4η Ε.Μ.Α.Κ: Άσκηση ετοιμότητας «ΗΡΑΚΛΗΣ Ο.Ο.Ε.Δ. 2018», στο αναρριχητικό πεδίο Στρύμης

Στις 16 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η άσκηση ετοιμότητας της 4ης Ε.Μ.Α.Κ., με έδρα την Κομοτηνή, με την κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ Ο.Ο.Ε.Δ. 2018», στο αναρριχητικό πεδίο Στρύμης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Σύμφωνα με το σενάριο κατά τη διάρκεια αναρρίχησης βράχου από δύο αναρριχητές, έπεσε ο πρώτος αναρριχητής και κρεμάστηκε στην προσωρινή ασφάλεια του βράχου που είχε τοποθετήσει ο ίδιος. Ο δεύτερος αναρριχητής, που βρισκόταν στο σημείο αγκύρωσης (ρελέ), 20 μέτρα περίπου πιο κάτω από τον πρώτο, τον ασφάλισε και στην συνέχεια από το κινητό του τηλέφωνο ειδοποίησε (μέσω 199) ότι χρειάζεται βοήθεια.

Η Ορειβατική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.), αφού προσέγγισε το σημείο αγκύρωσης (ρελέ), κατασκεύασε νέο σημείο αγκύρωσης, χρησιμοποιώντας ορειβατικό τρυπάνι, πλακέτες διάσωσης και βύσματα, προκειμένου να στερεωθεί το μονόποδο διάσωσης. Εν συνεχεία, δύο αναρριχητές της Ο.Ο.Ε.Δ. προσέγγισαν με ραπέλ τον πρώτο αναρριχητή, ενώ η ομάδα στο σημείο αγκύρωσης τους υποστήριζε, παρέχοντας το φορείο και τον διασωστικό εξοπλισμό. Τέλος, οι αναρριχητές της Ο.Ο.Ε.Δ. τοποθέτησαν τον τραυματία στο φορείο και τον κατέβασαν στη βάση της διαδρομής, όπου παρελήφθη από την υποστηρικτική ομάδα και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ειδικό εξοπλισμό, η αποτελεσματικότητα της επέμβασης της 4ης Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και η μείωση του χρόνου ανταπόκρισής της σε περιστατικά που εκδηλώνονται σε αναρριχητικό πεδίο.

Την άσκηση «ΗΡΑΚΛΗΣ Ο.Ο.Ε.Δ. 2018», στην οποία συμμετείχε η ορειβατική ομάδα της 4ης ΕΜΑΚ καθώς και προσωπικό αυτής, παρακολούθησε ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.