32 ΤΑΞΠ/Ν: Αποβατική επιχείρηση υπο συνθήκες σκότους στο Αιγαίο (φωτ)

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]o πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ» του Στρατού Ξηράς και της ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 2016» του Πολεμικού Ναυτικού ασκήθηκαν  Μονάδες της 95ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (ΤΑΞ Π/Ν), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) και του 2ου Συντάγματος Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Επιτήρησης (2ο ΣΕΗΠΠΕΠ).

Προσωπικό και μέσα της 32 ΤΑΞ Π/Ν, μεταφέρθηκαν στη Ρόδο (Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ – ΠΕ/95 ΑΔΤΕ) με αρματαγωγά του ΠΝ, κάτω από συνθήκες σκότους, όπου αποβιβάσθηκαν και  αναπτύχθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις.

Μονάδες της 95ης ΑΔΤΕ εφάρμοσαν διαδικασίες του  Σχεδίου Υποδοχής Ενισχύσεων της νήσου.

Επιθετικά Ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ υποστήριξαν την ενέργεια της 32ης ΤΑΞΠ/Ν από αέρος.

Το 2ο ΣΕΗΠΠΕΠ εφάρμοσε διαδικασίες του διακλαδικού δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου (Command and Control-C2) στην περιοχή ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ διεξήγαγε επιχειρησιακή εκπαίδευση Ηλεκτρονικού  Πολέμου και αποστολές Συλλογής Πληροφοριών και Ηλεκτρονικής Επιτήρησης με την εκτέλεση πτήσεων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. 2016 και ακόμη τα ίδια..δεν λένε να καταλάβουν τί εστί ΠΖΝ και ποιά η αποστολή και το δόγμα..τραγική η έλλειψη σε AAV

   1. Σφάλεις τα μάλα.
    Προφανώς και υπάρχει λόγος (διαφημιστικός..).
    Οι τραγωδίες είναι άλλες και πολλές και εμφανέστατες…

 2. @Προβοκάτωρ,

  Καλησπερα,
  Θέλοντας να απαντήσω στο σχολιό σου, περί ΠΖΝ, αυτό που πρέπει να συμπληρώσω πως όταν μια Μονάδα λέγεται ΠΖΝ, δεν σημαίνει ατόματα ότι πρέπει να εκτελεί και τις αποστολές του Αμερικανικού ΠΖΝ.

  Δηλαδή, στην δικιά μας περίπτωση η κύρια αποστολή της 32ης ΜΚ Ταξ ΠΖΝ είναι η ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ φίλιας νήσου, κι όχι η απόβαση σε εχθρική περιοχή.

  Φυσικά και θα ήταν ευχής έργου, η ύπαρξη αμφίβιου ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, αλλά είναι για τις τωρινές πιθανές αποστολές των ΠΖΝ, δευτερεύουσας σημασίας.

  Πρώτες προτεραιότητες είναι η ύπαρξη ικανών μέσων μεταφοράς(πλοίων), ύπαρξη βαρέως υλικού(αρμάτων, πυρλων κτλπ) και σωστής επάνδρωσης/εκπαίδευσης.

  1. Καλησπέρα,Β.Κ.
   Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω στις ιδιαιτερότητες της 32 ΤΑΞΠΝ,θεωρώ ότι αυτό με την έγκαιρη ενίσχυση νήσου,χωρίς να σε ψέγω ἤ να σου χρεώνω κάτι,σηκώνει πολλή συζήτηση.
   Διότι στην παρούσα συγκυρία,ἡ αιωρούμενη ανεπίσημη-ημιεπίσημη θεώρηση,είναι κατά την γνώμη μου βαυκαλισμός.
   Και ως τέτοιος,μπορεί να πληρωθεί πολύ ακριβά.
   Κατ᾿αρχήν,μία εξειδικευμένη υποτίθεται αμφίβια δύναμη,και θεωρούμενη μάλιστα ως στρατηγική εφεδρεία,(εφεδρεία του Αρχιστρατήγου την αποκαλούσαν κάποτε),δέν μπορεί να διατίθεται φακιρικά-προληπτικά σε κάποια από τις έξη κύριες νήσους-έδρες ΑΔΤΕ,διότι αυτομάτως αφήνει στον εχθρό την διακριτική ευχέρεια να επιλέξει άλλη κύρια νήσο,αφήνοντας την «32» βιδωμένη σε άλλη νήσο,να παρακολουθεί αμέτοχη τα τεκταινόμενα.
   Ὁ εχθρός έχει το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας,όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικό-στρατηγικό,αλλά και πρακτικό:ἡ γεωγραφία τον ευνοεί.
   Ὁ εχθρός μπορεί να μετακινήσει την δική του ΤΑΞΠΝ οδικώς σε όλο το μήκος της αιγαιατικής μικρασιατικής ακτής,με ταχύτητα πέραν συγκρίσεως με την δική μας,και με το πλήθος των αποβατικών που διαθέτει,μπορεί να κάνει ικανοποιητική διασπορά αυτών,και να ξεκινήσει έστω με μερική συγκρότηση την αμφίβια κρούση του επό το Δικελί μέχρι την Μαρμαρίδα,κατά των απέναντι νήσων της επιλογής του.
   Το χειρώτερο είναι όμως άλλο:ὁ εχθρός διαθέτει πληθώρα αερομεταφερομένων δυνάμεων,με επαρκή μέσα και προσωπικό,και αυτές θα χρησιμοποιήσει μετά βεβαιότητος πρώτες,τουλάχιστον όσον αφορά τις εμφανείς επιχειρήσεις,διότι μάλλον θα υπάρξουν και αφανείς.
   Ἡ μεγαλύτερη απειλή για τα νησιά,θα προέλθει από αέρος,ΤΗΚ+αεραγήματα,και ἡ 32 ΤΑΞΠΝ δέν είναι το καταλληλώτερο εργαλείο για να εξισορροπήσει αυτήν την απειλή,διότι
   α)δέν έχει την ίδια ταχύτητα κινήσεως,
   β)δέν έχει το αντιεργαλείο,το αντίδοτο για την αεροπορική απειλή.
   Αυτό θα είναι ἡ Π.Α,ἡ αεράμυνα,και για τα αεραγήματα,τα κατά τόπους ΕΤΕΘ και Ἑθνοφυλακή.
   Οἱ Τούρκοι ΠΖΝ θα μπούν στο παιχνίδι για να γείρουν την ζυγαριά,όταν -και ἄν- οἱ προαναφερθείσες δυνάμεις καταβάλουν σε ικανοποιητικό βαθμό την άμυνα νήσων,εκτός ἀν κάποιος μας ξαναστείλει για ύπνο,όπως στην Κύπρο το 1974,οπότε μπορεί να μπούν στο παιχνίδι εξαρχής.
   Τίθεται λοιπόν το ερώτημα,πότε είναι ὁ χρόνος κατάλληλος για την εμπλοκή της «32»:
   α)πρίν την έναρξη των επιχειρήσεων;(νομίζω ότι απαντήθηκε ανωτέρω)
   β)ἀμα τη ενάρξει των επιχειρήσεων;(με όλη την ρευστότητα στην διάγνωση της κύριας απειλής και των αντιπερισπασμών)
   γ)όταν θα έχει παρέλθει ὁ κίνδυνος;
   δ)όταν ἡ άμυνα συγκεκριμένης νήσου θα αντιμετωπίζει το φάσμα της καταρρεύσεως;(και με ποιό ευρύτερο επιχειρησιακό πλαίσιο,ευνοϊκό,ἤ δυσμενές;)
   Βεβαίως,δέν εξάντλησα το θέμα,δέν κατέχω άλλωστε την απόλυτη αλήθεια,ούτε κἄν επαγγελματική κατάρτιση διαθέτω,ούτε και σου προσάπτω το οποιοδήποτε λάθος.
   Συζήτηση κάνουμε,καφενειακή ίσως,όπως θα έλεγε και ὁ npo,αλλά όχι (ελπίζω) ανούσια.
   Σε αυτό το πλαίσιο,με ενδιαφέρει και ἡ δική σου γνώμη,όπως και του Προβοκάτωρος,και όποιου έχει κάτι να καταθέσει.
   Το ποιός θα μας ακούσει,είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

   1. Θα βοηθούσε ουσιαστικά κατ’εμέ αν είχαμε και 2η μονάδα ΠΖΝ στην Κρήτη (για τα Ν.Δωδεκάνησα) και ίσως και στις Κυκλάδες. Αλλά θα μου πεις εδώ δεν έχουμε άλλα και άλλα, σιγά μην φτιάξουμε σύνταγμα ΠΖΝ στη Μήλο.

   2. @Πάτε καλά
    Δύσκολη εποχή για ενίσχυση των ΠΖΝ.
    Αλλά τουλάχιστον να μήν τους «κάψουμε»,με προληπτική,πυροσβεστική ανάπτυξη σε «απειλούμενη νήσο»,και σίγουρα όχι σε έδρα ΑΔΤΕ.
    Απειλούμενες είναι όλες οἱ νήσοι,και οἱ ενισχύσεις θα πρέπει να πάνε στην πιό δοκιμαζόμενη,μόνο εάν κριθεί απαραίτητο,ἤ ἡ επιτυχία εξασφαλισμένη.

   3. Αν Κρήτη και πχ Μήλος είναι απειλούμενες νήσοι, να το κλείσουμε το μαγαζί βαρκάρη. Πάντως τα της ΑΣΔΕΝ σηκώνουν μεγάλη κουβέντα, από άποψη δόγματος, επάνδρωσης, οπλικών συστημάτων, είναι ιδιαίτερο το περιβάλλον.

   4. Τώρα πρόσεξα ότι μου διέφυγε κάτι σημαντικό από το σχόλιο του Β.Κ. το οποίο ορθά εμμέσως πλην σαφώς, διορθώνεις:
    [αποστολή της 32 δεν είναι μόνον η “ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ φίλιας νήσου” (αν εννοείτε φίλια νήσος, οποιαδήποτε ελληνική τότε υποπίπτετε σε λεκτικό ατόπημα τουλάχιστον).
    Ενίσχυση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από έναν ΛΑΤ (προτιμότερο μάλλον από ΤΠΖΝ ή ΤΠΖ) ή μία ΕΜΑ. Αναλόγως την κατάσταση και το χρόνο.]

    Τώρα,τα υπόλοιπα σωστά τα αναφέρεις.
    Σε ότι αφορά τη γενικότερη οργάνωση των υποτιθέμενων ειδ.δυνάμεων..δες παλαιότερο σχόλιο μου για τον εκπρόσωπο τύπου του Σαντάμ.

   5. @Πάτε καλά
    Δέν εννοώ την στάθμευση σε Κρήτη και Μήλο,αλλά την ανάπτυξη από την όποια βάση προς τις ακριτικές νήσους του Ανατολικού Αιγαίου,πρίν εκδηλωθεί ἡ εχθρική πρωτοβουλία.
    Αυτό που δέν θα κουραστώ να τονίζω,όσο τουλάχιστον αντέχω να ασχολούμαι,είναι ότι ἡ στρατηγική εφεδρεία δέν είναι δυνατόν να διατεθεί προκαταβολικά σε μία νήσο,αφήνοντας χωρίς ελπίδα ενισχύσεως άλλες πέντε,από τις οποίες ὁ εχθρός μπορεί πλέον να επιλέξει όποια θέλει,γνωρίζοντας ότι ἡ εφεδρεία μας είναι ἤδη βιδωμένη.
    Αυτό με την «έγκαιρη ενίσχυση»,είναι μία επικίνδυνη καραμέλα:εδώ δέν μιλάμε για Περλ Χάρμπορ ἤ Μίντγουέη,στην μέση του ωκεανού,αλλά για έξη κύριες νήσους σε απόσταση κολυμβήσεως από την μικρασιατική ακτή,και οποιαδήποτε δέσμευση σε μία από όλες,αφήνει εκτός όλες τις άλλες.
    Ἡ εφεδρεία θα πρέπει να τηρηθεί έως ότου διαφανεί πού βρίσκεται ὁ κίνδυνος,και τότε να κινηθεί.
    Ἡ ΑΣΔΕΝ είναι όντως μεγάλη συζήτηση,πλήν όμως δέν υπάρχει αμφισβήτηση της αναγκαιότητος της.
    Όσο για το ἄν είναι απειλούμενες ἡ Κρήτη και ἡ Μήλος,όλη ἠ Χώρα είναι απειλούμενη,και όχι υποχρεωτικά από σύμμετρες απειλές.
    Για να μήν ξεχνιόμαστε.

  2. Ασφαλώς αγαπητέ και έχετε δίκαιο σε όσα γράφετε.
   Που αντιληφθήκατε ότι εννοώ κάτι διαφορετικό από εσάς, στα όσα ανέφερα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.