άλλους μ’ αυτό που είναι μέσα στην ψυχή του. Διοικώντας με το βαθμό δεν θα σας κάνει έναν κάλο προϊστάμενο.

Ερωτήσεις προς τους ηγέτες

 • Θα αλλάζατε τον τρόπο διοίκησης σας αν είχατε πλήρη επίγνωση του πόσο επηρεάζουν οι ενέργειες σας το προσωπικό σας;
 • Το περιβάλλον της διοίκησης σας διαθέτει έναν τρόπο για το προσωπικό σας να σας πει πως είστε ηλίθιος;
 • Έχετε καταστήσει σαφές στους υφιστάμενους ηγέτες σας ότι δεν είναι αποδεκτό να είναι ηλίθιοι;

Απόδοση/Μετάφραση από το themilitaryleader.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Σχόλια

 1. Theognostos

  Ολα αυτά καθως και άλλα ισχύουν και για τον πολιτικο τομέα, τον κόσμο μπίζνες κτλ. Οταν ζητάται η νίκη, ολα ξεκινουν απο το προσωπικο επιπεδο και φτάνουν μέχρι τον τελευταίο παραγοντα και συνήθως πρεπει να δίνονται και τα μέσα για να εκπληρωθεί η οποιαδήποτε αποστολή συμπεριλαμβανομένης και της διδαχης της προετοιμασίας…ψυχολογικής και σωματικης κτλ….αν και κολυμπηστε η θα πνιγείτε η βάπτισμα του πυρός ακομη ισχύουν.

  Απάντηση
 2. Γ.Σ.

  Ο συγγραφέας καλά τα γράφει, εξάλλου δουλειά του είναι να προτείνει τρόπους ώστε να μην είμαστε “τοξικοί” άνθρωποι.
  Πιστεύω όμως ότι κανένας προϊστάμενος δεν μπορεί να είναι όλα αυτά που λέει το άρθρο για τον απλούστατο λόγο: Πρέπει να υπάρχει και το προσωπικό με την οξυδέρκεια που θα κατανοήσει τις προθέσεις του προϊσταμένου, θα σεβαστεί την ευγένεια του και θα τον βοήθησει στο έργο του. Ως επί το πλείστον οι περισσότεροι θεωρούν-με την ευγένεια ως αδυναμία. Μερικοί μάλιστα θέλουν-με (θα έλεγα μας ηδονιζει) βρίσιμο, μαγκιά και εκφοβισμό για να “σεβαστούμε”. Όμως ο σεβασμός είναι αμφίδρομος.
  Όπως και να έχει η διαχείριση και ενασχόληση με το προσωπικό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του στρατού, σ’ όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα έχεις να ασχοληθείς με τον κακό σου εαυτό και τίποτα άλλο.
  Φυσικά, όπως υπάρχουν κακοί προϊστάμενοι υπάρχουν και κακοί υφιστάμενοι και οι άνθρωποι δεν αξιολογούνται βάσει βαθμού αλλά βάσει αποτελεσματικότητας στον βαθμό που φέρουν. Αν είσαι δεκανέας και χειριστής ενος οπλικού συστήματος τότε θα αξιολογηθείς πάνω στην χρήση του συστήματος και όχι στην διοίκηση πχ μιας μονάδας, όπου αυτό είναι καθήκον άλλου στελέχους. Ο καθένας κρίνεται στα καθήκοντά του και δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπάρξουν συμψηφισμοι μεταξύ διαφορετικών βαθμών και καθηκόντων.

  Απάντηση
 3. Nikos

  Nα προσθέσω ότι η εμπιστοσύνη κερδίζεται δεν επιβάλλεται! Δυστυχώς βλέποντας και μια συνέντευξη σε άλλο στρατιωτικό Site στελέχη που φτάσαν σε ανώτατα αξιώματα δεν το εφάρμοσαν ή μπορεί να μην ενδιαφερθήκαν ποτέ να μάθουν τι θα πει καλή ηγεσία . Ελα μωρέ τώρα με αυτά θα ασχοληθούμε !

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: