211 ΕΜΑ: Εκπαίδευση στην παραλλαγή χιονοσκεπούς πεδίου

Οι αρματιστές της 211 Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων της XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στη Κομοτηνή, εκπαιδεύτηκαν στην άμεση μετατροπή της παραλλαγής του άρματος μάχης Leopard 2A4 για ανάληψη επιχειρήσεων σε χιονοσκεπές πεδίο.

Leopard 2A4 της 211 ΕΜΑ

Παρατηρώντας προσεχτικά τις φωτογραφίες, γίνεται αντιληπτό οτι η μετατροπή της βασικής “καφετιάς” παραλλαγής του άρματος σε “χειμερινού τύπου” πραγματοποιήθηκε με υλικά που είναι εύκολο να βρεθούν, όπως το απλό άσπρο χρώμα.

Leopard 2A4 της 211 ΕΜΑ

Τα πληρώματα των Leopard 24 καλύψαν με άσπρο χρώμα συγκεκριμένα μεγάλα τμήματα του καφέ χρώματος ώστε να αποφευχθούν μεγάλες χρωματικές αντιθέσεις σε σχέση με την ελληνική χειμερινή ύπαιθρο.

Leopard 2A4 της 211 ΕΜΑ

Κατά την εκπαίδευση, επίσης, έγινε δοκιμή του χρόνου εφαρμογής της “χειμερινής παραλλαγής” από τα πληρώματα στο πεδίο. Αυτά προέχουν κατά τις επιχειρήσεις: Ο χρόνος μετατροπής της παραλλαγής στα χειμερινά χρώματα και η υλοποίηση των εργασιών να γίνει από το προσωπικό που επανδρώνει τα άρματα μάχης. Γρήγορα και απλά.

Leopard 2A4 της 211 ΕΜΑ

Η 211 ΕΜΑ είναι η Eπιλαρχία του Ελληνικού Στρατού που στο τελευταίο αρματικό διαγωνισμό “Tank Challenge” κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ ενός ουλαμού Leopard 2A4, δυο ουλαμών Leopard 2HEL του ΕΣ και ενός ουλαμού M1A1 του Στρατού των ΗΠΑ.

Χρήσεις της χειμερινής παραλλαγής σε Φινλανδία και Σουηδία

Leopard 2A4 του φινλανδικού Στρατού

Οι Στρατοί χωρών της βορείου Ευρώπης λόγω κλιματολογικών συνθηκών έχουν μεγάλη εμπειρία στην χρήση χειμερινών παραλλαγών πάνω στα άρματα μάχης.

© Copyright by Andreas Lärka, Finland, 2013.

Τα Τεθωρακισμένα της Φινλανδίας κατά την τοποθέτηση της χειμερινής παραλλαγής πάνω στα άρματα μάχης Leopard 2A4 καλύπτουν με άσπρο χρώμα το ανοιχτό πράσινο και κάποια μέρη σκούρου πράσινου. Παρατηρήστε, στην παραπάνω φωτογραφία, στο Leopard 2A4 που ανήκει στην φινλανδική τεθωρακισμένη ταξιαρχία «Panssariprikaati», τα λαστιχένια πέλματα που αφαιρέθηκαν από την ερπύστρια του, ώστε στην θέση τους να τοποθετηθούν τα πέλματα χιονιού, τοποθετήθηκαν στην κανονική θέση των πελμάτων χιονιού, μπροστά στο σκάφος.

Τα Τεθωρακισμένα της Σουηδίας εκτός από την τροποποίηση της υπάρχουσας παραλλαγής των αρμάτων μάχης έχουν επίσης εφαρμόσει πάνω στα άρματα STRV-122 την γνωστή για την χρήση στα ερημικά περιβάλλοντα “στολή” barracuda όμως με χειμερινή παραλλαγή.

Σουηδικό STRV-122 με χειμερινή “στολή” Barracuda

Στην παρακάτω φωτογραφία παρατηρούμε οτι και η Σουηδία εφαρμόζει την χειμερινή παραλλαγή εφαρμόζοντας την τεχνική κάλυψης των πιο φωτεινών τμημάτων της βασικής πράσινης παραλλαγής του άρματος με άσπρο χρώμα, αφήνοντας ακάλυπτο το πιο σκούρο πράσινο χρώμα για καλύτερη και πιο αποτελεσματική προσαρμογή στο σκούρο πράσινο των σκανδιναβικών δασών και βλάστησης.

Σουηδικό STRV-122 με χειμερινή παραλλαγή
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Οκ καλό αλλά δεν θα σώσει το άρμα και λίγα προσφέρει στην πράξη. Οπότε ας αφήσουμε τις (απλές) παραλλαγές με χρώμα και ας ασχοληθούμε με τον εκσυγχρονισμό τους και την προμήθεια APS
  (Active protection system) γιατί όσο και να το βάψεις άσπρο οι θερμικές κάμερες μια χαρά το βλέπουν και κατευθύνουν τον ΑΤ πύραυλο πάνω του.

  1. Εδω και χρονια ο ΕΣ χρησιμοποιεί αντι ir βαφες (και δίχτυα παραλλαγής)
   Και μην ξεχναμε τα χιλιαδες rpg και αντιαρματικα που εχουν οι τουρκοι και η στοχευση στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται στο ορατο φασμα
   Ειναι ενα βημα προς την σωστή κατεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.