22 ακόλουθοι συμμαχικών χωρών στην παρθενική εκτόξευση των S-300

Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να δοκιμαστούν από την Πολεμική Αεροπορία οι επιχειρησιακές δυνατότητες του κινητού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, που αγόρασε η Κύπρος το 1996 και έπειτα από ένα πολιτικό-διπλωματικό θρίλερ κατέληξε το 2000 στην Κρήτη. Tελικώς, η «παρθενική» εκτόξευση βλήματος από το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο πεδίο βολής Κρήτης.

Λίγο μετά τις 11 π.μ., οι χειριστές του Σταθμού Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station-MMGS) εντόπισαν, εγκλώβισαν και κατέρριψαν εναέριο στόχο, ο οποίος είχε εκτοξευθεί για τις ανάγκες της βολής. Η δοκιμαστική βολή έγινε παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και 22 ακολούθων Αμυνας ξένων συμμαχικών χωρών, καθώς ήταν η πρώτη φορά που σε στρατιωτική άσκηση χρησιμοποιήθηκε οπλικό σύστημα μη νατοϊκής προελεύσεως.

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, για την εγκατάσταση των S-300 στη Μεγαλόνησο ελήφθη μετά την κρίση των Ιμίων. Υπό αυτές τις συνθήκες και λόγω της ιδιαιτερότητας και της ισχύος του αμυντικού συστήματος, ήταν βέβαιο ότι η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων θα ανέβαζε το γεωπολιτικό θερμόμετρο σε Λευκωσία, Αθήνα, Ουάσιγκτον και Μόσχα. Από την πρώτη στιγμή Τουρκία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία αντέδρασαν στην απόφαση του προέδρου Κληρίδη και ζητούσαν επισήμως και ανεπισήμως τη μη εγκατάσταση των πυραύλων στο νησί. Οπως γραφόταν στον Τύπο της εποχής, ο Κύπριος πρόεδρος εφάρμοζε την «πολιτική του ενεργού ηφαιστείου». Σύμφωνα με αυτήν, όταν μια κατάσταση είναι εκρηκτική, τότε το διεθνές ενδιαφέρον είναι εντονότερο προκειμένου να μην εκραγεί το ηφαίστειο.

Η Ελλάδα στο προσκήνιο εμφανιζόταν να στηρίζει πολιτικά την Κύπρο, αλλά ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο παρασκήνιο φέρεται να είχε διαφορετική άποψη από τη Λευκωσία. Η Αθήνα εκτιμούσε ότι η απόκτηση των S-300 θα όξυνε τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα έθετε σε κίνδυνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, καθώς και την πορεία της χώρας στην ΟΝΕ.

Η Κύπρος με τη Ρωσία υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 1997 στη Λευκωσία το συμβόλαιο για την προμήθεια των πυραύλων, ύψους 250 εκατ. ευρώ, αλλά οι αντιδράσεις για την εγκατάστασή τους συνεχίστηκαν. Τελικώς, ύστερα από έντονο παρασκήνιο και με τις σχέσεις Αθήνας -Λευκωσίας να δοκιμάζονται, συμφωνήθηκε να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη. Οι S-300 μεταφέρθηκαν με «μυστικό τρόπο» σε στρατιωτική μονάδα στο Τυμπάκι, τον Μάρτιο του 1999 και περίπου ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Τυπικώς οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις απέκτησαν τους πυραύλους το 2007.

Στα τέλη του 2011, με πρωτοβουλία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωσταράκου, αποφασίστηκε ότι τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα δεν αρκεί να είναι ενταγμένα, αλλά και να πιστοποιείται η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα με βολές. Οπως και έγινε.

Του Κωστα Αλατζα

kathimerini.gr

Τη δοκιμή παρακολούθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κύπριος ομολόγός του Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.

Στην πρόσκληση να παρακολουθήσουν τη βολή ανταποκρίθηκαν επίσης επτά βουλευτές, καθώς και 22 Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Ακολουθούν οι ομιλίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Κυπρίου ομολόγου του Φώτη Φωτίου.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα να πω κάτι που νομίζω εκφράζει όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ. Νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι, και θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τα συγχαρητήριά μου προς όλους εκείνους που όλο αυτό τον καιρό προετοίμασαν αυτή τη δοκιμαστική βολή ενός οπλικού συστήματος που μέχρι τώρα δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη.

Θυμήθηκα σήμερα, μιλώντας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πώς ξεκίνησε αυτό που ζήσαμε σήμερα εδώ στην Κρήτη, ήταν την προηγούμενη φορά, που ήμουν πάλι στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όταν με επισκέφτηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, και μου περιέγραψε πρώτα από όλα αυτό το σύστημα και ρώτησε κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή την δοκιμαστική βολή.

Το πράσινο φως δόθηκε και σήμερα είδαμε το αποτέλεσμα.

Εδώ σε αυτό τον χώρο βρίσκεται και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Και αυτό έχει τη δική του σημειολογία και τη δική του αξία. Τον καλωσορίζω και είμαι βέβαιος ότι μοιράστηκε και αυτός μαζί μας αυτά τα αισθήματα περηφάνιας αλλά αισθάνθηκε από κοντά την ικανότητα του εθνικού αμυντικού μας συστήματος το οποίο διασφαλίζει και την ακεραιότητα της χώρας μας και την ανεξαρτησία της αλλά και είναι ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της.

Σήμερα, παρακολουθώντας μαζί με όλους σας τη φάση αυτή της άσκησης «Λευκός Αετός 2013», νιώθω τη σιγουριά ότι η φύλαξη των συνόρων μας και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας είναι σε ικανότατα χέρια.

Η άρτια εκπαίδευσή σας και η ικανότητα συντονισμένης δράσης δείχνει ξεκάθαρα ότι παρά τους δύσκολους και πιεστικούς δημοσιονομικούς καιρούς, το στρατιωτικό προσωπικό γνωρίζει πώς θα φέρει σε πέρας την αποστολή του για την Άμυνα της χώρας.

Η φάση αυτή της άσκησης, υπήρξε πράγματι εντυπωσιακή. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί δείξατε την προσοχή, την ετοιμότητα, την άρτια προπαρασκευή και την υπευθυνότητα που απαιτεί μία άσκηση και μία βολή από ένα οπλικό σύστημα τέτοιου μεγέθους.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν πλήρως τους κόπους που καταβάλλατε και τα συμπεράσματα, συνάμα δε και διδάγματα, να είστε βέβαιοι ότι θα αποβούν ιδιαίτερα πολύτιμα για τη συνέχεια.

Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)
Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Για άλλη μία ακόμα φορά επιβεβαιώσατε σε ειδικούς και μη, την αποτρεπτική ικανότητα του Στρατεύματος και τη δυνατότητα να προασπίσετε τον εθνικό μας χώρο και τα Εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή.

Αλλά και οι πολίτες, που είχαν την τύχη να βρεθούν σήμερα εδώ ανάμεσά μας και δίνουν απλόχερα την αγάπη τους και την φιλοξενία τους στα στρατευμένα μας παιδιά, αντελήφθησαν ότι τα χρήματα που διαθέτει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του για την Άμυνα πιάνουν πραγματικά τόπο.

Οι σημερινές άριστες εντυπώσεις από την άσκηση μού υπαγορεύουν να διαβεβαιώσω όλους, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων ότι και εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση της δικής μας αποστολής και της δικής μας ευθύνης απέναντί σας.

Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, το γνωρίζετε, τον τελευταίο καιρό ως Κυβέρνηση -σε συνεργασία πάντοτε με τη στρατιωτική ηγεσία- να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρό, δυστυχώς με περικοπές.

Το ότι κρατάμε το Εθνικό αμυντικό σύστημά μας όρθιο είναι ένα σπουδαίο, μεγάλης αξίας επίτευγμα. Αλλά τούτο είναι πρωταρχικής σημασίας ειδικά σε περιόδους σαν και αυτές που διανύουμε τώρα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη. Έχει διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά της γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποτε διερχόμαστε δύσκολες στιγμές κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως, να απεργάζονται τα δικά τους σχέδια. Να γνωρίζετε ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε σε κανένα.

Η πλήρης επιτυχία της άσκησης στέλνει ακριβώς αυτό το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ειδικά στην εποχή μας, στην εποχή των μεγάλων, απότομων δραματικών αλλαγών και ειδικά στην περιοχή μας η οποία διανύει περίοδο ρευστότητας και αβεβαιότητας, και αναφέρομαι και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Είχαμε σήμερα κοντά μας τους Ακολούθους Άμυνας σχεδόν όλων των πρεσβειών στην Αθήνα. Είμαι βέβαιος ότι αντελήφθησαν και αυτοί πόσο ικανό είναι το αποτρεπτικό μας σύστημα και πόσο ισχυρές και αξιόπιστες είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλα όσα παρακολουθούν τον τελευταίο καιρό και με την εδώ δοκιμαστική βολή των S-300 αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας με τις ασκήσεις που παρακολούθησαν, ότι όλα αυτά είναι βεβαίως στην υπηρεσία του βασικού μας στόχου, να προασπίζουμε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας αλλά και στην υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας.

Αυτές οι ασκήσεις δεν στέλνουν μηνύματα απειλής. Στέλνουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι το Εθνικό μας αμυντικό σύστημα είναι όρθιο, πάντοτε στην υπηρεσία των ανώτερων και ευγενών ιδανικών του ανθρώπινου και παγκόσμιου πολιτισμού.

Δεν θέλω να σας κουράσω με περισσότερα αυτή τη στιγμή, θα ήθελα αυτό το μήνυμα να πάει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, να μοιραστώ μαζί σας αυτά τα αισθήματα υπερηφάνειας γι’ αυτό το αποτέλεσμα γιατί δεν σας κρύβω ότι όλο αυτό τον καιρό κι εμείς παρακολουθούσαμε την προετοιμασία έχοντας την αγωνία του αποτελέσματος.

Να συγχαρώ και πάλι όσους δούλεψαν για να φτάσουμε εδώ. Να επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες είναι όρθια, υπερήφανη, πάντα έτοιμη να ανταποκριθεί στη διεθνή της αποστολή και στο διεθνή σταθεροποιητικό και σταθερό της ρόλο αλλά και οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται αυτούς τους δύσκολους καιρούς ασφαλείς και η Πατρίδα μας, σίγουρα.

Φωτογραφία από την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Ήταν ιδιαίτερη η χαρά μας που σήμερα, για μια ακόμη φορά, στην αποστολή αυτή συμμετέχουν συνάδελφοι βουλευτές από τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή την ώρα αισθάνονται πέρα και μακριά από τις όποιες μικρές ή μεγάλες πολιτικές διαφορές ότι αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για την Πατρίδα αλλά και το κοινό χρέος μας να κρατήσουμε αυτή τη χώρα αυτούς τους δύσκολους καιρούς όρθια, υπερήφανη, αξιοπρεπή και ισχυρή.

Αυτό το μήνυμα ισχύος έστειλε σήμερα η Ελλάδα. Αυτό δηλώνει η παρουσία των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή το βαθύτερο νόημα στην πράξη της Εθνικής ομοψυχίας και ενότητας. Και προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ένα εγκάρδιο συγχαρητήριο μήνυμα για τον εξαίρετο τρόπο που αυτόν τον καιρό στις δύσκολες στιγμές διοικούν το Στράτευμα.

Εύχομαι να ζήσουμε και άλλες παρόμοιες στιγμές όπου το χρειαζόμαστε για να χαλυβδώνεται το φρόνημά μας και να εκπέμπουμε αυτά τα μηνύματα ασφάλειας και σιγουριάς στην ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους και πάλι.

Φ. ΦΩΤΙΟΥ: Με αισθήματα υπερηφάνειας παρακολούθησα σήμερα αυτή την εκπληκτική, δοκιμαστική βολή ενός αξιόπιστου οπλικού συστήματος.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το πυραυλικό σύστημα αγοράστηκε αρχικά από την Κυπριακή Δημοκρατία και ύστερα από συμφωνία με την Ελλάδα κατέληξε στην Κρήτη όπου και εγκαταστάθηκε. Και πρόκειται, όπως έχετε δει, για ένα πολύ αξιόπιστο αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς και με ποσοστά ευστοχίας.

Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να παρακολουθήσω αυτή την εντυπωσιακή βολή αυτού του συστήματος το οποίο βάζει και τέλος σε κάποιες φημολογίες ότι ήταν σε αχρηστία. Και αποτελεί πλέον και το έχουμε δει σήμερα ένα ισχυρό χαρτί στην επιτήρηση και προστασία του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

 Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)
Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Είμαι πεπεισμένος ότι σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν για τον ελληνισμό εγγύηση για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του. Αλλά σίγουρα όπως έχει πει και ο Υπουργός, εγγύηση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το μήνυμα σήμερα είναι σαφές, παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και η Κύπρος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, παρά τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός με ορθή στρατηγική, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και μέσων μπορούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μπορούμε να εγγυηθούμε τα εθνικά συμφέροντα τα οποία θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει και δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ διότι άπτονται της αξιοπρέπειας αλλά και της ίδιας της ύπαρξής μας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, συγχαρητήρια στον Υπουργό.

Διαβάστε επίσης:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.