2025: Η εκδίκηση του Σουλτάνου

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο φιλικό ιστολόγιο: DefenceGreece

[dropcap size=small]Β[/dropcap]ρισκόμαστε στο έτος 2025, με πάνω από δύο αιώνες να έχουν περάσει από την Ελληνική Επανάσταση. Τα αποθέματα πετρελαίου μειώνονται με αποτέλεσμα πολλές χώρες της Μ.Ανατολής να βρίσκονται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Η αξία του πετρελαίου έχει πάλι ανέβει σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια. Η ραγδαία ανάπτυξη στην σύμμαχο χώρα Κίνα καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες τις κάνει να «διψάνε» για ακόμη περισσότερους ενεργειακούς πόρους. Το πάλαι ποτέ Αμερικανικό όνειρο του Henry Ford για ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια, έχει μετουσιωθεί στο Ασιατικό όνειρο του 21 Αιώνα.

Το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας έχει μετατοπιστεί από την Ευρώπη στην Ασία. Η χώρα μας μια ανάσα από τον πολυπόθητο νέο «δρόμο του Μεταξιού» προς την Ασία αποτελεί επίσης ενεργειακό κόμβο. Οι αγωγοί Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και περνάνε μέσα από την καρδιά της χώρα μας, τις επιτρέπουν όχι μόνο την κάλυψη των δικών της ενεργειακών αναγκών αλλά και την μεταφορά του εγχωρίως (παρόντος και μελλοντικού) παραγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Γειτονικές χώρες. Τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα πετρελαίου αρχικά νοτίως της Κύπρου και μετέπειτα στην περιοχή μέσα στο Τρίγωνο Κρήτης-Καστελόριζο  και Αιγύπτου μπορεί από μόνα τους να μην επαρκούν για να καλύψουν την τεράστια αυτή παγκόσμια ζήτηση σε υδρογονάθρακες αλλά έχουν δυναμική να αποτελέσουν το νο1 εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Η έκταση των κοιτασμάτων αυτών αναμένεται να έχει τέτοιο αντίκτυπο στην οικονομία μας που θα την απεγκλωβίσει από τις χρόνιες παθογένειες της και την ανάπτυξη που βασίζονταν σε δανεια και την κατανάλωση.

Η αιώνια όμως κόντρα που υπάρχει με την γειτονική χώρα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορεί να επιτρέψει την υπογραφή οποιονδήποτε συμφωνιών με ξένες εταιρείες αν πρώτα δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια και ο ακριβής καθορισμός των οικονομικών ζωνών που θα αναπτυχθούν οι υπερ-θαλάσσιες δεξαμενές άντλησης υδρογοναθράκων. Οι παρενοχλήσεις ερευνητικών πλοίων, μικρά θερμά επεισόδια και η συχνή παρουσία αντίπαλων ναυτικών δυνάμεων στις περιοχές ενδιαφέροντος εμποδίζουν τον μαρκοχρόνιο σχεδιασμό και υπονομεύουν το μέλλον την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς ως ισχυρό γεωπολιτικό παίκτη.

Επιπρόσθετα, τα γεγονότα του Ιουνίου του 2017, ανάμεσα στις δύο χώρες και η καταστροφή του 40% του στόλου μας και των κύριων μονάδων επιφανείας κατά την επιχείρηση ανάκτησης Θαλάσσιας Κυριαρχίας και Ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο και νοτίως  του Καστελόριζου, γεννάνε  την ανάγκη για ανάκτηση του χαμένου γοήτρου και κύρους. Το χτύπημα τότε από την γειτονική χώρα ήταν αιφνιδιαστικό και  εμπνευστής του σχεδίου ήταν ο τότε Α/ΓΕΑ της γείτονος. Ο τελευταίος ηγούνταν της αποστολής COMAO κατά του ισχυρού μας ανεπτυχθέντος στολίσκου και μέσω μιας μαζικής επίθεσης κορεσμού οδήγησε στον βυθό της Μεσογείου τόσο την ναυαρχίδα του στόλου όσο και τις υπόλοιπες κύριες μονάδες επιφανείας. Τα αεροσκάφη επιφυλακής QRA όταν έφτασαν στην περιοχή ήταν ήδη αργά. Ο ίδιος ο  Α/ΓΕΑ της γειτονικής χώρας μαζί με λίγα μαχητικά αεροσκάφη παρέμειναν στην περιοχή, τραβώντας τα πυρά (για να διαφύγει το υπόλοιπο μέρος του COMAO) και εμπλεκόμενοι μέσω βολών BVR κατάφεραν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Η μοίρα όμως  και ένα βλήμα AIM-120C5 AMRAAM απέβησαν μοιραία για τον ίδιο.  Αν και ήταν ο Αρχηγός της Αντίπαλης Αεροπορικής Δύναμης, δεν θα έκρυβα ότι με αυτή την συνδυασμένη επιχείρηση προκάλεσε τον θαυμασμό μου. Τα διδάγματα της αποστολής αυτής διδάσκονται ακόμη και στην δικιά μας Σχολής Ικάρων.

Η δράση των F-35 σαν όπλο πρώτου πλήγματος μεγιστοποιεί τις αρετές του αεροσκάφους. Στην εικόνα 1 νεοπαραληφθέν αεροσκάφος F-35B της RAF συνοδευόμενο από 2 F-35A της USAF ενώ εισέρχονται στον Βρετανικό Εναέριο χώρο

Αυτή την φορά βρισκόμαστε στην μέση του καλοκαιριού του 2025 και η κατάληψη του ερευνητικού μας σκάφους από μέλη των μονάδων υποβρυχίων καταστροφών του αντιπάλου οδηγεί το θερμόμετρο στα ύψη στην περιοχή. Με τις ΗΠΑ απούσες λόγω της ανόδου της Κίνας και την απουσία αξιόπιστου ομιλητή στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιου για θέματα Εθνικής Άμυνας ζήτησε μια ενεργή αντίδραση που θα πυροδοτούσε ένα μάθημα στην άλλη πλευρά. Έτσι μετά από εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ και σε ομοφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αποφασίστηκε η διεξαγωγή αντεπιθετικών επιχειρήσεων κατά στόχων Διοίκησης και Ελέγχου βαθιά στην ενδοχώρα της γειτονικής χώρας.

Την επιχείρηση θα εκτελούσαν τα νεοπαραληφθέντα F-35 A/B τα οποία είχαν παραγγελθεί στα πλαίσια μιας αρχικής παραγγελίας 40 αεροσκαφών. Η επιλογή της έκδοσης F-35B έγινε για να αναδειχθούν οι αρετές του Αεροσκάφους στο περιβάλλον του Αιγαίου και να δημιουργηθεί μια αποκλειστική ναυτική μοίρα αποτελούμενη από 20 αεροσκάφη με προσανατολισμό το Αιγαίο. Την δεδομένη στιγμή έχουν παραληφθεί 16 F-35 A και 14 F-35B τα οποία είχαν καταστεί δύο μήνες πριν IOC.

Οι δύο τύποι αεροσκαφών θα αναπτυχθούν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις σε χαμηλό ύψος περνώντας το Αιγαίο και εκμεταλλευόμενα τα εγγενή χαρακτηριστικά τους STEALTH καθώς και τo clutter που δημιουργείται από την Θάλασσα (αποτέλεσμα να είναι πολύ δυσδιάκριτα στα αντίπαλα ραντάρ) θα εισέλθουν αθέατα στον εχθρικό εναέριο χώρο προσβάλλοντας το εχθρικό Πεντάγωνο,  την Βουλή, κύριες συστοιχίες ΑΑ πυραύλων, καθώς και  αεροπορικές βάσεις. Τα χτυπήματα θα είναι στην καρδιά του αντίπαλου Κέντρου Λήψης αποφάσεων.

Σκοπός είναι να προκληθεί σοκ και δέος στην ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, κάτι που θα πυροδοτήσει πανικό. Στόχος δεν είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος των δύο χωρών (ο οποίος ομως δεν μπορεί να αποκλειστεί), αλλά η συντριπτική  ήττα στο πολιτικό και ψυχολογικό πεδίο του αντιπάλου από τον πρώτο γύρο της ένοπλης αντιπαράθεσης. Έπειτα θα είναι πιο δεκτικός στις λογικές μας απαιτήσεις για διαχείριση των υδρογοναθράκων της ΑΟΖ μας. Επίσης το χτύπημα αυτό θα εκμηδενίσει την όποια μελλοντική παρενόχληση των ερευνητικών μας σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο και θα σταθεροποιήσει την θέση το διεθνές κύρος της χώρας.

Ώρα 00:05 πμ: Έναρξη Επιχειρήσεων

Πετώντας σε χαμηλό ύψος στο Αιγαίο, μικρά σμήνη F-35 μπορούν εκμεταλλευόμενα την ιδιαίτερη γεωμορφολογία των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων να διεξάγουν επιχειρήσεις αθέατα στo Αιγαίο

Την εντολή έναρξης της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Τσουνάμι του Αιγαίου», έδωσε ο Ανώτατος Άρχοντας της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καθώς ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάζαμε τα F-35 σε πραγματικές επιχειρήσεις, ένα κλίμα ενθουσιασμού αλλά και μετριασμένου φόβου διακατείχε την αίθουσα.

Οι στόχοι των αεροσκαφών ήταν ένα μίγμα πολιτικών και στρατιωτικών, η προσβολή  των οποίων θα εξάλειφαν την δυνατότητα του αντιπάλου για περαιτέρω διεκδίκηση της ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Στη λίστα περιλαμβάνονταν μια κύρια αεροπορική βάση μέσω της οποίας τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και αεροσκάφη του αντιπάλου έλεγχαν ολόκληρο το Αιγαίο ενώ η εγκατεστημένη αντιπυραυλική ασπίδα ήταν ενας τοπικός πολλαπλασιαστής για τον αντίπαλο.

Τα πρώτα αεροσκάφη F-35 B και F-35 A απογειώθηκαν γύρω στις 00:05 Ώρα Ελλάδος. Δύο μικρά COMAO πακέτα αεροσκαφών θα συνέδραμαν τις δύο κύριες επιθετικές αποστολές βομβαρδισμού. Το πρώτο πακέτο αεροσκαφών θα εφορμούσε από περιοχή νοτίως της Κρήτης και θα είχε κυρίως στόχο την καταστροφή των ιπτάμενων μέσων AEW & C του αντιπάλου καθώς και κύριων μονάδων διυλιστηρίων, ενώ το δεύτερο εκμεταλλευόμενο το γεωγραφικό ανάγλυφο των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων θα εισέρχονταν στον εχθρικό εναέριο χώρο για την καταστροφή της κύριας αεροπορικής βάσης όπου ήταν συγκεντρωμένα η πλειάδα των ανθυποβρυχιακών μέσων του αντιπάλου.

Οι κύριοι στόχοι της επιχείρησης ήταν:

-Αεροπορική Βάση Σκύρου

-Αεροπορική Βάση Ελευσίνας

-Πεντάγωνο

-Ελληνική Βουλή

-Σταθμοί ραντάρ Έγκαιρης προειδοποίησης  σε Ρόδο, Κω, Σάμο και Κρήτη

-ΑΣΕΠΕ

Παρόλο που το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο επιθυμούσε την διεξαγωγή της επιχείρησης αργότερα στις 2-3 μετά τα μεσάνυχτα, επικοινωνιακοί λόγοι επέβαλλαν την εκτέλεση της στις 00:05 τα ξημερώματα. Ο λόγος ήταν η κάλυψη τηλεοπτικά του γεγονότος από ομάδα των Τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης. Η αναμετάδοση των εικόνων στα Ευρωπαικά Μέσα Ενημέρωσης καθώς και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα έδειχνε την αδύναμη θέση της Ελληνικής Πλευράς. Συγκεντρωτικά, ο ψυχολογικός αντίκτυπος που θα είχε η μετάδοση των εικόνων των ζημιών που θα προκαλούνταν σε συνδυασμό με την είδηση ότι η Τουρκική Αεροπορία εκτέλεσε αθέατη τον βομβαρδισμό ήταν από μονα τους ένα πολύ δυνατό ψυχολογικό σοκ που θα έθετε την Ελληνική Πλευρά σε αστάθεια.

Παρακολουθήστε την πορεία των επιχειρήσεων εκεινη την Νύχτα. Τα γεγονότα τα εξιστορεί Τούρκος Επιτελάρχης. (Πατήστε άνοιγμα εικόνας σε νέα καρτέλα για περισσότερες λεπτομέρειες ανά εικόνα)

Ώρα 00:05 τοπική, 22:05 EST

Πυρήνας της ομάδας μαχης ήταν το νέο αεροπλανοφόρο του Τουρκικού Ναυτικού πάνω στο οποίο επέβαιναν 14 αεροσκάφη F-35 B καθώς και 4 ελικόπτερα ASW S-70. Την ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου συνόδευαν επίσης 2 κορβέτες Milgem στο εμπρόσθιο και όπισθεν τμήμα του γρκουπ, 1 Φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 TN Track IIB (η μοναδική που επέζησε από τα γεγονότα του 2017) καθώς και 2 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες Perry στα πλαϊνά. Οι 3 συνολικά φρεγάτες παρείχαν προστασία έναντι απειλών αέρος σε συνδυασμό με αεροσκάφη CAP F-35B.
Τι προηγούμενες μέρες ένα Ελληνικό Υποβρύχιο Παπανικολής είχε ανιχνευθεί να παρακολουθεί από κοντά την ναυτική ομάδα μάχης. Όπως αποδείχθηκε μετά την επιχείρηση από δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο, 2 υποβρύχια U-214 παρακολουθούσαν από ασφαλή απόσταση την πορεία της μικρής Τουρκικής Αρμάδας.
Τι προηγούμενες μέρες ένα Ελληνικό Υποβρύχιο Παπανικολής είχε ανιχνευθεί να παρακολουθεί από κοντά την ναυτική ομάδα μάχης. Όπως αποδείχθηκε μετά την επιχείρηση από δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο, 2 υποβρύχια U-214 παρακολουθούσαν από ασφαλή απόσταση την πορεία της μικρής Τουρκικής Αρμάδας.
Η Ελληνική Πλευρά είχε αναπτύξει σε μονιμη βάση ένα αεροσκάφος Εγκαιρής Προειδοποίησης EMB-145 Erieye. Εκείνες τις μέρες βρισκόνταν σε πορτοκαλί συναγερμό αναμένοντας κάποια κίνηση μας. Η εμβέλεια του αεροσκάφους αυτού έφτανε μέχρι και τις ακτές της Λιβύης. Η απόσταση αποκάλυψης για έναν στόχο με πολύ χαμηλό RCS όπως το F-35 θα δοκιμαζόνταν. Επιπλέον πολλά Ελληνικά Μαχητικά σε ρόλο CAP ήταν εφοδιασμένα με το ΕΟ/IR SNIPER XR της LM με το οποίο ευελπιστούσαν να ανακαλύψουν εισερχόμενα F-35 …
Η Ελληνική Πλευρά είχε αναπτύξει σε μόνιμη βάση ένα αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης EMB-145 Erieye. Εκείνες τις μέρες βρίσκονταν σε πορτοκαλί συναγερμό αναμένοντας κάποια κίνηση μας. Η εμβέλεια του αεροσκάφους αυτού έφτανε μέχρι και τις ακτές της Λιβύης. Η απόσταση αποκάλυψης για έναν στόχο με πολύ χαμηλό RCS όπως το F-35 θα δοκιμάζονταν. Επιπλέον πολλά Ελληνικά Μαχητικά σε ρόλο CAP ήταν εφοδιασμένα με το ΕΟ/IR SNIPER XR της LM με το οποίο ευελπιστούσαν να ανακαλύψουν εισερχόμενα F-35 …
Στο Νότιο Αιγαίο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε επίσης αναπτύξει εκσυγχρονισμένα Αεροσκάφη F-16 με ραντάρ APG-83 AESA SABR. Το τελευταίο σχεδόν διπλασίαζε την εμβέλεια του APG-68 V9, φθάνοντας τα 100 ναυτικά μίλια μέγιστη εμβέλεια (!). Η τεχνολογία AESA θα δοκιμάζονταν επίσης τα επόμενα λεπτά
Στο Νότιο Αιγαίο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε επίσης αναπτύξει εκσυγχρονισμένα Αεροσκάφη F-16 με ραντάρ APG-83 AESA SABR. Το τελευταίο σχεδόν διπλασίαζε την εμβέλεια του APG-68 V9, φθάνοντας τα 100 ναυτικά μίλια μέγιστη εμβέλεια (!). Η τεχνολογία AESA θα δοκιμάζονταν επίσης τα επόμενα λεπτά
Η πορεία των F-35 διαχωρίστηκε σε δύο κύριες κατευθύνσεις με την μια να περνά μέσα από την Πελοπόννησο ενώ τη δεύτερη πάνω από την Κρήτη. Στόχος της δεύτερης ομάδας Αεροσκαφών είναι και το ΑΣΕΠΕ Erieye το οποίο προστατεύουν 4 μαχητικά αεροσκάφη σε κατάσταση EMCON…
Χαρις στο Radar TRS-22XX στην περιοχή Datca οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν άριστη εικόνα της εναέριας κατάστασης στο Νότιο Αιγαίο. Μέσω Δορυφορικών Επικοινωνιών η «εικόνα» αυτή έφθανε και στο αεροπλανοφόρο Anadolu.
Χαρις στο Radar TRS-22XX στην περιοχή Datca οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν άριστη εικόνα της εναέριας κατάστασης στο Νότιο Αιγαίο. Μέσω Δορυφορικών Επικοινωνιών η «εικόνα» αυτή έφθανε και στο αεροπλανοφόρο Anadolu.
Τα αεροσκάφη F-35 JSF που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Dalaman αναγνωρίσθηκαν άμεσα από το μεγάλης εμβέλειας ραντάρ 3-D S- Ζώνης AN/TPS 43F στο Παραδείσιον στην Ρόδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν εφικτό από τα ραντάρ MPDR-90 σε Κω και Ρόδο.
Φυσικά τα Τουρκικά μαχητικά μετά την ανίχνευσή τους εξαπέλυσαν πλήγμα κατά των θέσεων των Ελληνικών ραντάρ AEW σε Κω, Ρόδο και μετέπειτα στην Σάμο. Χάρις στις μικρές διαστάσεις των βομβών SDB II και την μεγαλύτερη ισχύ χάρις στην μίξη με τα οποία ήταν εξοπλισμένα, το κάθε JSF μετέφερε 8 τέτοιες κατευθυνόμενες βόμβες με αποτέλεσμα να μπορεί να πλήξει πολλούς στόχους (2-4 ανάλογα την «σκληρότητα» του στόχου)
Φυσικά τα Τουρκικά μαχητικά μετά την ανίχνευσή τους εξαπέλυσαν πλήγμα κατά των θέσεων των Ελληνικών ραντάρ AEW σε Κω, Ρόδο και μετέπειτα στην Σάμο. Χάρις στις μικρές διαστάσεις των βομβών SDB II και την μεγαλύτερη ισχύ χάρις στην μίξη με τα οποία ήταν εξοπλισμένα, το κάθε JSF μετέφερε 8 τέτοιες κατευθυνόμενες βόμβες με αποτέλεσμα να μπορεί να πλήξει πολλούς στόχους (2-4 ανάλογα την «σκληρότητα» του στόχου)
Η δυνατότητα μεταφοράς 8 βομβών SDB II του F-35A/B του δίνει δυνατότητες προσβολής διαφορετικών στόχων κατω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ο τριπλός ερευνητής της SDB II αποτελείται από τερματική καθοδήγηση λέιζερ, δέκτη GPS/INS και χιλιοστομετρικό ραντάρ MMW. Σε ολα αυτά προστίθεται και η δυνατότητα ενδιάμεσης καθοδήγησης μέσω ζεύξης δεδομένων από το αεροσκάφος φορέα..
Η δυνατότητα μεταφοράς 8 βομβών SDB II του F-35A/B του δίνει δυνατότητες προσβολής διαφορετικών στόχων κατω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ο τριπλός ερευνητής της SDB II αποτελείται από τερματική καθοδήγηση λέιζερ, δέκτη GPS/INS και χιλιοστομετρικό ραντάρ MMW. Σε ολα αυτά προστίθεται και η δυνατότητα ενδιάμεσης καθοδήγησης μέσω ζεύξης δεδομένων από το αεροσκάφος φορέα..
Τα πλήγματα ήταν επιτυχή χάρις στην ακρίβεια και την κατεστρεπτικότητα της βόμβας SDB II η οποία έχει εμβέλεια τα 60 ναυτικά μίλια για σταθερούς στόχους και τα 40 nm για κινούμενους. Αποτελεί έτσι ένα ικανότατο όπλο πλήγματος για αποστολές χερσαίας προσβολής
Τα πλήγματα ήταν επιτυχή χάρις στην ακρίβεια και την κατεστρεπτικότητα της βόμβας SDB II η οποία έχει εμβέλεια τα 60 ναυτικά μίλια για σταθερούς στόχους και τα 40 nm για κινούμενους. Αποτελεί έτσι ένα ικανότατο όπλο πλήγματος για αποστολές χερσαίας προσβολής
Τα Ελληνικά Μαχητικά F-16 εκσυγχρονισμένα με το Ραντάρ APG-83 SABR προσπάθησαν να εμπλέξουν ακόμη και τις βόμβες SDB II χωρίς μεγάλη επιτυχία. Επίσης παρόλο που στιγμιαία αποκαλυφθηκαν τα τουρκικά F-35 (παρατηρήστε την εκτιμώμενη θέση μετά από 17 δευτερόλεπτα από τότε που χάθηκε το στίγμα) μετά από λίγα δευτερόλεπτα προσβλήθηκε ο σταθμός ραντάρ στην Κω με αποτέλεσμα να χαθεί το στίγμα τους οδηγώντας τις βολές BVR που εξαπολύθηκαν κατά αυτών να αποτύχουν.
Τα Ελληνικά Μαχητικά F-16 εκσυγχρονισμένα με το Ραντάρ APG-83 SABR προσπάθησαν να εμπλέξουν ακόμη και τις βόμβες SDB II χωρίς μεγάλη επιτυχία. Επίσης παρόλο που στιγμιαία αποκαλυφθηκαν τα τουρκικά F-35 (παρατηρήστε την εκτιμώμενη θέση μετά από 17 δευτερόλεπτα από τότε που χάθηκε το στίγμα) μετά από λίγα δευτερόλεπτα προσβλήθηκε ο σταθμός ραντάρ στην Κω με αποτέλεσμα να χαθεί το στίγμα τους οδηγώντας τις βολές BVR που εξαπολύθηκαν κατά αυτών να αποτύχουν.
Στην ανταλλαγή BVR βολών τα Ελληνικά F-16 δεν ήταν τόσο τυχερά. 8 πύραυλοι AIM-120D κατευθύνονταν προς το μέρος τους. 3 από τα 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52 CCIP του πακέτου CAP καταστράφηκαν.
Στην ανταλλαγή BVR βολών τα Ελληνικά F-16 δεν ήταν τόσο τυχερά. 8 πύραυλοι AIM-120D κατευθύνονταν προς το μέρος τους. 3 από τα 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52 CCIP του πακέτου CAP καταστράφηκαν.
Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και στην περιοχή νότια της Κρήτης παρόλη την παρουσία του ραντάρ ΑΝ/TPS 43 F που τα είχε εντοπίσει σε απόσταση 35-40 nm. Τα τουρκικά F-35 ανταλλάσοντας δεδομένα το ένα με το άλλο και αλλάζοντας συνεχώς υψόμετρο (ο νο1 έδινε εικόνα ενώ οι υπόλοιποι πετούσαν σε χαμηλότερο ύψος) κατάφεραν να εκτελέσουν επιτυχημένες βολές BVR και ταυτόχρονα λίγα λεπτά αργότερα να καταστρέψουν το ραντάρ στην Παλαιόχωρα με τις κατευθυνόμενες βόμβες GBU-32 JDAM.
Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και στην περιοχή νότια της Κρήτης παρόλη την παρουσία του ραντάρ ΑΝ/TPS 43 F που τα είχε εντοπίσει σε απόσταση 35-40 nm. Τα τουρκικά F-35 ανταλλάσσοντας δεδομένα το ένα με το άλλο και αλλάζοντας συνεχώς υψόμετρο (ο νο1 έδινε εικόνα ενώ οι υπόλοιποι πετούσαν σε χαμηλότερο ύψος) κατάφεραν να εκτελέσουν επιτυχημένες βολές BVR και ταυτόχρονα λίγα λεπτά αργότερα να καταστρέψουν το ραντάρ στην Παλαιόχωρα με τις κατευθυνόμενες βόμβες GBU-32 JDAM.
10 λεπτά από την έναρξη των εχθροπραξιών και η σύνθεση της Τουρκικής Ομάδας Μάχης Anadolu αποτυπώνεται στο ραντάρ του EMB 145 AEW το οποίο έλαβε την κατάλληλη θέση και υψόμετρο. Το Ελληνικό Α/ΓΕΕΘΑ διατάζει τα δύο Ελληνικά υποβρύχια να προβούν σε επίθεση (!). Γύρω από το Τουρκικό Αεροπλανοφόρο πετάνε σε μη ακριβή θέση 2 Τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70B-28 ενώ άλλα δύο τίθενται σε ετοιμότητα.
10 λεπτά από την έναρξη των εχθροπραξιών και η σύνθεση της Τουρκικής Ομάδας Μάχης Anadolu αποτυπώνεται στο ραντάρ του EMB 145 AEW το οποίο έλαβε την κατάλληλη θέση και υψόμετρο. Το Ελληνικό Α/ΓΕΕΘΑ διατάζει τα δύο Ελληνικά υποβρύχια να προβούν σε επίθεση (!). Γύρω από το Τουρκικό Αεροπλανοφόρο πετάνε σε μη ακριβή θέση 2 Τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70B-28 ενώ άλλα δύο τίθενται σε ετοιμότητα.
Καθώς οι βολές BVR συνεχίζονταν και το τελευταίο εκσυγχρονισμένο Ελληνικό CCIP F-16 καταστράφηκε. Η γενικότερη αναλογία ήταν η εκτόξευση 3-4 πυραύλων Amraam AIM-120D ανα εχθρικό αεροσκάφος. Η προσπάθεια τα αεροσκάφη αυτά να έρθουν πιο κοντά ή να εκτοξεύσουν ευκαιριακά τους δικούς τους Amraam σε περίπτωση που ανιχνεύσουν για λίγα δευτερόλεπτα (όταν ανοίγουν οι καταπέλτες των F-35 JSF δεν φαίνεται να αποδίδει. Παρόλο που έγιναν μερικές βολές προς τα Τουρκικά F-35, αυτές δείχνουν να απέτυχαν καθώς τα Ελληνικά αεροσκάφη χάσαν στο στίγμα των Τουρκικών Βομβαρδιστικών με αποτέλεσμα τα δεδομένα τροχιάς των εισερχόμενων Ελληνικών Amraam να μην ανανεώνονται κατά την προσέγγιση προς τον στόχο
Καθώς οι βολές BVR συνεχίζονταν και το τελευταίο εκσυγχρονισμένο Ελληνικό CCIP F-16 καταστράφηκε. Η γενικότερη αναλογία ήταν η εκτόξευση 3-4 πυραύλων Amraam AIM-120D ανα εχθρικό αεροσκάφος. Η προσπάθεια τα αεροσκάφη αυτά να έρθουν πιο κοντά ή να εκτοξεύσουν ευκαιριακά τους δικούς τους Amraam σε περίπτωση που ανιχνεύσουν για λίγα δευτερόλεπτα (όταν ανοίγουν οι καταπέλτες των F-35 JSF δεν φαίνεται να αποδίδει. Παρόλο που έγιναν μερικές βολές προς τα Τουρκικά F-35, αυτές δείχνουν να απέτυχαν καθώς τα Ελληνικά αεροσκάφη χάσαν στο στίγμα των Τουρκικών Βομβαρδιστικών με αποτέλεσμα τα δεδομένα τροχιάς των εισερχόμενων Ελληνικών Amraam να μην ανανεώνονται κατά την προσέγγιση προς τον στόχο.
Παρόλο που 2 Ελληνικά Αεροσκάφη F-16 Καταρρίφθηκαν στην Κρήτη, πρόλαβαν να εκτελέσουν βολές BOL (Bearing Only) κατά 3 αεροσκαφών F-35 με βάση τα δεδομένα που πήραν από το ραντάρ στην Παλαιόχωρα μέσω του Link 16. Η πρώτη κατάρριψη F-35 ηταν γεγονός. Το πακέτο που συμμετείχαν τα αεροσκάφη προσπαθούσε πετώντας σε χαμηλό ύψος (1000 πόδια πριν εκτελέσει την βολή με βόμβες GBU-32 JDAM) να αποφύγει τον εντοπισμό. Η στρατηγική θέση όμως του ραντάρ AN/TPS 43F στην Παλαιοχώρα εκμηδένιζε τους νεκρούς τομείς. Επίσης τα ραντάρ χαμηλότερης συχνότητας έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο clutter από τις ανακλάσεις στην Θάλασσα απ’ότι τα ραντάρ που λειτουργούν στην X ζώνη συχνοτήτων (όπως τα ραντάρ των μαχητικών F-35 και F-16). Μετα από λίγα δευτερόλετα ένα δεύτερο F-35 επλήγη επιτυχώς. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άλλο ένα κατεστράφη από πύραυλο AMRAAM. Το μοναδικό από τα 3 αεροσκάφη F-35B τράπηκε σε φυγη (δευτερεύων στόχος τους ήταν ευκαιριακά μέσω του συστήματος EOTS να ανιχνεύσουν το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 64N6 BIG BIRD C των συστημάτων S-300. To τελευταίο ενεργοποιήθηκε μόλις ο σταθμός ραντάρ στην Παλαιόχωρα καταστράφηκε από 4 βόμβες GBU-32 JDAM
Παρόλο που 2 Ελληνικά Αεροσκάφη F-16 Καταρρίφθηκαν στην Κρήτη, πρόλαβαν να εκτελέσουν βολές BOL (Bearing Only) κατά 3 αεροσκαφών F-35 με βάση τα δεδομένα που πήραν από το ραντάρ στην Παλαιόχωρα μέσω του Link 16. Η πρώτη κατάρριψη F-35 ηταν γεγονός. Το πακέτο που συμμετείχαν τα αεροσκάφη προσπαθούσε πετώντας σε χαμηλό ύψος (1000 πόδια πριν εκτελέσει την βολή με βόμβες GBU-32 JDAM) να αποφύγει τον εντοπισμό. Η στρατηγική θέση όμως του ραντάρ AN/TPS 43F στην Παλαιοχώρα εκμηδένιζε τους νεκρούς τομείς. Επίσης τα ραντάρ χαμηλότερης συχνότητας έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο clutter από τις ανακλάσεις στην Θάλασσα απ’ότι τα ραντάρ που λειτουργούν στην X ζώνη συχνοτήτων (όπως τα ραντάρ των μαχητικών F-35 και F-16). Μετα από λίγα δευτερόλετα ένα δεύτερο F-35 επλήγη επιτυχώς. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άλλο ένα κατεστράφη από πύραυλο AMRAAM. Το μοναδικό από τα 3 αεροσκάφη F-35B τράπηκε σε φυγη (δευτερεύων στόχος τους ήταν ευκαιριακά μέσω του συστήματος EOTS να ανιχνεύσουν το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 64N6 BIG BIRD C των συστημάτων S-300. To τελευταίο ενεργοποιήθηκε μόλις ο σταθμός ραντάρ στην Παλαιόχωρα καταστράφηκε από 4 βόμβες GBU-32 JDAM.

-Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την προσβολή του ραντάρ στόχου στην Παλαιόχωρα, όταν το εναπομείναν αεροσκάφος F-35B έστρεψε τα πλαινά του νώτα και τράπηκε προς φυγή, αυτό το γεγονός οδήγησε το ατρακτίδιο SNIPER XR να το εντοπίσει σε σχεδόν διπλάσια απόσταση στα 86 nm από ήταν η απόσταση αποκάλυψης όταν ερχόνταν μετωπικά. Αλλο ένα Ελληνικό μαχητικό το ανίχνευσε σε απόσταση 46 nm

00:16:12 – amContact: Multirole #75 has been classified as: F-35B Lightning II – Determined as: Hostile (Classification by: AN/AAQ-33 Sniper XR Pod [FLIR + LRMTS, 40k ft] [Sensor: AN/AAQ-33 Sniper XR [FLIR, Air-to-Air Tracking]] at 46,8 nm)

00:16:12 –  Contact: BOGEY #75 has been type-classified as: Multirole (Classification by: AN/AAQ-33 Sniper XR Pod [FLIR + LRMTS, 40k ft] [Sensor: AN/AAQ-33 Sniper XR [FLIR, Air-to-Air Tracking]] at Estimated 86 nm)

-Επιπλέον το ραντάρ AN/TPS-43F Site χρειάστηκε να δεχτεί πολλαπλά πλήγματα από 4 βόμβες JDAM για να καταστραφεί πλήρως. Συνολικά 2 JDAM αστόχησαν (μερικώς ή πλήρως). Η μια από αυτές είχε πλήρη δυσλειτουργία.Άλλη μια μάλιστα από αυτές αν και έχασε τον στόχο κατά 28 πόδια περίπου προκάλεσε μέτρια καταστροφή λόγω των θραυσμάτων πολεμικής κεφαλής της βόμβας 1000 λιβρών GBU 32 V2 JDAM.

00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site has been destroyed!
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site damage report: AN/TPS-43F has suffered additional light damage.
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site damage report: AN/TPS-43F has suffered additional heavy damage.
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site has suffered blast damage: 248 DPs
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site damage report: AN/TPS-43F has suffered additional damage!
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site damage report: AN/TPS-43F has been moderately damaged.
00:16:03 am – Palaiochora AN/TPS-43F Site has suffered fragmentation damage: 218,1 DPs
00:16:03 am – Weapon: GBU-32(V)2/B JDAM [Mk83] #2241 missed Palaiochora AN/TPS-43F Site by 28ft

Οι μόλις δύο βόμβες JDAM που μπορεί να μεταφέρει το F-35 μπορεί να είναι ικανές να του επιτρέψουν να εκτελέσει αποστολές κατά ελαφρά θωρακισμένων στόχων αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκής για την προσβολή δυσπρόσιτων και καλά προστατευμένων στόχων όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις ραντάρ. Σε αντίθεση με τα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Dalaman τα περισσότερα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Anadolu ήταν εφοδιασμένα με βόμβες GBU-32 JDAM (2 εσωτερικά) ή κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ GBU-12D Paveway II (2 εσωτερικά).

Το εναπομείνων αεροσκάφος F-35B του αρχικού σμήνους 3 αεροσκαφών που είχε στοχο το ραντάρ της Παλαιόχωρας διατάχθηκε να επιστρέψει πίσω εγκαταλείποντας την δευτερεύουσα αποστολή προσβολής του ραντάρ μεγάλης εμβέλειας BIG BIRD του συστήματος S-300 PMU-1.

Πλέον ο μοναδικός στόχος των αεροσκαφών F-35B ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους. Αντίστοιχα τα αεροσκάφη F-35A ενώ κατέστρεψαν πλήρως τους σταθμούς ραντάρ της ΠΑ στα νησιά των Δωδεκανήσων κατευθύνονται προς την αεροπορική βάση της Σκύρου.

Όσο η ώρα περνούσε οι πιλότοι των Ελληνικών Αεροσκαφών γινόνταν όλο και πιο νευρικοί. Η ανίχνευση των F-35B όμως στην περιοχή της Παλαιόχωρας οδήγησε τους ελεγκτές αέρος που διαχειρίζονταν την αεράμυνα του Αιγαίου να αξιοποιήσουν βέλτιστα τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16 που ήταν εφοδιασμένα με το ατρακτίδιο EO/IR Sniper XR. Ετσι διαμοίραζαν πληροφορίες στα υπόλοιπα παλαιότερα αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000-5 Mk2 τα οποία πετούσαν στα τυφλά καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν σε ικανή απόσταση τα Stealth Τουρκικά Μαχητικά αεροσκάφη.

Υπο την ασφάλεια της τεχνολογίας Stealth κάποια F-35 αποφάσισαν να κάνουν ένα δεύτερο πέρασμα από τον σταθμό ραντάρ MPDR-90 στην Σαμο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Το τελευταίο μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία τους έπαψε να εκπέμπει ενώ κάποιες βολές AMRAAM κατέρριψαν (!) ισάριθμες βόμβες SDB II που κατευθύνονταν προς αυτό. Οι πιλότοι των Τουρκικών μαχητικών υπερεκτιμώντας τις επιδόσεις τους δεν κατάλαβαν ότι εντοπίστηκαν από 2 Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 BLK 52 M εφοδιασμένα με το Ατρακτίδιο SNIPER XR. Το τελευταίο τα εντόπισε σε απόσταση 86 Nm βλέποντας την θερμότητα που έβγαζε ο θηριώδης κινητήρας Pratt & Witney F135 στο οπίσθιο μέρος της ατράκτου τους . Οι μετέπειτα βολές BVR δεν βρήκαν το στόχο τους, δημιούργησαν όμως νευρικότητα στους πιλότους των F-35A.
Ενας Τούρκος πιλότος προσπαθώντας να πιέσει την Ελληνική πλευρά εκτέλεσε ευκαιριακή BVR βολή κατά του ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye. H βολή αυτή απέτυχε τόσο χάρις στην ικανότητα ελιγμών του αεροσκάφους όσο και στο ότι έγινε από σχεδόν μέγιστη απόσταση
Ενας Τούρκος πιλότος προσπαθώντας να πιέσει την Ελληνική πλευρά εκτέλεσε ευκαιριακή BVR βολή κατά του ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye. H βολή αυτή απέτυχε τόσο χάρις στην ικανότητα ελιγμών του αεροσκάφους όσο και στο ότι έγινε από σχεδόν μέγιστη απόσταση

00:46:21 μμ – Contact MISSILE #112 has been lost.
00:46:21 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2263 is attacking EMB-145H AEWC with a base PH of 95%. PH adjusted for distance: 61%. PH adjusted for actual target speed (332 kts): 60,61483%. EMB-145H AEWC has nominal agility: 1. Agility adjusted for proficiency (Regular): 0,8. Aircraft has a weight fraction of 0,14 – Agility adjusted to 0,73. Agility adjusted for forward-oblique impact effect: 0,5. Final agility modifier: -5%. Final PH: 56%. Result: 84 – MISS

Παρόλο που γενικά η εμβέλεια του F-35A είναι επαρκής για το Αιγαίο, οι συνεχείς εμπλοκές BVR, η πτήση σε χαμηλό ύψος καθώς και το οπλικό φορτίο οδήγησε το Group2161 που αποτελούνταν από 3 F-35A να επιστρέψει πίσω στην αεροπορική βάση Dalaman καθώς θα ήταν παρακινδυνευμένο να συνεχίσει την αποστολή του λόγω έλλειψης καυσίμων(!) . Η επιστροφή στην αεροπορική βάση Cigli απέναντι απο την Χίο απορρίφθηκε καθώς οι Έλληνες πιθανόν να ανταπέδιδαν τις επόμενες ώρες με εκτόξευση πυραύλων Atacms
Παρόλο που γενικά η εμβέλεια του F-35A είναι επαρκής για το Αιγαίο, οι συνεχείς εμπλοκές BVR, η πτήση σε χαμηλό ύψος καθώς και το οπλικό φορτίο οδήγησε το Group2161 που αποτελούνταν από 3 F-35A να επιστρέψει πίσω στην αεροπορική βάση Dalaman καθώς θα ήταν παρακινδυνευμένο να συνεχίσει την αποστολή του λόγω έλλειψης καυσίμων(!) . Η επιστροφή στην αεροπορική βάση Cigli απέναντι απο την Χίο απορρίφθηκε καθώς οι Έλληνες πιθανόν να ανταπέδιδαν τις επόμενες ώρες με εκτόξευση πυραύλων Atacms
Οι πρώτες βόμβες κατά στόχων στην Σκύρο αφέθηκαν από τα F-35. Η δε γωνία άφεσης προς τον στόχο ήταν τέτοια που το ραντάρ των Patriot δεν μπορούσε να τα εμπλέξει λόγω των 120 μοιρών του εμπρόσθιου τομέα σάρωσης (!)
Μόλις οι πρώτες βόμβες αφέθηκαν από τα F-35, 4 αεροσκάφη αναχαίτισης που βρίσκονταν σε readiness σηκώθηκαν για να εμπλέξουν τα Τουρκικά Αεροσκάφη F-35. Για πολλοστή φορά το ραντάρ AN/TPS-43F, παρόλα τα χρόνια του φαίνεται πως καταφέρνει να ανιχνεύσει το F-35 σε οριακά ικανή απόσταση ώστε τα αεροσκάφη αναχαίτισης να προλάβουν να αντιμετωπίσουν τα εισερχομενα βομβαρδιστικά . Από τις πολλαπλές εκτοξεύσεις AMRAAM, 3 από τα 12 αεροσκάφη F-35A καταρρίπτονται. Παρόλο που στο τέλος ο σταθμός ραντάρ εδάφους AN/TPS 43F καταστράφηκε, έδωσε επαρκή χρόνο αντίδρασης στα αεροσκάφη αναχαίτισης επιφυλακής QRA να εκτελέσουν απότομα pop-up μόλις απογειώθηκαν (οντως ανεντόπιστα από τα F-35 προηγουμένως) και να εκτελέσουν βολή BVR κατά την φάση που τα αεροσκάφη F-35 τελείωναν τα καύσιμα τους και άφηναν το φονικό τους φορτίο των δεκάδων βομβών SDB II(!). Μαζί όμως με το AN/TPS-43 F καταστράφηκε και το ραντάρ AN/MPQ-53 των Patriot καθιστώντας έτσι την αεροπορική βάση της Σκύρου χωρίς μακρού βεληνεκούς αεράμυνα και χωρίς επαρκή επίγνωση της αεροπορικής κατάστασης με δικά της μέσα
Μόλις οι πρώτες βόμβες αφέθηκαν από τα F-35, 4 αεροσκάφη αναχαίτισης που βρίσκονταν σε readiness σηκώθηκαν για να εμπλέξουν τα Τουρκικά Αεροσκάφη F-35. Για πολλοστή φορά το ραντάρ AN/TPS-43F, παρόλα τα χρόνια του φαίνεται πως καταφέρνει να ανιχνεύσει το F-35 σε οριακά ικανή απόσταση ώστε τα αεροσκάφη αναχαίτισης να προλάβουν να αντιμετωπίσουν τα εισερχομενα βομβαρδιστικά . Από τις πολλαπλές εκτοξεύσεις AMRAAM, 3 από τα 12 αεροσκάφη F-35A καταρρίπτονται. Παρόλο που στο τέλος ο σταθμός ραντάρ εδάφους AN/TPS 43F καταστράφηκε, έδωσε επαρκή χρόνο αντίδρασης στα αεροσκάφη αναχαίτισης επιφυλακής QRA να εκτελέσουν απότομα pop-up μόλις απογειώθηκαν (οντως ανεντόπιστα από τα F-35 προηγουμένως) και να εκτελέσουν βολή BVR κατά την φάση που τα αεροσκάφη F-35 τελείωναν τα καύσιμα τους και άφηναν το φονικό τους φορτίο των δεκάδων βομβών SDB II(!). Μαζί όμως με το AN/TPS-43 F καταστράφηκε και το ραντάρ AN/MPQ-53 των Patriot καθιστώντας έτσι την αεροπορική βάση της Σκύρου χωρίς μακρού βεληνεκούς αεράμυνα και χωρίς επαρκή επίγνωση της αεροπορικής κατάστασης με δικά της μέσα

00:57:25 μμ – Contact MISSILE #126 has been lost.
00:57:25 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2325 is attacking Starscream #8 (F-35A Lightning II) with a base PH of 95%. PH adjusted for actual target speed (700 kts): 95%. Starscream #8 has nominal agility: 4,5. Agility adjusted for proficiency (Regular): 3,6. Aircraft has a weight fraction of 0,12 – Agility adjusted to 3,34. Agility adjusted for rear-oblique impact effect: 2,8. Final agility modifier: -28%. Final PH: 67%. Result: 57 – HIT
00:57:25 μμ – Decoy (Generic Chaff Salvo [5x Cartridges]; Tech: N/A) from Starscream #8 is attempting to seduce sensor: Active Radar Seeker (Tech: Early 2010s)(Guiding weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2325). Final probability: 10%. Result: 82 – FAILURE
00:57:23 μμ – Contact MISSILE #129 has been lost.
00:57:23 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2327 is attacking GBU-53/B SDB-II #2308 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 80 – HIT
00:57:21 μμ – Contact MISSILE #128 has been lost.
10:57:21 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2328 is attacking GBU-53/B SDB-II #2313 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 13 – HIT
00:57:20 μμ – Starscream #7 (F-35A Lightning II) has been destroyed!
00:57:20 μμ – Contact MISSILE #127 has been lost.
00:57:20 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2321 is attacking Starscream #7 (F-35A Lightning II) with a base PH of 95%. PH adjusted for actual target speed (741 kts): 95%. Starscream #7 has nominal agility: 4,5. Agility adjusted for proficiency (Regular): 3,6. Aircraft has a weight fraction of 0,11 – Agility adjusted to 3,36. Agility adjusted for tail-on impact effect: 1,7. Final agility modifier: -17%. Final PH: 78%. Result: 49 – HIT
00:57:20 μμ – Decoy (Generic Chaff Salvo [5x Cartridges]; Tech: N/A) from Starscream #7 is attempting to seduce sensor: Active Radar Seeker (Tech: Early 2010s)(Guiding weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2321). Final probability: 10%. Result: 26 – FAILURE00:56:59 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2307 is attacking Starscream #6 (F-35A Lightning II) with a base PH of 95%. PH adjusted for actual target speed (697 kts): 95%. Starscream #6 has nominal agility: 4,5. Agility adjusted for proficiency (Regular): 3,6. Aircraft has a weight fraction of 0,11 – Agility adjusted to 3,36. Agility adjusted for rear-oblique impact effect: 2,9. Final agility modifier: -29%. Final PH: 66%. Result: 27 – HIT
00:56:59 μμ – Decoy (Generic Chaff Salvo [5x Cartridges]; Tech: N/A) from Starscream #6 is attempting to seduce sensor: Active Radar Seeker (Tech: Early 2010s)(Guiding weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2307). Final probability: 10%. Result: 56 – FAILURE
00:56:58 μμ – New contact! Designated BOGEY #146 – Detected by AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2306 [Sensors: Active Radar Seeker] at 151deg – 1,7nm
00:56:56 μμ – Weapon: AIM-120D AMRAAM P3I.4 #2321 has only one alternative target to be redirected to: F-35A Lightning II #11500:55:59 μμ – Alepou #1 (F-16CM Blk 52 Falcon) departed Skyros AB.
00:55:59 μμ – Alepou #4 (F-16CM Blk 52 Falcon) departed Skyros AB.
00:55:59 μμ – Aris #4 (F-4E Phantom II) departed Andravida AB.
00:55:59 μμ – Aris #3 (F-4E Phantom II) departed Andravida AB.
00:55:58 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2300 has run out of energy… self-destructing
00:55:54 μμ – New contact! Designated MISSILE #127 – Detected by Skiros AN/TPS-43F Site [Sensors: AN/TPS-43F] at 176deg – 38,9nm
00:55:54 μμ – New contact! Designated BOGEY #126 – Detected by Skiros AN/TPS-43F Site [Sensors: AN/TPS-43F] at 173deg – 30,8nm
00:55:54 μμ – New contact! Designated BOGEY #125 – Detected by Skiros AN/TPS-43F Site [Sensors: AN/TPS-43F] at 175deg – 31,3nm
00:55:54 μμ – New contact! Designated BOGEY #124 – Detected by Skiros AN/TPS-43F Site [Sensors: AN/TPS-43F] at 173deg – 31nm

Παρόλο που εκτοξεύτηκαν πάνω από 25 βόμβες GBU-53 SDB-II κατά της αεροπορικής βάσης της Σκύρου ελάχιστες από αυτές κατάφεραν να βρουν τον στόχο τους τόσο λόγο των αντιαεροπορικών μικρής εμβέλειας Skyguard και Crotale όσο και λόγω της αναχαίτισης τους από αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής ΠΑ. Έτσι περα από την καταστροφή του AN/TPS 43F και ενός πύργου Ελέγχου τα υπόλοιπα κτίρια και οι Πύργοι ελέγχου υπέστησαν  ελαφρές έως μέτριες ζημιές. Η χαμηλή ταχύτητα ανεμοπορίας της SDB-II επέτρεψε  την καταστροφή τους ακόμη και από βολές πυροβόλων M61A1 Vulcan των ευελικτων ελληνικών F-16.

00:59:56 μμ – Contact MISSILE #146 has been lost.
00:59:56 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2364 is attacking GBU-53/B SDB-II #2348 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 30 – HIT
00:59:56 μμ – New contact! Designated MISSILE #147 – Detected by Zulu #7 (F-35B Lightning II) [Sensors: AN/AAQ-37 EO-DAS] at 217deg – 3,7nm
00:59:55 μμ – Contact MISSILE #145 has been lost.
00:59:55 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2363 is attacking GBU-53/B SDB-II #2349 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 67 – HIT
00:59:53 μμ – Contact MISSILE #143 has been lost.
00:59:53 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2362 is attacking GBU-53/B SDB-II #2341 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 89 – MISS
10:59:52 μμ – Contact MISSILE #144 has been lost.
10:59:52 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2361 is attacking GBU-53/B SDB-II #2343 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 57 – HIT
00:59:48 μμ – Contact MISSILE #142 has been lost.
00:59:48 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2359 is attacking GBU-53/B SDB-II #2342 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 37 – HIT
00:59:47 μμ – Contact MISSILE #141 has been lost.
00:59:47 μμ – Weapon: AIM-120C-7 AMRAAM P3I.3 #2358 is attacking GBU-53/B SDB-II #2344 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 97 – MISS
00:59:29 μμ – Gun (20mm/85 M61A1 Vulcan Burst [100 rnds]) is attacking GBU-53/B SDB-II #2332 with a base-Ph of 70%. Base-Ph adjusted for distance: 70%. Target speed modifier: -1%. Target size modifier: -21%. Final Ph: 48%. Result: 45 – HIT
00:59:11 μμ – Gun (20mm/85 M61A1 Vulcan Burst [100 rnds]) is attacking GBU-53/B SDB-II #2331 with a base-Ph of 70%. Base-Ph adjusted for distance: 59,4%. Target speed modifier: -1%. Target size modifier: -21%. Final Ph: 37%. Result: 22 – HIT
00:59:00 μμ – Zulu #12 (F-35B Lightning II) cannot engage ground targets because the cloud cover is too low. There will not be enough altitude clearance to deploy weapon.
00:58:59 μμ – Gun (20mm/85 M61A1 Vulcan Burst [100 rnds]) is attacking GBU-53/B SDB-II #2318 with a base-Ph of 70%. Base-Ph adjusted for distance: 70%. Target speed modifier: -1%. Target size modifier: -21%. Final Ph: 48%. Result: 59 – MISS
00:58:45 μμ – Contact MISSILE #140 has been lost.
00:58:45 μμ – Weapon: AIM-9X Sidewinder #2360 is attacking GBU-53/B SDB-II #2324 with a base PH of 95%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 80%. Result: 64 – HIT
00:58:39 μμ – Contact MISSILE #139 has been lost.
00:58:39 μμ – Weapon: AIM-9X Sidewinder #2357 is attacking GBU-53/B SDB-II #2322 with a base PH of 95%. Final PH: 95%. Result: 95 – HIT

O τελικός και τελευταίος στόχος παρέμενε η Ελληνική Βουλη και το Πεντάγωνο (!).

H ύπαρξη όμως αεροσκαφών F-16 εφοδιασμένων με το ατρακτίδιο SNIPER XR σε συνδυασμό με την ύπαρξη επιγειων ραντάρ S Ζωνης στην πρωτεύουσα των Αθηνών έκανε πολλούς να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Η ύπαρξη 3 συστημάτων Patriot PAC-3 τα οποία λάμβαναν εικόνα από το ενοποιημένο δίκτυο IADS της ΠΑ (κατι που συνέβαινε εν μέρει με τις συστοιχίες S-300 οι οποίες είχαν αισθητά μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης) έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη την αποστολή.

Η πόλη των Αθηνών θα δοκιμάζονταν εκείνη την Νύχτα. Αν και τα F-35 ανιχνεύθηκαν αυτό δεν τα απέτρεψε να εξαπολύσουν το φονικό τους φορτίο. Το μόνο που τα χώριζε ήταν το Αντιαεροπορικό Σύστημα Patriot PAC 3 που κάλυπτε εκείνον τον τομέα εφοδιασμένο με βλήματα GEM-T. H εικόνα που λάμβανε από το παρακείμενο ραντάρ S ζώνης Mirenda HR-3000 το οποίο εντόπισε την άφεση των βομβών στα 70 nm απέβη σωτήρια για την πλήρη ενεργοποίηση της Αντι-βαλλιστικής ομπρέλας.
Η πόλη των Αθηνών θα δοκιμάζονταν εκείνη την Νύχτα. Αν και τα F-35 ανιχνεύθηκαν αυτό δεν τα απέτρεψε να εξαπολύσουν το φονικό τους φορτίο. Το μόνο που τα χώριζε ήταν το Αντιαεροπορικό Σύστημα Patriot PAC 3 που κάλυπτε εκείνον τον τομέα εφοδιασμένο με βλήματα GEM-T. H εικόνα που λάμβανε από το παρακείμενο ραντάρ S ζώνης Mirenda HR-3000 το οποίο εντόπισε την άφεση των βομβών στα 70 nm απέβη σωτήρια για την πλήρη ενεργοποίηση της Αντι-βαλλιστικής ομπρέλας.

Τρία F-35 εφοδιασμένα με 2 βομβες GBU-12D  των 500 λιβρών το καθένα προσπαθούν να διεισδύσουν αθόρυβα χάρις στα Χαρακτηριστικά τους Stealth μέσα στην Ελληνική Αεράμυνα στην πρωτεύουσα. Λόγω χαμηλού RCS τα συστήματα HAWK μέσου βεληνεκούς δεν μπορούν να καταυγάσουν τα βλήματα MIM-23A/B HAWK. Για κακή τους τύχη όμως η Ηλεκτροπτική κάμερα των συστημάτων Crotale NG τα ανιχνεύει στα 8.6nm. Το ύψος άφεσης των βομβών GBU-12D σε ύψος 10000 ποδών δεν ξεπερνά τα 4 nm

1:00:42 μμ – Contact: Multirole #188 has been classified as: F-35B Lightning II – Determined as: Hostile (Classification by: SAM Plt (Crotale-NG) [Sensor: EDIR] at 8,6 nm)
1:00:42 μμ – Contact: Multirole #189 has been classified as: F-35B Lightning II – Determined as: Hostile (Classification by: SAM Plt (Crotale-NG) [Sensor: EDIR] at 9 nm)
1:00:31 μμ – Contact: BOGEY #189 has been type-classified as: Multirole (Classification by: SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) [Sensor: Generic Gun Director [TV Camera]] at Estimated 11 nm)
1:00:31 μμ – Contact: BOGEY #188 has been type-classified as: Multirole (Classification by: SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) [Sensor: Generic Gun Director [TV Camera]] at Estimated 10 nm)
1:59:32 μμ – New contact! Designated BOGEY #189 – Detected by Mirenda HR-3000 Site [Sensors: HR-3000] at 314deg – 41,8nm
1:59:32 μμ – New contact! Designated BOGEY #188 – Detected by Mirenda HR-3000 Site [Sensors: HR-3000] at 313deg – 41,4nm

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις δύο Ελληνικές συστοιχίες HAWK που φυλάνε τα νώτα των Patriot το σμήνος των F-35 εκτελεί κυκλωτικό ελιγμό ώστε φθάνοντας στα όρια του τόξου εμπλοκής των Patriot Να καταφέρει να πλήξει το Ελληνικό Πεντάγωνο
Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις δύο Ελληνικές συστοιχίες HAWK που φυλάνε τα νώτα των Patriot το σμήνος των F-35 εκτελεί κυκλωτικό ελιγμό ώστε φθάνοντας στα όρια του τόξου εμπλοκής των Patriot Να καταφέρει να πλήξει το Ελληνικό Πεντάγωνο
Παρόλο που πολλές SDB II αναχαιτίστηκαν από το σύστημα SHORADS Crotale και στο Skyguard που ήταν αναπτυγμένο στην Ελευσίνα, οι υπόλοιπες βόμβες έπληξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το σύστημα Skyguard. Το παρακείμενο σύστημα Crotale NG γλίτωσε την επίθεση

01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Vehicle (UAR-1021 Skyguard) has been destroyed!
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: UAR-1021 Skyguard has been moderately damaged.
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Generic Gun Director [TV Camera] has been moderately damaged.
01:02:33 μμ – Vehicle (UAR-1021 Skyguard) has suffered blast damage: 2 DPs
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Skyguard MIM-7M Quad has been destroyed!
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Skyguard Sparrow Illuminator has been destroyed.
01:02:33 μμ – Skyguard MIM-7M Quad has suffered blast damage: 14,6 DPs
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Skyguard MIM-7M Quad has been destroyed!
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Skyguard Sparrow Illuminator has been destroyed.
01:02:33 μμ – Skyguard MIM-7M Quad has suffered blast damage: 35,5 DPs
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: 35mm Twin Oerlikon [AHEAD, UAR-1021 Skyguard FCR] has been destroyed!
01:02:33 μμ – SAM Plt (Skyguard [Sparrow, 35mm Oerlikon]) damage report: Generic Optical Sight has been destroyed.
01:02:33 μμ – 35mm Twin Oerlikon [AHEAD, UAR-1021 Skyguard FCR] has suffered blast damage: 35,9 DPs
01:02:33 μμ – Weapon: R.440 Crotale-NG VT1 #2419 is running blind for more than 6 sec… self-destructing.
01:02:33 μμ – Weapon: MIM-7M Sparrow #2417 is running blind for more than 6 sec… self-destructing.
01:02:33 μμ – Weapon: R.440 Crotale-NG VT1 #2420 is attacking GBU-53/B SDB-II #2374 with a base PH of 75%. Target signature modifier: -15%. Final PH: 60%. Result: 69 – MISS

Μετα την καταστροφή του Skyguard επλήγη και το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα όπου σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές. Η ανίχνευση από το σύστημα EOTS των συστοιχιών PATRIOT οδήγησε στην προσβολή τους από πολλαπλές SDB II. Για άλλη μια φορά η αδυναμία κάλυψης 360 μοιρών του συστήματος Patriot απέβη μοιραία για το ίδιο οδηγώντας στην καταστροφή του. Η προσπάθεια των συστοιχιών Hawk να καλύψουν το κενό αν και οδήγησε στην κατάρριψη αρκετών SDB II δεν εμπόδισε τα υπόλοιπα πλήγματα.Μια κατευθυνόμενη βόμβα SDB II επιβίωσε και κατευθύνεται προς την Ελληνική Βουλη. Δύο πύραυλοι HAWK προσπαθούν και καταφέρνουν να το αναχαιτίσουν (!)
Λόγω της χαμηλής νέφωσης και περιορισμών υψους ελάχιστης άφεσης ήταν πολύ δύσκολη η άφεση των τεσσάρων βομβών GBU-12, οι οποίες στο τέλος αστόχησαν λόγω μη επαρκούς κατάυγασης λέιζερ χάνοντας το στόχο τους κατά 600 μέτρα (!).
Λόγω της χαμηλής νέφωσης και περιορισμών υψους ελάχιστης άφεσης ήταν πολύ δύσκολη η άφεση των τεσσάρων βομβών GBU-12, οι οποίες στο τέλος αστόχησαν λόγω μη επαρκούς κατάυγασης λέιζερ χάνοντας το στόχο τους κατά 600 μέτρα (!).

01:07:53 μμ – Weapon: GBU-12D/B Paveway II LGB [Mk82] #2451 missed Pentagon by 2084ft
01:07:53 μμ – Weapon: GBU-12D/B Paveway II LGB [Mk82] #2451 cannot have its target illuminated… will impact with severe accuracy reduction.
01:07:30 μμ – Zulu #13 (F-35B Lightning II) cannot engage ground targets because the cloud cover is too low. There will not be enough altitude clearance to deploy weapon.
01:07:30 μμ – Zulu #12 (F-35B Lightning II) cannot engage ground targets because the cloud cover is too low. There will not be enough altitude clearance to deploy weapon.

Λίγα λεπτά αργότερα το Zulu 4 πήρε κατεύθυνση προς την Ελληνική Βουλή ,έχοντας αποφύγει τον εγκλωβισμό από τις Συστοιχίες HAWK λόγω της πτήσης σε χαμηλό ύψος κάτω από τα 1000 πόδια, κατάφερε και εκτέλεσε pop-up στα 20000 πόδια και άφησε το φονικό του φορτίο. Λόγω της καθοδήγησης των βομβών με GPS/INS ο καιρός δεν αποτελούσε εμπόδιο όπως στην περίπτωση της επίθεσης στο Πεντάγωνο. Λιγότερο από 2 ναυτικά μίλια χώριζαν την Ελληνική Βουλή από την εισερχόμενη απειλή
Λίγα λεπτά αργότερα το Zulu 4 πήρε κατεύθυνση προς την Ελληνική Βουλή ,έχοντας αποφύγει τον εγκλωβισμό από τις Συστοιχίες HAWK λόγω της πτήσης σε χαμηλό ύψος κάτω από τα 1000 πόδια, κατάφερε και εκτέλεσε pop-up στα 20000 πόδια και άφησε το φονικό του φορτίο. Λόγω της καθοδήγησης των βομβών με GPS/INS ο καιρός δεν αποτελούσε εμπόδιο όπως στην περίπτωση της επίθεσης στο Πεντάγωνο. Λιγότερο από 2 ναυτικά μίλια χώριζαν την Ελληνική Βουλή από την εισερχόμενη απειλή.
Οι βόμες έπληξαν τον στόχο τους με μεγάλη ακρίβεια πετυχαίνοντας επίσης προσβολή βαθιά μέσα στο κτίριο μεγιστοποιώντας το καταστροφικό αποτέλεσμα. Αν και οι συστοιχίες HAWK προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τις βόμβες JDAM αυτό έγινε παρά μόνο όταν ήταν αργά. Φλόγες τύλιξαν γρήγορα το ιστορικό κτίριο από τις δύο απανωτές εκρήξεις με διαφορά ενός δευτερολέπτου….

01:10:51 μμ – 83% penetration achieved
01:10:51 μμ – Weapon: GBU-32(V)2/B JDAM [Mk83] #2458 has impacted Greek Parliament.
01:10:51 μμ – Contact MISSILE #203 has been lost.
01:10:50 μμ – Greek Parliament has a major fire.
01:10:50 μμ – Greek Parliament has suffered weapon damage: 569,1 DPs
01:10:50 μμ – 92% penetration achieved
01:10:50 μμ – Weapon: GBU-32(V)2/B JDAM [Mk83] #2456 has impacted Greek Parliament.

Παρόλο που το Ελληνικό Πεντάγωνο δεν χτυπηθηκε, η Ελληνική Βουλη δέχθηκε την προσβολή 2 βομβών JDAM των 1000 Λιβρών. Εκτεταμένη φωτιά απλώθηκε στο κτίριο αφήνοντας σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Το κτίριο είχε εγκαίρως εκκενωθή όταν οι πρώτοι σταθμοι ραντάρ δέχθηκαν επίθεση. Η εικόνα της φλεγόμενης Βουλής μεταδόθηκε από τα Διεθνή Μέσα σε έκτακτα Δελτία Ειδήσεων. Λίγη ώρα μετά χτύπησε το τηλέφωνο του Έλληνα Πρωθυπουργό με μια πρόταση για το Αιγαίο που δεν μπορούσε να αρνηθεί…

Η παραπάνω διήγηση από τα χέρια του Τούρκου επιτελάρχη της Τουρκικής Αεροπορίας δεν είχε σκοπό να τρομοκρατήσει ούτε να απαξιώσει την απόκτηση του αεροσκάφους F-35A/B από την TuAF αλλά να καταδείξει τόσο τα πλεονεκτήματά του όσο και τις αδυναμίες του. Με ορίζοντα οι πρώτες Τουρκικές Επιχειρησιακές μοίρες αεροσκαφών να κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα της δεκαετίας του 2020 η Ελληνική πλευρά οφείλει να σχεδιάσει με ψυχραιμία τις επόμενες κινήσεις της.

Συμπεράσματα (από την Ελληνική σκοπιά):

α) Τα αεροσκάφη F-35Α/B χάρις στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά τους STEALTH κατάφεραν και έμειναν ανεντόπιστα κατά το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων. Δύο κύριοι αισθητήρες του Ελληνικού Συστήματος αεράμυνας κατάφεραν να τα ανιχνεύσουν. Ο ένας ήταν τα ραντάρ S-Ζώνης AN/TPS-43 F και Mirenda HR-3000 σε αποστάσεις μεταξύ 30-41 ναυτικών μιλίων. Σε αυτήν την απόσταση το F-35 δεν μπορεί να εξαπολύσει βόμβες JDAM και LGB GBU-12D προς το στόχο καθώς το βεληνεκές τους είναι αισθητά μικρότερα. Επίσης εκτός να πετάει σε μεγάλο ύψος δεν μπορεί επίσης να εξαπολύσει βόμβες SDB-II. Ο άλλος αισθητήρας ήταν το ατρακτίδιο EO/IR Sniper XR το οποίο μπορούσε να ανιχνεύσει το F-35 σε αποστάσεις μεταξύ 40-80 ναυτικών μιλίων. Όταν το πεδίο θέασης ήταν τα πλάγια ή και το οπίσθιο τμήμα (χαρακτηριστική περίπτωση κατά την τερματική φάση βομβαρδισμού) τότε η απόσταση μεγιστοποιείται. Το μεγάλο θερμικό ίχνος του F-35 A/B δεν μπορεί παρά να αποκαλύψει την παρουσία του. Από την άλλη όταν το F-35 πετά σε χαμηλό ύψος η απόσταση αυτή ελαχιστοποιείται. Έτσι οι αφέσεις όπλων από μεγάλο ύψος ενέχουν τον κίνδυνο εντοπισμού από αεροσκάφη F-16 εφοδιασμένα με EO/IR Sniper XR. Ο μελλοντικός συνδυασμός IR αισθητήρων με πυραύλους με τερματική καθοδήγηση IR όπως ο Meteor αναμένεται να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχούς BVR Βολής και μένει να εξεταστεί από την ΠΑ.

β) Οι βολές BVR μαζικά κατά του F-35 ήταν επιτυχείς μόνο όταν το τελευταίο βρισκόνταν σε πορεία άφεσης όπλων για προσβολή χερσαίων στόχων. Η αδυναμία του αεροσκάφους να αποφύγει τα πλήγματα όταν βάλλεται ήταν έντονη. Επιπλέον η πολυ κακή αεροδυναμική του αεροσκάφους οδήγησε σε αρκετά από αυτά (Ειδικά στο Νότιο και Κεντρικό Αιγαίο) να χρησιμοποιήσουν πολύ συχνά την μετάκαυση για να αποφύγουν εισερχόμενους AMRAAM ή να αλλάξουν πορεία και να ξεφύγουν από εισερχόμενα αεροσκάφη CAP. Το αποτέλεσμα ήταν να πολλά από αυτά να μείνουν από καύσιμα , 3 από αυτά να επιστρέψουν άμεσα πίσω στη βάση τους και άλλα τέσσερα να μην καταφέρουν να κάνουν δεύτερο πέρασμα για προσβολή χερσαίων στόχων στην αεροπορική βάση της Σκύρου

γ) Οι συστοιχίες Patriot παρόλο που είναι ένα εξαιρετικό σύστημα αεραμυνας πάσχει σοβαρά στην περίπτωση αντιμετώπισης STEALTH αεροσκαφών λόγω της ιδιομορφίας του ραντάρ PESA MPQ-53. Ενω οι συστοιχίες HAWK κατάφεραν έστω και ανεπιτυχώς να εκτοξεύσουν μερικά βλήμα, το 120 μοιρών τόξο κάλυψης των Patriot τα εμπόδισε και στις δύο περιπτώσεις να εμπλέξουν τα εισερχόμενα βομβαρδιστικά. Λόγω μικρού σχετικά βεληνεκούς των όπλων του F-35 A/B από μεσαίο ή χαμηλό ύψος άφεσης, σε περίπτωση κάλυψης 360 μοιρών οι πλειοψηφία των SDB II θα καταστρέφονταν ενώ επίσης ο κυκλωτικός ελιγμός των 3 τελευταίων F-35 που έπληξαν την Ελληνική Βουλή επιτυχώς θα είχε αποφευχθεί πετυχαίνοντας το λιγότερο Mission Kill . Πιθανή μελλοντική αναβάθμιση του συστήματος με αντικατάσταση του ραντάρ (πχ υιοθέτηση του ραντάρ του MEADS, ακριβή υλοποίηση) ή με προσθήκη επιπλέον μικρών κεραιών AESA (φθηνότερη υλοποίηση, προσφέρεται σαν αναβάθμιση από την Raytheon, μειωμένων όμως δυνατοτήτων) θα κάλυπτε αυτό το κενό. Στο παρόν σενάριο μια συστοιχία Patriot PAC 3 καταστραφηκε ολοσχερώς στην περιοχή των Αθηνών ενώ μια ακόμη συστοιχία έχασε το ραντάρ πρόσκτησης/εγκλωβισμου στόχων AN/MPQ-53 στην Σκύρο ενώ προσπαθούσε να εμπλέξει βόμβες SDB-II στα όρια του τόξου σάρωσης.

δ) Η αναβάθμιση του επίγειου συστήματος εναέριας επιτήρησης των ραντάρ S ζώνης συχνοτήτων φαίνεται να είναι από τα πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης. Νέο λογισμικό σε συνδυασμό με την αντικατάσταση ορισμένων απαρτιών (κυματοδηγοί, υπολογιστικές μονάδες) θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες ικανότητες οι οποίοι είναι αρκετά ικανοποιητικές. Πρόταση επίσης είναι η προμήθεια κινητών συστημάτων ραντάρ όπως το TRS 22XX το οποίο ανήκει και αυτό στην S μπάντα αλλά μπορεί να αλλάξει θέση εκπομπής μετά από προετοιμασία. Το τελευταίο επίσης το έχει προμηθευτεί η Τουρκία σε 14 μονάδες. Η δυνατότητα αλλαγής θέσης το καθιστά δύσκολο στόχο σε σχέση με τα σταθερά επίγεια ραντάρ. Τα τελευταία είναι εύκολοι στόχοι λόγω της στοχοποίησης τους από τον καιρό της Ειρήνης μέσω αποκάλυψης της θέσης τους από δορυφόρους, ατρακτίδια EO/IR στρατηγικής αναγνώρισης DB-110, συστήματα ELINT/ESM όπως και ραντάρ SAR αεροσκαφών που παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Αντίθετα ένα κινητό ραντάρ μπορεί να έχει 3-5 προκαθορισμένες κατάλληλες θέσεις για εκπομπή. Την μια μπορεί να την χρησιμοποιεί σε μονιμη βάση εν καιρώ ειρήνης πραγμα που συμβάλει και στην ανάπαυση του προσωπικού. Σε καιρό πολέμου ή σε περίπτωση συναγερμού ή αυξημένης ετοιμότητας μπορεί να διαταχθεί να αλλάξει θέση. Δεν είναι απαραίτητο να εκπέμπει συνέχεια. Χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να εκπέμπουν τα 4 από τα 10 κινητά ραντάρ και σε περίπτωση πλήγματος τότε να ενεργοποιούνταν τα υπόλοιπα.

ε) Το ραντάρ APG-83SABR των αναβαθμισμένων F-16 δεν εντόπισε τα εισερχόμενα F-35 σε καμία περίπτωση. Οι επιδόσεις του δεν φαίνεται πως αποτελουν απειλή ούτε κάποια ουσιώδη βελτίωση έναντι Stealth αεροσκαφών. Αντίθετα κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε αεροσκάφη που ήταν εξοπλισμένα με το ατρακτίδιο Sniper XR. Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή παρόμοιων αεροσκαφών στις ασκησεις RED FLAG των ΗΠΑ σε ρόλο εναέριας υπεροχής κατά STEALTH αεροσκαφών.

στ) Παρόλο που ο πύραυλος AMRAAM πέτυχε 2 +4 καταρρίψεις F-35 αυτό έγινε σε περιπτώσεις εισερχόμενων έμφορτων με οπλικό φορτίο βομβαριδιστικών έχοντας πολύ μικρό χρόνο αντίδρασης. Αυτό βέβαια απέδειξε πως παρόλο τα Stealth χαρακτηριστικά του ένα πακέτο COMAO F-35 θα πρέπει να συνοδεύεται από ικανή παρουσία αεροσκαφών προσανατολισμένα στην εναέρια υπεροχή. Για να μην προδωθεί η θέση τους τα αεροσκάφη CAP θα πρέπει να είναι και αυτά Stealth. Ετσι οι επιλογές περιορίζονται σε επιπλέον F-35 ή F-22( μη αποδευσμεύσιμο). Ανίθετα οι Ελληνικές απώλειες ήταν βαριές και περιελάμβαναν 9 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16 Blk 52M με ραντάρ AESA APG-83 και άλλα δύο αντίστοιχα αεροσκάφη εφοδιασμένα με ατρακτίδιο Sniper XR

ζ) Με εξαίρεση την βόμβα SDB-II που αποδείχθηκε ικανότατο όπλο, οι υπόλοιπες επιλογές εσωτερικά μεταφερόμενου φορτίου του F-35 φαίνεται να το βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο λόγω μικρού βεληνεκούς. Οι βόμβες GBU-12D φαίνεται να μην λειτούργησαν καθόλου λόγω ισχυρής νέφωσης ακόμη και όταν το αεροσκάφος ήταν πάνω από το στόχο καθώς το ελάχιστο ύψος άφεσης ήταν τα 10000 πόδια πολύ πάνω από τα σύννεφα που είχαν απλωθεί πάνω από την πρωτεύουσα των Αθηνών. Αντίστοιχα η άφεση των βομβών JDAM από χαμηλό ή και μεσαίο ύψος απαιτεί το αεροσκάφος-φορέας να προσεγγισει επικύνδυνα ένα στόχο όπως ένα ραντάρ S ζώνης με αποτέλεσμα τα παρακείμενα αεροσκάφη CAP (δεδομένου ότι διαθέτουν link 16) να τα εμπλέξουν άμεσα.

η) Η αποστολή ενός πακέτου σχεδόν 25 STEALTH Βομβαρδιστικών απέναντι στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας IADS δεν φαίνεται να πέτυχε έναν » άνετο περίπατο» όπως θα περίμενε κανείς. Η έλλειψη βλημάτων HARM (αυτή τη στιγμή δεν είναι συμβατό με την εσωτερική αποθήκη οπλισμού του F-35A/B) αποδεικνύεται STOP GAP για ανεξάρτητες επιχειρήσεις των F-35 στον Αιγαίο. Ένα τέτοιο όπλο θα είχε καταστείλει την Ελληνική Αεράμυνα και θα μεγιστοποιούσε την καταστρεπτικότητα των προσβολών εδάφους. Στην παρούσα φάση το μόνο αεροσκάφος που θα μπορούσε να φέρει τον HARM είναι ένα αντίστοιχο F-16 του οποίου όμως η διατομή ραντάρ θα πρόδιδε τον αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε. Είναι βέβαιο πως στο μέλλον οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν είτε στην ενσωμάτωση και τέταρτου αισθητήρα ανίχνευσης ακτινοβολίας ραντάρ στις βόμβες SDB-II (οι οποίες όμως εύκολα καταρρίπτονται κατά την ανεμοπορία προς τον στόχο ακόμη και απο βολές πυροβόλων του ευέλικτου F-16) είτε μέσω της ανάπτυξης ενός νέου όπλου αντι-ραντάρ. Οι διαστάσεις του Amraam είναι 3.7 μήκος Χ 180mm διάμετρο ενώ του πυραύλου HARM είναι αισθητά μεγαλύτερες στα 4.1 μέτρα μήκος Χ 254 mm. To βάρος επίσης του τελευταίου φθάνει τα 353 kg σε αντίθεση με τα 150 kg του Amraam. To βεβαιο είναι ότι μέχρι το 2025 η Αμερικανική Αεροπορία δεν έχει στα σχέδια της την ανάληψη του ρόλου SEAD από αεροσκάφη F-35. Αυτό δίνει στην Ελληνική πλευρά έναν ορίζοντα δεκαπενταετίας όπου μπορεί να σχεδιάσει αντίμετρα και τακτικές. Η κατάρριψη των SDB επίσης από αεροσκάφη QRA και την Ελληνική Αεράμυνα αναδεικνύει ότι χωρίς πρώτα να κατασταλεί η Εχθρική Αεράμυνα ακόμη και αποστολές βομβαρδισμού με Stealth Αεροσκάφη καθίστανται μέτρια αποτελεσματικές. H κατάρριψη 2 F-35B + 3 F-35A καθώς και το mission kill (λογω έλλειψης καυσιμών) άλλων τριών F-35A αποδεικνύει με περίτρανο τρόπο ότι τίποτα το STEALTH δεν είναι πανάκεια.

Εν κατακλείδι, το F-35 είναι ένας υπολογίσιμος και εξαιρετικά φονικός αντίπαλος που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό κατάλληλες προυποθέσεις οι οποίες συνοψίζονται στα ανωτέρω συμπεράσματα. Η απόκτηση νέων κινητών ή σταθερών ραντάρ S και L ζώνης μακράς εμβέλειας όπως και η αναβάθμιση των υπαρχόντων αναμένεται να αμβλύνει τον χρόνο έγκαιρης προειδοποίησης πριν την άφιξη των εισερχόμενων απειλών. Η απόκτηση επίσης αισθητήρων EO/IR καθώς και η ενσωμάτωση στο μέλλον όπλων BVR με καθοδήγηση IR (πέραν των Mica) αναμένεται να δυσχεράνει το έργο της αντίπαλης δύναμης. Ακόμη και με τα χαρακτηριστικά STEALTH που έχει αφήσει να εννοηθεί η Αμερικανική Πλευρά (στην περίπτωσή μας το RCS ήταν -30dbsm, στα εξαγωγικά μοντέλα θα είναι μεγαλύτερο λογικά) το F-35 μπορεί να καταρριφθεί. Η αυξηση αεροσκαφών QRA σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση Link 16 για ολόκληρο τον στόλο αεροσκαφών θα βοηθήσει στα Μέγιστα στην έγκαιρη κατάρριψή τους. Το μέλλον φαντάζει διαχειρίσιμο ακόμη και εν μέσω οικονομικής στενότητας αρκεί να υπάρχει θέληση και διάθεση για διάλογο με ανοικτούς τους ορίζοντες για κάθε λύση.

ΥΓ Το πρόγραμμα προσομοίωσης που χρησιμοποιείται είναι η τελευταία έκδοση v1.11 SR4 με Database Build 445 του Command: Modern and Naval Operations. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο: Προσομοιωτής Μάχης: Command Modern Air/Naval Operations

Επίσης πληροφορίες για αντίστοιχα σενάρια που έχουν δημοσιευθεί στο Defencegreece μπορούν να βρουν οι αναγνώστες και στα επιμέρους άρθρα που οι «παλαιότεροι» του Blog έχουν ήδη διαβάσει.

i) Προσομοίωση: Βυθίζοντας την Tουρκική Φρεγάτα F 246 Salihreis

ii) Buk M1-2: O «Άγνωστος» εχθρός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

77 Απαντήσεις

 1. Αισιόδοξο σε βρίσκω Δούκα στο σενάριο. Θα το έφτιαχνα πιο μαύρο. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα δεν βλέπω να δουλεύουν και πολλά το 2025

  1. Γεια σου Jim40

   Το άρθρο το έγραψα εγώ (αρχική πηγή φαίνεται στην αρχή)

   Σκοπός ήταν να τεσταριστεί το F-35 ενάντια στο υπάρχων σύστημα αεράμυνας IADS καθώς και ενάντια σε εκσυγχρονισμένα F-16. Αν αυτά θα διαθέτουν το ατρακτίδιο Sniper XR ή το ραντάρ APG-83 AESA είναι κάτι πολύ πιθανόν.

   Από εκεί και ύστερα παρόλο το APG-83 AESA διαφημίζεται στον Ελληνικό Τύπο ως Must για την αντιμετώπιση 5ης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να ανιχνεύσει το F-35 σε ικανή απόσταση.

   Το να μπορεί αντι για τα 9 χλμ που είναι η απόσταση για το APG-68 V9 να το ανιχνεύει στα 15 χλμ είναι μια εμβέλεια που λίγη αξία έχει στην πράξη.

   1. Η βαφή “Have Glass” των F-16 σε συνδιασμό με το ραντάρ AESA και με το IRST, τι μπορεί να προσφέρει απέναντι στα τουρκικά F-35;
    Η USAF άρχισε να βάφει τα F-16 στα χρώματα των JSF με αυτή την επίστρωση που περιέχει το Pacer Mud για μείωση της RCS, και το Pacer Gem για μείωση της υπέρυθρες υπογραφής.

    https://theaviationist.com/2012/08/30/have-glass/

    “Have Glass consists of two efforts to reduce the RCS. Have Glass I adds an indium-tin-oxide layer to the gold tinted cockpit canopy. This is reflective to radar frequencies but actually reduces the plane’s visibility to radar. An ordinary canopy would let radar signals straight through where they would strike the many edges and corners inside and bounce back strongly to the source, the reflective layer dissipates these signals instead. Have Glass II includes the Pacer Mud radar signature reduction and the Pacer Gem infrared signature reduction. Pacer Mud applies RAM coating to the forward and side facing areas of the F-16. These materials comprise ferromagnetic particles, embedded in a high-dielectric-constant polymer base. The dielectric material slows down the wave and the ferromagnetic particles absorb the energy. These coatings are also designed in a way that the small reflection from the front face of the absorber is cancelled by a residual reflection from the structure beneath it. For the application of this paint robots will be used, like the CASPER (Computer Aided Spray Paint Expelling Robot) system used for F-22 and the Have Glass II program used for painting 1,700 F-16s with RAM. Robots are essential because they can reach confined areas, as the inlet ducts, and can work without stepping on the aircraft. Pacer Mud processed aircraft can be recognised by their metallic like and shiny paintwork.”

    http://wiki.scramble.nl/index.php/Lockheed_Martin_F-16_Fighting_Falcon

 2. μερικες γρηγορες παρατηρησεις
  1) ενας μικρος αριθμος αεροσκαφων κρουσης καταφερε να διεισδυσει σε ενα απο τα ισχυροτερα δικτυα αεραμυνας διεθνως (το ελληνικο) και να καταστρεψει στοχους
  2) εαν συνεχισει να τρεχει την προσομοιωση θα δουμε οτι με την απομειωση των μεσων αεραμυνας το σεναριο γινεται ακομα πιο τραγικο για την εδω πλευρα
  3) καμια αναφορα στις δυνατοτητες ηλεκτρονικου πολεμου του Φ35. Βασικα ολες οι εμβελειες των ρανταρ που διδεις, μπορει να προσεγγιζουν τις πραγματικες αλλα ειναι σε περιβαλλον χωρις ηλεκτρονικο πολεμο. Τα στελθ αεροσκαφη με το μικρο ιχνος τους απολαμβανουν ακομα πιο πολυ τα πλεονεκτηματα του ηλεκτρονικου πολεμου.
  4) τα περι “πολυ κακης αεροδυναμικης” ειναι αβασιμα
  5) κανεις και πουθενα δεν εχει αναφερει περι αυξημενου ιχνους των Φ35 εξαγωγης. Με δεδομενο οτι το 90% του στελθ ερχεται απο το σχημα του αεροσκαφους (δεν αλλαζει) και ενα 10% απο υλικα RAMτα οποια ειναι ενσωματωμενα στη δομη του αεροσκαφους μου φαινεται δυσκολο. Επισης κατι τετοιο θα ειναι θεμα χρονου να διαπιστωθει απο τους συμμαχους και κατι τετοιο θα ειναι παραβιαση του συμβολαιου αγορας του αφους
  6) με δεδομενο οτι το στελθ επηρεαζει και τους πυραυλους ΑΑ με ενεργη καθοδηγηση ρανταρ, εκανε καποια προσαρμογη (μειωση) του Ρκ για τους πυραυλους που ακτοξευθηκαν εναντιον του Φ35?
  7) το Φ35 ενσωματωνει τεχνολογιες μειωσης του υπερυθρου ιχνους στο εμπροσθιο τοξο, εληφθη αυτο υποψιν για τις εμβελειες εντοπισμου απο τα υπερυθρα συστηματα?
  8) τα υπερυθρα συστημα εχουν πολυ μικρη γωνια εντοπισμου στοχου για την αποκαλυψη στοχου σε μεγαλη αποσταση, που σημαινει οτι για να σαρωσουν μια γωνια 120 μοιρων σε ολα τα υψη μπορει να τους παρει εως και ενα λεπτο, σε αντιθεση με τα ρανταρ που σαρωνουν ολη αυτη την περιοχη σε πολυ μικροτερο χρονο. Εληφθη αυτο υποψιν ωστε να μειωθει η πιθανοτητα εντοπισμου του Φ35 απο τα αεροσκαφη που χρησιμοποιουν υπερυθρα συστηματα?
  9) με δεδομενο οτι εχεις σχετικα μικρο αριθμο αφων κρουσης (αληθεια γιατι δεν χρησιμοποιει αφη 4ης γνειας σαν bomb trucks?) η διασπορα των αφων σε πολλαπλους στοχους ειναι στρατηγικο λαθος. Απλα συγκεντρωσε ολα τα αφη στην περιοχη του πιο στρατηγικου στοχου. Με ενα και μονο κυμα επιθεσης αυτων των αφων μπορει να τεθει το δικτυο ηλεκτρισμου και υδρευσης της πρωτευουσας εκτος και χωρις καυσιμα….
  10) διαφωνω και ως προς τα μεσα αντιμετωπισης της απειλης, αλλα ειναι μεγαλη συζητηση…

  1. To ,,σε ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα αεράμυνας διεθνώς (το ελληνικό),, είναι ότι το πιο ανυπόστατο που μπορεί να ειπωθεί διεθνώς. Ξέρεις τι είναι να έχεις 10άδες αντιαεροπορικά συστήματα που δεν μπορούν να εκτοξεύσουν ούτε ένα πύραυλο ?? Να έχεις αλλού διάφορα ραντάρ αεράμυνας που να μην δουλεύουν κ.α. Αν δεν τα ξέρει κανείς πως έχουν τα πράγματα να μην γράφει ότι να ΄ναι.
   Και εννοείται πως με τα οικονομικά της χώρας να πάνε συνέχεια κατά διαόλου μην περιμένει κανείς πως θα βελτιωθεί η κατάσταση.

   Σε ότι αφορά το F-35 δεν θα μας σώσει η αγορά του. Το λένε και μέσα από την Λόκχιντ. Δεν μπορώ να γράψω περισσότερα…
   Αυτό που θέλουμε πραγματικά είναι κάτι ανώτερο του F-35.
   Το να αγοράσουμε μάξιμουμ 60 F-35 δεν θα καταφέρουμε κάτι το σπουδαίο απέναντι σε διπλάσια τουρκικά F-35.

   1. επιμενω οτι το το ΑΑ αμυνας ειναι απο τα ισχυροτερα διεθνως ειδικα περιξ Αθηνας-Θες/νικης. Εαν εχεις καποιο αλλο παραδειγμα με τοσο πυκνο δικτυο επιγειων ρανταρ εναεριων ρανταρ και με τοσο επιεγεια μεσα ΑΑ αμυνας πολλαπλων αλληλοεπικαλυψεων και με αφη ετοιμοτητας, να μας το πεις. Σιγουρα υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης αλλα δεν παυει να ειναι απο τα ισχυροτερα διεθνως. Εαν ψαχνεις για κατι καλυτερο απο το Φ35 πρεπει να περιμενεις περι τα 20 χρονια στην καλυτερη περιπτωση. Αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει κανενα αλλο αφος καλυτερο του Φ35 ουτε και αναπτυσεται κανενα τετοιο.

    Το ποιος σου λεει τι μεσα απο τη λοκχιντ και για ποιο λογο σου το λεει χωραει πολυ συζητηση. Εχω ξαναγραψει οτι αυτο που πιστευω πως συμφερει τη Λοκχιντ ειναι να ξοδευτουν οσο γινεται περισσοτερα λεφτα για εκσυγχρονισμο (ανευ ουσιαστικου αντικρυσματος για την απειλη των Φ35) και μετα οταν ερθουν τα Φ35 στο Αιγαιο και συμειδητοποιησουμε την απειλη να μας πουλησει ακριβα τα Φ35. Δυστυχως το σεναριο αυτο ειναι πολυ πιθανο. Εδω καταφεραν να τους πεισουν να εκσυγχρονισουν με $500εκ 5 αφη 40 ετων…. τι αλλο να λεμε.

 3. Ή παρακάτω ερώτηση ίσως φανεί λίγο “χαζή”.
  Εφόσον υποτίθεται ότι τα JSF εντοπίζονται πολύ δύσκολα(και σε μεγάλες αποστάσεις ίσως καθόλου) απο τα ραντάρ, πως θα γνωρίζουν στα κέντρα επιχειρήσεων της USAF και ΤΗΚ που θα βρίσκονται οι σχηματισμοί των JSF τους;

  Αν το έχω καταλάβει σωστά στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις η επικοινωνία παίζει σημαντικό
  ρόλο και συνεπώς θα υπάρχουν (εκπομπές) επικοινωνίες.

  1. τα Φ35 χρησιμοποιουν τη ζευξη δεδομενων MADL που ειναι “στελθ” (LPI). Ουσιαστικα αποτελειται απο μικρες κατευθυντικες κεραιες που δεν εκπεμπουν διαχυτα στο χωρο οπως το λινκ 16 αλλα στοχευμενα. Οι κεραιες του MADL ειναι ουσιαστικα μικρα ρανταρ AESA με αγνωστο ακομα περιθωριο αλλων χρησεων. Σιγουρα ομως προοριζεται και για αλλες μελοντικες χρησεις, εξου και το ονομα MADL (multifunction advanced datalink).
   Κατα συνεπεια μην ελπιζεις οτι θα μπορεις να εντοπισεις ή να παρεμβαλεις τις ζευξεις αυτες

   1. @Kostas
    Είναι δυνατόν να μεταδίδονται πακέτα δεδομένων στον αιθέρα χωρίς να
    παράγουν εκπομπές και χωρίς να αφήνουν το παραμικρό ίχνος;

 4. @Kostas
  Eπειδή είσαι εκτός κάθε πραγματικότητας σε δικαιολογώ.
  Σε ότι αφορά τα α/φη ετοιμότητας μιας που έκανες λόγο προφανώς μεταξύ άλλων αναφέρεσαι π.χ σε α/φη του χ τύπου που από τα 19 πετάνε τα 3 και όλοι οι πύραυλοι τους είναι ληγμένοι.

  1. @Χ: αναφερομαι στο παραπανω σεναριο στο οποιο λειτουργουσε το δικτυο αεραμυνας οπως πρεπει να λειτουργει στα χαρτια. Το κυριο σημειο του σχολιου μου, ειναι οτι ακομα και σε ενα τοσο πυκνο δικτυο αεραμυνας το Φ35 εκανε ζημια.

   Ακομα και αν ηξερα την ακριβη, τωρινη επιχειρησιακη κατασταση του ΑΑ δικτυου και τις διαθεσιμοτητες των αφων να εισαι σιγουρος οτι δεν θα τις συζητουσα σε δημοσιο βημα.

   Οι αμερικανοι λενε για αυτα τα θεματα

   Those that know won’t say, and those that say don’t know

 5. Μάλιστα θα δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια που έγινε αλλά έχει μέσα ανακρίβειες και λάθει!

  Πρώτο λάθος: αναφέρθηκε πως είναι υπεύθυνο για το χαμηλό ίχνος του F-35 κατά 90% το σχήμα και κατά 10% από τα υλικά RAM; Που το διαβάσατε αυτό ορέ παλικάρια; Δεν ισχύει!

  Δεύτερο λάθος: επίθεση σε χαμηλό ύψος από F-35; Καλά κρασιά δεν γίνετε ξεχάστε το!

  Τρίτο λάθος; δεν ξέρετε την έννοια στλεθ και τι αντιπροσωπεύει σας έχουν παραμυθιάσει στο έπακρο!

  Τέταρτο λάθος; αγνοείται της πραγματικές εμβέλειες σε αερομαχίες των πυραύλων ΑΙΜ-120 που είναι διαφορετικές από το σενάριο που βάλατε.

  Πέμπτο λάθος; Ναι μπορούν να χτυπήσουν στα ακριανά νησιά παραμέσα όχι γιατί θα εντοπιστούν μόνο με μεμονωμένα αεροσκάφη μπορείς να το καταφέρεις αυτό!

  Έκτο λάθος: Δεν πρέπει να πετάνε ποτέ στο ίδιο ύψος τα F-16 για να έχουμε εντοπισμό και εγκλωβισμό σε F-35.

  Έβδομο λάθος: Τα παλιά ραντάρ τα βλέπουν και μπορούμε να τα αυξήσουμε σε αριθμό τα βλέπουν ακόμα και τα ραντάρ των φρεγατών S μεγάλης εμβέλειας ακόμα και τα παλιά φτηνά ναυτικά ραντάρ που εκπέμπουν στην μπάντα L και μεγάλη εμβέλεια έχουν και φτηνά είναι1

  Όγδοο λάθος: Δεν ξέρετε τα προβλήματα του αεροσκάφους που παλεύουν για να τα λύσουν και δεν μπορούν, για τα τεράστια λάθη που έχουν κάνει κλπ! Για να το καταλάβετε καλύτερα τι σας λέω σκεφτείτε πως στα τέλη του 2015 δοκίμασαν το αεροσκάφος σε αεροσήραγγα που να δέχεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να δουν τι θα μπορέσουν να κάνουν!

  Ηλεκτρονικός είμαι και ξέρω πως δέχεται την ακτινοβολία όχι μόνο ενός ραντάρ αλλά όλες στην περιοχή που πετάει και αυτό έχει συνέπειες λόγο του τρόπου κατασκευής του δηλαδή διώχνει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πέριξ του αεροσκάφους που έχει σαν συνέπεια τα μόρια του αέρα να θερμένονται και να στροβιλίζονται αλλά και απαιτεί να υπάρχει καθαρισμός της ηλεκτρομαγνητικής βαφής κατά διαστήματα γιατί χάνει την αποτελεσματικότητα της.

  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα της χαμηλές επιδόσεις του αεροσκάφους σε G και MAX και άλλα προβλήματα.

  1. βρε συ ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, πόση είναι η πυκνότητα της ανακλώμενης ακτινοβολίας που “..χει σαν συνέπεια τα μόρια του αέρα να θερμαίνονται και να στροβιλίζονται…” ???

   Τι επιστημονικές φαντασίες είναι αυτές??
   Αν το Φ35 είναι πιο θερμό (δεν ξέρω, υπόθεση κάνω) θα είναι λόγω της επικάλυψης με RAM υλικό που έχει (απ ότι ακούγεται) κάπως περισσότερες τριβές ή λόγω σχήματος με τον χώρο εσωτερικού οπλισμού (πάλι μεγαλύτερες αεροδυναμικές τριβές)

 6. Ενδιαφέρουσα προσομοίωση. Το F-35 εχει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά οπως καθε σύστημα εχει και μειονεκτήματα. Η επιθεση θα έλθει οταν οι Τούρκοι ειναι η μάλλον θεωρούν οτι είναι έτοιμοι. Θα ειναι μαζική επιθεση με πακέτα αεροσκαφών και όχι μεμονωμένη. Σενάρια για μεμονωμένα νησιά είναι όνειρα θερινης νυκτος.

  Κάθε ενέργεια πρέπει να εχει και την αντίστοιχη απάντηση συμπεριλαμβανομένης μαζικής επιθέσεως στην ενδοχώρα του αντιπάλου. Πέραν των εξειδικευμένων πυραύλων αερος αέρος οι οποίοι στοχεύουν ενα προς ενα αεροσκάφος χρειάζονται συστήματα τα οποία σαρώνουν ολόκληρη περιοχή δηλαδη ο κωνος επίδρασεως ειναι αρκετα μεγάλος ώστε να καταρρίπτονται πακέτα αεροσκαφών. Αυτο επιτυγχανεται με συνδυασμένες βολές “καταιγίδες καρφιων” και καταιγίδες ηλεκτρομαγνητικου παλμού. Αρθρα στο http://www.fox2magazine

  «Star Wars» στο Αιγαίο – Πανωλεθρία των επιτιθέμενων
  http://tinyurl.com/pklevec

  Μονομαχία στο Αιγαίο με άνισα όπλα
  http://tinyurl.com/gmo9x7t

  Ηλεκτρονικός Αρμαγεδδών πάνω από το Αιγαίο

  http://tinyurl.com/zh6atut

 7. npo
  Δεν γράφω επιστημονικές φαντασίες αλλά την αλήθεια έτσι δουλεύει βλέπε και Β2 το βομβαρδιστικό των ΗΠΑ αποβάλει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πέριξ του αεροσκάφους αλλιώς θα γινόταν αντιληπτό αν μόνο έκανε ανάκλαση επιφανειών που; Τόσα ραντάρ το ψάχνουν!

  Ότι ακτινοβολία δέχεται έτσι συμπεριφέρεται δηλαδή όχι μόνο από τα ραντάρ για απλά πράγματα αναφέρομαι.

  1. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

   Εντάξει. Να τα ξεκαθαρίσουμε λίγο.

   Υπάρχουν τρείς μηχανισμοί για στέλθ.
   1ος, το σχήμα.
   Λόγω σχήματος ανακλά μεγαλύτερο μέρος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας σε κατεύθυνση διαφορετική της πρόσπτωσης απ’ότι συμβατικά αεροσκάφη. Το σχήμα έχει φυσικά επίπτωση στην αεροδυναμική. Το ίδιο και η απαίτηση για εσωτερική αποθήκευση των όπλων που κάνει τον σχεδιασμό της ατράκτου φαρδύτερο.

   2ος υλικά διαφανή στην προσπίπτουσα Η/Μ ακτινοβολία.
   Όσο περισσότερο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύνθετα υλικά (πχ ενισχυμένα πλαστικά) που δεν ανακλούν την ακτινοβολία (σε αυτά τα μήκη κύματος – πχ Χ-μπάντας) τόσο καλύτερα.

   3ος υλικά που απορροφούν την προσπίπτουσα Η/Μ ακτινοβολία.
   πχ οι βαφές RAΜ. Αυτές απορροφούν την συγκεκριμένη Η/Μ ακτινοβολία ας πούμε όπως ένα μαύρο ρούχο απορροφά την ορατή και συνεπώς θερμαίνονται αποβάλλοντας την απορροφούμενη ενέργεια πίσω στο περιβάλλον υπό μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Όμως η πυκνότητα της προσπίπτουσας ακτινοβολίας είναι τόσο μικρή που ακόμα και ακίνητο να ήταν το αεροσκάφος ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ανιχνεύσεις την αποβαλλόμενη IR σε ένα περιβάλλον όπως η γήινη ατμόσφαιρα. .

   Η θερμότητα και συνεπώς η παραγώμενη IR ακτινοβολία που προκαλείται απο την τριβή της επιφάνειας του αεροσκάφους με τον αέρα είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη.

   Τώρα, αν οι βαφές RAM παρουσιάζουν κάπως μεγαλύτερη τριβή απο τις συνήθεις βαφές και άρα δίνουν λίγο ισχυρότερο IR αποτύπωμα δεν το γνωρίζω. Αλλά βάζω στοίχημα πως το σχήμα παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

   1. Ως προς το τρίτο. Επειδή μου το γράψανε και στον Βελισσάριο, είναι λάθος η προσέγγιση πως η πυκνότητα της προσπίπτουσας είναι μικρή ώστε δεν ανιχνεύεις την IR. Εϊναι μεν μικρή η πυκνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αλλά και η μάζα των μεταλλικών νανοσωματιδίων είναι μικρή, που οδηγεί κατ’επέκταση σε μικρό αναγκαίο ποσό θερμότητας για άνοδο του ΔΤ.

    Αυτά τα σωματίδια έχουν διάμετρο 10nm. ‘Αρα ο όγκος τους είναι: 4/3*3.14*(5^3)=523nm^3.

    H μαζα καθε σωματιδιου ειναι = 523 *10^(-21) *7.87= 4116.01*10^(-21) gr.

    Αυτό το πράγμα έχει ανάγκη από Q=4116.01*10^(-21) *0.412=1695*10^(-21) J για να ανέβει ένα βαθμό. Το πρόβλημα όμως είναι πως 2 βαθμοί διαφοράς από το περιβάλλον αρκούν να κάνουν τη διαφορά για τους IR αισθητήρες, όποιος έχει χρησιμοποιήσει αισθητήρες ξέρει τι λέω.

   2. @ Πάτε καλά

    Δεν έχει σημασία έχει αν η κινητική ενέργεια ενός μικρού πλήθους σωματιδίων αυξηθεί. Αυτό το κάνουν και τα μικροκυματικά της κινητής τηλεφωνίας. Η θερμοκρασία μιας μακροδομής είναι η μέση κινητική ενέργεια ενός τεράστιου πλήθους σωματιδίων (~ Νavogadro). Και αυτή δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω απο τον θόρυβο απο τόσο χαμηλή πυκνότητα ακτινοβολίας σαν αυτή της ΑΝΑΚΛΩΜΕΝΗΣ παρακαλώ, στα 50 πχ χιλιόμετρα απο ένα ραντάρ. Αρχή διατήρησης της ενέργειας. Δεν μπορείς να την νικήσεις,

    Εσύ μιλάς για ένα σωματίδιο που θα σου δώσει ένα φωτόνιο το οποίο μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και πρέπει να είναι και τυχερό να εκπεμφθεί σε συχνότητα midIR που δεν απορροφάται απο την ατμόσφαιρα.

    Μιλάμε πάντα για τον πλανήτη γή και για στρατιωτικούς ανιχνευτές midIR. Αν το βάλεις το F35 στο παγωμένο διάστημα και χρησιμοποιήσεις ανιχνευτές σε υγρό ήλιο που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί, ΟΚ.

   3. Για την ιστορία, και αφου μπήκαμε στα χωράφια της τεχνολογίας Κλίνγκον, να πω και δύο ακόμα τρόπους για στελθ.

    (4) Αντί για RAM μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν επίστρωμα αγώγιμα μεταϋλικά τα οποία έχουν ειδικά σχεδιασμένη μικροδομή ωστε να ανακλάνε τα Η/Μ κύματα σε διαφορετική κατεύθυνση απο αυτή που θα τα ανακλούσε μια συμβατική αγώγιμη επιφάνεια, (Δεν υπάρχει ακόμα, μιλάμε για νανοτεχνολογία. Αν και οι γερμανοί στον Β’ΠΠ είχαν φτιάξει κάτι σε αυτή την ιδέα για τα περισκόπια των υποβρυχίων τους)

    (5) χρησιμοποίηση ενεργών κεραιοστοιχείων που να δρούν σαν ενεργοί ακύρωτές (active cancellation) δλδ να εκπέμπουν κύματα στην ίδια συχνότητα, ίδιο πλάτος αντίθετη φάση απο τα ανακλώμενα ώστε να τα ακυρώνουν.

   4. Nope npo. Πρόσεξε:

    α)Δεν έχεις ¨ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ. Εχεις ΠΟΛΛΑ σωματίδια, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ (10νμ διάμετρος). Αυτό το πράγμα αν έχει πχ χωτοταξία-κενό-κενό-σωματίδιο-κενό, έχει κάθε 40nm και ένα σωματίδιο σιδήρου. Κάνε τον υπολογισμό με βάση την επιφάνεια που καλύφθηκε και πες μου ποσα σωματιδια βγαινουν.

    Επομένως, ανά m2 έχεις ένα πολύ μεγάλο πλήθος σωματίδιων, τα οποία από τη στιγμή που μπαίνουν στο πεδίο του ραντάρ αρχίζουν και ζεσταίνονται και ανεβάζουν θερμοκρασία (και δέχονται όλα ενέργεια γιατί είναι σε πεδίο, δεν την παίρνει μόνο ένα). Κάθε ώρα που περνά είναι *n*3600 τα watt στον αρχικό υπολογισμό για τα πόσα J έχουν συνολικά δεχθεί τα σωματίδια, όπου n οι ωρες. ‘Ενα το κρατούμενο.

    Επομενως πολλαπλασιασε την ακτινοβολια του ρανταρ ανα m2 με την επιφάνεια του F35, βάλε μέσα και το *n*3600 (ας πουμε 4 ώρες). Δλδ και μW/m2 ως ακτινοβολία, πάλι έχεις θέμα.

    β)Το σκέφτεσαι λάθος. Το θερμότερο σωματίδιο δε ρίχνει ένα φωτόνιο σε κάποιες συχνότητες., δεν δουλεύουν με το νόμο stefan boltzmann οι υπέρυθρες. Δεν περιμένουν να πιάσουν όλα τα φωτόνια. Αυτό που κάνουν είναι μια κατανομή και με βάση την κατανομή και το νόμο του Πλανκ, κοιτάνε τι θερμοκρασία έδωσε αυτή την κατανομή.

    Επομένως αυξημένη θερμοκρασία των πάρα πολλών σωματιδίων στην επιφάνεια σημαίνει αυξημένη συχνότητα θερμών φωτονίων .Τα θερμό σωματίδια λοιπόν αλλάζουν την ΚΑΤΑΝΟΜΗ φωτονίων-όσο θερμότερο, τόσο μεγαλύτερη η συχνότητα με την οποία εκπέμπει συνεχόμενα φωτόνια μεγάλης ισχύος (και άρα και IR). Αυτή η curvature όμως της καμπύλης στην κατανομή κάνει πολύ πιο εύκολο τον εντοπισμό.

    γ)Και οι μικροκυματικές δομές βλέπονται από IR, τα έχω ξαναγράψει και στον Βελισσάριο και παλαιοτερα στο e-amyna, παιζει να το έχω γραψει και στο strategyreports-οι μικρές κυψελωτές δομές αυξάνουν το emissivity της επιφάνειας, πρακτικά είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να ανεβάσεις το σήμα IR σε τρελό μέγεθος, είναι αυτοκτονια απλά και μόνο.

    δ)Επανερχομαι στο αρχικό-εγώ σου λέω προσωπική εκτίμηση, κόβω το F35 να έχει 5-10 βαθμούς διαφορά από το περιβάλλον μόνο και μόνο από τη βαφή. Πέντε-10 βαθμοί IR για αυτό το επίπεδο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ νούμερο και ξέρεις ποιο ειναι το χειρότερο όλων npo; Επειδή η πτέρυγα θερμάινεται λόγω βαφής στελθ, δε θα μπορεσει το συστημα να απάγει τη θερμότητα που δημιουργείται λόγω τριβής. Δλδ θα ζεσταίνεις την πτερυγα μεσω ακτινοβολιας και έτσι το DT μεταξυ πτερυγας και ζεστων σημειων λογω τριβης, θα μικραινει.Μικροτερο ΔΤ, μικροτερη αγωγη θερμοτητας. Πρακτικα αυτη η ηλιθιοτητα μονωνει εν μερει την πτερυγα (guarding plate λεγεται η τεχνικη).

   5. @ Πάτε καλά

    Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ μιλούσε για τα μόρια αέρα που θα “θερμανθούν” απο την ανακλώμενη ακτινοβολία.Πράγμα εντελώς άκυρο. Εσύ μιλάς για θέρμανση της βαφής RAM που ισχύει.

    Αλλά το να ψάχνεις να ανιχνεύσεις midIR φωτόνια που παράγονται απο την θέρμανση της βαφής RAM λόγω απορρόφησης ακτινοβολίας, μπροστά στα midIR που παράγονται απο την τριβή της ατράκτου με τον αέρα είναι σαν να ψάχνεις μερικές τριχες σε στάβλο αλόγων. Μάλλον θα βρείς τις αλογότριχες πρώτα.

    Συμφωνούμε?

    Υ.Γ. Τελείως εγκυκλοπαιδικά, και ακίνητο να ήταν πάλι δεν θα το ανίχνευες απο την θέρμανση της RAM. Δεν χρειάζεται να κάνω υπολογισμούς. Διαισθητικά το λέω. Έχεις μια κεραία ραντάρ που αν βάλεις λουκάνικο μπροστά της το ψήνεις. Στα 100km η ακτινοβολία x-μπάντας είναι 150db ασθενέστερη. Και το 100% να απορροφά το RAM, τζίφος. Πολύ ασθενής. Δηλαδή όταν το F35 περνάει κοντά απο ραντάρ θα θέλει emergency κλιματισμό μη και ψηθεί ο πιλότος σαν λουκάνικο? Χώρια που ακόμα κι αν κάπως καταφέρεις να το θερμάνεις κατα 1-2 βαθμούς, τα στρατιωτικά IRST δεν ανιχνεύουν τέτοιες θερμοκρασιακές διαφορές σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων.. ..

   6. 5-10 βαθμούς επιπλέον απο την βαφή???? Λόγω μεγαλύτερης τριβής ή λόγω απορρόφησης ακτινοβολίας? Με μπέρδεψες πάλι.

    Τέλος πάντων. Το βασικό. Πόση επιπλέον απόσταση αποκάλυψης σου δίνουν 5-10 βαθμοί για ένα σύγχρονο IRST ? To pirate λέει πως σου δίνει αποκάλυψη στα 50 χιλιόμετρα για υποηχητικό εισβολέα που βλέπει απο μπροστά δλδ ~ 30° διαφορά απο το υπόβαθρο και 90 km αν τον βλέπει απο πίσω. Οπότε?

   7. npo,

    α. Ας πούμε πως κάθε βαθμός είναι κάτι παραπάνω από ένα χιλιόμετρο (δεν είναι γραμμική η σχέση) για το pirate.

    β.δεν με αφορά τι γράφει ο ΔΓ.

    γ) Μην ξεχωριζεις τη θερμανση της ατρακτου απο τη θερμανση της βαφης. Θα το κανω ξανα οσο ξεκαθαρο μπορω:

    Να πουμε πως η ατρακτος θερμαινεται DT=+30 βαθμους κανονικα απο την τριβη; Αντε να πουμε. Να πουμε πως το F35 εχει συστημα να ψυξει καπως την ακρακτο και να ριξει το DT στα +20; Λογικα. Να πουμε ομως πως επειδη η βαφη ειναι στελθ θα του δωσει αλλους 10 βαθμους και εκει που θα εχει ΔΤ=+20 θα εχει +30; Αυτο λεμε. ΝΑι αλλα +10 βαθμοι ειναι αλλα +10 χιλιόμετρα. Δεν τα λες και λίγα.

    δ)Αν πιστεύεις πως τα σωματίδια δε θα θερμανθούν λόγω της ακτινοβολίας των ραντάρ, τότε δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ σου φούρνο μικροκυμάτων. Τα νούμερα είναι πιο κάτω, πραγματικά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο: μιλάμε για ενέργεια της τάξης των 10-21 για εναν βαθμο, επειδή απλά αυτά τα πραγματάκια έχουν απειροελάχιστη μάζα (10 νμ διαμετρος). Οσο συντελεστή απωλειών και μικρη ενέργεια να βαλεις, τα νουμερα ειναι απλα αμειλικτα. Οσο περναει ο χρονος υπο την σκεδαση ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας, τοσο περισσσοτερο θα ζεσταινονται.

    ε)Αντε παλι-τα IR δεν ανιχνευουν ολα τα φωτονια ρε συ npo. Δεν ψαχνεις να βρεις ΟΛΑ τα φωτονια που εκπεπονται απο το αεροπλανο-αυτο ειναι αδυνατο εφοσον εκπεμπονται προς καθε κατευθυνση.ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΝΕΙΣ απο οσα μαζευεις. Και 20 ΦΩΤΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ, αν επαρκουν στατιστικα για την κατανομη τελειωσε. ΚΑι αυτο ακριβως ειναι το προβλημα με το καλο σημα IR-μεγαλυτερη θερμοκρασια, καλυτερη κατανομη αρα περισσοτερες πιθανοτητες (αρκετες) να το δεις λογω τριβης.

    Ειναι μια ΜΗ γραμμικη σχεση η σχεση πιθανοτητα να το δεις-θερμοκρασια, οπου καθε βαθμος αυξανει ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΑ προς τα πανω την αποσταση απο την οποια μπορεις να δεις το αεροσκαφος.

   8. @Πάτε καλά;

    Κοίτα,

    1ο λάθος που κάνεις είναι αυτό του χρόνου θέρμανσης. Δεν μιλάμε για κάτι πρακτικά απομονωμένο απο το περιβάλλων που μαζεύει, μαζεύει μέχρι να περάσει ένα όριο και ν’αρχίσει να βράζει ας πούμε.. Δίνεις ενέργεια (κυρίως μέσω τριβής λέω εγώ) αυξάνει η θερμοκρασιακή διαφορά με το περιβάλλον, αυξάνει απαγωγή θερμότητας μέσω IR, δλδ αυξάνει το κόντραστ της IR, μέχρι που φτάνει σε ισορροπία, (όση ενέργεια παίρνει ανα μονάδα χρόνου τόση απάγει). Αυτό δεν παίρνει πολύ. Aπo δευτερόλεπτα εως λεπτά.

    2ο λάθος που νομίζω πως κάνεις είναι κάπου στον υπολογισμό. Δεν ξέρω πως ακριβώς είναι φτιαγμένο το RAM. Αλλά ας πούμε πως έχει κάποια μεταλλικά σφαιρίδια σε κάποια πυκνότητα που συγκρατούνται μεταξύ τους με κάποιο συνδετικό/αποσβεστικό υλικό. Καθώς ακτινοβολούνται δονούνται (αυτό δεν είναι θερμότητα, η κινητική ενέργεια των μακροσκοπικών σφαιριδίων πρέπει να γίνει άτακτη “κίνηση” μορίων) και μεταδίδουν την δόνηση στο συνδετικό/αποσβεστικό υλικό το οποίο θερμαίνεται.

    Αν δεν υπολογίσεις και το συνδετικό/αποσβεστικό υλικό είναι σαν να βάζεις κάποιες χιλιάδες κεράκια στο φεγγάρι και να λες πως η επιφάνεια του φεγγαριού έχει φωτεινότητα ενός κηρίου. Δεν θα έχει.

    Εγώ για να το κλείνω, διαισθητικά λέω πως για να θερμάνεις μια επιφάνεια πάχους μερικών χιλιοστών έστω και κατά 1 βαθμό θές πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα ενέργειας απ’όση σου δίνει ένα μικροκυματικό ραντάρ στα πχ 50 km.

    Αλλά καλά κάνεις και το ψάχνεις και κάνεις και χοντρικούς υπολογισμούς. Πολλά μπράβο.

   9. 1. Ημουν σίγουρος πως θεωρεις πως θα χανουν τα σωματίδια την ενέργεια και την απάγουν στην πτερυγα. Θα σου πω που ειναι το προβλημα με αυτη τη θεωρηση.
    Πόση θερμότητα απάγουν npo; Η απαγωγή θερμότητας είναι ορισμένη από το ΔΤ όπου ΔΤ η διαφορα θερμοκρασίας σωματίδιων και πτέρυγας. ΝΑΙ ΑΛΛΑ Η ΠΤΕΡΥΓΑ ΖΕΣΤΑΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΥ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ. Και το ΔΤ μειωνεται με αποτελεσμα η απαγωγη θερμοτητας μεσω αγωγης να ειναι μειωμενη. Αυτο ακριβως οριζω ως φαινομενο guarding plate- ενω οι πτερυγες επρεπε να ειναι κρυες για απαχθει η θερμοτητα τωρα ζεσταινονται και πλεον η μονη απαγωγη θερμοτητας γινεται απο το συστημα ψυξης.

    Το οποιο ομως συστημα ψυξης αυτη την θερμοτητα δεν την στελνει στη Σελήνη, την πετάει με τον αέρα μέσω της πτέρυγας σε άλλα σημεία του αεροσκάφους. One way or another, το IR σήμα του αεροσκάφους αυξάνει γιατι γενικα αυξανει η θερμοκρασια του. Τωρα αν θα βγαλουν το θεμα απο την πτερυγα και θα το πανε κατω απο το αεροσκάφος ή αλλου, δεν παιζει ρολο-έχεις κάτι θερμότερο να κινείται στον ουρανό και τα IR θα δειξουν προς αυτη τη μεριά.

    2. Οχι, δε θα εχει τη φωτεινοτητα ενος κηριου το φεγγαρι. Ομως οι μεριες που θα βαλω τα κερακια, θα ειναι πιο φωτεινες απο τις υπολοιπες (θεωρωντας πως δεν ειναι ισοκατανεμημενα γιατι η βαφη ειναι στον μετωπικο θωρακα).. Και έτσι εγώ θα μπορώ με την ίδια κάμερα να έχω μια πολύ καλύτερη εικόνα της μεριάς που εχω βαλει τα κερακια. This is my point.

   10. @ Πάτε καλά;

    (1) Στο προηγούμενο σχόλιο έφερα σαν παράδειγμα μια ακίνητη πτέρυγα (χωρίς τριβή) που ακτινοβολείται για να σου δείξω που νομίζω πως κάνεις λάθος στους υπολογισμούς. Στην περίπτωση που υπάρχει τριβή, ό,τι παραπάνω ΔΤ αποκτήσει μια τοπική περιοχή (πχ σφαιρίδιο) λόγω ακτινοβολίας, αυτό θα διαχυθεί μέσω φαινομένων μεταφοράς στα γειτονικά μόρια του συνδεκτικού/αποσβεστικού υλικού. Το αποσβεστικό υλικό είναι απαραίτητο για να συνεχίσουν τα σφαιρίδια να απορροφούν ακτινοβολία. Οπότε για να βρείς την ενέργεια που χρειάζεσαι πρέπει να τα λάβεις κι αυτά υπόψη. Όχι μόνο τα σφαιρίδια.

    Δλδ τα κεράκια δεν μένουν για πολύ αναμμένα.

    Αν το δεις πιο λεπτομερειακά μάλιστα δεν υπάρχουν καν κεράκια, Η ακτινοβολία ραντάρ δεν διεγείρει κάποιες ενεργειακές στάθμες στα μόρια των σφαιριδίων ωστε να αυξηθεί η θερμοκρασία. Απλά τα σφαιρίδια δονούνται απο το μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο. Αρα δεν αυξάνει η θερμοκρασία τους. Προσοχή εδώ. Μια δονούμενη σφαίρα δεν έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία απο μια ακίνητη. Αυτό που έχει είναι επιπλέον μηχανική ενέργεια. Οπότε εκπέμπει ακριβώς την ίδια IR απο άποψη φωτονίων, αλλά λόγω Doppler η φασματική γραμμή θα είναι λίγο πιο απλωμένη..Το υλικό απόσβεσης της RAM είναι αυτό που μετατρέπει την ταλάντωση των σφαιριδίων σε θερμότητα (και φυσικά θερμαίνονται με την σειρά τους και τα σφαιρίδια δια “μεταφοράς” απο την επαφή τους με το αποσβεστικό υλικό.

    (2) Συμφωνούμε πως η ακτινοβολία θερμαίνει την πτέρυγα – το επιβεβαιώνω με 100% σιγουριά-, αλλά διαφωνούμε στο πόσο.

   11. α.Συμφωνουμε πως τα νανοσωματιδια ειναι πανω σε ενα αποσβεστικο υλικο (λογικα το binder της μπογιας) και αυτα πανω στην ατρακτο. Αυτο καριβως ομως σου λεω-αν η ατρακτος ηταν στη θερμοκρασια περιβαλλοντος, τα σωματιδια θα κρυωναν. Η ακτρακτος ομως λογω κακης αεροδυναμικης και τριβης, δεν ειναι στη θερμοκρασια περιβαλλοντος. Ειναι ζεστη και ζεσταινει και το binder πανω στο οποιο βρισκονται τα νανοσωματιδια. Επομενως εχεις μικροτερο ΔΤ μεταξυ νανοσωματιδιων και ατρακτου, αρα η θερμικη αντισταση μεταξυ των δυο μεγαλωνει και τα νανοσωματιδια θα κρυωσουν πιο δυσκολα. Και επανερχομαι σε αυτο που ελεγα πριν-αναγκαστικα τωρα θα πρεπει να παρεις τη θερμοτητα ΚΑΙ της ατρακτου και των νανοσωματιδιων ολη απο το συστημα ψυξης της πτερυγας αρα δλδ θα εχεις θερμοκατερα καυσαερια ή θερμοτερη απαγωγη αερα (μπορουν να βγαζουν τον αερα και κατω απο το αεροσκαφος). One way or another, αυτη η θερμοτητα δεν φευγει μονη της στο περιβαλλον, πρεπει να τη βγαλεις εσυ και κατ’επεκταση να αυξησεις το IR σημα σου.

    β.Δεν δονουνται μηχανικά npo. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σκεδάζεται αφού προσκρούσει στο μεταλλικό πλέγμα των σωματιδίων σε αλλη συχνοτητα και αφήνει ένα μεγάλο ποσοστό της ως θερμότητα πισω (αυτο που εχασε). Αυτη η ενεργεια δεν δονει τα σωματιδια, αυτη η ενεργεια διεγειρει τα ατομα στο κρυσταλλικο πλεγμα και για την ακριβεια τα ηλεκτρονια τους, τα οποια με τη σειρα τους αποδιεγειρονται εκπεποντας φωτονια ισα με την ενεργεια της αποδιεγερσης.Ταυτοχρονα αυτη η αυξημενη κινητικοτητα των ηλεκτρονιων λογω αυξημενης ενεργειας μεταφραζεται ως “ανοδος της θερμοκρασιας”. Οι προαναφερθεντες ταλαντωσεις/ατακτες κινησεις των ηλεκτρονίων αποτελουν παραδοσιακα τη θερμικη ενεργεια (εξου και η κοινη αντιμετωπιση απο την στατιστικη φυσικη ως κατανομικη Stefan boltzmann αρχικά)

    γ.Δεν κοβω για μεγαλη διαφορα προς το ντοπλερ. Στον παρονομαστη του ντοπλερ εχεις την ταχυτητα του φωτος εδω και συνπλην 340 μετρα την ωρα απο το αεροσκαφος δε θα αλλαξουν πολλα. Αντιθετως η ανοδος της θερμοκρασιας θα προσφερει περισσοτερα high energy photons καποια απο τα οποια παραδοσιακα θα πιασει η IR camera και κατ’επέκταση θα εχει περισσοτερες πιθανοτητες να εντοπισει τον στοχο (το οποιο μεταφραζεται σε αυξημενο range).

   12. @ Πάτε καλά;

    Εγώ είπα μερικά πράγματα να σκεφτείς. Αν διαφωνείς έχει καλώς. Πάντως εξακολουθώ να λέω πως κάνεις λάθος 🙂

    Και έχουμε κάνει ήδη τρομερή κατάχρηση του χώρου.

 8. Το πιο ενδιαφερον συμπερασμα που εξαγεται απο την ακρως ενδιαφερουσα προσομοιωση, ειναι οτι το ρανταρ AESA δεν προσεφερε τιποτε παραπανω στην αποκαλυψη και αναχαιτιση των F-35. Bεβαιως θα προσεφερε στην αντιμετωπιση των υπολοιπων -αναβαθμισμενων- τουρκικων F-16 , αλλα αυτο πια ΔΕΝ ειναι αρκετο…

 9. Ερώτηση: Με το ραντάρ κλειστό ή stand-by και μετάδοση εικόνας περιοχής ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο μέσω Λινκ-16/22 απο τα Ρ-3 ή τα ΑΣΕΠΕ που θα πετούν εκτός εμβέλειας των Φ-35 ή ακόμα και απο αγκιστρωμένες ΤΠΚ ή σταθμούς αναμετάδωσης των ραντάρ αεραμύνης στα νησιά(ή PESA αν και εφόσον…) και πάντα με την χρήση ατρακτιδίου SNIPER XR, υπάρχει περίπτωση τα γεράκια μας να βρεθούν με το πλεονέκτημα πρώτης βολής ΧΩΡΙΣ να γίνουν αντιληπτά απ’ο τον εχθρό?

  ΥΓ: Μετά βέβαια από ένα τέτοιο χτύπημα, κάθε αρχηγός (σοβαρού) κράτους που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του πρέπει να ανταποδώσει τουλάχιστον τα ίδια με Μ-2000 dash5/SCALP.

  1. ουσιαστικα αναφερεσαι σε σιγη εκπομπων απο τα Φ16. Μην ξεχνας οτι τα Φ16 δεν ειναι στελθ. Ενα Φ35 θα μπορει πολυ ευκολα να το ανιχνευσει το Φ16 απο μεγαλη αποσταση (200χλμ;) και να μεταδωσει τα στοιχεια του στοχου σε αλλο Φ35 που θα ειναι σε αποσταση βολης με Αμρααμ. Επισης να μην ξεχνας οτι με τα ιπταμενα ρανταρ τους οι τουρκοι θα εχουν πληρη εικονα της αεροπορικης καταστασης στο αιγαιο. Τα Φ16 θα γινονται αντιληπτα απο τα ιπταμενα τουρκικα ρανταρ απο εκατονταδες χιλιομετρα μακρια

  1. Οσο ακριβής είναι η δήλωση του US Naval Institute το οποίο ανέφερε:

   “Command will find a following not only among civilian gamers but might have value among military, government, and policy circles as a simulator of modern warfare”.

 10. npo και Πάτε καλά;
  Δεν καταλάβατε τι ανέφερα ότι όσο περισσότερη ακτινοβολία δέχεται τόσο αυξάνονται τα προβλήματα και δέχεται από παντού όχι μόνο από τα ραντάρ ακόμα και από τους δορυφόρους τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και την τηλεόραση.

  Η θερμοκρασία αυξάνετε πέριξ του αεροσκάφους αλλά η διαφορά και η εκτόνωση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας κάνει τα μόρια του αέρα να μην έχουν την συνήθη συμπεριφορά όπως σε άλλα αεροσκάφη.

  Έτσι έχει μείωση στον εισερχόμενο αέρα από τους αεραγωγούς που συνεπάγεται χαμηλότερο αριθμό μαχ αλλά και χειρότερη αεροδυναμική που αυτό σημαίνει χαμηλότερο αριθμό G.
  Δηλαδή άλλα στοιχεία είχαν δώσει στην αρχή αλλά έδωσαν με με χαμηλότερο αριθμό G και MAX.

  Αυτά τα λέω-γράφω από το 2008 μαζί με άλλα προβλήματα του αεροσκάφους δεν ξέρω αν θα τα λύσουν λύσεις υπάρχουν θα το δούμε αυτό μαζί με το πόσο χάνει την αποτελεσματικότητα της η ηλεκτρομαγνητική βαφή ανά περίοδο χρήσης % και θέλει ειδικό πλύσιμο (ξεμπούκωμα) όχι σε νερό εννοείται, τα προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα που δεν μπορούν να τα λύσουν με τίποτα.

  Γενικά μακριά από αυτό το αεροσκάφος αν το φτιάξουν και θα δούμε πόσο στελθ θα είναι τα εξαγωγής γιατί δεν μου φαίνεται να είναι όσο μας λένε.

  Είπα είμαι ηλεκτρονικός και ξέρω πως λειτουργεί αυτή η τεχνική δεν μπορώ να το πιστέψω όμως πως δοκίμασαν το αεροσκάφος σε αεροσήραγγα χωρίς την επίδραση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και το έκαναν στο τέλος του 2015 αυτό και μόνο λέει πολλά για τα λάθη που έκαναν

  1. Αυτα που περιγράψεις δεν βγαζει νοημα*. Τελεια και παυλα. Σιγα μην αλλαζει η θερμοκρασια του αερα τριγυρω (και κατα συνεπεια η συμπιεστοτητα του) από την ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια σε τετοιο βαθμο που να μην δουλευουν τα συστηματα ψυξης. Δλδ για όνομα, το αεροσκαφος κινειται πάνω από τα 0.5 Mach, ο αέρας έχει ήδη γινει συμπιεστος από αυτο και μόνο, δεν περιμενει να θερμανθει μεσω ακτινοβολίας (χώρια που σε τοσες μικρες θερμοκρασιες η ενεργεια λογω ακτινοβολιας ειναι ελαχιστη λογω του 10-8 της σταθερας στεφαν μπολτζμαν).

   Επισης μην ξαναγραψεις πως εισαι ηλεκτρονικός-εδώ μέσα σαφέστατα κυκλοφορουν και πιο… πανω στην ιεραρχια τυποι, φαινεται απο το διαλογο. Ειναι σαν να ειναι καποιος σεφ σε μεγαλο εστιατοριο με 3 αστερια μισελεν και να ερχεσα να του λες “ψηνω και εγω σουβλακια στο ταδε ψητοπωλειο”,

   ΟΣο για το γεγονος πως δεν μετρησανε την ηλεκτρομαγνητικη, η LM ειχε τη φαεινη εμπνευση να σχεδιασει ολο το αεροσκαφος με simulations (για να ριξει το κοστος).Προφανεστατα και πηγε κατα διαολου η προσπαθεια.

   *Σου δινω bonus πως σκεφτηκες πως σκεφτηκες κατι που δεν το εχουμε σκεφτει και εχει βαση. Δεν ειμαστε σιγουροι αν αυτη η παπαρια η ram αντανακλα και τις αλλες συχνοτητες απο τηλεορασεις, κινητα και βαλε. Καποιες απο αυτες τις συχνοτητες θα πρεπει να τις πιανει η βαφη και θα αυξανει η πηγη θερμοκρασιας του.

 11. Kostas npo
  Θες πηγές σου είπα για το πως λειτουργεί στο Β2 το βομβαρδιστικό.

  Δεν έχω φαντασία έχω παραπάνω από 500 μελέτες για οπλικά συστήματα, το 2008 γα τα προβλήματα του αεροσκάφους δεν είχε αναφερθεί κανείς μετά από εμένα είπαν οι Αυστραλοί μερικά από αυτά.

  Δεν σας κάνει εντύπωση όμως ότι δοκίμασαν το αεροσκάφος σε αεροσήραγγα τέλος του 2015 με παρουσία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας; Τότε το θυμήθηκαν;

  Ψάξε να βρεις τι τεχνικά χαρακτηριστικά έδιναν σε G και max παλιά και μετά τα υποβάθμισαν ξαφνικά!

  Όσο για το πως δουλεύει η ηλεκτρομαγνητική βαφή το ανέφερα: απορροφά και εκβάλει πέριξ του αεροσκάφους, έτσι δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη αεροδυναμική συμπεριφορά γιατί ο αέρας δεν έρχεται σε επαφή μόνο με της επιφάνειες του αεροσκάφους η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τέτοια συμπεριφορά έχει.

  Ηλεκτρονικός είμαι, στα ραντάρ υπηρέτησα την θητεία μου στην αεροπορία, έκατσα και διάβασα και μετά συνέχισα να ασχολούμαι λόγο ενδιαφέροντος.

  1. Αξιολόγηση θες,? Πάρε ένα μηδέν 🙂

   Μιλάμε για πειράματα στο εργαστήριο πάνω σε μια τεχνολογία που μέχρι να ωριμάσει θα περάσουν πολλές πολλές δεκαετίες. Τόσες που δεν θα υπάρχει F35 ούτε στέλθ μια και μέχρι τότε θα τα ανιχνεύουν με 100 διαφορετικούς τρόπους.

 12. ενω αλλοι φιλοι ασχολουνται με το να διαδιδουν ανυποστατα αρθρα που γραφονται με κριτηριο το click bait εγω θα σας δωσω ενα αλλο αρθρο για να καταλαβουμε την δυναμικη του Φ35. Και η Ιαπωνια μπαινει στο club του Φ35.

  https://www.flightglobal.com/news/articles/japan-rolls-out-first-f-35a-429660/

  Σχεδον ολες οι δυτικες αεροποριες υιοθετουν το αεροσκαφος και εσεις ακομα βασιζεστε σε σχολια ασχετων του διαδικτυου. Δεν βλεπετε που το αεροπλανο εχει περασει τις αξιολογησεις και εχει επιλεχθει απο το συνολο των αξιολογων δυτικων αεροποριων.

  ΗΠΑ, Αγγλια, Ισραηλ, Ιαπωνια, Ολλανδια, Νορβηγια.

  Γινονται γραφικοι καποιοι που νομιζουν οτι ξερουν περισσοτερα για το αεροσκαφος απο οτι οι επαγγελματιες ολων αυτων των αεροποριων που αξιολογησαν και επελεξαν το αεροσκαφος

  1. Εγώ θα ακολουθώ την προτροπή «μηδενί δίκην δικάσεις,πρίν αμφί μύθον ακούσεις».
   Όσο για τα περί γραφικότητος,πρόσεξε μήν διολισθήσεις και ὁ ίδιος,είναι αμφίδρομο το φαινόμενο,ξέρεις.
   Στο δια ταύτα:
   α) το Φ35 κηρύχθηκε επιχειρησιακό τον Αύγουστο,καθηλώθηκε τον Σεπτέμβριο.
   Aυτό θα πεί πρόδος προγράμματος.
   β) το Ισραήλ,που έχει δεσμευθεί στο Φ35,γιατί ζητάει και παίρνει μεταχειρισμένα Φ15;
   Επειδή το πρόγραμμα προχωράει ολοταχώς;
   γ)την Ιαπωνία και την Ν.Κορέα την είχανε ούτως ἤ άλλως κλεισμένες,οἱ λόγοι είναι γεωπολιτικοί,δέν χρειάζεται να υπενθυμίσω τις εντάσεις στην περιοχή,και την επεκτατικότητα της Κίνας.
   δ)το Ισραήλ απέκτησε το Φ15 το 1977,ένα μόλις έτος μετά την USAF,αλλά το είχε παραγγείλει πρίν την ένταξη του σε υπηρεσία.
   Το Φ35 το άφησε να ωριμάσει αγάλλι-αγάλλι,και με κάθε επιφύλαξη μπήκε στο πρόγραμμα όταν πρώτα εξασφάλισε συμμετοχή στην βιομηχανική και τεχνολογική βάση.
   Και σε πρώτη ευκαιρία,χουφτώνει όποιο Φ15 βρεθεί εύκαιρο.
   ε) και για να μήν το κουράζουμε,εγώ,χωρίς να ούτε να απαξιώνω,ούτε να εκθειάζω το Φ35,περιορίζομαι στην παρατήρηση της προόδου του,και δέν πείθομαι από βεβιασμένες ανακηρύξεις IOC.

   1. φιλε Αχερων τα περι γραφικοτητας πηγαιναν στον snafu που εχει μονιμως μια πολυ αρνητιη προσεγγιση σε βαθμο γελοιοτητας και που προσβαλει την αξιοπιστια του blog του.
    Συγνωμη που δεν ημουν πιο ξεκαθαρος στο σχολιο μου και δεκτες οι προτροπες του σχολιου σου.

    Επι της ουσιας
    “α) το Φ35 κηρύχθηκε επιχειρησιακό τον Αύγουστο,καθηλώθηκε τον Σεπτέμβριο.
    Aυτό θα πεί πρόδος προγράμματος.”
    Σε αυτο το προγραμμα επελεξαν το concurrency, δηλαδη την συνεχη αναπτυξη του αφους ενω παραλληλα εισερχεται σε υπηρεσια. Με δεδομενο οτι 1) ενα μαχητικο αφος απαιτει 15-20 χρονια αναπτυξης 2) η τεχνολογια των ηλεκτρονικων και του λογισμικου αναπτυσεται πολυ ταχυτερα το concurrency ειναι η μονη λυση για να μην καταληξεις με ενα αφος που θα ειναι πανετοιμο να εισαχθει σε υπηρεσια αλλα θα φερει ξεπερασμενες τεχνολογιες. Επισης για ιστορικους λογους θα σε προετρεπα να δεις αλλα προγραμματα αναπτυξης αφων και ποσα ατυχηματα ειχαν

    “β) το Ισραήλ,που έχει δεσμευθεί στο Φ35,γιατί ζητάει και παίρνει μεταχειρισμένα Φ15;
    Επειδή το πρόγραμμα προχωράει ολοταχώς;”
    Το Ισραηλ αποκλειεται να μπορεσει να εχει Φ35 σε μεγαλους αριθμους που θα αντικαταστησουν πληρως τα Φ15/16. Παιρνει λοιπον οτι Φ15 βρει για να συμπληρωσει την δυναμη του λογω απωλειων για να δημιουργησει βαση ανταλλακτικων κλπ

    “γ)την Ιαπωνία και την Ν.Κορέα την είχανε ούτως ἤ άλλως κλεισμένες,οἱ λόγοι είναι γεωπολιτικοί,δέν χρειάζεται να υπενθυμίσω τις εντάσεις στην περιοχή,και την επεκτατικότητα της Κίνας.”

    Λεμε το ιδιο: λογω των τοπικων κινδυνων αγοραζουν το καλυτερο μαχητικο

    “δ)το Ισραήλ απέκτησε το Φ15 το 1977,ένα μόλις έτος μετά την USAF,αλλά το είχε παραγγείλει πρίν την ένταξη του σε υπηρεσία.
    Το Φ35 το άφησε να ωριμάσει αγάλλι-αγάλλι,και με κάθε επιφύλαξη μπήκε στο πρόγραμμα όταν πρώτα εξασφάλισε συμμετοχή στην βιομηχανική και τεχνολογική βάση.
    Και σε πρώτη ευκαιρία,χουφτώνει όποιο Φ15 βρεθεί εύκαιρο.”

    δεν διαφωνω

    “ε) και για να μήν το κουράζουμε,εγώ,χωρίς να ούτε να απαξιώνω,ούτε να εκθειάζω το Φ35,περιορίζομαι στην παρατήρηση της προόδου του,και δέν πείθομαι από βεβιασμένες ανακηρύξεις IOC.”

    διαφωνω ως προς το “βεβιασμενες”. Το IOC εχει συγκεκριμενα κριτηρια τα οποια απλα εκπληρωθηκαν

   2. @Kostas
    Κώστα,δέν το πήρα προσωπικά με την γραφικότητα,αλλά θέλησα να σου επιστήσω την προσοχή στο ότι ταυτίζεις υπερβολικά την αξιοπιστία σου με τις διαβεβαιώσεις της Λοκχηντ-Μάρτιν και του πελάτη της,του πενταγώνου.
    Ὁ όποιος snafu!,blacktail,strategy security,μπορεί να είναι προκατειλλημένος,ἤ και βαλτός,το θέμα είναι ότι όταν αποκαλείς γραφικούς αυτούς,βάζεις στο ίδιο σακκί και τον Pierre Spry και τον Carlo Knopp,αλλά και τον Gillmore και το POGO.
    Κάπου,δηλαδή,μανιχαϊζεις.
    (χωρίς καμμία προσωπική απαξίωση,φιλικά συζητάμε.)
    Επίσης το concurrency δέν φαίνεται να αποδίδει σε όλα τα επιμέρους,αφού ἤδη μία τουλάχιστον τεχνολογία του Φ35 αναγνωρίζεται ότι είναι παρωχημένη,και εννοώ το EOTS.
    Για το οποίο αναζητείται διάδοχος,ἤδη πρίν την IOC του Αυγούστου.
    Ἡ Ν.Κορέα και ἡ Ιαπωνία,δέν αγοράζουν το Φ35 μόνο λόγω της επικίνδυνης γειτονιάς,αλλά και επειδή δέν έχουν άλλη στρατηγική επιλογή πλήν ΗΠΑ:σε αυτό το πλαίσιο,κάνουν την φιλοτιμία ανάγκη,(και όχι το αντίστροφο),και προσπαθούν να προσποριστούν κάθε δυνατό τεχνολογικό όφελος,όχι πάντα χωρίς αμερικανικές αρνήσεις και κωλυσιεργίες,όπως έδειξε ἡ περίπτωση της Ν.Κορέας.
    Ἡ Γαλλία,ἡ Γερμανία,αλλά και ἡ Ινδία,γιατί δέν ενδιαφέρθηκαν για το Φ35;

   3. “Κώστα,δέν το πήρα προσωπικά με την γραφικότητα,αλλά θέλησα να σου επιστήσω την προσοχή στο ότι ταυτίζεις υπερβολικά την αξιοπιστία σου με τις διαβεβαιώσεις της Λοκχηντ-Μάρτιν και του πελάτη της,του πενταγώνου.”
    Με ενδιαφερει πρωτιστως η γνωμη των χρηστων, δηλαδη των αξιωματικων που χρησιμοποιουν το αφος. Αυτοι ειναι στο συνολο τους ενθουσιασμενοι (αμερικανοι, ολλανδοι, νορβηγοι κλπ). Αυτο λεει πολλα.

    “Ὁ όποιος snafu!,blacktail,strategy security,μπορεί να είναι προκατειλλημένος,ἤ και βαλτός,το θέμα είναι ότι όταν αποκαλείς γραφικούς αυτούς,βάζεις στο ίδιο σακκί και τον Pierre Spry και τον Carlo Knopp,αλλά και τον Gillmore και το POGO.
    Κάπου,δηλαδή,μανιχαϊζεις.
    (χωρίς καμμία προσωπική απαξίωση,φιλικά συζητάμε.)”
    καμια σημασια δεν διδω στο Carlo Popp(υπερβολικα biased και με εκπληκτικα λαθος και αντικρουομενενς αποψεις στο παρελθον,πχ ηθελε εκσυγχρονισμενα Φ111 με ΑΜρααμ ως το αναιχιτιστικο αφος για την Αυστραλια και αλλα)
    Piere Spreυ: τα τελευται 40 χρονια ασχολειται ως μηχανικος για την κατασκευη στερεοφωνικων και ξαφνικα μας παρουσιαστηκε ως ειδικος
    Αρα στο ιδιο καλαθι με snafu ως προς την αξιπιστια.

    Το DOT&E ειναι μεγαλη κουβεντα που θα πρεπει να εχουμε υποψιν την αποστολη του συγκεκριμενου γραφειου για να την κανουμε.

    Ξαναλεω με ενδιαφερει η αποψη ειδικων που αξιολογησαν το αφος (πολεμικες αεροποριες), το συνολο των δυτικων αεροποριων το επελεξαν, αυτο μου λεει πολυ περισσοτερα.

    Χωραει πολυ κριτικη σε διαφορα σημεια του συστηματος, αλλα δεν παυει να ειναι το κορυφαιο αφος σημερα και για το ορατο μελλον.

    “Επίσης το concurrency δέν φαίνεται να αποδίδει σε όλα τα επιμέρους,αφού ἤδη μία τουλάχιστον τεχνολογία του Φ35 αναγνωρίζεται ότι είναι παρωχημένη,και εννοώ το EOTS.
    Για το οποίο αναζητείται διάδοχος,ἤδη πρίν την IOC του Αυγούστου.”

    εαν δεν υπηρχε concurrency, το Φ35 θα ειχε τεχνολογια 2005, δηλαδη αντι για iphone 7, θα αγοραζες ericsson με το πορτακι, τι προτιμας?
    Το EOTS ειναι κατα πολυ ανωτερο ολων των αλλων συστηματων που ειναι εγκατεστημενα σε αφη σημερα, αρα ο ορος παρωχημενος ειναι λαθος. Υστερει μονο σε σχεση με καποια pod mounted συστηματα. Τα μπλοκ 4 αφη θα εχουν advanced EOTS

    “Ἡ Ν.Κορέα και ἡ Ιαπωνία,δέν αγοράζουν το Φ35 μόνο λόγω της επικίνδυνης γειτονιάς,αλλά και επειδή δέν έχουν άλλη στρατηγική επιλογή πλήν ΗΠΑ:σε αυτό το πλαίσιο,κάνουν την φιλοτιμία ανάγκη,(και όχι το αντίστροφο),και προσπαθούν να προσποριστούν κάθε δυνατό τεχνολογικό όφελος,όχι πάντα χωρίς αμερικανικές αρνήσεις και κωλυσιεργίες,όπως έδειξε ἡ περίπτωση της Ν.Κορέας.”
    Δεν εχει βαση το σχολιο σου, υπαρχουν super hornet, silent eagles κλπ αφη κορυφαια, κατα πολυ ανωτερα των ευρωπαικων ραφαλ και ταιφουν.

    “Ἡ Γαλλία,ἡ Γερμανία,αλλά και ἡ Ινδία,γιατί δέν ενδιαφέρθηκαν για το Φ35;”
    Γαλλια: θελει να στηριξει την δικη της αεροπορικη βιομηχανια και αυτη την στιγμη τουλαχιστον δεν εχει καποια δυνητικη απειλη που να δικαιολογει την αγορα του Φ35
    Γερμανια: παραμελημενη πολεμικη αεροπορια με πολυ μικρο κυρος εντος ΝΑΤΟ. Δεν φαινεται να εχουν καποιο στρατηγικο πλανο
    Ινδια: αποκλειεται να αποδεσμευσουν το Φ35 οι αμερικανοι στους Ινδους. Πολλοι λογοι: κινδυνος διαρροης τεχνολογικων μυστικων, διαταραξη σχεσεων με Πακισταν κλπ

   4. @Kostas
    Κώστα,στην Ν.Κορέα και Ιαπωνία,είναι κοινό μυστικό ότι το Φ35 επιβλήθηκε από το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.
    Αλλά και εξ αρχής ήταν ένας κατιμάς προς τους συμμάχους,στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.
    Όποιοι εκ των συμμάχων έκριναν ότι δέν υπήρχε διακύβευμα εθνικής ασφαλείας λόγω ενδεχόμενης ακαταλληλότητος της επιλογής,(πρακτικώς δηλαδή όλοι όσοι έσπευσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα),προτίμησαν να το δούν ὡς επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής,τις οποίες όντως το JSF ενσωμάτωνε.
    Ἡ όλη σύλληψη όμως,(το concept που λένε οἱ Ἕλληνες),δείχνει να χωλαίνει σε κάποιους τομείς,όπως οἱ επιδόσεις και ἡ ευελιξία.
    Εμένα με ενοχλεί και το ενοποιημένο σύστημα λογιστικής υποστηρίξεως ALIS,το οποίο μου προκαλεί μία αίσθηση «κλειστοφοβίας».
    Επειδή,απλούστατα,μπορεί να αποδειχθεί και Δούρειος Ίππος.
    Και κλείνοντας,ἡ γνώμη σου για τον όποιο Sprey,και Popp,είναι απλώς γνώμη,που άλλοι δέν συμμερίζονται.(εγώ δέν είμαι επαϊων,ομολογώ,και δυσκολεύομαι να ακολουθήσω)
    Και ἄν ὁ Sprey ασχολείται τα τελευταία χρόνια με στερεοφωνικά,δέν είναι μομφή,εφόσον δέν ξεκίνησε απο ηχολήπτης για να γίνει αεροναυπηγός,αλλά πέρασε πρώτα και μάλιστα μετά βαϊων και κλάδων από τον τομέα της αεροναυπηγικής.
    Κάποιο διακεκριμένοι οπλουργοί του Γ΄Ράϊχ κατασκεύαζαν ραπτομηχανές επί δέκα χρόνια,μέχρι που ἡ μεταπολεμική Γερμανία τους θυμήθηκε και τους ζήτησε να αναπτύξουν το νέο της τυφέκιο,το οποίο δέν τα κατάφερε και άσχημα.
    Για το G-3 ὁ λόγος…

 13. Eξαιρετική προσομοίωση!!Μπράβο σου!

  Μην έχοντας τις δικιές σας γνώσεις όσον αφορά την τεχνολογία στελθ, αλλά έχοντας επαρκείς γνώσεις να βγάλω συμπεράσματα και να κάνω προτάσεις, θα σχολιάσω τα εξής.:

  1. Το Φ35, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, είναι ένα άλμα για τον επιτιθέμενο, και δεν θα έχει αντίπαλο.Ούτε στους βομβαρδισμούς, ούτε στις αερομαχίες.Υπάρχουν άλλα προβλήματα στην Τουρκία όμως που τα παραβλέπουν όλοι.Κι αυτά είναι:

  α)Ανεπάρκεια έμπειρων χειριστών και μαζικές αποστρατείες τους, Θέλω να δω ποιοί θα πετάξουν και τι και για πόσο χρονικό διάστημα.
  β)ΤΡΑΓΙΚΟ γεωγραφικό Μειονέκτημα για τους Τούρκους. Ενώ εμείς μπορούμε να αντιπαρατάξουμε όλα τα αεροδρόμια μας στο Αιγαίο, αυτοί μπορούν μόνο τα μισα.Ας αναλογιστούμε λοιπόν να βομβαρδιστούν 4 κύρια αεροδρομια τους(ακόμα και με oto melara, mlrs, exocet blk3 και 8″ γίνεται)
  γ)χαμηλή ακτίνα δράσης των Φ35.Σε συνάρτηση και με το (β), αποτελεί χάσιμο από χέρι.
  δ) σοβαρή έλλειψη σε Α/Α συστήματα γενικά σε σχέση με εμάς.

  Είναι σαν να έχεις να παλέψεις με έναν γίγαντα με γυάλινα πόδια.Γιατι λόγω των ανωτέρω λόγων έτσι είναι η Τουρκία.Πως παλεύεις λοιπόν μαζί του;Με πυγμαχία η με χτύπημα στα πόδια του;(πάμε τώρα στο 2 να εξηγήσω ποιο είναι το “χτύπημα στα πόδια)

  2. Έστω ότι οι Τούρκοι καταφέρνουν να κάνουν επιτυχές το πρώτο πλήγμα.Καταστρέφουν με 50(!!!) πυραύλους σταθερά ραντάρ, λίγα Α/Α συστήματα και κάποιους στρατηγικούς στόχους.Αντί να κοιτάμε λοιπόν πως να αποφύγουμε το αδύνατο, ας κοιτάξουμε πως θα απαντήσουμε.Έχουμε λοιπόν.

  α)Προσβολή με όλα το διαθέσιμο ΠΒ νήσων, των και ναυστάθμων Μ.Ασίας.==>Αδυναμία Τ.ΠΝ. για διεξαγωγή απόβασης/ επιχειρήσεων επί μακρόν
  β)Προσβολή με ουλαμούς MLRS απτα νησιά, αεροδρομίων στρατιωτικών και πολιτικών.==>Αυτόματη αφαίρεση απτην εξίσωση, των 2/3 της Τ.ΠΑ. για αρκετό χρ.διαστημα
  γ)Προσβολή με ΑΤΑCMS και SCALP-EG στρατηγικών εγκαταστάσεων.

  Ανέφερα μόνο τις απαντήσεις που δεν έχει ανταπάντηση η άλλη πλευρά.Αν βάλω και ξαφνική εξαπόλυση πυραύλων απο ΠΝ, ΥΒ, και γενική αντεπίθεση της ΠΑ, τότε τα πράγματα χειροτερεύουν πιο πολυ για τους απέναντι.

  Κι εννοείται δεν μιλάω για βομβαρδισμό ΒΙΠΕ Κων/πολης-Σμύρνης που αποτελούν το 70% της Τ.Οικονομίας.Θα τους πάμε 50 χρόνια πίσω με πυρλά 50ετιας(αχαχαχα) και MLRS

  3.Εξοπλισμοί απτην μεριά μας για φθηνή απάντηση στους απέναντι.

  α) Εγσυχρονισμός F-16 με ΑΕSA,Link-16 και ΕΟ-ΙR Sniper, METEOR, ή ακόμα και βαφή RAM.
  β) Προμήθεια κινητών ρανταρ ώστε να υποκαθιστούν τα κατεστραμμένα.
  γ)Προμήθεια επιπλέον ATACMS
  δ)Προμήθεια των 40 MLRS και διασκορπισμό ανά ουλαμό στα νησιά.
  ε)Αναβάθμιση ΜΕΚΟ
  στ)Περαιτέρω βελτίωση αμυντικών έργων/οχυρώσεων.(Αυτό από μόνο του μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μας στο πρώτο πλήγμα)

   1. Το συγκεκριμενο site που παραπεμπεις εχει λογοκρινει πολλα σχολια μου. Αρα ελεγχεται για την αντικειμενικοτητα του. Προφανως δεν το γνωριζες αυτο οταν παρεθεσες το λινκ, αλλα ειναι σημαντικο να το γνωριζουν οι υπολοιποι αναγνωστες για να κρινουν ως προς την αξιοπιστια του τι διαβαζουν.

    1. Κώστα, ειλικρινά χαίρομαι πολύ που έχεις τις απόψεις σου και τις καταθέτεις εδώ, ειναι χαρα μου να φιλοξενώ όλες τις απόψεις.
     Όπως διαπίστωσες δεν απέκρυψα κανένα σχόλιο σου, αλλά ούτε και κάποιου άλλου σεβαστού επισκέπτη. Μπορεί να αργώ λίγο στην έγκριση τους αλλά αυτό οφείλεται στους ρυθμούς της καθημερινότητας καθώς δεν είμαι διαρκώς στον υπολογιστή.

     Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις (που πιστεύω ότι γνωρίζεις πολύ καλά), αλλά μέσα από αυτές τις συνομιλίες που γίνονται κάτω από αρθρα (όπως καλή ώρα το παραπάνω αρθρο του DefenceGreece) πολλοί αναγνώστες διαβάζουν και βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα παρακολουθώντας μ’ ενδιαφέρον όλα τα σχόλια και καταλαβαίνουν πολύ καλά πότε ένας σχολιαστής έχει δίκιο, γνωρίζει και ό,τι γράφει το κατέχει ή απλά πολιτικολογεί με τακτιστικές-φιλοσοφικές συζητήσεις μόνο και μόνο για να μην βγει από την άποψη του. Αυτά που γραφώ δεν απευθύνονται σε σένα, δεν θέλω να τα εκλάβεις πως γράφονται επι του προσωπικού, αλλά έχω δει το συγκεκριμένο σκηνικό να συμβαίνει πολλές φορές και να καταλήγει σ’ ένα χάος όπου ο επισκέπτης βλέπει στα σχόλια μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που καταλήγει σε “εμφύλιο”.

     Κώστα, θα είμαι ειλικρινής απέναντι σου, σε παρακαλώ, απέφυγε τον σχολιασμό σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζουν άλλοι ιστότοποι (του ελληνικού διαδικτύου) στα σχόλια αλλά και την εν γένει θέση τους σε διάφορα θέματα που μπορεί να μην συμφωνούμε.

     Καταλαβαίνω οτι αυτό που έγραψα πιο πάνω ίσως να σου φανεί ως πατρονάρισμα, το εναντίον, δεν είναι, μην το βλέπεις έτσι, σου ζητώ, εάν είναι δυνατόν, να μην αναφέρεσαι σ’ άλλους ιστοτόπους του ελληνικού διαδικτύου μέσα από αυτή τη σελίδα γιατί έρχομαι σε δύσκολη θέση. Πιστεύω, με καταλαβαίνεις.

     Δούκας

   2. Συγνώμη βρε συ Κώστα, αλλά συμπεριφέρεσαι σαν funboy, πως να μη σου λογοκρίνει σχόλια?

    Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα οπαδικής τύφλωσης. Seriously, που λένε και οι Αμερικάνοι? Ξέρεις προσωπικά και καλά κάποιο πιλότο που θα σου πεί τι πραγματικά πιστεύει?

    Δλδ σαν να περιμένεις απο ποδοσφαιριστή να πεί στους δημοσιογράφους ότι ο τάδε νεοαποκτηθέντας συμπαίκτης του είναι άμπαλος χάλιας..

    Άλλο παράδειγμα είναι η στάση. Το βλέπεις δυαδικά το θέμα. Πως το λέγανε? F35. Demon or Lemon? Αποτέλεσμα, αρνείσαι/δικαιολογείς ακόμα και αντικειμενικά γεγονότα όπως οι καθυστερήσεις,

   3. @npo: προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη περί ελευθερίας λόγου. Η απόκρυψη σχολίων που υποστηρίζουν αντίθετες απόψεις μπορεί να είναι οκ για σένα αλλά δεν ταιριάζει με τις αξίες μου.

    Επι της ουσίας: αναφέρεις καθυστερήσεις στο προγρμμα. Ποιες καθυστερήσεις υπάρχουν απο την στιγμή που τέθηκε το iοc για την αεροπορία και τους πεζοναύτες? Αν θυμάμαι καλά αυτά τα IOC τέθηκαν σαν στόχοι το 2012.

    Εάν δεν εμπιστεύεσαι τους πιλότους που πετάνε το αφος τότε ποιους θα εμπιστευτείς, τον κάθε άσχετο του Διαδικτύου που δεν το έχει δει το αφος ούτε απο κοντά?

    Fun boy: δεν με ενοχλεί να θεωρούμε funboy του αφους που συγκεντρώνει το απαύγασμα της αεροπορικής τεχνολογίας σήμερα. Δεν είναι μομφή αυτό. Αντίθετα το να διασπείρεις φανταστικές θεωρίες ότι υπάρχουν σήμερα αντίμετρα που ακυρώνουν πλήρως την τεχνολογια στελθ οδηγεί σε εφησυχασμό τους συμπολίτες μας που παρακολουθούν τον χώρο της άμυνας και αυτό είναι κακό. Επίσης είναι κακό κάποιοι να μην παραδεχονται τα λάθη τους. Δεν θέλω να κάνω “έμμεση” διαφήμιση σε αλλά site, αλλά έχω εμπλακεί σε διαλόγους με διάφορους διαχειριστές οι οποίοι υποστηριζαν ότι το αφος δεν θα κυρηχθει ποτέ επιχειρησιακό (IOC), αυτό έγινε πανηγυρικώς για αεροπορία και πεζοναύτες αλλά απέκρυψαν το γεγονός ότι οι δικές τους εκτιμήσεις βγήκαν λάθος. Οι αναγνώστες βεβαίως τα γνωρίζουν αυτά κι γνωρίζουν ποιες εκτιμήσεις έχουν αποδειχθεί σωστές και ποιους μπορούν να εμπιστεύονται.

    @αχερων: ο Pierre sprey δεν έχει καμία θέση ειδικού στο χώρο. Στην αρχή της καριέρας δούλεψε σε μια ομάδα που σχεδίαζε τις απαιτήσεις των μαχητικών, αλλά απέχει έτη φωτός ο ρόλος του εκεί απο το να χαρακτηριστεί ότι σχεδίασε το φ16 όπως κατά καιρούς έχει εσφαλμένως γραφτεί. Ήταν τόσο “επιτυχημένος” ο ρόλος του σε αυτή την ομάδα που μετά άλλαξε τομέα εργασίας.
    Επειδή φαίνεται να τον θεωρείς αξιόπιστο θα ήθελα κάποιο σχόλιο σου για μια άλλη απο τις ισχυρές απόψεις του sprey, ότι δηλαδή το Μ48 είναι καλύτερο άρμα απο το Μ1. Συμφωνείς και με αυτή την άποψη?
    Δες εδώ:
    http://pogoarchives.org/labyrinth/09/07.pdf

    Μέσα στα πολλά που θα γράψει ο sprey θα έχει και μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, βλέπεις ακόμα και το χαλασμένο ρολόι δείχνει σωστά την ώρα δυο φορές την ημέρα.

   4. @npo προς αποσαφηνιση: οι μομφες στο σχολιο μου δεν ειναι προς εσενα.

    Δεκτο επισης οτι φαινεται να τα βλεπω ολα ασπρα με το Φ35. Οταν ομως διαβαζω τοσο εσφαλμενες εκτιμησεις για το Φ35, πχ το στελθ δεν δουλευει σαν τεχνολογια, το Φ35 δεν θα γινει ποτε επιχειρησιακο κλπ κλπ. τοτε πρωτα πρεπει να αποκαταστησω την αληθεια, να βοηθησω να καταλαβω τον επερχομενο κινδυνο λογω ελευσης του Φ35 μονο απο την αλλη πλευρα του Αιγαιου και μετα να ανοιξουμε συζητηση για το πως μπορει να αντιμετωπιστει και ποιες ειναι (πιθανως) οι αδυναμες πλευρες του.

   5. @ Kostas

    Προσωπικά συμφωνώ περισσότερο με σένα παρά με τους άλλους που λένε πως το F35 είναι άχρηστο.

    Αλλά καμιά φορά όταν σκέφτεσαι οπαδικά και δεν θες να δείς τα προφανή που είναι πχ το υποχρεωτικό της εκθείασής του απο χρήστες που το έχουν ήδη αγοράσει, ή πχ τα διάφορα προβλήματα και οι καθυστερήσεις :ρ εκνευρίζεις τον αντίπαλο 🙂

    Προσοχή. Δεν δικαιολογώ τις καθυστερήσεις ,, εεεε, σγνμ, την λογοκρισία, την αιτιολογώ 🙂

   6. Κοίτα,αυτό με το Μ-48Α5 vs M1A2 είναι σοφιστεία με την οποία δέν χρειάζεται να ασχοληθούμε.
    Πολλοί έκαναν παρόμοιες συγκρίσεις προσχηματικά,για να περάσουν «τρόπους προσεγγίσεως» ανακατεύοντας οικονομικά και διαχειριστικά κριτήρια με τεχνικά και επιχειρησιακά.
    Και στην Ἑλλάδα ακολουθήθηκε ἡ συνταγή,εστιάζοντας στην μή αναγκαιότητα της «αγοράς του αιώνα»,αλλά και των φρεγατών,όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα που κατέληξε στην πιλογή των ΜΕΚΟ.
    Το κόλπο είναι σχετικά απλό,από την μία βάζουν την διαθέσιμη ποσότητα παλαιότερου τεχνολογικώς υλικού για δεδομένη χρηματοδότηση,εστιάζουν στις διαθεσιμότητες,και διανθίζουν με λεπτομέρειες όπου υπερέχει το παλαιό υλικό,όπωςεν προκειμένω την κλίση καταβιβάσεως του ομοαξονικού πολυβόλου του Μ48Α5 για την σάρωση τάφρων.
    Πάλι καλά που δέν ανέφερε και την δυνατότητα του Μ48 (και Μ60) να βάλουν και έμμεσες βολές ὡς οβιδοβόλα,υπό την προϋπόθεση ότι διατίθεται αναβαθμός.
    (τακτική που εφαρμόστηκε στον Β΄ΠΠ και την Κορέα,ἄν έχει δεί τα Μ26 και Μ46 να βάλουν από τέτοιες προετοιμασμένες θέσεις).
    Στην σύγκριση του AR-15 με το Μ14,πάντως,το τερμάτισε:μεγαλύτερη ανασχετική ικανότητα και αξιοπιστία το AR15 έναντι του Μ14,έλεος.
    Ομολογώ ότι εν προκειμένω τον έχει πάρει ψηλά τον αμανέ ὁ κύριος.

  1. Θα δούμε…..ο κινητήρας είναι απο τους καλύτερους παγκοσμίως. Τα προβλήματα δεν είναι με τον κινητήρα αυτο καθαυτό αλλα με ολα τα παράπλευρα συστήματα για αορατοτητα που καθιστουν το συστημα προβληματικό. Δεν γνωριζω εαν γινομαι κατανοητός. Φεριπην. Ας παρουμε το fan/ compressor unit. The clearances of the blades to the wall material are by design very tight for aerodynamic (loss) and other reasons. Therefore a technique is for the blades to actually cut into the material to establish the proper clearance which is a very small fraction of an inch. This is a slow process over time it has to be done very carefully to establish uniform clearance all around the circumference at all speeds. This is “standard practice”. Thus efficiency of the compressor is maintained. Let us not forget that the blades are coated also. Ελπιζω αυτα να βοηθουν.

   1. Ευχαριστώ για την εξήγηση, δεν πάω τόσο μακριά να αμφισβητώ την ποιότητα του κινητήρα, επειδή όμως στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται αναφορά ότι συνέβη κατ επανάληψη στον ίδιο τύπο κινητήρα φαίνεται
    να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Νομίζω πως ήταν λάθος η απόφαση του DoD να συνεχίσει το πρόγραμμα με έναν κατασκευαστή κινητήρων, βέβαια ήταν θέμα κόστους αλλά μπορεί τελικά να τους βγεί πιο ακριβή αυτή η απόφαση. Ίσως να επανέλθει η GE
    με το Adaptive Cycle Engine στο πρόγραμμα JSF.

    Η απόφαση στην περίπτωση των F-16 για το ΑFE programm ήταν κατά την γνώμη μου πιο έξυπνη.

    Αν θυμάμαι καλά στην περίπτωση του A400M που αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με τους κινητήρες το πρόβλημα έχει να κάνει με το SF, και το
    αναφέρω επειδή πρόκειται και στις δυο περιπτώσεις για νέους κινητήρες
    (Σχεδίαση, ανάπτυξη, παραγωγή).

 14. Περαν των προβληματων που ενα καινούργιο συστημα αντιμετωπιζει οι πιλότοι ακομη μαθαινουν πως να το χρησιμοποιουν σωστα….

  https://theaviationist.com/2016/03/01/heres-what-ive-learned-so-far-dogfighting-in-the-f-35-a-jsf-pilot-first-hand-account/

  Είναι το F35 καλύτερο απο το Harrier η απάντηση ναι. Είναι καλύτερο απο το F16 σε αεροδυναμική δυνατότητα κλειστες αερομαχίες με 50% καύσιμα και εσωτερικό αέρος αέρος πυραύλους πολλοί λενε οτι δεν χρειάζεται υπαρχει ‘parity’ ενεκα ‘αορατοτητος’ όμως και ποιό το ποσοστό αυτών να γίνουν…πανω απο το Αιγαιον; Οι αποστάσεις μικρές..άρα μεγάλο…αρα και η ανησυχία… ομως η παρακολουθηση πρεπει να γινεται επι εδαφους πρώτον….με την απογείωση…ηδη να γνωριζουν οι φύλακες και να εχουν έτοιμες τις εκπλήξεις…Είναι καλύτερο απο το F-18 η το A-10; Τι σημαίνει ‘καλύτερο’. Ενα αεροσκάφος για ολες τις δουλειες…δύσκολο να γίνει..παραταυτα ειναι ενα σεβαστο σύστημα το οποιον προωθήθηκε για πολλους λογους. .συμπεριλαμβανομένου οι ΗΠΑ να εχουν το πληρες κοντρολ των συμμαχων, σε $$$$$$ και εφοσον καθε αεροσκαφος ειναι “δεμένο” ηλεκτρονικα με την μητρικη ΗΠΑ για ολες τις αναλύσεις ανταλακτικα κτλ.κτλ..η εξαρτηση ειναι φοβερη…χειροτερη απο τα F-16..βεβαια το Ισραηλ ειναι το μόνο κράτος που επιτρεπεται να εχει δικα του λογισμικά..Προσωπικά εφόσον ως αεροναυπηγος δουλεψα και για το F22 και για το F35 και αλλοι που γνωρίζουν θα θέλαμε παραπανω F22 κάλλιστα οι ηλεκτρονικες εξελίξεις που ανεπτυχθησαν για το F35 μπορουν να ενσωματωθουν σε F22 και FB22 (βομβαρδιστικο μεγαλύτερο και ισως χωρις κάθετες ) Δεν ειναι τυχαιον οτι ηδη δουλευουν σε μαχητικο εκτης γενιάς (βλεπε Νορθροπ χωρις κάθετους). Προσωπικα πάλι δυο μηχανές ειναι καλύτερα απο μία.. ταχυτητα, ύψος, δυνατοτητα πολυ χαμηλης πτήσεως nap of earth κτλ..Είναι καλύτερα να υπαρχει αορατότητα ναι η οχι. Η απάντηση ειναι ναι. Ολοι αναπτυσουν αυτην την τεχνολογια Ο πονοκέφαλος για τον αμυνομενον δεν είναι μόνον αεροσκάφη αορατοτητος αλλα και οι πύραυλοι με την ιδια τεχνολογια. Η Ελλάς εφοσον δεν είναι δεν μπηκε στο κλάμπ του F-35 απο αρχής και δεν εχει πόρους για συστήματα τα οποια δεν εχουν ξεκονιστει πλήρως….χρειάζεται στρατηγική….μην ξεχναμε οτι ειμαστε στα πρόθυρα του 3ΠΠ άρα καλύτερα τωρα F16 με AESA αναβαθμιση ολων των αεροσκαφων μαζι και τα Μιράζ…εαν οι ΗΠΑ δώσουν επιπλέον αεροσκαφη απο τα αποθέματα τώρα ειτε F15 ειτε F16 αμεση αναβαθμιση και ένταξη εντος μερικων μηνών και οχι χρόνων μαζι με αποθέματα σε καυσιμα και αποθεμα πυραυλων κτλ κτλ τώρα…οχι σε μερικα χρόνια..ο πολεμος θα ειναι διαρκείας και οχι μερικων ημερών…

  1. @theognostos: απο περιεργεια, για ποιο 3ΠΠ μιλας? πως εισαι τοσο σιγουρος? θα ειναι με πυρηνικα (αν ναι τοτε δεν χρειαζομαστε να αγορασουμε αφη μονο να σκαψουμε καταφυγια)? ποιες οι αντιμαχομενες πλευρες?

   αφου εισαι τοσο σιγουρος οτι θα γινει τοτε θα ξερεις και τις παραπνω λεπτομερειες….

 15. Theognostos Προσωπικά εφόσον ως αεροναυπηγος δουλεψα και για το F22 και για το F35, αυτό που είπες ισχύει;
  Δούλεψες ή δουλεύεις ακόμα;

  Όσο για εμένα θα επιμείνω στα προβλήματα του αεροσκάφους που είναι πολλά δεν συνεχίζω την κουβέντα πάνω σε αυτό, ναι έφερε τεχνολογία αλλά και προβλήματα!

  Ναι κέρδισαν πολλά σε τεχνογνωσία να δούμε όμως και την κατάληξη του αεροσκάφους και κατά πόσο θα είναι λειτουργικό. γιατί κάθε τόσες ώρες πρέπει να καθηλώνετε για το λειτουργικό του σύστημα και ελέγχους, αυτό είναι κάτι που δεν στέκει με τίποτα εκτός και καθαρίζουν της επιφάνειες στελθ με ειδικό τρόπο γιατί μπουκώνουν και δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα μετά από αυτό τον αριθμό πτήσεων!

  Κώστας ο Μικρός Ήρωας είμαι με ξέρεις πολύ καλά αλλά το F-35 δεν είναι πανάκεια ούτε το υπέρ όπλο και λύσεις εναντίον του υπάρχουν σίγουρα.

  1. φιλε Γιωργο τα υλικα RAM που εχει το Φ35 δεν εχουν σχεση με αυτα που φερουν το Φ22 και το Β2 τα οποια οντως υποκεινται σε σημαντικους περιορισμους οσον αφοαρα την συντηρηση τους.
   Τα περι καθαρισμου επειδη μπουκωνουν δεν εχει αναφερθει πουθενα για το Φ35 συγκεκριμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.