ΗΠΑ: Ομάδα 15 Πεζοναυτών – Μια ματιά στο μελλοντικό πεζικό

Όταν, στα τέλη αυτού του έτους, ο Λοχίας Κάμερον Μπράουερ θα αναχωρήσει για την επόμενη αποστολή του, θα υπηρετήσει σε έναν τύπο ομάδας πεζικού που οι ανώτατοι Διοικητές των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) βλέπουν ως την μελλοντική βασική ομάδα του Σώματος και έναν τρόπο για να εισάγουν νέες τεχνολογίες και ικανότητες που θα χρησιμοποιηθούν από τα χαμηλότερα τακτικά κλιμάκια μάχης.

Ο Μπράουερ, με την 2η Ομάδα, 2ης Διμοιρίας, Λόχο Ε, είναι ένας ομαδάρχης ανάμεσα σε λίγες δωδεκάδες του 2ου Τάγματος, του 8ου Συντάγματος Πεζοναυτών (2/8), της Ομάδας Αποβατικών Ταγμάτων με την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) στο Στρατόπεδο Λεζέν, στην Βόρεια Καρολίνα.

Η μονάδα του είναι η πρώτη πλήρως επανδρωμένη εκστρατευτική μονάδα του Σώματος Πεζοναυτών με διαμόρφωση δεκαπενταμελούς ομάδας πεζικού Πεζοναυτών, παρουσιάστηκε το 2018 από τον τελευταίο Αρχηγό Στρατηγό Ρόμπερτ Νέλλερ. Στον -αρκετών δεκαετιών- σχηματισμό των 13ων Πεζοναυτών προστίθενται δυο Πεζοναύτες, ένας βοηθός ομαδάρχη και ένας χειριστής συστημάτων ομάδας (SSO).

Η κίνηση είναι μια προσπάθεια να υπάρξουν περισσότερες ικανότητες μέσα στην ομάδα, τις οποίες κάποιοι βλέπουν ως την βάση για τον πόλεμο σε ένα μελλοντικό πεδίο μάχης το οποίο ίσως να απαιτήσει μικρούς αριθμούς Πεζοναυτών να επιχειρούν σε εμπόλεμες ζώνες με μεγάλη ισχύ πυρός στα χέρια τους.

Αυτή η προσπάθεια είναι ένας τρόπος να στείλεις τους Πεζοναύτες στην μάχη εναντίον ισοδύναμων αντιπάλων όπως ο ρωσικός και κινεζικός Στρατός. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Πενταγώνου αναμένουν μια περιφερειακή ή ευρύτερη σύγκρουση να περιλαμβάνει εξαιρετικά εμπόλεμες περιοχές που θα προστατεύονται από εξελιγμένες οπλικές σουίτες και μονάδες με τρόπους που θα τους επιτρέπει να εκδηλώσουν πιο πολύπλοκες επιθέσεις στις εκτεθειμένες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι πειραματισμοί με ομάδες διαφόρων μεγεθών, εξοπλισμού και οπλισμού ξεκίνησαν τουλάχιστον πριν από τρία χρόνια, και οι συστάσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ως προς το τι αλλαγές συμβαίνουν σε ένα στρατιωτικό στοιχείο που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο για τουλάχιστον εφτά δεκαετίες.

Αυτό το στοιχείο δεν είναι το πρώτο που αντιμετώπισε ο Μπράουερ.

Μερικά από τα πρώτα του χρόνια στο Σώμα τα πέρασε σε εκστρατεία στο Αφγανιστάν με την 13η MEU. Αλλά αυτή θα είναι η πρώτη του αποστολή ως ομαδάρχης.

Αν και η Μονάδα συστάθηκε αρχές Μαΐου, κάποια μέλη είχαν κάποιου είδους δοκιμαστικού με την δεκαπενταμελή ομάδα Πεζοναυτών και κάποιες από τις νέες τεχνολογίες σε ασκήσεις πεδίου στις αρχές αυτού του έτους.

Την ίδια στιγμή, το Σώμα αλλάζει κάποιες από τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις, αλλάζει την στρατηγικής διατήρησης και προσθέτει μεγάλα μπόνους για κρατήσει σημαντικούς Δεκανείς και Λοχίες στον ρόλο του ομαδάρχη καθώς προσπαθεί και μετασχηματίζει το Πεζικό.

Περισσότεροι Πεζοναύτες, περισσότερες ικανότητες

Ακόμα και στις πρώτες ασκήσεις πεδίου, ο Μπράουερ είδε την άμεση διαφορά με δυο επιπλέον Πεζοναύτες και τον εξοπλισμό που διέθετε η ομάδα του.

Η πρώτη ήταν ότι με την ύπαρξη του βοηθού ομαδάρχη στην διάθεση του, η πρώτη ημιομάδα διέθετε καλύτερη ηγεσία και είχε περισσότερο χρόνο να επικεντρωθεί στο “σημείο σύγκρουσης”. Μπορούσε να μετακινήσει τα στοιχεία πυρός και να καλύψει περισσότερο πεδίο, τόσο σωματικά και πνευματικά, με την ανάθεση αποστολών πυρών και επικοινωνιών στον βοηθό του.

Οι υπόλοιπες ήταν απαραίτητες για το πυρ και ελιγμό που είναι η καρδιά της ομάδας.

“Συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη να απλωθούμε περισσότερο”, δήλωσε ο Μπράουερ. “Η διασπορά είναι πολύ καλύτερη και δεν χάνουμε την διοίκηση και τον ελέγχο με αυτήν την διασπορά δυνάμεων”.

Και 15 Πεζοναύτες σημαίνει ακόμα δύο όπλα στην μάχη.

“Οπότε είναι πολλοί άνθρωποι και θα υπάρχουν πάντα πυρομαχικά που θα πηγαίνουν στον στόχο”, δήλωσε ο Μπράουερ. “Απλά οι βασικές αποστάσεις, συνήθως εκεί που υπάρχει μια ανάπαυλα με τα όπλα να μην πυροβολούν, δεν θα υπάρξει ανάπαυλα. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα πυροβολάει, τα φυσίγγια θα πηγαίνουν προς τον στόχο”.

Ο προϊστάμενος του Μπράουερ βλέπει ήδη κάποια από τα πλεονεκτήματα σε επίπεδο Τάγματος.

Ο Διοικητής Τάγματος Αντισυνταγματάρχης Τομ Σίβερτς ήταν ένας επίστρατος Πεζοναύτης κατά το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης δεκαετίας του στο Σώμα. Υπηρέτησε στις επιχειρήσεις Desert Shield/Storm και, μετά την ανάληψη της υπηρεσίας του, διοίκησε Πεζοναύτες σε Αφγανιστάν, Ιράκ και πολλές άλλες εκστρατείες των MEU.

“Ο βοηθός ομαδάρχη είναι σύνθετος (υβριδικός) κάπου μεταξύ επικοινωνιών και πυρών”, δήλωσε ο Σίβερτς.

Το Τάγμα εγκατέστησε μια Διμοιρία ανά Λόχο με το μοντέλο των 15 Πεζοναυτών όπως το αποδέχθηκαν οι Πεζοναύτες από τον στόλο και την σχολή Πεζικού πριν ενταχθεί στις MEU, δήλωσε ο Σιβερτς.

Στις πρώτες ασκήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι οποίες περιελάμβαναν όπλα και τακτικές, επέτρεψαν στον Διοικητή να δει το μοντέλο των 15 Πεζοναυτών σε δράση με κάποια από αυτά που θα είναι το πλήρες πακέτο για να συμπληρωθεί η νέα προσέγγιση.

Καθώς το Τάγμα δε διαθέτει πλήρης επάνδρωση και διαθέτει όλα τα νέα “παιχνίδια” για να “παίξει” μαζί τους, δεν έχει αρκετά για να εκτελέσει επιχειρήσεις ανάμεσα σε Διμοιρίες και να αναπτύξει τώρα ένα βασικό εργαλείο προς διάθεση του – τα ντρόουν επιπέδου ομάδας.

Ο Μπραουερ και ο χειριστής συστημάτων ομάδας, προσφάτως προαχθείς Δεκανέας Τζάστιν Σολόριο, δήλωσαν στο Marine Corps Times οτι κατά τη διάρκεια ρεαλιστικής εκπαιδευτικής άσκησης σε κατοικημένες περιοχές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το τετρακόπτερο (quadcopter) σε πολλές από τις επιθέσεις τους, πετώντας το πάνω από τις εχθρικές αντιαρματικές συνδυασμένες ομάδες, οι οποίες αργότερα έμαθαν ότι το μικρό quadcopter ντρόουν δεν ακούστηκε ούτε παρατηρήθηκε.

Το ντρόουν, το Instant Eye, διαθέτει περίπου μισή ώρα πτήσης χωρίς ωφέλιμο φορτίο, δήλωσε ο Σολόριο. Οι αποστάσεις του εξαρτώνται από το έδαφος, η πυκνή βλάστηση μπορεί να επηρεάσει το σήμα αλλά οι ανοιχτές έρημοι επιτρέπουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις.

Αν και το ωφέλιμο φορτίο μειώνει τον χρόνο πτήσης στο μισό, συχνά αυτό το φορτίο αξίζει, δήλωσε ο Σολόριο.

Αυτό συμβαίνει επειδή διαθέτει θερμικές κάμερες οι οποίες καθιστούν εφικτό τον εντοπισμό των αντίπαλων στρατιωτών.

Αυτή η αναπαράσταση δείχνει την ομάδα των 15 Πεζοναυτών με τις συνθηματικές παραστάσεις του εγχειριδίου εκστρατείας.

“Είναι πολύ καλύτερα όταν χρησιμοποιείς το φορτίο αισθητήρων”, δήλωσε ο Σολοριο. “Αντί να αναζητούμε μικρά πράγματα ανάμεσα στα δέντρα, απλά χρησιμοποιούμε τα θερμικά”.

Και τα όργανα ελέγχου αποθηκεύουν όλα τα καταγεγραμμένα βίντεο για την μετέπειτα αναπαραγωγή τους και στην περίπτωση που το ντρόουν αιχμαλωτιστεί ή καταστραφεί ουδεμία πληροφορία αποστολής δεν θα αποκτηθεί από τους αντιπάλους.

Κάθε ομάδα διαθέτει τον χειριστή συστημάτων ομάδας (SSO) όπως ο Σολόριο, ο οποίος δεν θα λειτουργεί μόνο το ντρόουν ή τα ενδεχόμενα μελλοντικά ανεπάνδρωτα επίγεια συστήματα αλλά επίσης θα μπορεί να λειτουργήσει σε τακτικό επίπεδο εξοπλισμό αντιμετώπισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και συσκευές παρεμβολών ηλεκτρονικού πολέμου.

Αυτές οι δύο επιλογές είναι ήδη μια ριζική αλλαγή σε ο,τι έχουν δει Πεζοναύτες από τον Μπράουερ μέχρι τον Σιβερτς κατά τις προηγούμενες εκστρατευτικές αποστολές τους.

Ο Σίβερτς δήλωσε ότι στο παρελθόν μπορεί να υπήρχαν στη διάθεση του Τάγματος μερικά ντρόουν RQ-11 Raven. Τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν υποπέσει σε επίπεδο Λόχου και παραμένουν ακόμα ένα μέσο σε μια πολυστρωματική προσέγγιση ντρόουν.

Όμως ποτέ ξανά, εκτός από τα πειράματα, δεν υπήρξε ικανότητα εναέριας παρατήρησης σε επίπεδο Ομάδας. Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τον τρόπο που το Τάγμα ελπίζει να πολεμήσει.

“Οι πληροφορίες που μπορούν να αποκτηθούν από αυτά, μέσα στο μυαλό μου, διευκολύνουν πραγματικά τις επιχειρήσεις ελιγμού, δήλωσε ο Σίβερτς.

Και αυτό έχει να κάνει με το τι μπορεί να προσφέρει επιπλέον η τεχνολογία στις βασικές αποστολές του Πεζικού.

“Η ταχύτητα μπορεί να αποδειχθεί ασφαλής”, δήλωσε ο Σϊβερτς. “Αν έχεις την δυνατότητα να δεις που δεν είναι ο εχθρός σου παρέχεται η ικανότητα να κινηθείς ταχύτερα. Αλλά πιστεύσω ότι συνεισφέρει στην συνολική διαδικασία λήψης απόφασης”.

Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες ανορθόδοξες σκέψεις.

Ο Αρχιλοχίας Τάγματος, Τζέρεμι Τζόνσον, δήλωσε στο Marine Corps Times, ότι η νέα τεχνολογία στα χέρια των νεότερων πεζοναυτών φέρνει κάποιες νέες προσεγγίσεις στον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί αυτή η νέα τεχνολογία.

Το διαπίστωσε αυτό σε μια άσκηση πεδίου Τάγματος νωρίτερα αυτό το έτος, όταν μια Ομάδα χρησιμοποίησε το quadcopter ως δόλωμα.

“Αντί να πετάει ακριβώς πάνω από την αντίπαλη δύναμη, το πέταξαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν όπου επρόκειτο να εκδηλωθεί η επίθεση”, δήλωσε ο Τζόνσον. Οι νέοι Πεζοναύτες έρχονται με πράγματα που θα σας εντυπωσιάσουν.

Ο Σολόριο είπε ότι μια άλλη τακτική που αυτός και οι άλλοι χειριστές ντρόουν έχουν υιοθετήσει στις αστικές επιχειρήσεις είναι η προσεδάφιση του ντρόουν σε μια οροφή κτηρίου ή ένα περβάζι. Τότε μπορούν να απενεργοποιήσουν τους έλικες του για να εξοικονομηθεί ενεργεία και να μην δημιουργείται θόρυβος αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις κάμερες για την παρατήρηση του πεδίου.

Μαζί με τα ντρόουν της Ομάδας, κάθε ένας Πεζοναύτης μέσα στην Ομάδα θα μεταφέρει το αυτόματο τυφέκιο πεζικού (Infantry Automatic ­Rifle – IAR) Μ27, εκτός από έναν, ο οποίος θα διαθέτει το M38, ένα μεγαλύτερης ακρίβειας M27, με εξελιγμένα σκοπευτικά τυφεκίου.

Αυτό παρέχει στην Ομάδα καλύτερο βεληνεκές και έναν σκοπευτή ακριβείας στις τάξεις της.

Την ίδια στιγμή, κάθε ομάδα θα διαθέτει έναν Γρεναδιέρο (βομβιστή) με τον νέο εκτοξευτή βομβίδων M320, του οποίου οι χειριστές είπαν ότι είναι πιο ακριβής και επίσης εξαλείφει το πρόβλημα της εμπρόσθιας γέμισης από το κύριο τυφέκιο των Πεζοναυτών.

Αν και δεν τα έχουν παραλάβει ακόμα, ο Σίβερτς αναμένει ότι η μονάδα του θα διαθέτει το πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως Carl Gustaf των 84 χλστ.

Ο μεγαλύτερος σχεδιασμός του Σώματος Πεζοναυτών είναι να υπάρχει ένα ανά ομάδα και αυτό θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη θέση, η οποία καλύπτεται από έναν Πεζοναύτη Καταστροφέα (MOS 0351 Assault Marine) που ανήκει στον Λόχο Υποστήριξης (ΛΥ) και διατίθεται στις Διμοιρίες για περισσότερη αντιαρματική ισχύ.

Sgt. Jesus Sepulveda Torres/Marine Corps

Η μονάδα 2/8 παρέλαβε επίσης το κοινό οπτικό ομάδας (Squad Common Optic) και νέες διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης που αυξάνουν δραστικά τη διαύγεια και αντικαθιστούν την παλιά εικόνα πράσινου χρώματος και το οπτικό πεδίο λευκού φωσφόρου παρέχοντας μεγαλύτερο βάθος και διαύγεια κατά τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Το οπτικό μόνο με ένα κουμπί είναι ευκολότερο στην χρήση, είπε ο Μπράουερ και μπορεί να λειτουργεί μέχρι 48 ώρες μόνο με μια φόρτιση μπαταρίας.

Εκτός από τον εξοπλισμό και τις νέες θέσεις, οι Πεζοναύτες σε αυτές τις ενισχυμένες ομάδες λαμβάνουν περισσότερη εκπαίδευση. Ο Μπράουερ είναι ένας πιστοποιημένος παρατηρητής μικτών πυρών (JFO). Παρότι αυτό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για όλους τους Ομαδάρχες είναι μια πορεία που επιδιώκεται για τους Βοηθούς Ομαδάρχη μέσα στην νέα σύνθεση.

Οι Σίβερτς και Τζόνσον είπαν ότι ήρθαν σε επαφή με εκπαιδευτές Πυροβολικού της περιοχής για να εντάξουν όσους περισσότερους Πεζοναύτες μπορούν να δεχθούν στην βασική εκπαίδευση μικτών πυρών. Καθώς αυτό δεν είναι ένα σχολείο πλήρους πιστοποίησης, η βασική εκπαίδευση εισάγει τους Πεζοναύτες στις βασικές έννοιες και τους προετοιμάζει για να εκτελέσουν αυτές τις αποστολές.

Και οι εκπαιδευτικές μεθοδολογίες για αυτούς είναι εξελιγμένες. Οι εργασίες προετοιμασίας περιλαμβάνουν διαδικτυακά μαθήματα ώστε να ξεχωρίσουν αυτοί που ίσως δεν ολοκληρώσουν ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κύκλο. Οι εικονικές εκπαιδεύσεις και οι εξομοιωτές έχουν προχωρήσει πάρα πολύ από το πως εκπαιδεύτηκε ο Τζόνσον και οι υπόλοιποι της γενιάς του.

Ο Αρχιλοχίας θυμήθηκε πως κατά την δική του εκπαίδευση Ομαδάρχη η εκπαίδευση περιελάμβανε ένα μοντέλο αεριωθούμενου μαχητικού πάνω σε ένα ξυλάκι που “πετούσε” πάνω από έναν γεωγραφικό χάρτη και όταν έπεφταν οι ψεύτικες βόμβες οι εκπαιδευτές έριχναν μια μπίλια και τότε επισημαίνονταν οι προσβολές με μια τούφα βαμβάκι για την εξάσκηση στην διόρθωση/κανονισμό των πυρών.

Πως φτάσαμε εδώ

Το Σώμα Πεζοναυτών χρησιμοποιούσε το μοντέλο Ομάδας 13 Πεζοναυτών σχεδόν από τη δεκαετία του 1950 με τρεις, τετραμελείς ημιομάδες Πεζοναυτών και έναν Ομαδάρχη.

Αρχικά, ο πρώην Αρχηγός Στρατηγός Ρόμπερτ Νέλλερ, επρόκειτο να μειώσει την ομάδα από τους 13 στους 12 Πεζοναύτες, το οποίο ανακοινώθηκε σε μια τελετή απονομής βραβείων τον Μάιο 2018.

Αυτή η απόφαση προωθήθηκε με τυμπανοκρουσίες που περιελάμβαναν λεπτομερή βίντεο ενημέρωσης του κοινού που περιέγραφαν τη νέα διαμόρφωση και πως αυτές οι τεχνολογίες και οι αλλαγές θέσεων θα βοηθούσαν στη μείωση του μεγέθους.

Το 2016, το 3ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος (3/5) Πεζοναυτών διεξήγαγε εξαμηνιαία πειράματα με την νέα διαμόρφωση και εξοπλισμό. Στο τέλος ένα άρθρο στην εφημερίδα Marine Corps Gazette μετέδωσε ότι τελικά υιοθετήθηκαν οι περισσότερες αλλαγές στον εξοπλισμό, τις θέσεις αλλά και η ομάδα των 15 Πεζοναυτών.

Οι προτάσεις του 3/5 περιελάμβαναν την ειδικοποίηση κάθε μίας από τις τρεις ημιομάδες σε συγκεκριμένους τομείς:

-Η 1η ημιομάδα θα αναλάμβανε τις ανατινάξεις και τις ρουκέτες,

-η 2η ημιομάδα θα αναλάμβανε τα επίγεια, εναέρια και πλωτά ντρόουνς

-και η 3η ημιομάδα θα εκτελούσε επιχειρήσεις αντιμετώπισης ντρόουνς

Οι Πεζοναύτες πρότειναν το M27 για όλους, προσθέτοντας τον εκτοξευτή βομβίδων M320 και το πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως Carl Gustav. Επίσης υποστήριξαν την απόκτηση ελαφριών μικρών πυρομαχικών ή LMAM.

Η επιμονή των LMAM φαίνεται έχει κερδίσει υποστηριχτές σε όλες τις μάχιμες βαθμίδες.

Ο σημερινός Αρχηγός, Στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν Αντιστράτηγος στη Διοίκηση Επιχειρησιακής Εξέλιξης, κατέθεσε εκείνη την εποχή ότι οι τεχνολογίες φορητών όπλων αντιμετώπισης ντρόουνς που κάποτε θεωρούνταν ως η λύση σε επίπεδο Ομάδας ή Διμοιρίας για τα εχθρικά ντροουνς “δεν είχε αποδώσει”.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, ίσως η απάντηση να είναι τα LMAM, σύμφωνα με έναν άλλον Στρατηγό.

Ο Αντιστράτηγος Στίβεν Ρούντερ, Υπαρχηγός της Αεροπορίας Πεζοναυτών, κατέθεσε τον Απρίλιο στο Κογκρέσο οτι τα μικρά, οπλισμένα ντρόουν για την αντιμετώπιση των άλλων ντρόουν μπορούν να προσφέρουν νέους τρόπους στην προστασία των προωθημένων εκστρατευτικών δυνάμεων.

Για να καλυφθεί το εξειδικευμένο τμήμα της αντιμετώπισης των ντρόουν, οι Πεζοναύτες στηρίζονται στην επίγεια αεράμυνα ground based air defense-transformation, ή GBAD, το ραντάρ εναέριων και επίγειων αποστολών G/ATOR και το ελαφρύ σύστημα ολοκληρωμένης αεράμυνας Πεζοναυτών LMADIS. Αυτά όμως χρησιμοποιούνται στα ανώτερα κλιμάκια εκτός από την Ομάδα.

Η διαμόρφωση της Ομάδας που θα αναπτύξει το 2/8 αργότερα αυτό το έτος υιοθετεί κάποιες, αλλά όχι όλες τις προτάσεις. Θα διαθέτει M27, οπτικά, ντρόουν ομάδας, νέους εκτοξευτές βομβίδων και το Gustav και -επιπέδου ομάδας- παρεμβολές για τα IED.

Πήγες ανέφεραν στο Marine Corps Times ότι η πραγματική μετατόπιση προς τις ομάδες των 12 Πεζοναυτών ήταν ένας τρόπος για τους υψηλόβαθμους Πεζοναύτες να βρουν μια σχισμή μέσα στο Σώμα για το προσωπικό που χρειάζονταν απεγνωσμένα στον τομέα των πολυχωρικών επιχειρήσεων, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως τις κυβερνοεπιχειρήσεις και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Περικόπτοντας τις Ομάδες Πεζικού κατά μια θέση, ο Νέλλερ θα έφερνε στο Σώμα 648 οργανικές θέσεις με προσωπικό. Εκείνη την εποχή, το Σώμα δυσκολεύονταν να βρει 1100 θέσεις για τις στρατιωτικές ειδικότητες στον κυβερνοπόλεμο.

Η Ομάδα των 12 Πεζοναυτών του Νέλλερ διήρκεσε μόνο λίγους μήνες και σύντομα η ανωτάτη ηγεσία προχώρησε στο μοντέλο των 15 Πεζοναυτών.

Αυτό ευθυγραμμίστηκε σύμφωνα με την σκέψη ενός από τους προκατόχους του Νέλλερ, που τον Μάρτιο μίλησε στο Marine Corps Times.

Ο απόστρατος πρώην Αρχηγός Στρατηγός Τσάρλς Κρούλακ, ο οποίος ηγήθηκε του Σώματος Πεζοναυτών από το 1995 μέχρι το 1999, δήλωσε ότι η βασική δομή της Ομάδας ήταν σωστή, αν και η πρόσθεση ενός ή δύο Πεζοναυτών θα μπορούσε να βοηθήσει. Πως, στο μυαλό του, αυτό δεν ήταν προς συζήτηση,

«Υποστηρίζω ένθερμα πως αν πρόκειται να κάνεις μια περικοπή, δεν “σαλαμοποιείς” τα μάχιμα όπλα. Αν πρόκειται να κάνεις περικοπές, κανε μια μεγάλη μείωση, μείωσε ένα τάγμα, μείωσε ένα Σύνταγμα, μείωσε μια Αεροπορική Μοίρα ή Σμήνος. Αυτά κανε αν χρειάζεσαι το προσωπικό», δήλωσε ο Κρουλάκ. «Αλλά, για όνομα Του Θεού μην λες άπλα εντάξει θα κόψουμε λίγο από όλα».

Οι Πεζοναύτες είναι λιγάκι εκτός ορίων στους σχηματισμούς τους. Μελέτες του πεζικού που πραγματοποιήθηκαν ακριβώς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τοποθετούν εννιά στρατιώτες στις ομάδες ως το ιδανικό για τη διοίκηση και τον ελέγχο. Οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί κρίθηκαν δυσκίνητοι και οι μικρότερες μονάδες ήταν πολύ εύκολο να καταστούν μη επιχειρησιακές μόλις με ελάχιστες απώλειες.

Και ούτε η υφιστάμενη των 13 αλλά ούτε και η υπό εξέλιξη ομάδα 15 Πεζοναυτών είναι ο,τι χρησιμοποιούν οι άλλες υπηρεσίες ή αντίπαλοι.

Για παράδειγμα, ο Στρατός των ΗΠΑ, χρησιμοποιεί το μοντέλο ομάδας εννιά Στρατιωτών. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως επειδή οι σχηματισμοί του Στρατού χρησιμοποιούν περισσότερους σε επίπεδο Διμοιρίας ή Λόχου όταν αναπτύσσουν μεγαλύτερες δυνάμεις.

Εκ φύσεως το Σώμα είναι εκστρατευτικό οπότε είναι συνολικά μικρότερο αλλά διαθέτει βαθύτερες πηγές προσωπικού μέσα σε μικρότερους, βασικούς σχηματισμούς όπως η ημιομάδα και η ομάδα.

Αντίπαλοι όπως το Ιράν χρησιμοποιούν έναν ακόμα μεγαλύτερο σχηματισμό, που διαθέτει ομάδες 16 στρατιωτών με έναν ομαδάρχη, ελεύθερο σκοπευτή, στοιχείο αντιαρματικών δυο στρατιωτών, τρεις ημιομάδες τεσσάρων στρατιωτών όλοι με αυτόματα τυφέκια, σύμφωνα με άρθρο με τίτλο «Συστατικά Υλικά Πεζικού», που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μάιου-Ιουνίου 2018 της Στρατιωτικής Επιθεώρησης.

Το ίδιο άρθρο περιγράφει τις ομάδες αποβιβασμένου πεζικού της Κίνας ως σχηματισμούς εννιά με 10 στρατιωτών με έναν ομαδάρχη και τρία στοιχεία των τριών στρατιωτών, προσανατολισμένα σε μεγάλο βαθμό στις αντιαρματικές αποστολές.

Η Ρωσία διαθέτει τελείως διαφορετική διαμόρφωση, επικεντρώνοντας τις «αποβιβασμένες» ομάδες της γύρω από την χρήση κάθε τεθωρακισμένου οχήματος μάχης BMP, το οποίο είναι ερπυστιοφόρο, ή το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR, σύμφωνα με το «Ο Ρωσικός Τρόπος Πολέμου», που δημοσιεύθηκε από το Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου Στρατού των ΗΠΑ το 2016.

Αυτές οι ομάδες έχουν έξι μέλη, έναν ομαδάρχη με έναν κύριο τυφεκιοφόρο, τυφεκιοφόρο, πολυβολητή, βομβιστή και βοηθό βομβιστή, σύμφωνα με το έντυπο.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Αυτά που θα αντιμετωπίσει και μάθει το 2/8 στην επερχόμενη εκστρατεία του, που πρόκειται να αναχωρήσει σε μια άγνωστη ημερομηνία αργότερα αυτό το έτος, πιθανόν θα τροφοδοτηθούν στο πως το υπόλοιπο Σώμα εξελίσσει την ομάδα τόσο μέσω του προσωπικού και της τεχνολογίας.

Εν τω μεταξύ, το Σώμα ως σύνολο έχει δώσει προτεραιότητα στην ομάδα με τρόπο που δεν έχει γίνει πότε με τις νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και τα χρήματα.

Κάποιες από αυτές προέρχονται από την αναγνώριση της θυσίας και της αξίας του Πεζικού και άλλων μονάδων μάχης εν του σύνεγγυς όπως οι Ανιχνευτές και οι Μηχανικοί που αναγεννιούνται τόσο στον Στρατό και το Σώμα Πεζοναυτών.

Και καθώς Αρχηγοί όπως οι Νέλλερ και Μπέργκερ προέρχονται από τις επίγειες μάχιμες δυνάμεις, οι ανώτατοι Πεζοναύτες δεν έχουν πάντα τον πλήρη λόγο στην χρηματοδότηση.

Σε αυτό συνέβαλε, σε έναν βαθμό, η Δύναμη Μάχης Εκ του Σύνεγγυς (Close Combat Lethality Task Force). Η Δύναμη Μάχης ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό άμυνας Τζέιμς Ν. Ματίς, ο ίδιος ένας καριερίστας Πεζικάριος Πεζοναύτης.

1st Lt. Christin St. John/Marine Corps

Η Δύναμη Μάχης βοήθησε στον αναπροσανατολισμό της χρηματοδότησης σε καλύτερα όπλα, οπτικά, αλεξίσφαιρα και εκπαίδευση στο Πεζικό και τους Σχηματισμούς Μάχης εκ του Σύνεγγυς σε όλες τις υπηρεσίες. Επίσης, ξεκίνησε μια εκτενή αναθεώρηση στις μορφές της εκπαίδευσης, την πρόσληψη και παραμονή στο στράτευμα για να σχηματιστεί η προτεραιότητα «Εγγύς Μάχης 100000» για τα έργα που επηρεάζουν τα στοιχεία των χερσαίων επιχειρήσεων.

Όμως με τα καλά νέα για τους Πεζοναύτες έρχονται κι άλλες δυσκολίες.

Στοιχεία που απέκτησε το Marine Corps Times δείχνουν ότι ο Στρατός υπολείπεται 5000 Στρατιώτες σε χαμηλόβαθμες θέσεις Πεζικού που σημαίνει ότι τα σημερινά επίπεδα επάνδρωσης για το πεζικό σε αυτό το πεδίο βαθμών είναι 79 τοις εκατό.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, ο Στρατός διαθέτει μπόνους $40000 στους νεοσύλλεκτους και μέχρι $72000 στους Στρατιώτες που ανακατατάσσονται στο Πεζικό.

Οι πολυσυζητημένοι χαμηλοί ρυθμοί ολοκλήρωσης των Πεζοναυτών για να γίνουν πιστοποιημένοι ομαδάρχες (MOS 0365) οδήγησε πέρυσι το Σώμα να διανέμει $30000 μπόνους για συμβάσεις 36-48 μηνών και ένα δυνητικό επίδομα $40000 για την μετέπειτα επέκταση της κατά 72 μήνες, συνολικού πιθανού ύψους $70000 για τους ομαδάρχες Πεζοναύτες

Απλά ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση ομαδάρχη Πεζικού και συμφωνώντας να παραμείνουν για δύο χρόνια σε Τάγμα Πεζικού λαμβάνουν μπόνους $10000.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Οι Πεζοναύτες μοιράζουν μπόνους $57000, αρχής γενομένης τον Ιουλίου για την επανακατάταξη των ομαδαρχών Πεζικού.

Καθώς οι εκστρατευτικές δυνάμεις προσφέρουν έναν φρέσκο τρόπο μαχών η Ομάδα Πεζικού δεν έχει δει σημαντικές αλλαγές πριν από τον Πόλεμο του Βιετνάμ, η εύρεση των κατάλληλων Πεζοναυτών που θα μπορούν να κάνουν αυτήν την δουλεία και θα παραμείνουν σε αυτήν παραμένει μια πρόκληση.

 

 

Todd South and Shawn Snow

Απόδοση/Μετάφραση από το marinecorpstimes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. λοιπόν θα βγάλω κακία-ειρωνία σε αυτό το σχόλιο και συγχωρέστε με για αυτό

  1) έχω μια καλύτερη λύση αύξησης της μαχητικής ικανότητας της ομάδας πεζικού: να αυξήσουμε τη δύναμη της σε 215 άτομα. Πέρα από την πλάκα, δεν νομίζω ότι εξηγούν αρκετά πως η νέα δομή αυξάνει την μαχητική ικανότητα πέρα της αριθμητικής αυξησεως

  2) μέσα από το κείμενο προκύπτει ότι οι πεζοναύτες έχουν 13 χ 648=8424 πεζικαριους. Υπόψιν ότι οι πεζοκαριοι είναι το κυρίως στοιχείο των πεζοναυτών. Δηλαδή σε μια δύναμη 182.000 πεζοναυτών μόνο οι 8000 είναι πεζικαριοι. Πολύ «λίπος»

  1. 1) πως δεν εξηγουν;! Εισαγωγη βοηθου Ομαδαρχη για καλυτερη διοικηση, παντα θεμα σε μεγαλες Ομαδες και χειριστη μεσων (UGV, UAV). Μ-27 (ικανοτητα αυτοματης βολης) για ολους. Και Carl Gustav M4. Δεν τα λες και λιγα. Οι μεγαλες Ομαδες παραδοσιακα πάντα αρεσαν στους Πςζοναυτες λογω του «αντι-ανταρτικου» παρελθοντος τους όπου συχνα Ομαδες ηταν μονες τους. Επίσης τα τρια στοιχεια ελιγμου (ημιομαδες) απαραιτητα οταν η Ομαδα ενεργει μονη και πρεπει να ανακτησει υπεροχη πυρος ή να ελιχθει

   2) Οι Πεζοναυτες εχουν σχετικα λιγο λιπος. Χρειαζονται πολλοι για να υποστηριξουν τους Πεζούς

   1. το Μ27 έχει ήδη υιοθετηθεί και δεν σχετίζεται με την ομάδα των 15 ατόμων. Ομοίως για τα carl gustav. Ο χειριστής μη επανδρωμένων υπήρχε ήδη από την ομάδα των 11 ατόμων και δεν σχετίζεται με την ομάδα των 15 ατόμων.
    Τα τρία στοιχεία ελιγμού υπήρχαν ανέκαθεν στην ομάδα πεζοναυτών

    Επομένως δεν νομίζω ότι έχω καλυφθεί στο ερώτημα μου

   2. Το Μ-27 για ολους. Τωρα εχουν οι Οπλοπολυβολητες μονο. Οι λοιποι εχουν Μ-4.
    Ποια Ομαδα των 11; Η Ομαδα των Πεζοναυτων ειναι 13. Και δεν εχει χειριστη μη επανδεωμενων.
    Τα τρια στοιχεια ελιγμου που εγραψα εξηγουσαν την επιμονη των Πεζοναυτων σε μεγαλες Ομαδες.
    Νομιζω μια χαρα καλυφθηκε το ερωτημα σου

   3. Υ.Γ
    Το Carl Gustav τωρα μπαινει σε υπηρεσια με τους Πεζοναυτες. Προηγειται λιγο ο Στρατος που εκει θα υπηρετει ενα ανα Διμοιρια.
    Φυσικα Φυσικα προυπηρχε αρχικά στους Rangers το Μ3 και αργότερα και στην USSOCOM. Φυσικα καποιες Μοναδες το ειχαν χρησιμοποιησει με UOR σε επιχειρησεις χωρις να εχει επισημα μπει σε υπηρεσια.

    Μεχρι τωρα οι Πεζοναυτες εχουν το SMAW

   4. Ευσταθιε
    Η απόφαση για Μ27 για όλους έχει ληφθεί από τον Νελλερ και είναι άσχετη με την ομάδα 15 ατόμων (προγενέστερη αυτής)

    Πέρσι ελήφθη απόφαση για ομάδα 11 ατόμων: αρχηγός, χειριστής μη επανδρωμένων, 3 στοιχεία των 3. Μου κάνει εντύπωση που σου διαφεύγει αυτό

    Τα 3 στοιχεία ελιγμού εξυπηρετούνται και από την ομάδα των 11 ατόμων

    Οι πεζοναύτες υποστηρίζονται από το ναυτικό για εκπαίδευση, λογιστική υποστήριξη κλπ. Διαθέτουν στοιχειώδεις μόνο μονάδες πυροβολικού, ΤΘ κλπ και είναι βασικό ένα σώμα πεζικαριων και αεροπόρων. Θα περίμενε κανείς να διαθέτει μεγαλύτερη αναλογία πεζικαριων σε σχέση με αυτή που συμπαιρενουμε από το άρθρο.

    Για να επιστρέψω στο ερώτημα μου, τι προτιμάς, 13 ομάδες των 15 ατόμων ή 15 ομάδες την 13 ατόμων?

    Προσωπικά θεωρώ τα 13 άτομα ήδη πολλά για μια ομάδα.

   5. Kostas
    Ξεκινω επαναλαμβανοντας οτι η αναφορα μου για τα τρια στοιχεια ελιγμου δεν ειχε να κανει με το αν η καινουρια Ομαδα εχει περισσοτερη ισχυ πυρος. Ηταν γενικη αναφορα για το πως διαχρονικα ηταν δομημενη η Ομαδα των Πεζοναυτων και γιατί
    Στο κυριως ερωτημα τωρα, οι αποφασεις για το Μ-27 και οι σκεψεις για αναδιοργσνωση των Ομαδων σε 11 ή 12 δεν υλοποιηθηκαν.
    Τωρα υλοποιουνται με την Ομαδα των 15 και αυτη συγκρινεται με την Ομαδα των 13 που έχουν ως τωρα οι Πεζοναυτες. Και σε σχεση με αυτη έχει αυξημενη ισχυ πυρος. Και το πως προκυπτει αυτη η αυξηση εξηγειται σαφως στο αρθρο.
    -Βοηθος Ομαδαρχη για καλυτερη ενασκηση διοικησης
    -Χειριστης μη επανδρωμενων
    -Ολοι με Μ-27
    -Carl Gustav

    Εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει αυτη η δομη σαν γενικη οργανωση Ομαδων Ελαφρου Πεζικου διοτι ειναι πολυ προσανατολισμενη στην επιθεση (Assault). Αυτος ηταν κι απο τους κυριους λογους λογους απομακρυνσης των Μινιμι. Σε καθε περιπτωση Πεζικο = και αριθμοι. Σε ενα αρθρο αρθρο μου σε προσεχες τευχος του Δουρειου Ιππου το σχολιαζω αυτο οσον αφορα στον Ε.Σ όπως ειχα κανει πολλες φορες και στο παρελθόν

    Οι Πεζοναυτες εχουν καπου 30 Ταγματα Πεζικου ενεργα. Οι 8 χιλιαδες (10,000 αν ειναι ολες οι θεσεις καλυμμενες που ποτε δεν ειναι) του υπολογισμου σου αφορουν μονο τις Ομαδες Πεζικου. Οποταν ενα κλασμα (εστω 25-30%) της συνολικης δυναμης του Πεζικου.
    Εχουν επισης 10 Ταγματα Πυροβολικου κλπ. Αλλα, εχουν και περαν των 1000 αεροσκαφων.
    Οποταν λογικοι μου φαινονται οι αριθμοι.

 2. τσ, τσ, τσ.Ακομα περιμενουν τα καρλ γκουσταβ.Οταν αυτοι τα περιμεναν εμεις τα ειχαμε ηδη αποστειλει για ανακυκλωση.

  1. Τα ατομα ακουγονται πολλα για εναν ομαδαρχη,τ οσο κι αν τα μεσα επικοινωνιας που διαθετουν οι αμερικανικες ΕΔ δεν περιοριζονται στα δικα μας. Μαλλον η εμφαση δινεται στην ισχυ πυρος. Απορια: ολο και προστιθενται πραγματα στον εξοπλισμο του πεζικαριου, για ποσο βαρος μιλαμε πια;

   1. Γι αυτο και ο Βοηθος. Συν οι 3 «Ημιομαδαρχες».
    Γενικως ο τρόπος δρασης τους θα μοιαζει περισσοτερο περιπολιακος.
    Επισης προκυπτει οτι ουσιαστικα η Πρώτη Ημιομαδα, υπο τον Βοηθο θα λειτουργει ως Ημιομαδα υποστηριξεως με το CG και ο Ομαδαρχης άμεσα θα ελεγχει μονο τις αλλες δυο.
    Επειδη η μαγικη απαντηση στα τακτικα προβληματα ειναι πάντα το «εξαρτάται» ετσι κι εδω, σε καποιες περιπτωσεις η δομη θα είναι βαρεια αλλα προφανώς οι Πεζοναυτες εκριναν οτι ειναι ανεκτος συμβιβασμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.