21 ένοχοι, 8 αθώοι για τα υποβρύχια

Δυο απο τα σχεδόν ολοκληρωμένα υποβρυχία Type 214 που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ. (defence-point.gr)

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το σκάνδαλο με τις «υποβρύχιες» μίζες.

Την ενοχή 21 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο με τις μίζες των υποβρυχίων αποφάσισε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης (16/1) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε αθώους 8 κατηγορούμενους, για την ίδια υπόθεση.

Ένοχοι κρίθηκαν επιχειρηματίες και στρατιωτικοί, που φέρονται εμπλεκόμενοι στη διαδρομή του «μαύρου χρήματος», που δόθηκε, για να προχωρήσουν οι συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και τα στελέχη ελβετικής τράπεζας, μέσω της οποίας διοχετεύονταν οι μίζες.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, που κρίθηκαν ένοχοι είναι ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, που έσπασε το «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού και εξαφανίστηκε.

Την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, οι συνήγοροι υπεράσπισης αγόρευαν για να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους πελάτες τους, προκειμένου στη συνέχεια το δικαστήριο, να προχωρήσει στην επιμέτρηση των ποινών.

Η απόφαση ανά κατηγορούμενο

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ΑΘΩΟΙ κρίθηκαν οι εξής 8 κατηγορούμενοι:1) Μανώλης Σαρτζετάκης, 2) Ευάγγελος Παππάς, 3) Ευάγγελος Εμμανουήλ, 4) Αλέξανδρος Παπαντωνίου, 5) Σπύρος Τραυλός, 6) Πάνος Γερμανός, 7) Γεώργιος Νικολάου, 8) Αντώνης Χάγιας.

Αντίστοιχα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ΕΝΟΧΟΥΣτου παρακάτω 21 κατηγορούμενους:

–Αντώνης Κάντας, ένοχος όπως κατηγορείται για παθητική δωροδοκία.

–Παναγιώτης Ευσταθίου, ένοχος για ενεργητική δωροδοκία, αθώος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

–Γιώργος Αθανασάκης, ένοχος παθητική δωροδοκία.

–Αλέξανδρος Μαδωνής, ένοχος όπως κατηγορείται.

–Παναγιώτης Παπαθανασίου, ένοχος όπως κατηγορείται.

–Κωνσταντίνος Τζιώτης, ένοχος όπως κατηγορείται.

–Βασίλης Δημητριάδης, ένοχος όπως κατηγορείται.

–Παύλος Νικολαΐδης, ένοχος όπως κατηγορείται.

–Γιώργος Πιντέλας, ένοχος ενεργητικής δωροδοκίας.

–Γιώργος Σκάρλας, ένοχος ενεργητικής δωροδοκίας.

–Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, ένοχος όπως κατηγορείται.

–Ελευθέριος Ψευδοοικονόμου, ένοχος νομιμοποίησης, απαλλαγή λόγω παραγραφής για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

–Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

–Φάνης Λυγινός, ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

–Σπύρος Μεταξάς, ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

–Γιάννης Μπέλτσιος, ένοχος άμεσης συνέργειας στην παθητική δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου, αθώος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες..

-Σωτήρης Εμμανουήλ, ένοχος παθητικής δωροδοκίας, ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

–Ιωάννης Μανωλέμης, ένοχος όπως κατηγορείται

–Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ένοχος άμεσης συνέργειας σε ενεργητική δωροδοκία, ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

–Μιχάλης Ματαντός, ένοχος άμεσης συνέργειας σε ενεργητική δωροδοκία.

-Μιχάλης Φιλιππίδης, ένοχος άμεσης συνέργειας στη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Πηγή: iapopsi.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Υπήρξαν αθώοι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι σε υψηλά πόστα σε αυτή την υπόθεση;
  Η μήπως αθωώθηκαν για πολιτικούς λόγους;

  1. Αθωώθηκαν γιατί αθωώθηκαν… Ούτως η άλλως τα λεφτά έφυγαν (απειροελάχιστα έρχονται πίσω) οι Ένοπλες Δυνάμεις λαβώθηκαν, η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία απεβίωσε, η Ελλάδα χρεοκόπησε. Αυτά για όσους ψάχνουν για την «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών», «προδότες» κλπ. και για να θυμόμαστε τι γινόταν κάποτε και τι θα ξαναγίνει αν το επιτρέψουμε.

   1. Προφανώς ερμήνευσες λάθος αυτά που έγραψα παραπάνω.
    Αν είχες την εντύπωση ότι είμαι ένας απο εκείνους που ψάχνουν για αυτή την «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών» όπως παρατήρησες, θα σε απογοητεύσω.

    Απο αυτά που παρατηρώ στην ελληνική πολιτική, όλες οι πολιτικές συμμορίες πλέουν στην ίδια υγρή κοπριά που έχει πλημμυρίσει αυτή την χώρα. Επειδή λοιπόν δεν αντέχω την μπόχα, αποφεύγω να ανακατεύω μέσα στα σκ@τά, ψάχνοντας για έναν σωστό ο οποίος απλά δεν υπάρχει.

    Όσον αφορά πάντως τα χρήματα που έφυγαν «οριστικά», οι δανειστές έχουν σαφώς άλλη άποψη, εφόσον ζητάνε ανταλλάγματα σε μορφή ακινήτων(τα οποία μοιράζουν απλόχερα οι εκλεγμένοι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων στην Ελλάδα δεξιά και αριστερά, στους ενδιαφερόμενους επενδυτές οι οποίοι δεν σηκώνουν συνεχόμενα ελληνικές πονηριές).

 2. Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, στους ενόχους, που αναφέρει το άρθρο, είναι ο γνωστός επίτιμος Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού Παναγιωτάκης Κωνσταντίνος;

 3. Για τα δυο υποβρύχια που παρήγγειλε ο Ευ.Βενιζέλος το 2011,και έχουν δοθεί κοντά 200Μ€ χωρίς να έχουν ακόμη αρχίσει εργασίες,πότε θα ξεκαθαρίσει το πράγμα,άραγε;

  1. Μετά την απομάκρυνση του στρατάρχη(που «έτυχε» στις ημέρες επίσκεψης τις Μέρκελ), ίσως να ξεπαγώσει αυτή η υπόθεση που είχε μείνει ξεκρέμαστη εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων που έφεραν την στάμπα του συγκεκριμένου προσώπου), ο νέος ΥΠΑΜ ίσως να είναι πιο συνεργάσιμος ώστε να προχωρήσει και αυτό το ζήτημα.

    1. Εφόσον είναι συνεργάσιμος δεν χρειάζεται να είναι μάγος, ο προηγούμενος δεν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο, έτσι η υπόθεση έμεινε ξεκρέμαστη.
     Σε παλιότερες αναφορές ανακοινώθηκε ότι υπήρξε μια συνεννόηση για 2 επιπλέον υποβρύχια, η οποία συνδέονταν με τα μνημόνια που υπογράφτηκαν.
     Όταν ανέλαβε όμως ο φωνακλάς όλα έμειναν στάσιμα(όπως είναι γνωστό).

     Σίγουρο δεν είναι φυσικά(ούτε υπάρχει εγγύηση), θα φανεί όμως νομίζω σχετικά σύντομα στην συνέχεια πως θα εξελιχθεί η υπόθεση(συμπεριλαμβανομένης αυτής με τις νέες τορπίλες, που θα είναι σίγουρα στις προτεραιότητες του ΠΝ).

   1. Πιστολέρο,απ΄ότι θυμάμαι,ο φωνακλάς το κανόνισε για τα δύο επιπλέον υποβρύχια,και έδωσε τις προκαταβολές,ως μέρος της συμφωνίας με την Privinvest για την ανάληψη των ναυπηγείων.

    1. Είναι δυο οι φωνακλάδες ο «Μπένυ» που (φώναζε μέσα στα στούντιο) τα συμφώνησε και ο στρατάρχης που (φώναζε όταν ανέβαινε στο βήμα να παριστάνει τον υπερπατριώτη) τον ακολούθησε που εφάρμοζε συστηματικό μποϊκοτάζ στα γερμανικά/ευρωπαϊκά συστήματα(επειδή έχει νταλκά με τα αμερικάνικα προϊόντα).

     Έτσι πληρώθηκε η προκαταβολή χωρίς να προχωρήσει το πρόγραμμα, επειδή οι φωνακλάδες εκτός απο φωνές δεν είχαν να προσφέρουν κάτι χρήσιμο/ουσιαστικό στην υπόθεση, αλλά και γενικά στον εκσυγχρονισμό. Ήξεραν όμως και οι δυο να παράγουν υπερβολικά ατομικά έξοδα χωρίς ανταλλάγματα, επειδή είναι απο το χωριό του «πάρε»(όπως και οι υπόλοιποι στην παρέα).

  1. Νομίζω όχι, αν είμαι σωστά πληροφορημένος.
   Για να ολοκληρωθεί όμως (επιτέλους) το οπλικό σύστημα 214 ώστε να υπάρχει η μέγιστη εκμετάλλευση των ικανοτήτων αυτού, πιστεύω ότι η αγορά νέων σύγχρονων τορπίλων είναι απαραίτητη. Επομένως πιστεύω ότι έχουν και τα δυο θέματα προτεραιότητα, η συμφωνία για τα όπλα είναι όμως (απο οικονομική άποψη) η πιο εύκολη περίπτωση, σε αντίθεση με τα πλοία(συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ο οποίος επίγει επίσης).
   Αυτοί όμως για να εξυπηρετήσουν τους αμερικανούς συζητάνε για 2 ελικόπτερα, τα οποία υποτίθεται θα οργώνουν όλη την περιοχή ευθύνης(;) του ΠΝ, για ένα εξωφρενικό/απαγορευτικό πόσο να προσθέσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.